Motosłownik

Nie wiesz
co to jest
16v?

W naszym Motosłowniku znajdziesz odpowiedź!

Wyszukaj słowo
  • Podsumowanie auta
  • Saab 9-3 II

(od 2002)
  • w klasie samochodów:
  • Klasa średnia
  • na podstawie liczby ocen:
  • 124
Czy oceniający kupiliby ten model jeszcze raz?
(na podstawie 95 ocen)
TAK (87%)
NIE (13%)
Co najbardziej zaskoczyło pozytywnie oceniających?
  • Silnik
  • 62%
  • Zawieszenie
  • 16%
  • Karoseria
  • 12%
Uciążliwe usterki zgłaszane przez oceniających:
  • Silnik
  • 52%
  • Układ elektryczny
  • 43%
  • Zawieszenie
  • 32%
Zmieniasz auto?

Kontroluj spalanie i wydatki z naszym Dziennikiem kosztów!

• Średnia ocena:

Opinie o Saab 9-3 II

Nadwozia Saab 9-3 II

Silniki Saab 9-3 II

Silniki benzynowe
Wynajem samochodów w atrakcyjnych cenach!

Lista opinii o Saab 9-3 II

Filtrowanie opinii:
Autor/Ocena Samochód/Komentarz (Całokształt)
Pepe
2009-03-07
 (4,38)
Jak na rok jazdy to wielu uwag nie mam , a co do frajdy z jazdy to naprawdę super auto ( silnik i układ jezdny ), no i ma duszę , a takich aut jest niwiele !!! Najlepsze na świecie silniki z turbo ( myślę , że w końcu wejdą w biturbo lub w połączenia z kompresorem ) i jak na moc 200KM to palą jak diesel - tak mało 8-9 litrów/100 km . Producent powinien jeszcze poprawić zawieszenie ( wyeliminować małe usterki ) oraz nad nowymi automatami ( dzisiejsze już są za wolne ) i podpatrzyć VW-DSG lub BMW nie wspominając o Porsche !!! Cena aktualna powinna być niższa o 20% , bo do aut klasy premium jednak trochę brakuje ( BMW,Audi,Mercedes ) . Generalnie jeżeli chodzi o niezawodność to auto w ostatnich porównaniach do 100 tys. km przebiegu zajmuje czołowe miejsca ( najmniej awaryjne oczywiście !!! ) . A drobiazgi ? Miałem wiele aut różnych marek i powiem szczerze nie jest tak źle ( oceniłbym na 50 marek samochodowych , że jest w ścisłej 10-tce ) . Podsumowując : szybki i wgryzający się w asfalt , w miarę cichy i faktycznie mało pali , a co najważniejsze auto ma duszę !!!
pełna ocena SportSedan, 2.0 Turbo 210 KM, 2008 r., 37000 km
memphis
2010-12-23
 (4,00) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
wyglad jak dla mnie w wersji z pakietem aero rewelacyjny, auto ma bardzo zwarta "mocarna sylwetke z ładnie pochylona linia nadwozia, silnik ten sam co w alfach fiatach i oplach naprawde daje rade sobie z tym autem dynamika na wysokim poziomie, wewnatrz ladnie wykonane autko ale niektore materiały pozostawiaja sporo do zyczenia, ogolem saab jest dla ludzi ktorzy szukaja samochodu ktory bedzie dosc funkcjonalny a przy tym mial sportowy charakter prowadzenia i wyglad i ktorym nie przeszkadza duza utrata wartosci i chca miec takie autko przez dluzszy okres czasu( dodam ze cenowo te auta wychodza bardzo atrakcyjnie za to co oferuja wiec lepiej kupic uzywke zwazywszy ze poza liftingiem przodu i lekkim srodka nic sie zmienilo od poczatku produkcji a autko caly czas wyglada bardzo swierzo i nowoczesnie)
pełna ocena SportSedan, 1.9 TiDS 150 KM, 2005 r., 166000 km
tgart
2010-03-23
 (4,54) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Samochód rewelacyjny, przede wszystkim o indywidualnym wyglądzie i to go wyróżnia, BMW, VW i inne od razu można rozpoznać, a ten wzbudza zainteresowanie bo mimo wszystko jest dość rzadkim widokiem na naszych drogach. Ktoś może powiedzieć to Opel-o-Fiat. I co z tego. A ja powiem, że nie do końca jest to prawdą. Płyta podłogowa z Vectry- czy to, źle?, Silnik bzdura że od Fiata- główna konstrukcja tak a cału osprzęt wraz z turbo indywidualny z Saaba. pojemność 1.9- trzeba zobaczyć ile jeździ samochodów z silnikami o takiej pojemności. I poszukać kto takie silniki stworzył i kto wymyślił CommonRail - nie fiat, nie opel tylko VM Mottori - włoska firma która ma w tym doświadczenie i korzysta z tego wiele firm. Nawet VW rezygnuje ostatnio z pompowtryskiwaczy i przesiada się na CommonRail.
pełna ocena SportKombi, 1.9 TiDS 150 KM, 2007 r., 60000 km
Kamil
2012-03-21
 (4,69) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Świene, sprawiające dużo frajdy z jazdy auto. Nie jest pozbawione wad ale zalety zdecydowanie to nadrabiają. Z auta nie chce się wysiadać. Bardzo pewnie się prowadzi, jest wygodne i ma bardzo dobre wyposażenie. Jeżeli auta mogą mieć duszę to ten model z pewnością ją posiada. Szwedzkie auta, zwłaszcza Saaby wyróżniają się na drodze. Wiele aut zupełnie różnych producentów jest do siebie podobnych ale nie Saaby. Tych aut nie da się pomylić z innymi. Co jest również istotne to poziom bezpieczeństwa. Szwedzi dużo wagi do tego przywiązują. Wyprodukowany w 2002 roku SS uzyskał w testach NCAP 5 gwiazdek. Mamy 2012 rok i niektóre nowe auta nie potrafią uzyskać maksymalnej noty w tym teście.
pełna ocena SportSedan, 1.9 TiDS 150 KM manualna, 2005 r., 230000 km
JayRay
2009-12-15
 (4,38) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
bardzo dobre auto dla kogos kto lubi szybka jazde i ładna linie nadwozia-drogi nowy a uzywany to prawdziwa okazja; mam czarny w wersji vector z progami itp moim zdaniem wygladem kasuje bmw merola i audi mimo ze ta bryla juz funkcjonuje pare lat;auto caly czasy wyglada swierzo i zdecydowanie atrakcyjniej niz oklepani konkurenci;saab jest klasa sama w sobie jezeli chodzi i bezpieczenstwo i funckjonalnosc; plyta podlogowa i silnik zaporzyczony od vectry c wyszlo auto zdecydowanie na dobre gdyz auto jest tanie w ekspolatacji; ma pewne niedociagniecia zwłaszcza w jakosci pewnych elementow wnetrza;ogolnie samochod wytrzymaly swietnie sie prowadzi i daje frajde z jazdy a to najwazniejsze
pełna ocena SportSedan, 1.9 TiDS 150 KM, 2005 r., 148000 km
Saab Pilot
2012-03-21
 (4,15) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Fajnie zaprojektowane, nietuzinkowe auto. Doskonałe światła (mam soczewki nie xenon), wielufunkcyjny climatronic, bardzo dobry fabryczny zestaw bluetooth, Doskonale idący od dołu silnik, pewny układ kierowniczy i zawieszenie które w zakrętach nie zawiedzie. Na minus potrafiące skrzypnąć na dziurze plastiki, kiepska jakość el. gumowo-plastikowych (korodująca antena na dachu oraz obudowy lusterek) z tym że to pierdoły. Ogólnie dość niedoceniany samochód. NI jest to - jak wielu myśli- klasa premium, nazwałbym raczej średnia z aspiracjami :) i mi to odpowiada.
pełna ocena SportKombi, 1.8 122 KM manualna, 2007 r., 141000 km
tg-tgart pokaż Email »
2008-03-19
 (4,54) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
generalnie jestem wielbicielem SAAB-a więc dla mnie to auto marzenie (już nareszcie spełnione) więc moje opinie mogą być lekko subiektywne. Ogólnie samochód bardzo indywidualny, niepowtarzalny, powodujący, że niektórzy muszą czytać znaczek na masce żeby zobaczyć co to za marka, brak obaw (na razie) o zniknięcie lusterek lamp i innych łatwo dostępnych (i chodliwych) części ze względu na małą ilość aut tej marki i zapotrzebowanie na części - i niech tak zostanie. Polecam - nie będziecie żałować wyboru
pełna ocena SportKombi, 1.9 TiDS 150 KM, 2007 r., 16000 km
Pepe
2010-04-21
 (3,77) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
Piękny z zewnątrz , serce wielkie i te ruchy !!! - karoseria , moc i jazda = :) Ale te drobiazgi ( jakość wykonania ) ujmują trochę radości , a dobija kompletnie serwis ( od wejścia do wyjścia - świat stanął w miejscu w latach 80-tych ) . A to serwis ( jakość , szybkość , ceny , ustalanie i usuwanie przyczyn usterek oraz podejście do klienta , komfort itd.) ma wpływ na kolejną decyzję zakupu nowego auta !!! Ale widać , że nie każdy potrafi się uczyć - jak zarabiać pieniążki i być poważanym .
pełna ocena SportSedan, 2.0t 175 KM, 2008 r., 75000 km
Maciej
2010-07-22
 (4,62) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Samochód niezawodny, ekonomiczny, o świetnych osiągach jak na diesla. Moc do dyspozycji już od 1500 obrotów jest zaleta tych silników. Przyśpieszenie na V od 80-120 ma kapitalne, identyczne co 2,0 T w benzynie. Na 17 calowych felgach klei się drogi, a i wygląda świetnie. Samochód z klasą, sportowa, bardzo wygodna limuzyna. Niepowtarzalny, idealna alternatywa dla a6 i passata jakich pełno na naszych drogach. Autko za tą cenę, mowa o używanych oczywiście jest po prostu warte zachodu.
pełna ocena SportSedan, 2.2 TiD 125 KM, 2003 r., 184000 km
stefafan
2010-08-14
 (3,62) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
saab 9-3 jest pieknym samochodem-dlatego sie na niego zdecydowalem-pieknie poprwadzona linia nadwozia moim zdaniem w swojej klasie jeden z najladniejszych samochodow i obojetnie czy wersja przed czy po liftingu..jednak jakosc materialow zwieszenie,wyciszenie to porazka jak na to klase...saab mial okazje zrobic znakomite auto jednak ta szansa zostala dotkliwie zaprzepaszczona...
pełna ocena SportSedan, 1.9 TiDS 150 KM, 2005 r., 160000 km

2009-02-15
 (2,85)
MIAŁEM SAABA 5 MIESIĘCY I ŻEGNAM SIĘ Z TA MARKA CO CHWILA COŚ PADA W ZAWIESZENIE TO NIE AUTO NA NASZE DROGI A SERWIS VIGENAUTO W WARSZAWIE RADZE OMIJAĆ Z DALEKA WSZYSTTKO TRZESZCZY W TYM AUCIE MARZYŁEM O SAAB ROZCZAROWAŁEM SIĘ SAABOWI MÓWIĘ NIIIIIIIIIGDY WIĘĘĘĘĘĘĘECEJ PORAŻKA POWAZNIE POLECAM ZASTANOWIĆ SIĘ NAD ZAKUPEM BO POZA WYGLĄDEM NIC NIE BĘDZIE CESZYĆ W TYM AUCIE
pełna ocena SportSedan, 1.9 TiDS 150 KM, 2005 r., 70000 km
Antyfan
2011-05-07
 (4,69) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Samochód nie doceniany w Polsce. Przed zakupem straszono mnie kosztami eksploatacji, jest to mit. ASO są co prawda beznadziejne, ale mając samochód już bez gwarancji nie jest to problem. Skandynawowie mają zimy i w przeciwieństwie do bohaterów przegrywania wojen produkują samochody jeżdżące w tej porze roku. Bryła samochodu jest ponadczasowo piękna.
pełna ocena SportSedan, 1.8t 150 KM automatyczna, 2003 r., 101000 km
robot0
2009-11-13
 (4,62) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
bardzo zaawansowane technicznie auto (na polskie warunki czasami za bardzo) nie da się nic zrobić u pana Józka w garażu (no może poza zmianą kół z letnich na zimowe) do diagnostyki potrzebny komputer, przy odrobinie dbałości super, stabilne ciężkie auto dobrze trzymające się drogi dość dynamiczne (pomimo tego że diesel) i oszczędne (dlatego że diesel)
pełna ocena SportSedan, 2.2 TiD 125 KM, 2004 r., 135000 km
Andrzej
2009-11-24
 (4,62) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Duża przyjemność z jazdy, elastyczny i oszczędny silnik, dobrze wyciszony, trochę twarde zawieszenie ale przekłada się na b.dobre prowadzenie. Skrzynia tylko dobrze - na prawdę jest nad czym popracować, skrzypiące fotele (standard) - denerwujące choć szybko usunięta usterka Jak na auto skandynawskie mógłby lepiej ogrzewać wnętrze
pełna ocena SportSedan, 1.9 TiDS 150 KM, 2009 r., 16000 km
JoeBo
2010-06-22
 (4,92) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Nie trzeba być wielkim znawcą motoryzacji by móc zakochac się w Saabie. Pięna linia nadwozia, ergonomia i smak wykoania sprawiają, że tym autkiem można nie tylko robić wypady rodzinne za miasto ale i ze spokojem podróżować w dłuższe trasy. Sama marka nie jest popularna, choć z dnia nia dzień przybywa coraz więcej jej użytkowników.
pełna ocena SportSedan, 2.0t 175 KM, 2003 r., 157000 km

58 komentarzy

50 dyskutujących

Ostatnie komentarze:

~tomek~tomek

mam problem z nawigacja w moim saabie kiedys działało a teraz pojawia się komunikat że pozycja samochodu znajduje sie zbyt daleko od miejsca docelowego cos w tym stylu czy wie ktos co trzeba zrobic zeby było OK? dzieki

~Gosia~Gosia

Witam . Czy może mi Ktoś coś powiedzieć o saab 9.3 2007 rok 1.9 . Mam zamiar kupić to autko ale są różne dyskusje panów na ten temat . Jedni mi mówią ,że strasznie drogie inni co innego . Mam mętlik ,a autkiem będę poruszać się po Niemczech w jedną stronę mam 700 km , do tego będą to częste wyjazdy i powroty wraz z 2 dzieci .Szukałam audi A4 1.9 ,ale z nimi problem i zastanawiałam się nad volwo s40-s60 .

~Wojtek~Wojtek

Do ~Daniel: Witam mój telefon 505787850

Przejdź do dyskusji

Saab 9-3 na firmę

Sprawdź, ile możesz odliczyć podatku VAT

Porównaj liczbę punktów serwisowych z konkurencją

Sprawdź raty leasingu/kredytu

Policz, od jakiego przebiegu warto dopłacić do diesla

Zobacz również

Kierowcy, którzy oglądali Saab 9-3, oglądali także

Dowiedz się więcej o Saab 9-3

Kierowcy zainteresowani tym modelem, odwiedzili także