Motosłownik
Nie wiesz
co to jest
CAN - Control Area Network?
W naszym Motosłowniku znajdziesz odpowiedź!
Wyszukaj słowo- Podsumowanie auta
Seat Ibiza II
(od 1993 do 1999)
- w klasie samochodów:
- Auta małe
- na podstawie liczby ocen:
- 523
- Układ elektryczny
- 35%
- Zawieszenie
- 30%
Kontroluj spalanie i wydatki z naszym Dziennikiem kosztów!
- Średnia ocena:

- Części samochodowe:
- Zadaj pytanie
Opinie o Seat Ibiza II
Silniki Seat Ibiza II
- 1.0 45KM, 1993-1996 (12)
- 1.0 i 50KM, 1996-1999 (15)
- 1.3 54KM, 1993-1999 (21)
- 1.4 i 60KM, 1993-1999 (226)
- 1.4 i 16V 101KM, 1996-1999 (28)
- 1.6 i 101KM, 1996-1999 (6)
- 1.6 i 75KM, 1993-1999 (30)
- 1.8 i 90KM, 1993-1999 (16)
- 1.8 i 16V 129KM, 1993-1996 (3)
- 2.0 i 115KM, 1993-1999 (16)
- 2.0 i 16V 150KM, 1996-1999 (8)
- 1.7 SDI 60KM, 1997-1999 (1)
- 1.9 D 64KM, 1993-1996 (17)
- 1.9 D 68KM, 1994-1996 (19)
- 1.9 SDI 64KM, 1996-1999 (15)
- 1.9 TD 75KM, 1993-1996 (16)
- 1.9 TDI 110KM, 1997-1999 (42)
- 1.9 TDI 90KM, 1996-1999 (32)
Lista opinii o Seat Ibiza II
| Filtrowanie opinii: | |
| Autor/Ocena | Samochód/Komentarz (Całokształt) |
|---|---|
adi2474 2008-10-20 ![]() ![]() ![]() ![]() (2,92)
Powiem tak auto nie jest piekne, kupiłem je do przemieszczania sie zwłaszcza po miescie do pracy trzeba jakos dojechac. Silnik jest głosny jak to w dieslu zwlaszcza przy odpalaniu na zimnym silniku, przy cofaniu to tapicerka tak sie trzesie ze wydaje sie jak by zaraz miala wyskoczyc na kolana. Ale po nagrzaniu chodzi tak cicho jak by nie bylo wiadomo czy to diesel. Skrzynia w moim modelu nie jest najlepsza troche ciezko wchodzi moze cos jes zurzyte mialem okazje sie przejechac takim samym tylko w benzynie i tam uklad kierowniczy jak i biegi wchodza rewelacyjnie u mnie to wina poprzedniego wlasciciela troche o niego nie zadbal. Jesli chodzi o zakrety to tragedia latwo sie nim rozbic to nie jest auto do szalenstw ja go kupilem zeby dojechac jakos do pracy. Zreszta czym tu szalec jak predkosc maksymalna u mnie na autostradzie to 160km/h i to ze zgorki pod gorke jes 150km/h wiec troche malo spodziewalem sie troche wiecej no coz malo konikow pod maska tylko 68KM i brak turbo daje we znaki pod gorke trzeba redukowac bo zdycha. Bardzo pozytywnie mnie zaskoczylo ogrzewanie... a mianowicie ledwo co go odpale a po 1 km mam juz w srodku cieplo rewelacja bo do pracy mam jakies 10km. Dmuchawa zeby odparowac szyby to pokretlo musi byc na 4 moglo by byc mocniejsze ale stosunkowo szybko odparowoja szyby wiec tu jest plus. Przestrzeen w srodku no coz z przodu jest ok a mam 185 cm wzrostu i nie narzekam ale z tylu to tragedia moze w 5 drzwiowym jest lepiej. Spalanie moze byc malo pali ale nie wizcie jak pisza ze diesel spala im na trasie 4 litry leja wode to nie realne. jezdzilem roznymi autami ale jesli chodzi o diesla to od 6 do 6,5 litra w miescie nizej nie da sie zejsc natomiast na trasie to moze by i spalil 5,5 litra ale trzeba by jechac ok 110Km/h ja jechalem max predkoscia 150/160 km/h momentami hamojac do 90,60 i znowu gaz do dechy to spalanie bylo w okolicach 6,5 do 7 litrow wiec jak na takie katowanie to malo spalil. Tu mu daje na 5+ bardzo dobre spalanie. Cenowo ja za niego przeplacilem o jakies 2 tys ale mozna znalezc dobrego seata za rozsadna cene. pełna ocena Hatchback, 1.9 D 68 KM, 1994 r., 174000 km |
wallace69 2010-03-18 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,54)
tak więc świetne nie doceniane auto mało znane na polskim rynku zależy czego od samochodu wymagasz, jeśli szukasz limuzyny, pakownego wozu, wygodnego samochodu rodzinnego na 5 osób to stanowczo mogę ci polecić:nie kupuj tego wozu
jeśli natomiast jesteś singlem lub masz tylko drugą połówkę bez rodziny, szukasz niezawodnego wozidełka do pracy na zakupy i czasem na trasy, lubisz depnąć i szukasz auta ekonomicznego ale ze sportowym charakterem to powiem śmiało: ibizka zwłaszcza w tej wersji silnika jest wprost dla ciebie, nie polecam na pierwsze auto dla młokosa który je rozbije po wyjechaniu na pierwsze lepsze drzewo zabijając przy tym kogoś bo poczuł zapas pod maską ale dla człowieka rozsądnego i opanowanego jak najbardziej
cóż można dodać polecam diesle te silniki są nie do zajechania (metafora oczywiście) zwłaszcza 110 KM chociaż 90 też jest dobra
bardzo udane ekonomiczne wytrwałe konstrukcje
o bezyniakiach się niestety nie wypowiem
pełna ocena Hatchback, 1.9 TDI 110 KM, 1999 r., 196000 km |
Szymon1986 2010-09-14 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,92)
Auto robi bardzo dobre wrażenie, szczególnie dlatego, że ma mocny silnik i małą masę. Boli mnie brak ABS i klimy, ale ponoć nie było ich normalnie w GT TDI za 110KM. Przy 330 tys przebiegu nie ma tragedii z awaryjnością, samochód idzie jak burza, ale olej też wciągnie. Zawieszenie w miarę dobrze spisuje się na naszych drogach. Części zamienne bardzo tanie, konstrukcja w naprawach bardzo prosta. Polecam autko dla młodych ludzi, małe, zrywne, wszędzie się mieści. Awaryjne w tych samochodach jest koło dwumasowe i turbina. Przy dobrym użytkowaniu, czyli: przy rozgrzanej turbinie i niekoniecznie przy jeździe na niskich obrotach długo wytrzyma. Nie lubi natomiast jazdy w stylu dziadków: piąteczka i na spokojnie. Cena niższa niż Polo, a w polówkach nie było tego silnika z tego co wiem. Szczerze POLECAM!!!! ale tylko egzemplarze zadbane. Mój taki nie był więc musiałem go sobie trochę podreperować. pełna ocena Hatchback, 1.9 TDI 110 KM, 1998 r., 330000 km |
remik 2004-04-30 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,38)
Kupiłem samochód od II właściciela. Od razu pojechałem do zaprzyjaźnionego mechanika na regulację silnika. Oprócz wymiany wtryskiwaczy paliwa (320zł -niestety) i kompleksowej regulacji- silnik jest jak nowy. Chodzi też ciszej.
Oprócz tego musze jeszcze pojechać do blacharza, bo chcę tym samochodem trochę pojeździć, a wychodzi rdza-szczególnie na progach. Po dwóch miesiacach użytkowania (jazda głównie po mieście) jestem z mojego autka niezmiernie zadowolony.
Polecam kupno tego samochodu zamiast np. 6 letniego fiata uno, czy innych 10 letnich aut z silnikami benzynowymi. Części zamiennych jest dużo i nie są znowu aż tak drogie, aczkolwiek nie są to ceny jak za części do malucha czy poloneza.
Jedyną większą wadą jest to, iż z tyłu (szczególnie po odsunięciu przednich foteli) nie ma zbyt dużo miejsca. pełna ocena Hatchback, 2.0 i 115 KM, 1994 r., |
Marcin - Gdańsk 2008-04-22 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,92)
Za ta cene wydaje mi sie, ze nie kupi sie lepszego auta miejskiego. Zaplacilem za nie 8200 zl, niestety troszke musialem juz wydac w warsztacie, na poczatek jakies +/- 1000zl. Jesli chodzi o komfrot jazdy tym autem to nie mam mu nic do zarzucenia, jest dosyc cichy przy normalnych predkosciach, powyzej 120 km/h jest glosniej, ale to normalne w tej klasie. Calkiem niedawno mialem okazje jechac VW Polo i co od razu zauwazylem, a wlasciwie uslyszalem, to duzo wiekszy halas w srodku. Na uwage zasluguje dynamika silnika. Jadac samemu auto przyspiesza dynamicznie, roznice sa zauwazalne dopiero, gdy mamy pasazerow.
Co od razu zauwazylem, to ceny czesci. Porownywalnie do innych aut uzywanych Seat Ibiza ma naprawde tanie czesci, co nie ukrywam bardzo mnie ucieszylo :) pełna ocena Hatchback, 1.4 i 60 KM, 1997 r., 13000 km |
gawe... 2010-04-07 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,62)
Drobiazgi sprawily, ze stracilem resztki sympatii do tego auta. zepsute elektryczne lusterka, szyby, odpadajace lusterko w srodku, WSZYSTKIE zamki, alarm, klimatyzacja, radio, wycieraczki, reflektory (odpadly kopulki), wybierak lewarka biegow, rdza na progach, rdzewiejace wszystkie śruby, wiecznie odpadajacy zderzak przedni i pare innych - dramat, ruina! ze wzgledu na usterki - sprzedalem auto po trzech latach za cene CZTERY RAZY NIZSZA niz cena kupna.
Z pozytywow : auto jako tako wozilo mnie i jezdzilo przez 70000km (praktycznie same trasy).
pojawiajace sie usterki byly bardzo uciazliwe, ale jednak caly czas mozna bylo jezdzic. to w duzej mierze zasluga genialnego 1.9TDI:) w tym malym aucie 110KM w dieslu daje swietne osiagi. pełna ocena Hatchback, 1.9 TDI 110 KM, 1998 r., 250000 km |
Wojciech (soloconte) 2004-02-19 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,85)
Autko nie do zajechania , nie wiem co to za silnik od czego ale piłuje go juz 4 rok i z tak niskiej pojemności tyle mozna wyciagnąc ze czasami az przezaza mnie co mozenp taki 2l LEON . a przy tym nie wyskakuje ponad 6,5 litra i to na prawde mam bardzo .bardzo ciazka noge - Goraco polecam , jedyna wada to taka ze mam ( a wlasciwie nie mam oslony pod silnikiem i jak wjade w wielka kaluze to musze 20 minut odczekac za mi wioda odparuje , lub scieknie bo za chiny nie chce mi wtedy zapalic , i nie wiem co jest tego przyczyna :( - jeszce jeden wazny atur kupilem go 6 lat temu za rozsadne pieniadze i po 6 latach jak bym mnial go sprzedac to niewiele na nim zwazajac na niskie koszty exploatacji strace , naprawde niezle autko pełna ocena Hatchback, 1.0 45 KM, 1995 r., 120000 km |
ZoZoLLL 2008-11-19 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,15)
Jak dotej pory nie było zadnych wiekszych problemów drobne usterki zawsze sie zdarzaja ale to niejest nowe auto ..... wiec czego sie spodziewac jak dotad nigdy mnie nie zawiodła moja Ibiza jestem mlody i lubie depnac w pedal 110 kucyków robi swoje wciska w fotel :) i ten swist turbinki powyzej 30 tys obrotów rakieta niejest to sportowe auto i skrzynia biegów niejest przystosowana do mojej jazdy (dobijajacy 1 bieg) troche juz ja nadszarpnołem ale jak narazie nic powaznego sie nie dzieje zobaczymy....Ibizka ma nabite troszku kilometrów (orginalny przebieg)a silniczek żyleta duzo zalezy od włascicela jak sie dba tak sie ma a ja swoja niemal ze pieszcze... mimo tych docisnięc nie jeden sie zdziwił na swiatłach heheh pełna ocena Hatchback, 1.9 TDI 110 KM, 1998 r., 193000 km |
erhaminus pokaż Email » 2007-11-06 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,31)
mam ten samochód już siedem lat i w ciągu tego okresu dwukrotnie stanął na drodze tak, że musiał być holowany; ogromną jego zaletą jest fakt, iż jest on prosty jak budowa cepa i praktycznie *wszystko* jesteś w stanie zrobić sam, od wymiany cylinderków po świece czy łożyska; niestety, jest to samochód miejski, w trasie dzielnie jedzie do przodu ale nie licz na komfort, trasa Poznań/Szczecin/Poznań to mordęga; ceny części są w miarę przystępne, przewody wysokiego napięcia 78zł, świece 80zł, dobre klocki 60zł, filtry paliwa/powietrza/oleju niedrogie; zupełnie nie nadaje się do jazdy przy obciążeniu kilku osób i/lub bagażu (zresztą broni się przed tym małą pojemnością bagażnika)
pełna ocena Hatchback, 1.4 i 60 KM, 1995 r., 97000 km |
klosowski_m pokaż Email » 2003-03-21 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,23)
Samochód bardzo udany, zawsze chciałem mieć takie auto, aż mi się to udało. Jest to auto używane i jestem jego trzecim właścicielem, ale nie mam żadnych podstaw do tego żeby narzekać, no prawie żadnych. Tej zimy nawaliła mi dmuchawa (chdzi tylko w 4 położeniu), i wysiały mi amortyzatorki przy klapie bagażnika (jednak koszt niemieckich amortyzatorów wyniósł mnie 150 .- i wymieniałem je nie całe 10 min). Jeżeli ktoś szuka dobrego samochodu, który pali malutko i przy tym ma niezłe osiągi to polecam. Chociaż turbo sprężarka była by mile widziana, to i tak sam diesel jest aż za nadto do takiego niedużego autka. Trzeba się na początku trochę przyzwyczaić, zwłaszcza przy ruszaniu:) pełna ocena Hatchback, 1.9 TD 75 KM, 1995 r., 138000 km |
jaaa 2012-02-21 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,00)
Ibizka to bardzo sympatyczne autko.Z moją nic poważnego do tej pory sie nie dzialo i mam nadzieje,ze tak bedzie dalej a mam ja ponad 2 lata.Tylko podstawowe wymiany,filtry,olej jakies klocki.Samochód dobry do miasta i w trasę,oczywiscie nie dla czteroosobowej rodziny ale dla pary idealny:)110 km bardzo dobrze daje sobie rade z tym autem.W trasie nie ma problemów z wyprzedzaniem a w miescie w polaczeniu z małymi wymiarami tez mozna ładnie pośmigac:)Spalanie w moim przypadku: w miescie(Warszawa) 6.5-7.5 a trasa to ok.5 litrów zalezy jeszcze od predkosci przelotowej:)Generalnie Ibizke z czystym sumieniem polecam. pełna ocena Hatchback, 1.9 TDI 110 KM manualna, 1999 r., 210000 km |
jarczun74 2008-08-20 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,77)
b.dobre autko na miasto i niewielkie trasy, jeżdżę na LPG, więc spalanie nie za bardzo mnie interesuje- średnio 8,3 l/100km w cyklu mieszanym - a nogę mam raczej ciężką. Skrzynia biegów jest dobrze zespolona - nie ma problemów z uzyskaniem przyspieszenia na wszystkich biegach - wystarczy mieć 2600obr/min i zbiera się bardzo przyzwoicie. Zawieszenie OK-trwałe i dość sztywne. Jedyny mankament to mały bagażnik (moje spaczenie z poprzedniego samochodu - ford sierra :). Dużo miejsca dla kierowcy i pasażera z przodu, z tyłu miejsca dość dla średnio wysokich osób pełna ocena Hatchback, 1.4 i 60 KM, 1998 r., 114000 km |
Wojtas 2009-12-01 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,77)
Jeździłem dwoma Ibizami. Pierwsza była z 1993 roku, zaraz po przejęciu firmy przez VW. Autko zrobione na bazie Polo, ale o wiele ciekawsze w wyglądzie. Pierwsza Ibiza miała silnik 1.3. wstawiłem gaz i śmigałem tym przez 5 lat. Bezawaryjnie, bez większych usterek. Później zmieniłem na rocznik 98, z silnikiem 1.4. Też wstawiłem gaz i 5 lat jazdy bez problemów. Sprzedałem z powodu braku klimy i małego bagażnika. Auto idealne do jazdy po mieście do do 300 km. Na dłuższych trasach bardzo się męczyłem. Gdyby nie to jeździłbym tym autkiem zapewne do dzisiaj. pełna ocena Hatchback, 1.4 i 60 KM, 1998 r., 130000 km |
jts4 pokaż Email » 2008-10-27 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,31)
Autko mam od roku. Zrobiłem nim ponad 25 tys. KM. Uważam, że nie jest to mało, z uwagi na to, że jest to moje pierwsze własne auto. Czytałem masę opinii wcześniej na temat Ibizy i kupiłem ją. Zdecydowała ocena pracy zawieszenia i ocena dotycząca kultury pracy i ekonomika silnika 1.0 50KM. Nie żałuję zakupu. Autko spełnia swoje zadanie, jakie przed nim postawiłem. Gdybym jeszcze raz miał kupić, mając do dyspozycji ograniczone środki finansowe, kupiłbym ten model na pewno. A jeśli już nie Ibizę, to pewnie Renault Clio. pełna ocena Hatchback, 1.0 i 50 KM, 1999 r., 145000 km |
niunio88 pokaż Email » 2008-09-19 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,38)
Powiem tak - nie zachwycił mnie ten samochód. Słabo sie prowadzi a silnik to typowy mieszczuch, ale jak na auto za 6 tys. zł jest wspaniały. Zawsze odpali, a jak troche bedziemy o niego dbac to i w warsztacie bedziemy pojawiac sie rzadko. Zdecydowanym plusem jest też to że każdy znajdzie wersje dla siebie. Są 2.0 150 km, a są również oszczedne 1.2. Rynek jest nasycony tymi samochodzikami więc nic tylko wybierać. Poza tym i tak zawsze nawet najgorszy samochód bedzie lepszy od jazdy autobusem!!! :) pełna ocena Hatchback, 1.4 i 60 KM, 1997 r., 175000 km |
Super okazje u dealerów
Seat Ibiza - 5 samochodów w ofercie
Rabaty do 2 000 pln!
Seat Ibiza

483 komentarze
363 dyskutujących
Ostatnie komentarze:
Mam problem,moje autko pali jakies 10l/15l na 100 km.A orginalnie ma palic jakies 6-8l na 100 km, wymienilem olej filtr oleju filtr paliwa swiece sprawdzilem i nie wiem co to moze byc? Prosze o odpowiedz z gory dziekuje
Moj Model to Seat Ibiza 1.2 System porshe 92r. ^^
Witam !
Pozdrawiam
Daniel
Mam Ibizę 2008.Co pewien czas świeci mi się na desce pomarańczowa kontrolka.Po podłączeniu laptopa pokazuje: system odparowania paliwa.Błędny przepływ-co to znaczy?
![]()
Seat Ibiza na firmę
Sprawdź, ile możesz odliczyć podatku VAT
Porównaj liczbę punktów serwisowych z konkurencją
Sprawdź raty leasingu/kredytu
Policz, od jakiego przebiegu warto dopłacić do diesla
![]()
Zobacz również
Kierowcy, którzy oglądali Seat Ibiza, oglądali także
Dowiedz się więcej o Seat Ibiza
Kierowcy zainteresowani tym modelem, odwiedzili także
Białe szaleństwo z czarną twarzą - Seat Ibiza
Seat od czasu powstania produkował samochody przeciętne. Było to związane z faktem, iż wszystkie bazowały na modelach Fiata z tamtego okresu. Dopiero po rozstaniu z koncernem z Turynu, zaczęło się to zmieniać. W 1984 roku powstał pierwszy model Ibiza. Oparty na podzespołach Seata Ronda (Fiat Ritmo w hiszpańskiej odsłonie), miał jednak całkiem nowy wygląd. A to dzięki Giorgietto Giugiaro, który zaprojektował nowego Seata. Dodatkowo firma weszła we współpracę z Porsche, co pozwoliło na skonstruowanie zupełnie nowych silników. Tak narodził się samochód, który jest najbardziej rozpoznawalnym symbolem hiszpańskiej marki. |
Nowa ocena

Rankingi
Porównywarka

Polecamy!
Peugeot 3008 stanowi pomost między kompaktowymi kombi i crossoverami. W przeciwieństwie do miejskich...
Tani, ale z charakterem - Chevrolet CruzePróby nadania zadziornego charakteru tanim samochodom niemal nigdy nie kończą się dobrze. Zazwyczaj bowiem...
Porsche 911 Carrera S Cabrio - auto z zasadamiKilka dni testu redakcyjnego najnowszej generacji Porsche 911 przeleciały szybko, jak 4,3 sekundy, w...
Galerie
Seat Ibiza Cupra ConceptAuto w Firmie
Najczęściej oceniane auta firmowe
autoWcentrum
najwyższe oktanyAuta - Seat Ibiza
najaktywniejsiKierowcy - Seat Ibiza
najnowszeDzienniki pokładowe
Witam potrzebuje momenty dokręcania śrub do mojej Ibi, najbardziej mnie interesu...
Tak więc przyszła pora na jakieś obszerniejsze podsumowanie Ibizki. Mam już ją p...

Ocena: