Motosłownik

Nie wiesz
co to jest
GT - Gran Turismo?

W naszym Motosłowniku znajdziesz odpowiedź!

Wyszukaj słowo
  • Podsumowanie auta
  • Volkswagen Golf V

(od 2003 do 2008)
  • w klasie samochodów:
  • Niższa klasa średnia
  • na podstawie liczby ocen:
  • 371
Czy oceniający kupiliby ten model jeszcze raz?
(na podstawie 244 ocen)
TAK (75%)
NIE (25%)
Co najbardziej zaskoczyło pozytywnie oceniających?
  • Silnik
  • 62%
  • Karoseria
  • 14%
  • Zawieszenie
  • 13%
Uciążliwe usterki zgłaszane przez oceniających:
  • Karoseria
  • 48%
  • Silnik
  • 38%
  • Układ elektryczny
  • 36%
Zmieniasz auto?

Kontroluj spalanie i wydatki z naszym Dziennikiem kosztów!

Ciekawostki o Volkswagen Golf V

• Zadaj pytanie

Opinie o Volkswagen Golf V

Nadwozia Volkswagen Golf V

Silniki Volkswagen Golf V

Wynajem samochodów w atrakcyjnych cenach!

Lista opinii o Volkswagen Golf V

Filtrowanie opinii:
Autor/Ocena Samochód/Komentarz (Całokształt)
golfiarz
2011-02-28
 (4,00) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Jest to moje piąte auto. Ogólnie wypada nieźle na pierwszy rzut oka (zrobilem dopiero 1000 km), dynamiczny mocny silnik, mega precyzyjna skrzynia, precyzyjny układ jezdny. Dobre hamulce, sztywne zawieszenie, auto twarde, widoczność niezła choć troche mi przeszkadza prawy przedni słupek, miejsce za kierownicą powinien znaleźć każdy, pasażerowie też nie narzekają. W mieście auto idealne choć może troszke za dużo spala ON, na trasę KM wystarczająco, jest ciężki więc dobrze się prowadzi, na trasie trochę "skacze" pewnie dlatego że jest krótki, przy 120 km/h "nie czuć" prędkości. Co do wad to głośno w środku (głównie od silnika, aczkolwiek przy 180 km/h akceptowalnie w środku), trzeszczy tapicerka przy agresywnym przyspieszaniu, słychać silnik, czuć praktycznie każdą dziurke w drodze, audio do bani, miejsca w bagażniku tyle co na sanki i jedną torbę, rozwiązanie z piórami wycieraczek tragedia. Co do usterek to sie nie wypowiadam bo działa mi wszystko, nic sie nie zepsuło i nie wiem co sie zepsuło wcześniej bo historii pojazdu nie znam. Auto ma to coś, codziennie rano chce się do niego wsiadać, chce się nim jeździć aby mógł zachwycać. Porównując do Toyoty Corolli e12 2.0 D4D ... to toyota wypada jak puszka na kołach, porównując do Vectra C 2.2 dti i Mercedec C w203 2.2 cdi komfort dużo niższy (w końcu to limuzyny) jednak ustępują golfowi w zadziorności, a właściwości jezdne podobne. jak dla mnie wnętrze w golfie wykonane lepiej niż w vectrze C.
pełna ocena Hatchback, 2.0 TDI 140 KM manualna, 2005 r., 180000 km
Etranger.
2011-03-03
 (3,92) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Dobry samochód do codziennej eksploatacji. Nie nastręcza większych problemów, jeśli jest regularnie serwisowany i jeździ nim człowiek znający zasady jazdy współczesnym turbodieselem. Wygodne fotele, dobrej jakości materiały, trochę nudne i smutne wnętrze. W sumie przeciętny samochód, który ani nie powala na kolana, ani też nie pozwala na siebie narzekać. Brakuje mu odważnej stylistyki Francuzów czy Włochów. Wnętrze aż prosi się o rozjaśnienie. Samochodem można jeżdzić z przyjemnością ,bo dobrze się prowadzi i daje trochę radości z jazdy. Zawieszenie wybacza błędy i zapewnia dobrą współpracę kierowcy z nawierzchnią. Jestem trochę wybredny w samochodach, ale też zachowuję rozsądek i nie wymagam od golfa wrażeń, jakie dostępne są dla limuzyn >250kEUR. Samochodzik jest jednak sympatyczny, sprawny i skutecznie jeździ. Sądzę, że najlepiej oddać go jednym słowem: "Skuteczny pojazd". Na tle innych kompaktów do codziennego jeżdżenia, został opracowany chyba z myślą o konkretnych ludziach, którzy potrzebuję gabloty do przemieszczenia się z punktu A do puntu B bez specjalnych wrażeń, ale też bez większych problemów.
pełna ocena Hatchback, 1.9 TDI 105 KM manualna, 2007 r., 106000 km
Matt D.
2012-04-01
 (4,00) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
moja 2 opinia. Uwaga na roczniki 1.4 tsi 122KM wszystkich VW z okresu przed 01.06.2010 - wtedy zastosowano nowe napinacze.Serwis - żenujący. Strasznie naciągają ale żeby jeszcze robili. Byłem w Poznaniu na pierwszym serwisie 2 razy puknął w oponę , spr temp płynu chłodzącego wymienili mi filtr paliwa na chińszczyznę i 1500 zł.Pukało mi całą drogę do domu. Wróciłem, jakiś baran mi mówi co to jest rezonans a ja mu co to jest gwarancja i średnio mnie interesują jego wywody. Wpadli na pomysł że to pompa paliwa i .. ją wymienili!!!W wawie okazało się że to filtr paliwa zamiennik z Chin wpadał w rezonans - podłożyli mi ..."gąbeczkę" żeby nie pukał.Mógłbym tak godzinami o serwisach VW ale nie ma tyle miejsca....Reasumując Golf jest bardzo fajny dopóki niemiecki, od momentu jak wjeżdża do Polski narażony jest na polskie serwisy... Kiedy go kupowałem pan w salonie zdziwił się że mam otwieracz w podłokietniku bo często ginie jeszcze w Poznaniu -żenada...
pełna ocena Hatchback, 1.4 TSI 122 KM manualna, 2008 r., 59000 km
Lord Vader
2008-04-11
 (5,00) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Za 63 tys. kupiłem auto bardzo dobrze wyposażone z (jak dla mnie) kosmicznymi osiągami. Po 1,6 (115 kM) w megane wydaje mi sie że jeżdżę co najmniej autem z silnikiem 2,5 litra. Moment obrotowy 200 Nm dostępny od 1,5-4 tys obrotów. Po prostu KOSMOS !!! Testowałem chyba wszystko co jest dostępne na rynku: (wszystko z silnikami 1.6) - Meganem jeździłem wcześniej, - Focus, - Kie cee'd, - Honda civic, - mitsubischi lancer (nowy), - opel astra, - suzuki SX4 sedan (fajne auto) - hyundai i30 - citroen c4 Żaden z rywali nie dorównuje golfowi. Oczywiście może niektóre są ładniejsze, ale oceniając całokształt golf zmiata konkurencję ze sceny. Najbardziej byłem zdziwiony tym że honda civic z bardzo dobrym silnikiem 1.8 140kM prowadziła sie dużo gorzej i przede wszystkim miała gorsza skrzynie biegów. Mimo to bardzo mi sie podoba, jednak jej cena jest ok 10 tys wyższa bo honda nie daje prawie żadnych upustów.
pełna ocena Hatchback, 1.4 TSI 122 KM, 2007 r., 10000 km
remond
2010-02-19
 (3,15) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
Jeżdziłem golfem 5 ponad rok, jeżdzilem również poprzednimi generacjami 3, 4. I niestety ale w nowych golfach widać dużą oszczędność, na każdym kroku, jak kupiłem golfa 4 w 2000 roku to było widać dopracowanie w każdym szczególe np lampki w osłonach przeciwsłonecznych, wnętrze nie było tak plastikowe. W nowych golfach widać obniżenie standardu , dogoniły a nawet przegoniły go takie modele jak fiat brava czy ford focus. Jest to przęciętny samochód z wysoką ceną. Nie spodobało mi się : głosny silnik, długo nagrzewa się wnętrze w zimie( klimatronik), biegi wchodzą precyzyjnie ale czuć jak by delikatny zgrzyt na 2 i 3 biegu, no i legendarne już, tandetne fabryczne nagłośnienie ( i nie wiem jak wyłączyć w nim to cholerne samo-podgłośnianie). Myśle nawet że opinie o golfach są mocno naciągnięte przez ludzi którzy nigdy nie jeździli lepszym autem
pełna ocena Hatchback, 1.4 TSI 122 KM, 2007 r., 39000 km
gizmo
2008-12-30
 (2,69)
Kupiłem w 2005r nowy .Od samego początku są kłopoty .np: folia odblaskowa w (wewnątrz)przednich reflektorach popękała(efekt wymiana reflektorów) ,rdza się pojawiła na progach przy kołach tam gdzie woda spływa od wewnętrznej strony (naprawa poprzez wycięcie i wspawanie nowego) silnik to już komedia ogólnie problem z elektroniką ,pękł też rozrrząd (wymiana góry silnika na gwarancji) Dosłownie można by wymieniać mase drobnych awarji typu mikroprzełączni itp.Osobiście miałem 2potem 3 golfa i było miodzio ten co teraz mam to nieporozumienie.Moja rada dla kupującego to sprawdzaj czy niema ognisk rdzy w podwoziu oraz pod tylną kanapą (u mnie była żywa blacha wogle bez lakieru )silnik dokladnie na maszynie ,zawieszenie szczegulnie oś napędowa bo szybko siada i lubi się urwać.Samochod idealny dla dziadka co ma nerwy i czas na servis
pełna ocena Hatchback, 2.0 TDI 140 KM, 2005 r., 120000 km
matrixhasyou
2008-12-03
 (2,85) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
sorry ale jak ktoś mi jeszcze raz powie ze golf to fajne auto to go wysmieje. Miałem kiedys golfa 4, 115kM i był spoko ale ostatnio dostałem w firmie golfa 5 z silnikiem 1.4 i poprostu DRAMAT> Takiego fatalnego auta dawno nie widziałem. Do zalet moge zaliczyc tylko skrzynie biegów i schowki i półki - owych jest dośc. Wady- głosno we wnętrzu, silnik słychać jak w corsie za 20 pare tyś. i takie tez są plastiki. Silnik słabiutki jak na 1.4. W dodatku auto jest tak przecietne ze aż szkoda sie chwalic ze jezdzi sie golfem. Niestety ale firma WV idzie w złym kierunku, jedynie jeszcze sie passat broni. Najbardziej rozczarowało mnie wnętrze i pozycja za kierownicą.Na temat serwisu sie nie wypowiadam bo za to nie płace. Ale jedno jest pewne - nie kupie juz golfa.
pełna ocena Hatchback, 1.4 i 16V 75 KM, 2006 r., 42000 km
Jarek
2008-09-25
 (4,46) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Naprawdę jestem zadowolony. Nigdy nie lubiłem niemieckich aut ale golf szczególnie z tym znakomitym silnikiem jest niesamowity. Może nie jest piękny ale nic nie zastąpi tego uczucia przy przyspieszaniu. Kierowcy większych i mocniejszych samochodów (tu decyduje duży moment i to dostępny 2 razy dłużej niż w dieslach) są bardzo zdziwieni. Proszę zauważyć że ogólnie Golf V ma tu średnie opinie. Ponad 20% pisze że już by go nie kupiło ale wszystkie wpisy dot silników TSI w sumie ok 17 są pozytywne i 100 % z nich kupiłoby ten samochód jeszcze raz. Widać tu jak ważny jest silnik w aucie. Dodam że zawsze kochałem auta japońskie i to się nie zmieniło. Dalej marzę o Legacy z nowym dieslem ale musiałbym dołożyć ze 35 tys. a to dla mnie za dużo.
pełna ocena Kombi, 1.4 TSI 122 KM, 2007 r., 10000 km
rozczarowany
2009-02-18
 (2,85) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
Samochud awaryjny w serwisie (wielkie slowo)powiedzieli ze mam pecha po 12000 tys popsula sie stacyjka 32000 tys wymiana kola dwumasowego 35000 wymiana lewego zamka w drzwiach kierowcy i jednej swiecy zarowej parujacych wszystkich reflektorow wymienic sie nie udalo (podobno ten typ tak ma)53000tys wymiana gum w przednich wachaczach 57000tys zaczelo slizgac sie sprzeglo podobno do wymiany caly komplet tarcza i znowu kolo dwumasowe wibrocje pedalu sprzegla od nowosci(serwis mowil zeby jezdzic bo to niczym nie grozi) bym zapomnial przy 27000 tys wymiana pompy paliwa i rozrusznika to chyba wszystko dochodzi do tego trzeszczaca deska rozdzielcza wycierajaca sie kierownica .JEDYNE ZALETY TEGO BADZIEWIA TO EKONOMICZNY SILNIK I ZWINNOSC
pełna ocena Hatchback, 1.9 TDI 105 KM, 2005 r., 58000 km
Matt D.
2008-04-09
 (3,69) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Nie jestem fanem VW i wymieniania ile liter na czerwono mam na swoim znaczku TDI;) ale VW zdobył mnie jako klienta silnikiem 1.4 Turbo z bezpośrednim wtryskiem.Przy spalaniu śr 7.0 i 9.4s do setki - to jest przyjemne. Nie mam rodziny wiec 350l skromnego bagażnika mi nie przeszkadza(...)i teraz najlepsze......ten golf w porównaniu z konkurencja był naj....tańszy. Pakiety wychodzące na koniec 5 serii (chociaż 6 to zwykły face lifting i cięcie kosztów o czym VW sam oficjalnie przyznaje) stwarzają okazje do kupna golfa z biksenonami, climaticiem, CD+Mp3,ESP i paroma innymi opcjami za 70 tys zł.To są RELATYWNIE nieduże pieniądze ZA NOWE AUTO tej klasy w porównaniu z konkurencją.....i ten silnik;-)POZDRAWIAM
pełna ocena Hatchback, 1.4 TSI 122 KM, 2008 r., 3000 km
ZawiedzionyVW
2011-12-23
 (3,15) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
O ile samochód nie odbiega niczym szczególnym od innych marek to uznawaną dotychczas bezawaryjność VW można włożyć między bajki. Koszty serwisu autoryzowanego kosmiczne, a jakość tragiczna. Przkłady: 1. uszczelnienie półosi (wyciek oleju po 70 tys. km) - 800,- zł; 2. usczelnienie miski olejowej (wyciek na złączu z pokrywą rozrządu) - 1.300,- zł; 3. wymiana EGR (po ok. 80 tys. km) - 1.400,- zł; 4. wymiana kompletnego rozrządu łańcuszkowego po ok. 84.000 km - 2.400, - zł; 5. poza tym coroczne przeglądy - 800 do 1.200,- zł. To tyle na temat tzw. niezawodności VW. Jeżeli bieżąco sewisuje się samochód i ponosi koszty dodatkowych napraw to Golf jest zawsze sprawny.
pełna ocena Hatchback, 1.4 FSI 90 KM manualna, 2005 r., 90000 km
madman
2009-03-24
 (4,77) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Główne kryteria jakimi się kierowałem przy zakupie auta: musi mieć porządną klimę i silnik. I nie zwiodłem się. Brałem pod uwagę: Fiata Bravo (za mało miejsca z tyłu i dużo trzeba dopłacić żeby nie mieć golasa), Hyundaia i30 (całkiem fajny), Skodę Octavię (droga ta skoda się zrobiła), Astrę III (porażka z silnikami), Focusa (ceny z kosmosu), nowego Mitsu Lancera (ekonomiczny to on nie jest), Hondę Civic (ufo, cena też nieziemska). Za niecałe 60 tys. mam wypasione auto (pakiety na koniec V serii) z naprawdę żwawym silniczkiem. Dzięki TSI VW wyprzedził konkurencję o lata świetlne, teraz wszyscy zaczną kombinować z małymi, turbodoładowanymi silnikami :)
pełna ocena Hatchback, 1.4 TSI 122 KM, 2008 r., 2000 km
peppek pokaż Email »
2008-03-03
 (4,23) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Na razie wrażenia są niesamowite. Prowadzenie auta jest niewiarygodne. Zawsze byłem fanem Japońców i nigdy bym nie poszedł do salonu VW gdyby japce robili w tej klasie kombi. Teraz nie żałuję bo już po pierwszej jeździe próbnej golfem z tym silnikiem byłem zachwycony. Stylistyka może nie powala na kolana ale w tej klasie to nie ważna. Kompakt kombi ma być w miarę niedrogi, bezpieczny, ekonomiczny, niezawodny i funkcjonalny. Jeżeli przy okazji jest ładny to dobrze ale niekoniecznie. Obiektywnie golf variant nie jest ani ładny ani brzydki ale to naprawdę kawał samochodu. We wnętrzu wszyscy czuja się znakomicie zarówno kierowca jak i pasażerowie.
pełna ocena Kombi, 1.4 TSI 122 KM, 2007 r., 1000 km
golfiarz\"2\"
2011-12-29
 (4,77) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
To moja druga ocena tego auta. Teraz wykonana po 15 tyś kilometrów. Moje odczucie się nie zmienia dalej auto jest super, uwielbiam nim jeździć. Z większych usterek padło mi turbo, tuleje wahacza oraz rozszczelniła się klima koszt usterek około 1800zł. Pali w mieście przy bardzo spokojnej jeździe 6,7 - 6,9 L jednak potrafi spalić i z 10L. Plastiki trzeszczą tylko w zime ale to chyba urok plastików w aucie. Auto w trasie z 4 osobami wciąż ma ogromną moc nawet na 5 biegu przy wyprzedzaniu spalając przy tym 5.2-5.7L. Polecam każdemu niezdecydowanemu. W poszczególnych ocenach opisałem więcej szczegółów.
pełna ocena Hatchback, 2.0 TDI 140 KM manualna, 2005 r., 195000 km
Paweł
2011-08-16
 (4,46) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
Dlaczego 4? Jest to auto miejskie do normalnej codziennej jazdy (do pracy, na zakupy). Jeśli ktoś szuka wrażeń z jazdy, nie powinien kupować tego samochodu. Jeśli jednak komuś zależy na bezawaryjności, prostocie obsługi - polecam! Było by 5 gdyby był bardziej żwawy, lepiej się zbierał. Myślałem że identyczny silnik co w passacie potrafi bardziej ogarnąć to autko. Niestety pomyliłem się. Ogólnie nie mam do czego się przyczepić!, Wg mojej oceny samochód wizualnie prezentuje się bardzo ładnie, jestem bardzo zadowolony z zakupu, chociaż wiem że następny golf byłby z mocniejszym silnikiem.
pełna ocena Plus, 1.6 i 102 KM, 2007 r., 34000 km

Do Czujebieloznajesz??Dane do przesyłek przychodzących:

Paweł Zdun
ul.Sosnowa 2
62-874 Brzeziny

Dane do wpłaty na moje konto:

Paweł Zdun
ul.Sikorskiego 5
62-874 Brzeziny
nr konta: 19 1090 1128 0000 0001 1301 0521
(WBK Bank Zachodni)
"Tytułem" proszę wpisywać: numer aukcji, login z allegro oraz priorytet lub zwykły.

Adres e-mail: pavel-zdun@wp.pl
gg: 10638889
tel: 531468828

~git człowiek~git człowiek

Do Czujebiel: HWDP ty pało i rozj.ebudo z poldkami i wardburgami ,masz pocisk od gitów ruro!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

CzujebielCzujebiel

Do ~Golf:A mi golf kojarzy się tylko ze złomowiskiem.Bo Golf 2 i 3 to gówno nie auto.Golf 3 to Niemiecki Szambowóz.

Przejdź do dyskusji

Volkswagen Golf na firmę

Sprawdź, ile możesz odliczyć podatku VAT

Porównaj liczbę punktów serwisowych z konkurencją

Sprawdź raty leasingu/kredytu

Policz, od jakiego przebiegu warto dopłacić do diesla

Zobacz również

Kierowcy, którzy oglądali Volkswagen Golf, oglądali także

Dowiedz się więcej o Volkswagen Golf

Kierowcy zainteresowani tym modelem, odwiedzili także

Więcej Golfa Więcej Golfa

Zmiana priorytetów. Samochody kompaktowe do niedawna jeszcze były coraz dłuższe, teraz stają się wyższe.