Motosłownik

Nie wiesz
co to jest
Hybrydowy napęd?

W naszym Motosłowniku znajdziesz odpowiedź!

Wyszukaj słowo
  • Podsumowanie auta
  • Suzuki Swift II

(od 1989 do 1996)
  • w klasie samochodów:
  • Auta małe
  • na podstawie liczby ocen:
  • 275
Czy oceniający kupiliby ten model jeszcze raz?
(na podstawie 93 ocen)
TAK (90%)
NIE (10%)
Co najbardziej zaskoczyło pozytywnie oceniających?
  • Silnik
  • 68%
  • Zawieszenie
  • 17%
  • Karoseria
  • 8%
Uciążliwe usterki zgłaszane przez oceniających:
  • Karoseria
  • 71%
  • Zawieszenie
  • 27%
  • Układ hamulcowy
  • 20%
Zmieniasz auto?

Kontroluj spalanie i wydatki z naszym Dziennikiem kosztów!

Ciekawostki o Suzuki Swift II

Nadwozia Suzuki Swift II

Silniki Suzuki Swift II

Silniki Diesla
  • Brak silników Diesla.
Wynajem samochodów w atrakcyjnych cenach!

Lista opinii o Suzuki Swift II

Filtrowanie opinii:
Autor/Ocena Samochód/Komentarz (Całokształt)
LUC, pitulalukasz pokaż Email »
2008-03-12
 (3,77) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Jak za te pieniądze to rewelacja. Jeżeli ktoś nie będzie oczekiwał od tego modelu szybkości PORSCHE, zwrotności BMW i komfortu Merca to będzie naprawdę zadowolony. Ja za swojego pół roku temu dałem 4,2tys. zł. Samochód od piewrszego właściciela z Niemiec, przebieg 64tys. (książka), klima, wspomaganie, elektryczne lusterka, immobilaizer, roczne opony letnie. Jedyne co bardzo przeszkadza to zby miękkie zawieszenie z tyłu samochodu. Mój nawet jak jedziemy z żoną potrafi na małym krawężniku zawadzić chlapaczami, już nie mówię o 4 osobach i bagażu. Słyszałem, że można mu zapodać twardsze sprężyny. Robił to ktoś z Was?Co prawda już trzeciego bym nie kupił :) ale na początek lub dla młodej pary jest ok.
pełna ocena Sedan, 1.3 68 KM, 1995 r., 75000 km
Fappo9
2008-10-11
 (4,23) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Bardzo dobry materiał na tzw. "pierwsze auto", np. dla kogoś, kto właśnie zdał na prawko. Jest tanie w eksploatacji, ponieważ praktycznie bezawaryjne. Silnik 1.3 o mocy 68KM, jak również waga 795kg, zapewniają dobre osiągi (0-100km/h: w ~11 sekund), przy niskim zużyciu paliwa. Mało jaki rywal ze starego kontynentu może się takim czymś pochwalić. Na pierwszy rzut oka, Swift nie jest może piękny (niektórych wręcz odstrasza), ale zdobycie oryginalnego ospojlerowania od GTi, a do tego 14/15 calowe 5-cio ramienne felgi, to wszystko sprawia, że autko nabiera charakteru. Bez żadnych zbędnych wiejskich dodatków.
pełna ocena Hatchback, 1.3 i 68 KM, 1992 r., 285000 km
to byl fajny car
2005-01-21
 (3,69)
b.fajny samochodzik, moze dlatego ze moj pierwszy. Pelne zaufanie, mimo, ze duzo jezdzony. Zawsze odpala (jak dobry akumulator:). Wady to mimo, ze samochod o prostej konstrukcji, to kolesie naprawiajacy skody i volksvageny a czasem "fachowcy" od japonczykow potrafia wiecej kombinowac przy nim niz naprawic. Jak juz znalazlem serwis ok, to bylo spoko. Wady "wegierskiego" to ze katalog suzuki nie jest zgodny z prawda, zamawiasz czesc a pozniej mozesz ja sobie do d... wlozyc. To wina Suzuki, a nie Swifta. Gdyby Ignis byl tanszy np. 30 tys. bylby to moj nowy nabytek!
pełna ocena Hatchback, 1.0 i 53 KM, 1995 r., 185000 km
Mateusz
2012-04-17
 (4,62) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Trzycylindrowy silnik 1.0 świetnie znosi LPG (ma hydrauliczną regulację luzów zaworowych) i do tego wytrzymuje kosmiczne przebiegi. Przyspieszenia przyzwoite do III biegu. IV i V słabo ale to silnik wysokoobrotowy więc wystarczy go wkręcić powyżej 3000obr na III-ce przy wyprzedzaniu i jest ok. Zawieszenie wytrzymuje polskie drogi bez protestów a ceny części, o ile wogóle będą jakieś potrzebne, są na poziomie corsy albo matiza. Jedyne na co można narzekać to wszystko w tym samochodzie wydaje jakieś dźwięki od plastików, przez sprzęgło aż po skrzynię biegów.
pełna ocena Hatchback, 1.0 i 53 KM manualna, 1995 r., 287000 km
Lolek
2009-03-17
 (3,77) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Auto zrywne , mało awaryjne , oszczędne . Nigdy nie bałem się jechać nim dalej ..jak wyjedziesz sprawnym to sprawnym też wrócisz . Żadnych niespodzianek przykrych nie dostarcza ..jedynie zdziwisz się jak dużo jeszcze paliwa w baku zostało :) . Jest to juz mój trzeci taki sam swift .Dlaczego nie kupiłem czegoś innego ? , nie dlatego ze swift jest jakims super samochodem lub nie podobają się inne - poprostu jego zakup okazywał się zawsze najrozsadniejszy - na utrzymanie i zakup innego samochodu który da mi tyle co suzi mnie nie stać :) .
pełna ocena Hatchback, 1.3 i 71 KM, 1991 r., 161000 km
kamilst1 pokaż Email »
2006-07-06
 (3,62)
Pomimo, że auto nie sprawia większych problemów, to jednak nie daje powodów do zadowolenia.Dynamika auta jest ledwo wystarczająca, skrzynia nie lubi szybkiej zmiany biegów.Tłumienie jakichkolwiek nierówności jest wręcz okropne, co wraz z kiepskim wyciszeniem i nienajlepszymi fotelami sprawia, że podróże tym autem do przyjemności nie należą. Jednakże niskie koszty eksploatacji i wysoka niezawodność są wystarczającymi argumentami na wydanie 7tys. zł na ten samochód, zwłaszcza na sedana, ponieważ bardziej przypomina "limuzynę".
pełna ocena Sedan, 1.3 68 KM, 1995 r., 167000 km
jacek mój adres agnieszkasambor pokaż Email »
2003-03-27
 (4,69)
samochód jest świetny bezawaryjny i oszczędny naprawde trzeba się starać żeby spalił ponad 6l.na 100km po wakacyjnych wojażach około 3000 km. po bardzo krętych i stromych podjazdach (Chorwacja, Słowenia) przy dwu osobach i pełnym ekwipunku turystycznym średnio spalił 4,5l na 100km. a cena części zamiennych wcale nie jest większa od innych ( klocki hamulcowe które wymieniłem dopiero po 60 tyś. km. kosztowały 100 zł. wymieniłem sam żadna filozofia) a stacje ASO wszystkie są drogie bez względu na markę.
pełna ocena Hatchback, 1.0 i 53 KM, 1995 r., 86000 km
PulpitRock pmsite pokaż Email »
2003-03-28
 (4,46)
Modele GLX z roku 1998 wyglądają bardziej agresywnie niż najnowsze a to za sprawą pięknego spojlera przedniego przy którym nowe modele sie mogą schować. Suzuki to miły dla oka (pod warunkiem że zderzaki będą w kolorze nadwozia!!) ekonomiczny przez duże E, niezwykle pojemny (wersja5d) a co najważniejsze, jest niesamowicie dynamiczny i zrywny co sprawia, że w mieście jest ogromnie skuteczny. Na długich trasach jest wygodny i łątwo sierozpedza nawet przy dużych prędkościach. Poprostu SWIFT
pełna ocena Hatchback, 1.0 i 53 KM, 1995 r., 83000 km
osa
2010-06-08
 (3,69) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
Jeśli ktoś kupi dość młode i zadbane czyt( nieskorodowane ) auto będzie mieć sporo uciechy . Niestety nowsze roczniki wyposażone są w wiekszości w silniki 1.0 a to już nie daje takiej frajdy a spalanie tylko minimalnie mniejsze . Auta w sedanie albo HB 4 drzwiowe mnie osobiscie się nie podobają . Ale każdy ma swój gust . Ale generalnie każdy swift jest autem bezawaryjnym i ekonomicznycznym oraz tanim ...a jeśli szukasz wygody komfortu i luksusu to nie tu .
pełna ocena Hatchback, 1.3 i 71 KM, 1991 r., 298000 km
viki26 pokaż Email »
2005-10-15
 (3,92)
Niezawodny, stosunkowo tani - również w eksploatacji ekonomiczny, zwinny, z dużym bagażnikiem /sedan/ i jak dotychczas niekorodujący. Może nie jest super wygodny / trochę twardy i jednak głośny w środku/, ale wart jest polecenia i wcale nie trzeba wstydzić się go na drodze, przy ruszaniu czy wyprzedzaniu innych. Przydałyby się większe i szersze opony. Podsumowując - naprawdę, nie mam powodów do narzekania na ten niezbyt wielki, ale sympatyczny samochód.
pełna ocena Sedan, 1.3 68 KM, 1995 r., 105000 km
kazp pokaż Email »
2006-10-07
 (4,23)
Auto przeznaczone do jazdy miejskiej i z tego zadania wywiazuje sie b. dobrze.Ludzie o wiekszych ambicjach moga jednak byc nieco nieusatysfakcjonowani.Auto jest stara konstrukcja. Sylwetka auta jest bardzo przecietna , auto ze wzgledu na zastosowane tu oszczednosci nie zadowoli kazdego amatora 4-kolek.Auto sluzy do bardzo taniego i bezproblemowego poruszania sie.Wydaje sie ze jest to idealny pojazd w dzisiejszych trudnych czasach jednak .....
pełna ocena Hatchback, 1.0 i 53 KM, 1993 r., 114000 km
Michał
2009-01-16
 (4,38) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Podsumowując- auto ma przedewszystkim jeździć, a swift z tego zadania wywiązuje sie doskonale, można nim śmiało jechać w długie trasy bez obawy że stanie nagle gdzieś w polu, pozostaje kwestia wyglądu- nadwozie swifta ma zarówno swoich zwolenników jak i przeciwników- ja zaliczam sie do tych pierwszych, a lampy tylne wersji hatchback z lat 92-96 to dla mnie mistrzostwo świata :)
pełna ocena Hatchback, 1.3 i 68 KM, 1994 r., 200000 km
JACK
2007-03-05
 (3,92)
POJAZD JEST SPARTAŃSKI JAK JEEP, ALE WYBITNIE NIE SZPANERSKI I MAŁO TRENDY. NIEZAWODNY NA TRASIE JAK... SUZUKA SWIFT. JEŹDZIŁEM 10 WOZAMI RÓŻNYCH MAREK I ROCZNIKÓW, ALE SWIFT TO FENOMEN WYTRZYMAŁOŚĆI I EKONOMIKI. NAJWIĘKSZYM MINUSZEM JEST BEZPIECZEŃSTWO, BO SĄDZĘ, ŻE STREFA ZGNIOTU WYPADA GDZIEŚ PRZY OPARCIU FOTELA KIEROWCY I PASAŻERA Z PRZODU- JAK WE FIACIE- STRACH SIE BAĆ.
pełna ocena Hatchback, 1.0 i 53 KM, 1991 r., 189000 km
dark
2003-11-24
 (3,85)
mam go od nowości zaraz na początku zaczęło stukać w tylnym zawieszeniu ale chłopcy zrobili na serwisie auto-centrum w bytomiu znają się, w tej chwili co mogę powiedzieć jest niezawodny po 3 latach wymieniłem środkowy i tylny tłumik, klocki ham po 62000, nic tylko jeździ, pali zawsze za 1 razem, i nigdy mnie nie zawiódł, a części kupuję w sklepie i sam wymieniam i da się żyć
pełna ocena Hatchback, 1.3 i 68 KM, 1995 r.,
Łukasz
2010-03-21
 (4,31) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Autko warte polecenia. Ma dużo pozytywnych cech, rzadko można się doczepić do minusów- wszystko zależy od stanu w jakim go nabywamy. Ja musiałem trochę dołożyć, ale teraz wiem czy jeżdżę i wiem, że posłuży mi kilka dobrych lat. Polecam dla młodych kierowców, naprawdę jest czym pojeździć (nikt nie wierzy, że tak zrywny jest silnik 993 cm3, dopóki nie podniosę maski :D).
pełna ocena Hatchback, 1.0 i 53 KM, 1995 r., 140000 km

167 komentarzy

144 dyskutujących

Ostatnie komentarze:

~P~P

W wersji Premium światła włączają i wyłączają się automatycznie.

~jinks75~jinks75

meybach , jeżeli nieodpowiada Ci bagaznik i reszta rzeczy , to znaczy że , kupiłeś autko mnie sprawdzajac go , miże byłes pijany

~lw~lw

suzuki silnik nielac gestego oleju tylko 5-30 do 300000km . filter dobierajac sprawdzic otwory czy sa takiej wielkosci co orginal -moga byc wieksze -wiecej-ale nigdy mniej wymiana oleju co 10000km .filter powietrza 20000km; pierwszy przeglad i wymiana swiec 100000- polecam swiece Bosch Super 4 na 200000km .borygo wymiana co 5 lat na- Prestone Antifreeze niewolno dolewac wody i gwarantuje -niskie spalanie i silnik nie do zdarcia powodzenia

Przejdź do dyskusji

Suzuki Swift na firmę

Sprawdź, ile możesz odliczyć podatku VAT

Porównaj liczbę punktów serwisowych z konkurencją

Sprawdź raty leasingu/kredytu

Policz, od jakiego przebiegu warto dopłacić do diesla

Zobacz również

Kierowcy, którzy oglądali Suzuki Swift, oglądali także

Dowiedz się więcej o Suzuki Swift

Kierowcy zainteresowani tym modelem, odwiedzili także

Mały, ale wariat - Suzuki Swift Mały, ale wariat - Suzuki Swift

Swift dojrzał, wyprzystojniał, stał się bardziej komfortowy i nowoczesny. Posiada wszystkie cechy, które gwarantują mu kontynuowanie sukcesu poprzedniej generacji tego znakomitego, małego auta miejskiego.