Motosłownik
Nie wiesz
co to jest
DIS - Distributorless Ignition System?
W naszym Motosłowniku znajdziesz odpowiedź!
Wyszukaj słowo- Podsumowanie auta
Suzuki Swift III
(od 1996 do 2004)
- w klasie samochodów:
- Auta małe
- na podstawie liczby ocen:
- 276
- Zawieszenie
- 27%
- Układ hamulcowy
- 20%
Kontroluj spalanie i wydatki z naszym Dziennikiem kosztów!
- Średnia ocena:

- Zadaj pytanie
Opinie o Suzuki Swift III
Nadwozia Suzuki Swift III
Silniki Suzuki Swift III
- 1.0 55KM, 1996-2004 (35)
- 1.0 i 53KM, 1996-2004 (168)
- 1.3 i 85KM, 1996-2004 (21)
- 1.3 i 16V 86KM, 1996-2004 (12)
- 1.3 i GLX 68KM, 1996-2004 (40)
1.6 i 92KM, 1996-2004
- Brak silników Diesla.
Lista opinii o Suzuki Swift III
| Filtrowanie opinii: | |
| Autor/Ocena | Samochód/Komentarz (Całokształt) |
|---|---|
Gadugadu 2011-12-23 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,46)
Zgadzam się z większością komentarzy odnośnie niezawodności auta. W zasadzie przez cały okres użytkowania byłem z niego bardzo zadowolony. Swift to pewność, że dojedziesz tam, gdzie zaplanowałeś/aś. Wiadomo, komfort auta nie jest najwyższy, ale trzeba być realistą - Suzi to ekonomiczne auto miejskie. Jest jednak jeden element, o którym bardzo rzadko się wspomina, a dla mnie osobiście jest szalenie ważny, a mianowicie bezpieczeństwo. Z racji gabarytów auta, ale także niezwykle cienkich blach (potrafią wgnieść się podczas mycia/pastowania karoserii), bezpieczeństwo bierne jest bliskie zeru:/. Drugi związany z tym element, to hamulce - nawet po wymianie klocków i tarcz ich skuteczność pozostawia wiele do życzenia. Z racji bardzo wąskich opon (13') auto w razie awaryjnego hamowania momentalnie wpada w poślizg (niezależnie od stanu nawierzchni i jakości opon - sprawdzałem na suchej drodze, temperatura około 15'C zimowe opony nówki, mocniejsze wdepnięcie hamulca kończy się jazdą jak po lodzie). Trzecia kwestia to nieefektywna dmuchawa - jazda zimą lub jesienią podczas opadów deszczu (a jeszcze nie daj Boże z pasażerem, który "chucha") to dramat - co chwile trzeba przecierać przednią szybę i boczne, co jest tyleż nieefektywne co niebezpieczne. Dmuchawa na najwyższych obrotach działa jak traktor.
Niestety miałem tą nieprzyjemność, że 2x uczestniczyłem w kolizji. Pierwszym razem z mojej winy, zaraz po kupnie auta, awaryjne hamowanie, poślizg i zatrzymałem się na zderzaku poprzedzającego mnie auta. Wtedy też przekonałem się, że znalezienie części i ich cena to trudne i bolesne wyzwanie. Druga kraksa w zasadzie na parkingu nie z mojej winy, prędkość obu aut minimalna, Astra I wychodzi ze zbitą lampą, wgniecionym zderzakiem i mniejszymi otarciami, suzi raczej nie nadaje się do naprawy i wygląda jak po poważnym wypadku. To co dzieje się z karoserią, przeraziło mnie do tego stopnia, że pewnie bałbym się wyjechać swiftem poza miasto. Poza tym, silnik 1.0 jest... bardzo miejski, na trasie niestety spalanie wcale się nie zmniejsza, bo przy prędkości powyżej 90 km/h obroty wskakują na taki poziom, że w baku zaczyna tworzyć się wirek;). Niestety ale na autostradzie 100 km/h to maks - auto jest wtedy głośne i nadstwrowne, boczne podmuchy wiatru lub nawet tira dają się odczuć. Przy takiej 'dynamice' przyspieszania o wyprzedzaniu można zapomnieć, co również bywa niebezpieczne (czasami po prostu trzeba wyprzedzić jakiś wóz drabiniasty i dobrze jest zrobić to dynamicznie). Po moich doświadczeniach niestety nie polecam auta nawet na zakupy. pełna ocena Hatchback, 1.0 i 53 KM manualna, 2001 r., 136000 km |
arturmikolajczak pokaż Email » 2003-05-31 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,46)
Witam i pozdrawiam wszystkich szczęśliwych właścicieli samochodu suzuki SWIFT 1.0. Moja ocena jest b.dobra. Decydując się na zakup tego autka, zasięgnąłem opinii kolegów w auto centrum i udało się!!!
Jestem zadowolony. Po eksploatacji zimowej /mróz, błoto pośniegowe i ta cholerna sól/ auto zostało wymyte, zauważyłem jednak ślady rdzy - gdzie? po podniesieniu maski nad lampami są osłony pomalowane na czarno i właśnie tam już były miejsca rdzy. Ale tylko w tym miejscu. Szukam jakiegoś preparatu w aerozolu /do konserwacji/ myśle, że po zastosowaniu problemu nie będzie. Zużycie paliwa troche większe niż danych technicznych /trasa mieszana po przejechaniu 650 km spaliło mi średnio 5,58 l na 100km, ja uważam że b. ładnie. Kochani wcale nie żałuje /odpukać/ że zdecydowałem się na to właśnie auto. No ja lubie sportowy dżwięk silnika, troche głośne w środku ale już na 4 lub 5 biegu jest oky. Pełna wygoda dla kierowcy i jego pasażera troche mniej dla sąsiadów /których czasami zabieram ale to ich problem!/. Gdybym znowu miał wybierać między Seiczento, uno, swiftem napewno wybrałbym tak samo. Moje auto jest wersją ubogą - zsatanawiam się czy uda mi się dokupić kołpaki mocowane nakrętkami, pokrowce na te wysokie wygodne i mało standartowe fotele. Ja mieszkam w Poznaniu i codziennie widze więcej swiftów na ulicach, a już myślałem, że mam wyjątkowe i mało powtarzalne auto. Piszcie do mnie postaram się odpowiedzieć na wszystkie pytania. Szerokiej drogi, gumowych drzew.
Acha powielajcie moją prośbę - my właściciele swifta pozdrawiajmy się włąśnie na drodze /wystarczy podnieść dłoń/. Pozdrawiam pełna ocena Hatchback, 1.0 i 53 KM, 2002 r., |
130rapid 2009-04-06 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,92)
Wzorowy mały dupowóz okołodomowy. Nie wyróżnia się, zawsze zapala, zawsze dojeżdża, niewiele kosztuje w utrzymaniu, nie budzi emocji, ale czasem potrafi wkurzyć drobną, upierdliwą usterką. Świetny do roli wózka na zakupy, :P minibusu szkolnego :PP, tramwaju 1-osbowego :PPP. Lepiej nie spędzać w nim więcej niż 2 godziny lub 150 km dziennie.
Jego najsłabszym punktem (na gwarancji) była... sieć autoryzowanych stacji obsługi. Kompetencja pracowników i jakość usług Suzuki Motor Poland, z którymi miałem do czynienia, pozostawiała wiele do życzenia. :/ Szukałem dobrego ASO i wyszło, że najbardziej godne zaufania warsztaty nie mają autoryzacji!
Daleko posunięta prostota, by nie rzec siermiężność Swifta "golasa" byłaby do przyjęcia, gdyby zachowywał legendarną niezawodność japońskich Swiftów w każdym calu. Niestety, te roczniki z Węgier już tego nie umieją, wyłącznie wskutek kreciej roboty księgowych! :(
Autko broni się głównie znakomitym silnikiem, przyzwoitym zawieszeniem i zadziwiającą trwałością kluczowych podzespołów (Swifty bez wielkiego trudu chodzą po 300-400 tys. km, a po X-nastu latach - zardzewiałe, sterane, ale wciąż czynne - samodzielnie dojeżdżają na miejsca "wiecznego odpoczynku"). Gdyby nie te zalety, zasługiwałby najwyżej na 3. pełna ocena Hatchback, 1.0 i 53 KM, 2003 r., 137000 km |
markono pokaż Email » 2005-07-26 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,85)
mam swifta, model gl 1000cm3, trzydrzwiowy, od blisko 4 lat, zakupiony w salonie 2001 roku, montaż węgierski. jestem bardzo zadowolony z tego auta, zapłaciłem 26 000zł i to była według mnie doskonała cena za taki towar. spalanie jest wyśmienite, dobre auto miejskie i dla rodziny: 2+małe dziecko. całkiem spory bagażnik, jak na tę klasę auta. wady?
owszem są:
skrzypiące plastkiki - ciekawe, że czasami ich w ogóle nie słychać:)
i .......
właściwie to wszystko, gdyby niemała niespodzianka, która mnie spotkała ostatnio - sperforowana rura w końcówce wydechu (wymiana tłumika 100zł, część nieorginalna), niestety środkowa część wydechu nie wyglądas najlepiej i czekam kiedy padnie, jak ta końcówka (jestem przekonany, że to wina węgierskiego producenta - liche materiały, jeszcze nigdy nie zdażyło mi się tak szybko wymieniać jakąkolwiek część układu wydechowego tak szybko, a miałem do tej pory w sumie trzy nowe auta). ogólnie jestem bardzo zadowolony z tego autka i serdecznie polecam. poza powyższym żadnych kłopotów, zwykłe przeglądy, wymiana oleju, fitrów i jazda.
pełna ocena Hatchback, 1.0 i 53 KM, 2001 r., |
CzareK; geo_cezar pokaż Email » 2003-07-03 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,46)
Mimo krótkiego używania nabieram coraz większego uznania dla "Zuzi". Doskonały, dynamiczny i bardzo ekonomiczny silnik, dobre własności jezdne, poręczność w ruchu miejskim, miejsca aż za dużo dla dwojga, niskie koszty ubezpieczeń, a nawet kilka elektrycznych gadżetów. Model rzadki, nie budzi zainteresowania.. wiadomo kogo! Wobec tych zalet - słabe wyciszenie czy oporny wsteczny po prostu bledną. W swojej klasie, a tym bardziej w swojej cenie to doskonała maszyna! Tajemnicą jest, dlaczego tak mało popularna? Moja rada dla wszystkich posiadaczy Matizów, Uno, Punto, Polo, 206, Clio i pośledniejszego stworzenia - odstawiajcie toto na złom i przesiadajcie się na Swifty, to prawdziwe jeżyki [taki jaskółkopodobny, najszybszy na świecie ptasiek], nie zawiedziecie się!
A teraz kamyczek do ogródka SMP. Istnieje wiele wersji Swifta - np. z 1,3DOHC; 1,6; 4x4; automat - ale nie u nas!!! Ja najbardziej byłbym zainteresowany wersją 1,3 HB3d i takie na Węgrzech produkują, ale na nasz rynek nie trafiają. Nie miałyby wzięcia?! Półsportowa maszyna w cenie miejskiego? pełna ocena Hatchback, 1.3 i GLS 68 KM, 2003 r., 5000 km |
130rapid pokaż Email » 2003-12-19 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,08)
Spartańskie toczydełko domowe. Praktyczne, staromodne, w wersji GL gołe jak święty turecki - tylko immobilizer, obrotomierz i elektryczna regulacja ustawienia reflektorów. Nadaje się dobrze na dojazdy do pracy, do wożenia dzieci do szkoły, do roli wózka na zakupy. Na długie trasy jest za głośne w środku i zbyt twardo zawieszone. Lepiej nie spędzać w nim więcej niż 2 godziny dziennie. Niezłe dla początkujących - na grubych czarnych zderzakach nie będzie widać otarć. Poza dychawiczną wentylacją i marnym wyciszeniem, w zasadzie nie ma słabych punktów. Bije na głowę młodsze wozy dużym prześwitem oraz idealnym dostępem do wszystkiego pod maską, włącznie z linką sprzęgła i silnikiem wycieraczek (!). Swifta myje się prędzej niż 126p. [Czerwony] lakier jest delikatny, warto prędko go zabezpieczyć, inaczej pierwsze owady rozbite na masce będą wieczną pamiątką. Plastikowe wnętrze trąci myszką, ale łatwo je wyczyścić. pełna ocena Hatchback, 1.0 i 53 KM, 2003 r., 13000 km |
Adam 2005-05-12 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,38)
Swift Sedan 1.3 GLX- już niestety chyba nie sprzedawany w starej wersji - to idealne jeździdełko do miasta. Na tyle duże, że cztery dorosłe osoby bez problemu pojadą nim na wakacje. Na tyle mały, że łatwy do parkowania w mieście, choć to nie gabaryt malucha oczywiście. Dobre auto dla młodego człowieka i biedniejszej rodziny - nie ma żadnych powodów do kupowania samochodów włoskich lub francuskich (poza urodą) które mają to do siebie, że psują się tuż po wyjeździe z salonu. :-) Stara konstrukcja ma wady i zalety. Zaletą jest to, że żadnych niespodzianek już nie ma (dopracowane szczegóły techniczne). Wadą jest słabszy silnik (chyba nawet po zmianach na początku XXI wieku) i trzeszczące, słabo zamontowane plastiki (kłania się montaż na Węgrzech). pełna ocena Sedan, 1.3 i GLX 68 KM, 2000 r., 85000 km |
pp220 pokaż Email » 2008-01-19 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,38)
Nie jest to auto trendy. Przez wiele lat produkcji sylwetka mogła sie "opatrzeć".
"Suzi" pozostaje małym, bardzo wdzięcznym, tanim, bezproblemowym w eksplotacji samochodem. Idealny jako drugie auto w rodzinie, lub auto niskobudżetowe np dla ludzi młodych. Miałem okazję użytkować różne auta np Fiat Tempra, Opel Vectra, Fiat Uno, Seiczento, Vw polo, Golf IV benzyna i diesel, Opel Astra I i II, Toyota Avensis i muszę stwierdzić że "Suzi" można bardzo polubić. Kupiłem je dla żony, lecz gdy czasem się nim przejadę z buzi nie schodzi uśmiech. Duża frajda z posiadania tego auta. Nasza "Suzi" zostanie z nami jeszcze długo.
A teraz najmocniejsza rekomendacja: auta te spotkałem w rodzinach kilku mechaników. pełna ocena Sedan, 1.0 55 KM, 2003 r., 44000 km |
arturmikolajczak pokaż Email » 2003-01-15 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,54)
Zgadzam się z opinią wielu właścicieli swifta, że wyciszenie pojazdu jest kiepskie, natomiasy te trzeszczące plastiki można samemu zniwelować.
Jako właściciel oceniam to autko dobrze. Acha nie przyciskajcie pedału gazu na maxa, wowczas oszczędności w paliwie będą znaczne. Jak dla mnie i mojej żony w zupełności wystarcza. Jednak wszystkim nowym nabywcom chętnie polecam i życze szerokiej drogi.
Ps. Przejechałem tym autkiem 4600 km /glównie w mieście/ b, fajnie gdy inne pojazdy jeszcze stoją na skrzyżowaniu ja już jestem po za nim - to cieszy. Ostanio na bardzo dużym mrozie 21C odpalił /nawet się nie zakrztusił i oto mi chodziło. Jeszcze raz pozdrawiam tych starych i nowych posiadaczy. pełna ocena Hatchback, 1.0 i 53 KM, 2002 r., |
juliusz 2006-03-18 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,23)
to dziwne że ten z pozoru delikatny samochód jest tak bezawaryjny zresztą wierzyłem w japońską niezawodność i dlatego wolałem kupić swifta niż np. skodę fabię. wczoraj sprawdzałem tylne szczęki bo samochód już przejechał 91ys km a tu hamulce w świetnym stanie. Wyminiłem też rozrząd (miesiąc temu) choć tak naprawdę niepotrzebnie bo stary pasek wyglądał bardzo dobrze. Samochód niedoceniony na rynku dzięki czemu można go tanio kupić na rynku wtórnym. Największy minus swifta to kiepskie materiały wewnątrz i wysokie ceny niktórych części zamiennych (np. zderzaków- trzeba kupować używane) zalety to niezawodność, małe spalanie, zwrotność pełna ocena Hatchback, 1.0 i 53 KM, 2000 r., |
Maniak Świstaka 2010-08-26 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,92)
Za 7.200 zł w październiku 2009 r. dostałem Swifta z datą rejestracji styczeń 2003 r. W tej cenie były tylko Fiaty Seicento, więc wybór był jasny. Cena podobnie jak wyposażenie (a właściwie jego całkowity brak) niewygórowana, ale uczciwie trzeba przyznać, że za tę cenę nie znajdziemy innego tak ekonomicznego i bezawaryjnego samochodu. Świstak zapewnia komfort wystarczający spartańskim hoplitom, ale coś za coś. Mimo swoich pewnych niedoskonałości polecam go z całego serca wszystkim, którzy zaczynają swoją pierwszą przygodę z 4 kółkami albo chcą dobrego dupowozu za skromną sumę. pełna ocena Hatchback, 1.0 i 53 KM, 2003 r., 79000 km |
agnieszkasambor pokaż Email » 2003-05-07 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,69)
poprzednio też mialem swifta 1.0 gl sprzedałem gdy miał 90 000 km. do końca nie miałem z nim żadnych problemów tylko paliwo oleje i filtry zmieniałem, bardzo mało palił 4 na trasie max do 6 zimą na krótkich trasach do 10 km. ten nie mierzyłem dokładnie ale widzę że na tym samym baku przejeżdźam min. 50 km. mniej przy spokojnej jeżdzie ale za to ma niesamowite przyśpieszenie ok 10s do 100 i nie trzeba tak często zmieniać biegów zwłaszcza pod górki. zaleta to silnik 1.3 16V (85 KM) żeby kupić inny samochód z takim czy podobnym silnikiem trzeba mieć ddddduuuużo więcej kasy. pełna ocena Hatchback, 1.3 i 85 KM, 2002 r., 8000 km |
antuaan 2006-05-16 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,69)
Typowy "golas" bez poduszek,ABSu, klimy i elektryki.W zasadzie bezawaryjny(przez 4 lata jedyne "awarie" to 3(trzy) przepalone żarówki).Niestety, części niezbyt tanie, wymieniałem amory z tyłu-komplet 7 stówek Kayaba lub droższe, klocki przód od 120Kashiyama do ponad 200Lucas.Kupując filtry oleju i powietrza trzeba uważać bo w katalogach są często pod teoretycznie dobrymi numerami filtry, które nie pasują do tego modelu.W niektórych sklepach jak tylko usłyszą, że Swift prod. na Węgrzech to od razu mówią, że mogą być problemy. pełna ocena Hatchback, 1.0 i 53 KM, 2002 r., 83000 km |
jacek 2010-07-07 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,62)
jestem bardzo zadowolony z tego samochodu, to mój drugi swift poprzedni był 3 dzwiowy 1.0 bardzo dobrze służył do momemtu urodzin dziecka (przez 5 lat), wtedy kupiłem obecnego 5 dzwiowego, I teraz się historia powtarza urodził mi się drugi syn i robi się ciasno z żalem chyba będę go musiał sprzedać po zamontowaniu 2 fotelików robi się ciasno, bagażnik dość duży 300 l. wózek dla dziecka wchodzi bez problemów ale żeby jeszcze coś wlożyć to już sztuka, chyba kupie suzuki liane, myśle że nie będzie gorsza od swifta. pełna ocena Hatchback, 1.3 i 85 KM, 2002 r., 99000 km |
boss73 pokaż Email » 2007-11-29 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,62)
Swifta mam już 5 lat i jak do tej pory nie miałem z nim poważnych problemów. Z samochodu korzystam dość często zarówo do jazdy na krótkich odcinkach ( miasto ) jak też i w dalsze trasy. Sam pokonuje nim często do 1000 km i przyznaję ,że nie czuję zmęczenia, zastosowane fotele są dość dobrze wyprofilowane, może przy prędkośći powyżej setki jest trochę głośno, ale w końcu od czego mamy radio. Jeśli chodzi o jazdę w zimie to denerwujące jest to skrzypienie plastików ale samochód za taką cenę nie jest mercem pełna ocena Hatchback, 1.3 i 85 KM, 2003 r., 70000 km |
Super okazje u dealerów
Suzuki Swift - 45 samochodów w ofercie
Rabaty do 6 700 pln!
Suzuki Swift

167 komentarzy
144 dyskutujących
Ostatnie komentarze:
W wersji Premium światła włączają i wyłączają się automatycznie.
meybach , jeżeli nieodpowiada Ci bagaznik i reszta rzeczy , to znaczy że , kupiłeś autko mnie sprawdzajac go , miże byłes pijany
suzuki silnik nielac gestego oleju tylko 5-30 do 300000km . filter dobierajac sprawdzic otwory czy sa takiej wielkosci co orginal -moga byc wieksze -wiecej-ale nigdy mniej wymiana oleju co 10000km .filter powietrza 20000km; pierwszy przeglad i wymiana swiec 100000- polecam swiece Bosch Super 4 na 200000km .borygo wymiana co 5 lat na- Prestone Antifreeze niewolno dolewac wody i gwarantuje -niskie spalanie i silnik nie do zdarcia powodzenia
![]()
Suzuki Swift na firmę
Sprawdź, ile możesz odliczyć podatku VAT
Porównaj liczbę punktów serwisowych z konkurencją
Sprawdź raty leasingu/kredytu
Policz, od jakiego przebiegu warto dopłacić do diesla
![]()
Zobacz również
Kierowcy, którzy oglądali Suzuki Swift, oglądali także
Dowiedz się więcej o Suzuki Swift
Kierowcy zainteresowani tym modelem, odwiedzili także
Mały, ale wariat - Suzuki Swift
Swift dojrzał, wyprzystojniał, stał się bardziej komfortowy i nowoczesny. Posiada wszystkie cechy, które gwarantują mu kontynuowanie sukcesu poprzedniej generacji tego znakomitego, małego auta miejskiego. |
Nowa ocena

Rankingi
Porównywarka

Polecamy!
Kilka dni testu redakcyjnego najnowszej generacji Porsche 911 przeleciały szybko, jak 4,3 sekundy, w...
Ekologiczne uzupełnienie oferty - Peugeot 3008 HYbrid4Peugeot 3008 stanowi pomost między kompaktowymi kombi i crossoverami. W przeciwieństwie do miejskich...
Galerie
Range Rover Evoque Victoria BeckhamAuto w Firmie
Najczęściej oceniane auta firmowe
autoWcentrum
najwyższe oktanyAuta - Suzuki Swift
najaktywniejsiKierowcy - Suzuki Swift
najnowszeDzienniki pokładowe
Hmm... ciekawe zwarcie gdzieś mi się zrobiło - włączając światła pozycyjne zapal...
Wiosny jeszcze nie ma ale ciągle korci, żeby biegać do garażu i coś porobić ;) D...

Ocena: