Motosłownik
Nie wiesz
co to jest
DSTC - Dynamic Stability and Traction Control?
W naszym Motosłowniku znajdziesz odpowiedź!
Wyszukaj słowo- Podsumowanie auta
Seat Altea XL
(od 2004)
- w klasie samochodów:
- Minivany
- na podstawie liczby ocen:
- 39
- Silnik
- 35%
- Karoseria
- 16%
Kontroluj spalanie i wydatki z naszym Dziennikiem kosztów!
- Średnia ocena:

- Zadaj pytanie
Opinie o Seat Altea XL
Nadwozia Seat Altea
Silniki Seat Altea
- 1.2 TSI 105KM, 2010-2012 (1)
1.4 MPI 85KM, 2011-2012
- 1.4 TSI 125KM, 2006-2012 (5)
- 1.6 Mpi 102KM, 2006-2012 (7)
1.8 TSI 160KM, 2005-2012
Lista opinii o Seat Altea XL
| Filtrowanie opinii: | |
| Autor/Ocena | Samochód/Komentarz (Całokształt) |
|---|---|
Amax 2011-08-31 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,85)
Ogólnie samochodzik bardzo fajny. Jednak przed zakupem proponuję zastanowić się gdzie będziemy jeździć. Samochód posiada bardzo nisko umieszczone elementy podwozia - głównie osłony co powoduje, że przejechanie nawet nad kamieniem średnicy 5-8 cm, czy nad złożoną blokadą parkingową to sztuka. Nie wiem kto wymyślił dziwny wypust w poprzek samochodu (od spodu) za przednimi kołami, którym o wszytko haczymy. Zobaczę jak się będzie jeździło zimą w koleinach ale widzę to w ciemnych kolorach. Próbowałem kupić nowe sprężyny do tyłu ale zdobyć je to cud. Wszędzie sprzedają tylko obniżone. pełna ocena XL, 1.9 TDI 105 KM, 2007 r., 170000 km |
KARY 2009-07-04 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,38)
Do Altei XL przesiadłem się z 12-letniej Hondy Accord i po przejechaniu kilku tysięcy km zawołałem "Hondo wróć".
Auto jest ładne, ale wpływa to na widoczność, słupek przedniej szyby zasłania drogę w zakrętach w lewo w stopniu który uważam za niebezpieczny. Silnik 1.6 zdecydowanie za słaby na taka masę, pochwalić mogę zawieszenie i ilość miejsca jakim dysponuje Altea XL szkoda tylko że przednie fotele są tak małe i ciasne. Gdybym miał podejmować decyzję dot. zakupu jeszcze raz raczej kupiłbym coś innego coc technicznie (odpukać) nie mam z autem problemów. pełna ocena XL, 1.6 Mpi 102 KM, 2007 r., 12000 km |
mdunczyk 2009-09-04 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,85)
Posiadam egzemplarz wyposażony w pakiet sport-up i nie żałuję wyboru. Lubię twardo zestrojone zawieszenie gwarantujące trzymanie toru jazdy, dynamiczny, elastyczny i ekonomiczny silnik oraz dużo przemyślanej przestrzeni. Sylwetkę uważam za jedną z najbardziej interesujacych w porównaniu z konkurencją (trochę futurystyczna i ze smakiem)- ale to już rzecz gustu. Przed zakupem przeszły selekcję dwa auta: Toyota corolla verso oraz Seat Alea xl. Nie żałuję zakupu Seata. pełna ocena XL, 2.0 TDI 140 KM, 2006 r., 71000 km |
Cross 2011-09-20 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,31)
Za 50 kk odezwę się ponownie, na tym etapie nie mogę wystawić innej noty niż 5+.
Przyznam, że poprzednie auto utraciłem nagle i niespodziewanie, jednak wybór kolejnego trwał miesiąc, bo nie musiałem się śpieszyć, więc jazd próbnych miałem sporo, oj sporo. Do tego urwisy na tylnym siedzeniu nieźle skatowały poszczególne marki i w demokratycznym głosowaniu, łącznie z psem labradorem wszyscy zdecydowali o seacie ALTEI XL. pełna ocena XL, 1.2 TSI 105 KM, 2011 r., 500 km |
Sproket 2009-03-02 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,38)
Witam .Polecam ten samochód wszystkim którzy mają małe dzieci a nie chcą jezdzić vanem który pali jak smok. Autko było by super gdyby nie wyciszenie!!!Tu Panowie z SEATA dali ciała. Jeżdziłem wcześniej Peugeotem 406 -tam w porównaniu do ALTEI było bardzo cicho.Ale poza tym rewelka -zgrabny zwarty dający się polubić samochód rodzinny.POLECAM. pełna ocena XL, 1.9 TDI 105 KM, 2007 r., 73000 km |
walldemaro 2010-06-14 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,69)
Samochód daje dobre wrażenia z jazdy, super się prowadzi, za moc i skrzynię DSG pochwała, automat jest niesamowity. Pod maską czasami 170KM przydało by się. Bagażnik nie jest pakowny jak myślałem, do Zafiry się nie umywa. Wygląd auta b.atrakcyjny, dobrze się prezentuje. SERWISY fatalne, a turbo wadliwe i po regeneracji znów się psuje. pełna ocena XL, 2.0 TDI 140 KM, 2007 r., 104000 km |
paweł 2009-05-10 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,46)
Jestem bardzo zadowolony, obecnie zastanawiam sie nad samochodem dla żony (w Alteii XL czuje się bardzo dobrze) ... i chyba kupimy druga Altę XL lub wersję krótszą lub Toledo ... róznią się tylko wyglądem ... i wielkością bagażnika ... Oglądalismy Toyotę Corollo Verso, Citroena C4 Picasso ... i chyba będzie drugi Seat... pełna ocena XL, 2.0 TDI 140 KM, 2007 r., 55000 km |
Radek 2009-05-04 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,00)
Autko bardzo ładne z zewnątrz. W środku - tandeta. Marnej jakości plastiki. Kiepski materiał na kierownicy - brrrrr. Ogólnie - 10 letni fokus, któego jeszcze trzymamy robi w środku o niebo lepsze wrażenie. Poza tym głośny silnik. Mam nadzieje, że zrekompensuje się niezawodnością. Bardzo funkcjonalne nadwozie. pełna ocena XL, 1.9 TDI 105 KM, 2008 r., 7000 km |
Kra 2007-08-16 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,77)
Jestem bardzo zadowolony. Jeste tylko ten paradoks z silnikiem. Nie pozwala na szybsza, dynamiczniejsza jazde, ale juz przy tych predkosciach, ktore oferuje, auto przestaje byc 100% pewne. Wiec po co silnijszy silnik? Ew. diesel dla mniejszego spalania (o tej samej mocy). pełna ocena XL, 1.6 Mpi 102 KM, 2007 r., 8000 km |
marcin.drzal pokaż Email » 2009-04-11 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,15)
Fajne, w miarę ekonomiczne auto rodzinne - no i wygląda lepiej niż Toledo:). Pali mało, miejsca w nim dużo, po podniesieniu mocy jeździ jak trzeba - w sumie to można powiedzieć że to auto dla taty co w dros=dze do pracy lubi trochę depnąć pełna ocena XL, 1.9 TDI 105 KM, 2007 r., 25000 km |
Sławek 2009-07-21 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,31)
Auto dobre dla kierowców poruszających się na co dzień po równych i nie długich drogach , w przypadku wyjazdów po kilkaset kilometrów zawieszenie i za mały fotel dają się poważnie we znaki. pełna ocena XL, 2.0 TDI 140 KM, 2007 r., 115000 km |
rysach pokaż Email » 2011-05-29 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,54)
Jak kupowałem to auto to porównywałem je z WV Touran, Skoda Yeti i Roomstar a także Opel Zafira.
Wybór najlepszy z tych wszystkich. Wygoda i ergonomia bez porównania. pełna ocena XL, 1.6 TDI CR 105 KM automatyczna, 2010 r., 2000 km |
HAZET 2008-03-27 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,23)
Największy problem to brak profesjonalizmu w serwisie w Łodzi .
Samochód ekonomiczny, wygodny,niezawodny i super się prowadzi. pełna ocena XL, 1.9 TDI 105 KM, 2005 r., 40000 km |
deszczokrata 2007-06-28 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,08)
moc 140 jest wystarczająca by auto było dynamiczne jesli chodzi o wygląd zewnętrzny to kwestia gustu - mi się podoba pełna ocena XL, 2.0 TDI 140 KM, 2007 r., 5000 km |
Humito 2011-03-09 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,54)
Samochód dla rodziny 3-4 osobowej. Atrakcyjny wygląd. Do tej pory inni sie za mna oglądją :-) pełna ocena XL, 2.0 TDI 140 KM manualna, 2006 r., 108000 km |
Super okazje u dealerów
Seat Altea - 3 samochody w ofercie
Rabaty do 10 754 pln!
Seat Altea

20 komentarzy
12 dyskutujących
Ostatnie komentarze:
Do ~P-Altea: Takich "fachmanów" to i w serwisach seata znajdziesz jeżeli nie ma odpowiedzielności ze strony nadzoru to współczuje tym co z nich korzystają ; ja miałem problemy jak jeżdziłem do fabrycznego serwisu a skończyły mi się gdy skończyła się gwarancja i poszedłem do faceta który serwisuje tą grupę samochodów i radzę jak najszybciej takie coś zrobić na pewno to się opłaci WARUNEK - MUSI TO BYĆ FACHOWIEC I UCZCIWY !!!!!!.
Krótki odnosnik co do spalania Altei 2.0 tdi ale mysle że i wszystkich samochodów z k.p.Nie sugerujcie się komputerem pokładowym.Mój zaprzyjażniony mechanik kazał sprawdzić spalanie w bardzo prosty sposób.Zalać do pełna pod korek przejechać 200-300 k. i ponownie zalać pod korek.Różnica z faktycznym spalaniem a tym co pokazał komputer wynosiła prawie jeden litr na niekorzyść kompa.Stwierdził iż u większości samochodów tak jest i nie ma co zbytnio sugerować się kompe.Odniose się jeszcze do ceny czy to wymiany filtrów czy rozrządu.Nie ma aż takiej tragedi.Wystarczy znależć uczciwego fachowca który nie chce z nas zedrzeć skóry tylko dlatego iż w jego zamyśle stać nas na takie auto to i za tą czy inną usługę zapłacimy dość dużo.Bzdura.Odkąd mam swojego naprawdę dobrego fachowca widzę jak inni nabijają nas w butelkę.Niedawno namówiłem kumpla który mial problemy z a6-wchodziła mu w tryb awaryjny.Pojechał do jednego takiego kombinatora który skasował 500 stów a samochód po wyjechaniu z warsztatu ponownie wszedł w tryb awaryjny,Znajomy zrobił zaraz nawrót do tego fachowca a on mu na to"co mozna zrobić za marne 500zł.przy takim samochodzie"W końcu mnie posłuchał pojechał ze mną do znajomego-dodajmy uczciwego mechanika.Ten mu wyregulował turbinę i coś tam jeszcze za 180zł i auto śmiga jak złe.Był nim już w Chorwacji i we Włoszech.Także naprawdę uważajcie bo dużo tych pseudo fachowców żeruje na naszej niewiedzy.
Posiadam seata 1,9 tdi 105 koni z 2007r, od nowości przejechane ma ponad 100000 km i do tej pory nic się nie popsuło. Pojazd sprawuje się bardzo dobrze, jeden mankament za szerokie słupki przednie ale idzie się przyzwyczaić.
![]()
Seat Altea na firmę
Sprawdź, ile możesz odliczyć podatku VAT
Porównaj liczbę punktów serwisowych z konkurencją
Sprawdź raty leasingu/kredytu
Policz, od jakiego przebiegu warto dopłacić do diesla
![]()
Zobacz również
Dowiedz się więcej o Seat Altea
Kierowcy zainteresowani tym modelem, odwiedzili także
Rewolucja hiszpańska
Seat wymyślił sobie nową klasę - Multi Sports Vehicle. I wpuścił na rynek model Altea, czyli pojazd wysoki jak van, ale ponoć o sportowych manierach. To się nie może udać! Czyżby? |
Nowa ocena

Rankingi
Porównywarka

Polecamy!
Peugeot 3008 stanowi pomost między kompaktowymi kombi i crossoverami. W przeciwieństwie do miejskich...
Tani, ale z charakterem - Chevrolet CruzePróby nadania zadziornego charakteru tanim samochodom niemal nigdy nie kończą się dobrze. Zazwyczaj bowiem...
Porsche 911 Carrera S Cabrio - auto z zasadamiKilka dni testu redakcyjnego najnowszej generacji Porsche 911 przeleciały szybko, jak 4,3 sekundy, w...
Galerie
Seat Ibiza Cupra ConceptAuto w Firmie
Najczęściej oceniane auta firmowe
autoWcentrum
najwyższe oktanyAuta - Seat Altea
najaktywniejsiKierowcy - Seat Altea
najnowszeDzienniki pokładowe
Okazało sie że mikrostyk w zapince pasów padł i trzeba wymienić całą zapinke - a...
minęło 30 tys. przebiegu i zrobiłem drugi przegląd w ASO.
Standard obejmuje pod...

Ocena: