Motosłownik

Nie wiesz
co to jest
ATC - Automatic Traction Control?

W naszym Motosłowniku znajdziesz odpowiedź!

Wyszukaj słowo
  • Podsumowanie auta
  • Subaru Forester II

(od 2002 do 2008)
  • w klasie samochodów:
  • Małe SUVy
  • na podstawie liczby ocen:
  • 128
Czy oceniający kupiliby ten model jeszcze raz?
(na podstawie 58 ocen)
TAK (96%)
NIE (4%)
Co najbardziej zaskoczyło pozytywnie oceniających?
  • Przeniesienie napędu
  • 51%
  • Silnik
  • 31%
  • Zawieszenie
  • 18%
Uciążliwe usterki zgłaszane przez oceniających:
  • Zawieszenie
  • 48%
  • Przeniesienie napędu
  • 30%
  • Silnik
  • 27%
Zmieniasz auto?

Kontroluj spalanie i wydatki z naszym Dziennikiem kosztów!

Ciekawostki o Subaru Forester II

• Zadaj pytanie

Opinie o Subaru Forester II

Silniki Subaru Forester II

Silniki Diesla
Wynajem samochodów w atrakcyjnych cenach!

Lista opinii o Subaru Forester II

Filtrowanie opinii:
Autor/Ocena Samochód/Komentarz (Całokształt)
hnery spod Krakowa: hnery39 pokaż Email »
2008-12-11
 (4,85)
Mam nowego Forestera diesla zbyt krótko, aby wydawać uzasadnione opinie, ale ekonomia zuzycia paliwa jest ... oszamiająca. W miescie jeżdże poniżej 7 l/100km. Silnika w ogóle nie słychać i, na razie, głównym problemem jest podejrzenie, czy silnik mi na światłach zgasł, czy też tylko go nie slychać. Jeździłem przez 20 lat dieslem Toyoty, więc mam doświadczenie dieslowskie. Komfort jazdy, ergonomia i cała reszta ... całkowicie zadawalające. W dodatku mam znakomite opony na 17" felgach i widocznośc jest taka, jaką pamiętam z jazd ...bagażówką. Nowy Forester to prawdziwe cacko dla smakoszy. Jedyny mankament, to potrzeba uwagi przy zmianie biegów. Skrzynia (podobno tylko na początku) "chodzi" dośc twardo, ale wystarczy się dostosować, aby było dobrze. Ale to nie to popychanie lewarka jednym palcem (jak w Toyocie), bo wymaga pewnego zdecydowania. Mam stale samochody, czasem dwa, od roku 1967. Głównie Toyoty. Vivat Subaru!
pełna ocena Kombi, 2.0 X 125 KM, 2008 r., 500 km
sapi
2008-03-26
 (4,54) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Subaru to jednak cos innego. Forester jest samochodem ktory budzi emocje, nie jest obojetny. Jego wyglad zewnetrzny na dzisiejsze realia jest kontrowersyjny, wnetrze nie zachwyca, brak innowacji, gadzetow, cena jak za auto w zasadzie kompaktowe tez nie nalezy do atrakcyjnych - a jednak Forester znajduje nabywcow i to co jest w tym przedziwne ze sa oni swiadomi swojego wyboru. Osobiscie odbyłem jazdy testowe Grand Vitara, Nissanem Qasquai, Rav4 i mimo ze wszystkie stylistycznie są może ładniejsze i tańsze to finalnie bez watpliwosci wybrałem subaru. Nie bez znaczenia było podejście sprzedawcy - absolutny profesjonalizm bijacy na glowe dealerow ww marek - jazda testowa prezentujaca właściwosci auta była miażdżąca dla konkurencji, sprawiła ze w jednej chwili dopadła mnie żądza posiadania :).
pełna ocena Kombi, 2.0 X 158 KM, 2007 r., 8000 km
subarek
2008-08-22
 (4,62)
posiadam w swojej stajni dodatkowo dwie imprezy WRX 2,0 turbo rocznik 2004 oraz 2,5turbo rocznik 2007 poza zużyciem paliwa to wspaniale samochody no ale za coś trzeba płacić/na powietrzu tych osiągów w czasie jazdy nie będzie. ps. forester 2,5 turbo to frajda z jazdy po naszych drogach i terenie a szczególnie w deszczu czy po śniegu te wszystkie pseudo terenówki to mocno odstają za foresterem ten rodzaj napędu stałego na cztery kala pokazuje swoje zalety w terenie a i droga asfaltowa tez mu bardzo służy. Podpowiadam jak terenówka i jazda po szosach to tylko Florek 2,5 Turbo spalanie jak naciśniesz ale średnio dla predkosci 90-110km ok 10litrow /bez ściemy/ pozdrawiam użytkowników i wielbicieli subaru "subarek"krakow.
pełna ocena Kombi, 2.5 i 16V Turbo 211 KM, 2006 r., 30000 km
wicherek
2008-12-19
 (3,69)
Z tymi hamulcami to naprawdę porażka, może i byłyby wystarczjące w Legacy ale mam wrażenie że Forester jest za ciężki i za szybki dla tych hamulców -TRZEBA UWAŻAĆ ! ciekawostki: - nie da się zamknąć środkowego nawiewu, jadąc szybciej wieje samo nawet jeśli pokrętło jest na OFF, metoda : zmienić z AUTO na nawiew na szybkę - komputer pokazuje jedynie średnie zużycie paliwa, chciałoby się jeszcze tylko zasięg ( szczególnie w 2,5XT :) - lusterka polecam regulować w dzień. |Tak samo jak w toyocie - podświetlone są wszystkie przyciski do okoła oprócz regulacji lusterek. GENERALNIE: jak dla mnie OK, szkoda tylko że wygląda jak Suzuki Vitara ale co tam, jak ogólnie wiadomo Forestera nie kupuje się dla wyglądu !
pełna ocena Kombi, 2.5 i 16V Turbo 230 KM, 2008 r., 9000 km
Jędrek
2010-07-23
 (4,54) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Auto doskonałe. Ma wszystko czego oczekuje od auta. Sprawnie przemieszczam sie po czarnym (120km/h to bardzo fajna prędkość dla tego auta ale spokojnie jedzie długi czas 150km/h i wciąz mam poczucie komfortu (mimo świstów z szyb). Zjeżdżam z czarnego i wtedy widać jak uniwersalnym autem jest forester. Zasuwa po szutrach, brnie przez błoto, koleiny. Mam co chciałem - auto do jazdy na codzień i przyjmności z lekkiego offroadu. często wracam z pracy polnymui drogami chcociaż moge droga krajową :-) Lubię to auto ! warunek dla mnie -gaz. Cóz, jestem oszczędnym człowiekiem i nie lubie wydawać niepotrzebnie kasy. Gdybym miał wydawać po 50zł za 100km to bym nie był tak szcęściwy.
pełna ocena Kombi, 2.0 X 125 KM, 2003 r., 178000 km
akomarnicki
2009-08-05
 (4,62) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Po wszystkim co napisałem trudno się spodziewać negatywnej oceny całokształtu. Auto jest wspaniałe jeśli szuka się kompromisu pomiędzy terenówką a autem drogowym. Nie jest to auto przeprawowe (choć założyłem metalowe osłony pod silnik i nie narzekam :-) ), limuzyny też nie należy oczekiwać (Forester ma dość spartańskie wykończenie świetnie pasujące do charakteru auta terenowo-roboczego). Z silnikami 2.5 turbo pewnie nawet można na niego patrzeć jak na wyścigówkę, ale mój 2.0 wolnossący to po prostu świetnie jeżdżące auto. No i ma reduktor ;-).
pełna ocena Kombi, 2.0 X 125 KM, 2004 r., 212000 km
boros
2006-09-22
 (4,69)
Auto jest niesamowite. Jedynym mankamentem może być jego spalanie, które w mieście oscyluje w okolicach 17l/100km. Po zainstalowaniu sekwencyjnej instalacji gazowej spala 20l/100km, co odpowiada spalaniu benzyny na poziomie 9-10l., tak więc nie jest źle. Jeśli chodzi o właściwości jezdne, komfort jazdy, w swojej klasie cenowej bije konkurencję na łeb. 6,3s do 100, napęd AWD, samopoziomujące zawieszenie, navigacja+DVD, skórzana tapicerka, szyberdach na pół dachu... czego chcieć więcej?
pełna ocena Kombi, 2.5 i 16V Turbo 211 KM, 2005 r., 13000 km
m.strojnowski pokaż Email »
2007-10-20
 (4,38)
Jeżdżę od lutego 2007. Niezależnie od krytycznych uwag powyżej, samochód jest SUPER. Stabilność i precyzja prowadzenia przy każdej prędkości, przyśpieszenie, pewność zachowania się, dźwięk silnika - ABSOLUTNA BOMBA. Na autostradzie w Niemczech pociągnął 225 (wg GPSa - licznik wskazywał prawie 240) i prowadził się idealnie. Frajda z jazdy powoduje że zapomina się o dużym spalaniu, hałasie, stosunkowo twardym zawieszeniu itp. Nie sprawdzałem go w terenie.
pełna ocena Kombi, 2.5 i 16V Turbo 211 KM, 2006 r., 5000 km
x
2008-04-24
 (4,54)
To jest mój drugi Forester, poprzedni przejechał 220 tys.km bezawaryjnie i jeżdzi dalej u innego właściciela. To idealne auto na nasze drogi, jazda nim to przyjemność. Drogi?-chyba nie porównując ceny z innymi suvami.W obecnym egzemplarzu liczę na podobną bezawaryjność jak u poprzednika-na razie jest ok ale co to jest 15 tysięcy? W sumie: niebanalny, dobrze wyposażony, bezawaryjny samochód - czego chcieć więcej? Następny też będzie Forester.
pełna ocena Kombi, 2.0 X 158 KM, 2007 r., 15000 km
mariusz pokaż Email »
2005-11-04
 (4,54)
glowne wady spalanie!, jak masz ciezka noge i poszalejesz to w miescie 16-18 jak nic wciaga, ja jezdze w miare delikatnie to te 11-12 pali. Ale co wymagac od takiego auta nie kupuej sie go ze wzgledu na spalanie. Aczkolwiek inne 4x4 pala mniej. Naped na 4 kola chyba najlepszy z mozliwych, wjechalem i wyjecham spokojnie z blota wyciagajac toyote rav4 kolegi ktory sie zakopal. Pojechalismy poszalec po poligonie :)
pełna ocena Kombi, 2.0 X 125 KM, 2006 r., 1700 km
temida
2007-10-02
 (4,62)
Coś ma nie tak z włącznikami świateł. Do tego denerwuje mnie brak kontrolki włączonych świateł krótkich oraz brak podświetlenia schowka na rękawiczki. Ale to drobiazgi. Samochód jest niezwykle przyjazny, do tego a pewnością bezpretensjonalny. Ponieważ o wysokim spalaniu wiedziałam przed zakupem (nawet dealer uprzedzał), nie traktuję tego jako minusa. Ale kocham ten samochód, najfajniejszy jaki miałam w życiu.
pełna ocena Kombi, 2.0 X 125 KM, 2007 r.,
Manolo
2011-01-02
 (4,62) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Świetne uniwersalne , bezawaryjne auto, prowadzi sie jak po szynach bez względu na warunki, tym samym jest bardzo bezpieczne. Potrafi pojechać 220km/h autostradą ale też bez problemu przejedzie przez las. Przyjemność z jazdy tym samochodem zdecydowanie przewyższa delikatne niezadowolenie na stacji paliw, no ale to w myśl zasady, że tam gdzie zaczyna sie przyjemność to kończy sie ekonomia :-)
pełna ocena Kombi, 2.0 XT 177 KM manualna 4x4, 2003 r., 110000 km
ADRW
2010-08-06
 (4,62) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Ten samochód jest fantastyczny nic dodać nic ująć. Pisze właściwie nie po to żeby oceniać ten samochód tylko aby zapytać się o pewien drobiazg. W samochodzie jest bezpiecznik rozłączający napęd na 4koła w sytuacjach awaryjnych. Czy jego użycie w jeździe codziennej może być w jakiś sposób szkodliwe dla samochodu?? Dawałoby to pewną oszczędność w paliwie na trasie. Proszę o poradę
pełna ocena Kombi, 2.0 XT 177 KM, 2005 r., 73000 km
Kuba
2008-07-03
 (4,38) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Jestem bardzo zadowolony z tego samochodu. Samochód ma swój charakter, jeździ doskonale, jest bardzo praktyczny (np. do środka przy złożonych siedzeniach, można bez zdejmowania kół włożyć dwa górskie rowery). Jak dla mnie to idealny samochód, a jeździłem do tej pory już wieloma samochodami (w tym też samochodami w klasie wyższej np.: BMW, Audi).
pełna ocena Kombi, 2.0 X 158 KM, 2007 r., 20000 km
Julek
2008-07-21
 (4,54)
Auto sprowadzone w 2006 roku z Kanady. Wersja bogata 2,5 xs. Automat , klimatronik , skóra itp. Wersja wolnossaca wspaniale pracuje na gazie. Goraco polecam LPG pod warunkiem sekwencji w porządnym warsztacie. Samochód sprawuje sie idealnie , autko nie za duże , dynamiczne , w porównaniu z terenówkami ze sztywnymi mostami śmiga jak bączek.
pełna ocena Kombi, 2.5 i 16V Turbo 230 KM, 2004 r., 35000 km

43 komentarze

39 dyskutujących

Ostatnie komentarze:

~leśnik~leśnik

Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem forestera 2,0 (177km) z 2001r. Cóż mogę powiedzieć? Cena zakupu podobna do niby terenówek innych marek, a przyjemność z jazdy nie do opisania. Pali dużo przy maksymalnym korzystaniu z jego mocy, ale przy normalnej jeździe pali ok 8-9 litrów na 100km. To jest norma a jeżeli ktoś pisze że inne auto benzynowe o podobnej pojemności pali mu 5 czy 6 litrów to chyba na postoju
Użytkuję go w terenie i do tej pory przejechałem ok 15 tys po lesie. Jak na 10 letni samochód....ideał.
Jeżeli nic się nie zmieni to następny będzie również forester tylko troszkę młodszy....żaden inny.
Pozdrawiam

~Adam~Adam

Miałem Forestera benz 2l chodził jak marzenie kupiłem w salonie
Po 3 latach z przeb, 100tyś sprzedałem przed strzelił ko spalin
Koleżanka jeżdzi nawet zadowolona
A ja kupiłem diesla 2 i co badziewie!!! Nowy z salonu! 138 tyś zł.88
1.problem ciągle ściąga w prawo za każdym razem w sewisie ust zbie.
2.w zimie silnik tak klekocze że strach minimalnie dodawać gazu
3.po 85 tyś poszły panewki silnik wymieniony
4. Klekot pozostał!!!
5. Trzask w kabinie standard
6. Teraz problem z 4 biegiem !
Gdzie jakość starych modeli Subaru.
Subaru musi doinwestować markę bo zejdzie na psy!!!
Czy kupię następne Subaru?
Stwierdzam z żalem NIE!!!

~Radek~Radek

Wlasnie stalem sie posiadaczem 2,0 d forka z 2009. Po przejechaniu 200km w miescie zadnego smrodka palonego sprzegla nie czuje. Moze nie mam wechu bo obawialem sie tego po tym co przeczytalem na wielu forach. Jedno jest pewne przy tym wzroscie i gabarytach to 150 koni jest bardzo zwawe, na maxa sie zdziwilem ze przy takim apetycie(niewielkim) na olej n. wyrwa do przodu niczym benzynowe 4 litry zatem po pasatatowych, tiguanowych i tuareqowych silnikach, o napedzie forestera powiem- super. Niewazna skrzynia co chodzi jak lewar, niewazny kolpit jak w latach 90tych silnik plus 4kola jest CZADOWY

Przejdź do dyskusji

Subaru Forester na firmę

Sprawdź, ile możesz odliczyć podatku VAT

Porównaj liczbę punktów serwisowych z konkurencją

Sprawdź raty leasingu/kredytu

Policz, od jakiego przebiegu warto dopłacić do diesla

Zobacz również

Kierowcy, którzy oglądali Subaru Forester, oglądali także

Dowiedz się więcej o Subaru Forester

Kierowcy zainteresowani tym modelem, odwiedzili także

Subaru Forester 2009 - nowy wymiar "leśnika" Subaru Forester 2009 - nowy wymiar "leśnika"

Na rynku zadebiutowała trzecia generacja jednego z nielicznych SUV-ów sprawdzających się także w terenie. Nowy model oferuje odczuwalnie więcej miejsca w kabinie i przekonstruowane zawieszenie. Prezentujemy wrażenia z pierwszych jazd.