Motosłownik
Nie wiesz
co to jest
Przekładnia hydrokinetyczna?
W naszym Motosłowniku znajdziesz odpowiedź!
Wyszukaj słowo- Podsumowanie auta
Subaru Legacy I
(od 1989 do 1994)
- w klasie samochodów:
- Klasa średnia
- na podstawie liczby ocen:
- 52
- Układ hamulcowy
- 24%
- Karoseria
- 24%
Kontroluj spalanie i wydatki z naszym Dziennikiem kosztów!
- Średnia ocena:

- Zadaj pytanie
Opinie o Subaru Legacy I
Nadwozia Subaru Legacy I
Silniki Subaru Legacy I
- 1.8 4WD 103KM, 1989-1991 (10)
- 2.0 4WD 116KM, 1992-1994 (6)
- 2.0 4WD 150KM, 1989-1994 (4)
- 2.0 4WD turbo 220KM, 1989-1994 (5)
- 2.0 Turbo 4WD 200KM, 1992-1994 (6)
- 2.2 4WD 136KM, 1989-1994 (21)
2.2 Turbo 4WD 163KM, 1990-1994
- Brak silników Diesla.
Lista opinii o Subaru Legacy I
| Filtrowanie opinii: | |
| Autor/Ocena | Samochód/Komentarz (Całokształt) |
|---|---|
polishbastard 2012-03-05 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,69)
Auto dające dużą frajdę z jazdy, bardzo niepozorne i zostawiające w tyle wszystkich miłośników TDI i innych zawalonych elektroniką wynalazków. Dźwięk FENOMENALNY! Początkowy pomruk powyżej 5000 rpm zamienia się w oszałamiający jazgot. Napęd 4x4 sprawia, że zimą odjedziecie na światłach nawet potężnym, 400-konnym niemieckim super-autom np. BMW M5. Nie ma szans z tylnym napędem i prędzej wyląduje na drzewie niż was dogoni. I żadne ESP nie pomoże. Natomiast wiek robi swoje i turbodziadka polecam tylko znawcom, majsterkowiczom, albo osobom mającym w okolicy DOBRY serwis Subaru- auto wymaga mechanika z wiedzą i doświadczeniem. Części jest mało albo wcale i trzeba ściągać je z całej Europy, bo w Niemczech też jest cienko. Najlepiej kupić 2 auta- jedno do jazdy, drugie na części. Unikniecie w ten sposób przykrych niespodzianek. To kosztuje, ale lepiej wydać raz dużo niż później latać po serwisach i się wk..urzać. Mimo atrakcyjnych cen na rynku nie polecam kupna osobom nie mającym wystarczających funduszy. Koszty eksploatacji zwalą z nóg niejednego. Zasada jest prosta- nie kupuj auta, na które Cię nie stać. I tu nie chodzi tylko o sam zakup czy paliwo. pełna ocena Kombi, 2.0 Turbo Super 4WD 200 KM manualna 4x4, 1992 r., 360000 km |
Mrc 2011-05-08 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,92)
Te samochody były od początku do końca, konsekwentnie zaprojektowane tak, by działać niezawodnie. Konstrukcja stanowi zespół świetnie dopasowanych do siebie podzespołów. To nie kombinacje w dzisiejszym stylu: silnik weźmiemy z fiata, skrzynię z Nyski, zawieszenie z opelka no a fotele oczywiście z wahadłowca, a na masce dajmy znaczek vw - będzie tanio, kosmopolitycznie i kolorowo. Ja po sprzedaży Legacy dałem się skusić i kupiłem auto innego producenta. Potem w panice swój błąd naprawiałem, teraz mam stara imprezę i cieszę się, jak dziecko. Jestem daleki od popadania w kulty marek i podejrzliwy w stosunku do marketingu. To, jak ci spece mieszają konsumentom w głowach, napawa mnie odrazą. Ale Subaru jako jedna z niewielu firm zdaje się zachowywać to minimum uczciwości, które mnie satysfakcjonuje. pełna ocena Kombi, 2.0 4WD 116 KM manualna 4x4, 1992 r., 104000 km |
Kazimierz Piotrowski, Włocławek 2002-05-27 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,69)
Gdy go kupowałem nie byłem do niego przekonany, znajomi odradzali bo mówili ze nie wyrobie na kosztach eksploatacji. Ale ja zawsze wierzyłem w japońską niezawodność i zdecydowałem sie na zakup. Teraz jak widze miny sąsiadów jak wsiadam w zimie do auta, odpalam bez niczego i ruszam bez problemów to aż mi ich szkoda, 4x4 robi swoje, zima nie zima auto drze do przodu. Jak patrze na biedne niemieckie auta, oraz francuzkie awaryjne szroty to aż mi żal ich właścicieli. Ludzie polecam ten model, jeżeli traficie na zadbane auto z przebiegiem do 200tys.km to bierzcie w ciemno, silniki są robione tak aby do remointu głównego przejeżdżały do 500tys.km!!!! Swoim pojeżdze jeszcze ze dwa lata, szkoda mi go sprzedawać ale mam ochote na Legancy z 1994r!!!! pełna ocena Sedan, 2.2 4WD 136 KM, 1991 r., 194000 km |
de_1vill pokaż Email » 2005-05-30 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,69)
jestem chory na subaru......
za pare lat mysle ze bede mial Legacy Outback 2,5 (chcialbym :-)
nie chce turbiny -bo koszty napraw itp,sa zbyt duze.moi kumple maja (pewnie sie niektorzy oburza-ale pisze obiektywnie)
problemy z turbawkami.Ogolnie duzo to kosztuje-ale wygar maja niesamowity -2 tygodnie temu -koles mnie lyknal tez karetka tak ,jak ja lykam audi 80 albo jakies bmw 316 z miejsca .roznicca jest spora -ale w spalaniu najwieksza!
Ogolnie to te 200KM by sie zdalo miec pod machą-czlowioek szybko sie przyzwyczaja.ale na trasie lecac te 180/190 jest super.-a o mocy wtedy sie nie mysli. pełna ocena Sedan, 2.2 4WD 136 KM, 1992 r., 240000 km |
konrad_bro pokaż Email » 2003-08-14 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,08)
Od kiedy go kupiłem, jestem zagorzałym fanem tej marki i tego modelu.
Niby staruszek ale bardzo sprawny i niezawodny no i ten design - dach z przetłoczniem, szyby bez słupków. Z pewnością jest to auto dla pasjonatów ale myślę, że jeszcze długo ta klasyczna elegancja będzie się podobać. Jedyny problem to koszt obsługi i części zamiennych - (w autoryzowanych serwisach) dramat. Jednak dla chcącego... wszystko można znaleźć np. w internecie. Zresztą co z tego, że jakiś element jest droższy od tego samego do innej marki skoro psuje sie(jeśli wogóle) znacznie rzadziej. pełna ocena Sedan, 2.2 4WD 136 KM, 1990 r., 186000 km |
patrykrog pokaż Email » 2008-06-11 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,00)
godny polecenia, , jeżdziłem wieloma: np land roverem discovery wersja usa v8 nie dorasta jakością wykonania, rdzewiał po 10 latach kupiony jako nowy w usa przez moja rodzine mnóstwo awarii klima elektryka silnik cieknący olejem .....a tutaj cisza i spokój, a rzeczywiście można zaskoczyć ludzi na drodze, szczególnie amatorow niemieckiego tdi z vw i skody, następne będzie kolejne legacy jak się uda z podobnych lat nowe są gorsze..... pełna ocena Kombi, 2.0 4WD turbo 220 KM, 1992 r., 140000 km |
grip 2007-10-02 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,38)
Śmiało mogę ocenić ten samochód na 5. Niedoceniana marka w Polsce. Bardzo komfortowy, trwały, dynamiczny samochód z rewelacyjnymi silnikami i zawieszeniem, nie wspominając o genialnym wręcz napędzie 4WD. Części nie są wprawdze w cenie FSO, aczkolwiek 24 razy rzadziej do Subaru się je kupuje.. Jak ktoś chcaiłby tanio podróżować, niech zainwestuje w PORZĄDNĄ instalację gazową - boxer nie lubi z natury chałupniczej roboty. pełna ocena Sedan, 2.0 4WD 116 KM, 1993 r., 234000 km |
siuks69 pokaż Email » 2005-07-27 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,69)
No cóż autko w rodzince od 8 lat, sam przejechałem nim prawie 200 000 km, po drogach mocno dziurawych. Poza tym auto idioto odporne jak coś mu nie pasuje zatrzymuje sie i oczekuje na zreflektowanie sie kierowcy co głupiego zrobił. Powiem też że jak zapomniałem dolac oleju 1l co 5 000 km i przejechałem bez wymiany filtra i oleju 30 000 km. Mechnik sie zdziwił ze to auto jezdzilo na 2 l oleju. Bokser to bokser. pełna ocena Sedan, 1.8 4WD 103 KM, 1990 r., |
Maciek z Gdańska 2002-05-27 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,92)
Auto godne polecenia, pod warunkie dobrego stanu. Jeżeli chcesz mieć auto niezawodne, bardzo komfortowe, ze znakomitymi właściwościami jezdnymi i wysokim poziomem bezpieczeństwa wybierz Legancy. Koszty eksploatacji do przyjęcia, wcześniej jeździłem Polo 96 i ku mojemu zdziwieniu nowe części eksploatacyjne są zdecydowanie tańsze od niemieckiego malucha! Kupujcie pełna ocena Sedan, 2.2 4WD 136 KM, 1992 r., 167000 km |
maruda 2003-10-07 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,77)
To mój drugi Legacy - GX 4WD (poprzedni 1,8 DL FWD). Cóż można powiedzieć? Nie było jeszcze takiej trasy i pogody bym bał się wyjechać. I wszystko zawsza działa. Każdy duperel. Ceny napraw są nieistotne, bo samo z siebie się nic nie psuje. Wymagające okresowych wymian elementy też nie są kosmicznie drogie. Następny też będzie Legacy. pełna ocena Sedan, 2.2 4WD 136 KM, 1992 r., 280000 km |
daniel 2008-01-27 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,77)
pojedyńcze awarie stacyjki i wymiana turbo trochę smuci ale radość z jazdy tym samochodem jest wielka.
Jeżeli ktoś szuka mocnego przestronnego i bezpiecznego samochodu za ok 10000 to legacy nie ma za dużo konkurentów. Trzeba się liczyć ze spalaniem ok 12 litrów ale tym samochodem trudno jechać autostradą poniźej 150. pełna ocena Kombi, 2.0 Turbo Super 4WD 200 KM, 1992 r., 196000 km |
KIJU z JASŁA(LUKASKIJU pokaż Email » 2003-04-10 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,23)
niezawodny,naped na 4 kola ,140 km czego chciec wiecej :).mimo wielu plusow najgorzej jets z czesciami jest naprawde malo awaryjney ale jka cois sie zepsuje to trezba sciagac z niemiec no i drogo.choc i tak jetrs lepeij mamy juz 6,7 byl jreden salon w warszawie teraz juz w krakowie,bielsku bialej..... pełna ocena Sedan, 2.2 4WD 136 KM, 1992 r., 150000 km |
smark20 pokaż Email » 2004-12-06 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,92)
ogolem auto niepozorne ktore niejednemu nabzdyczonemu panu w aucie z xenowymi swiatlami za duza banke zrobilo duza przykrosc wyprzedzajac go spokojnie ...... nie wspomne juz co sie dzieje jak spadnie deszcz lub snieg wtedy to ludzie robia oczy co to za samochod wogole jest :D pełna ocena Sedan, 2.0 Turbo 4WD 200 KM, 1992 r., 200000 km |
beny21-86 pokaż Email » 2008-12-01 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,08)
auto do tej pory mnie nie zawiodło i praktycznie sie nie psuje i to wlasnie jest konkretna marka.moze sa inne auta piekniejsze z napedami 4x4 ale nawet naped ladnej audiki quattro chowa sie przy mozliwosciach subaryny a dodatkowy reduktor dodatkowo to potwierdza. pełna ocena Kombi, 1.8 4WD 103 KM, 1993 r., 320000 km |
Vindos, kerros pokaż Email » 2004-02-20 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,15)
Super fura dla młodej rodziny. Samochód którym można się pobawić na sliskiej nawierzchni i w zakrętach lub pojechać za miasto z rodziną(kobietą) w takie miejsce gdzie zwykłe miejskie bolidy nigdy nie dojadą. pełna ocena Sedan, 2.2 4WD 136 KM, 1990 r., 206000 km |
Super okazje u dealerów
801 samochodów w ofercie
Rabaty do 109 200 pln!
Subaru Legacy

55 komentarzy
48 dyskutujących
Ostatnie komentarze:
Witam mam zamiar kupic subaru legancy 2,0 2003r chce zamontowac LPG czy moze wiecie jakie koszta,jakie spalanie gazu ,jak na silniki bokser wplywac bedzie gaz? Czy jest dostep do zamiennikow?
Witam, czy ktos moze mi powiedziec : czy w subaru impreza rok 1996 2.0 (115KM) 4WD jest bezkolizyjny rozrzad? dzieki i pozdrawiam
Moj kumpel ma impreze z '93 z przbiegiem 253tys mil! Leje tylko benzyne i wymienia olej. Ja mam impreze '99 z przebiegiem 105tys mil i ten sam temat, wiec nie wiem co tu jest awaryjne?
![]()
Subaru Legacy na firmę
Sprawdź, ile możesz odliczyć podatku VAT
Porównaj liczbę punktów serwisowych z konkurencją
Sprawdź raty leasingu/kredytu
Policz, od jakiego przebiegu warto dopłacić do diesla
![]()
Zobacz również
Kierowcy, którzy oglądali Subaru Legacy, oglądali także
Dowiedz się więcej o Subaru Legacy
Kierowcy zainteresowani tym modelem, odwiedzili także
Nowa ocena

Rankingi
Porównywarka

Polecamy!
Kilka dni testu redakcyjnego najnowszej generacji Porsche 911 przeleciały szybko, jak 4,3 sekundy, w...
Ekologiczne uzupełnienie oferty - Peugeot 3008 HYbrid4Peugeot 3008 stanowi pomost między kompaktowymi kombi i crossoverami. W przeciwieństwie do miejskich...
Galerie
Range Rover Evoque Victoria BeckhamAuto w Firmie
Najczęściej oceniane auta firmowe
autoWcentrum
najwyższe oktanyAuta - Subaru Legacy
najaktywniejsiKierowcy - Subaru Legacy
najnowszeDzienniki pokładowe
Moje autko musiało spędzić 3 miesiące na postoju (a ja w łóżku po demolce na nar...
Kamerka umieszczona na statywie i niezbyt ładie wszystko widać, zwłaszcza pó...

Ocena: