Motosłownik
Volkswagen Sharan I
(od 1995 do 2010)
- w klasie samochodów:
- Vany
- na podstawie liczby ocen:
- 292
- Zawieszenie
- 42%
- Układ elektryczny
- 40%
Kontroluj spalanie i wydatki z naszym Dziennikiem kosztów!
- Średnia ocena:

Lista opinii o Volkswagen Sharan I
| Filtrowanie opinii: | |
| Autor/Ocena | Samochód/Komentarz (Całokształt) |
|---|---|
Bartek 2011-09-11 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,38)
Samochód kupiłem sam w Niemczech pod Hamburgiem od 3 właściciela, auto serwisowane z pełną dokumentacją (przebieg 167 000), przyjechałem na kołach i się zaczeło, wycieki z silnika najpierw płyn chłodniczy, potem gubił olej silnik kapitalny remont z szlifem głowicy (2500zł), wymiana zawieszenia przedniego co 30tyś wymiana gum i amortyzatorów tył co 50tyś, wymiana całej turbo sprężarki i wszystkiego co jest z tym związane(3400zł), zacieranie się wycieraczek, przepalanie się żarówek (wręcz już irytujące) wycieki klimatyzacji (każde napełnienie 250zł nie wspominając o remontach ok 400-600zł), to że wymienia się jakieś eksploatacyjne rzeczy to normalne ciągłe remonty, remonty, remonty - Odradzam bardzo wadliwe auto! Robie co prawda w roku od 40 000 do 60 000km ale myślałem że będzie to auto które spełni moje oczekiwania, a poza przestronnością którą trzeba mu oddać i przyjemnością jazdy na długich trasach to masakra, w zimie rozgrzewa się bardzo długo, a latem w drugim rzędzie ciężko schłodzić klimatyzacją nie zamrażając kierowcy i pasażera obok i co tu więcej pisać odradzam! pełna ocena Van, 1.9 TDI 115 KM, 2002 r., 160000 km |
Antyfan VW 2011-05-02 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,00)
Samochód wygodny i duży...i to chyba koniec zalet. Wieczne usterki, po naprawie jedej rzeczy sypią się dwie następne. Zastanawiam sie za każdym razem czy uda się wrócić z trasy. Już go chyba nawet nie będę sprzedawał dalej bo jak można komuś takie padło wcisnąć. Poczekam aż stanie na dobre i na złom oddam. Nie polecam samochodu!!! Jak słyszę opinie posiadaczy VW, że auta niezawodne, i że tylko olej wymieniają i jeżdżą to zwijka ze śmiechu. Jak się jeździ po 2000km rocznie to co ma się psuć?? Ja robię rocznie ok 70tys. Wczesniej jeżdziłem seatem i mazdą i nie sypało się wszystko jak w tym. Nie wspomne o pasacie bo to też tragedia była. Niestety minęły już chyba czasy że niemcy robili wytrzymałe samochody. Poszli na ilość. Powiedzą pewnie co niektórzy, że źle trafiłem. Może i racja ale peweny jestem jednego już nigdy w życiu żadnego VW!!! pełna ocena Van, 1.9 TDI 115 KM manualna, 2001 r., 183000 km |
zawiedziony 2010-06-05 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,31)
Bardzo przeciętne auto. Przestrzeń, zabezpieczenie antykorozyjne i silnik doskonałe. Usterkowość - KATASTROFA. Te auto bierze 100 pln / tydzień na naprawy. Zawieszenie - nietrwałe, klima co rok naprawa, ABS psuje się, do środka cieknie woda podczas deszczu (i spróbuj to naprawić - połowę przodu trzeba rozebrać, co jakiś czas bez powodu rozładowuje się akumulator, winda do zapasówki popsuta, to moje pierwsze auto przy którym zostałem frajerem a każdej gazecie auto moto jest napisane - nie kupuj sharana do 2000 roku bo popsuć może się wszystko - a ja uwierzyłem mechanikowi że sharan to takie super auto - super bo potrafi je zrobić i części dużo - ale to wszystko kosztuje. Zdecydowanie auto przereklamowane i niewarte swojej ceny!!! pełna ocena Van, 1.9 TDI 90 KM, 1997 r., 253000 km |
markus-turbo 2008-12-23 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,15)
Samochód naprawdę bardzo dobry mimo mało porywającego wyglądu (zdaniem niektorych osób). Nawet jeśli komuś nie potrzebny taki kolos to warto kupić dla komfortu jazdy (siedzi się wysoko i jest wszędzie mnóstwo miejsca). Spory wybór silników więc można coś dobrać dla siebie, a z motorem 2,0 w benzynie jeździ się bardzo przyjemnie. Mankamentem są elementy mające związek z fordem, czyli elementy wykończenia wnętrza, chociaż i te przy odpowiednio delikatnym traktowaniu mogą nie wykazywać zużycia czy objawów zniszczenia (tak jak u mnie). Żeby się o tym wszystkim przekonać warto kupić sharana (ale trzeba poszukać ładnych egzemplarzy bo niektóre to takie wytachańce że szok). pełna ocena Van, 2.0 i 115 KM, 1995 r., 175000 km |
FRAM 2011-01-05 ![]() ![]() ![]() ![]() (2,85)
To chyba najgorszy z VW nie ma nic wspólnego z legendarną trwałością marki. Non stop jakieś awarie - wiecznie jest coś do naprawy. Trochę szkoda bo auto fajnie jeździ, zapakuję wszystko co chcę - miejsca ogrom, do tego auto bardzo ekonomiczne ale trzeba mieć do tego samochodu dobrego i taniego mechanika, bo inaczej ból głowy, gdyby jeszcze kosztowało normalne pieniądze w zakupie. Szczęściem w nieszczęściu jest bogaty wybór części na Allegro oraz spora część naprawa możliwa do wykonania samemu, ale co to za auto co regularnie musi odwiedzić warsztat. Gdyby to był FIAT to bym zrozumiał bo to sie wkalkulowuje w zakup ale to VW ! pełna ocena Van, 1.9 TDI 90 KM manualna, 1998 r., 220000 km |
Sharan 130KM TDI 2004 2009-02-24 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,69)
Samochód pali jak osobówka, jeździ jak osobówka a przy 5 osobach na pokładzie ma bagażnik jak autobus. Jedyne do czego nie mogę się przyzwyczaić to jakość plastików i generalnie całego wnętrza ale to problem wszystkich aut ze znaczkiem VW. No i te szumy powietrza przy wysokich prędkościach... Za to reszta perfect. Zwłaszcza przyjemnie (po tym co się zaraz po zakupie naczytałem i nasłuchałem) rozczarowała mnie całkowita bezawaryjność. Jedyne co mi się do tej pory przytrafiło to uszkodzenie czujnika na pompie hamulcowej co skutkowało świecącą lampką ESP. I koniec awarii. A przebieg już prawie 200 tys. pełna ocena Van, 1.9 TDI 115 KM, 2004 r., 185000 km |
pawelolczak1 pokaż Email » 2008-08-22 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,08)
Ogólnie jestem bardzo zadowolony, przy mojej ciężkiej nodze w mieście 9 litrów, a trasie w zależności od prędkości do 120- ok 6 powyżej wzrasta, jechałem do Hiszpani , 6 osób ,pełen ładunek, klima 2 strefy non stop ok 140-160km/h wyszło ok7,2 więc chyba dobrze.
Jedynym problemem jest montaż przewodów od klimy, źle zostały umocowane i należ je odkręcić w jednym miejcu odkręcić by nie uległy uszkodzeniu, ale potem to juz bez kłopotu. A i jeszcze standartowy problem Volkswagenów, klami i część plastików, zdziera się farba,trzeba okleić pełna ocena Van, 1.9 TDI 115 KM, 2001 r., 112000 km |
wojciech_1971 2012-04-24 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,54)
Super auto na dużą rodzinę. A nawet samemu nie żal się tym wozić, bo pali bardzo mało. Wygodny i komfortowy. Przy dobrym traktowaniu bezusterkowy. Bardzo dużo miejsca w środku. Na wszystko - na małe drobiazgi i duże bagaże, na dzieci, psa i teściową. Bardzo wygodna pozycja za kierownicą. Świetna widoczność. Wsiadanie i wysiadanie bezstresowe. Wysoka pozycja siedzących ma znaczenie dla bezpieczeństwa - przy najgroźniejszym uderzeniu bocznym, energia uderzającego pojazdu idzie w podłogę, a nie w biodro pasażera. pełna ocena Van, 1.9 TDI 115 KM automatyczna, 2007 r., 210000 km |
załamany wielbiciel vw 2009-11-15 ![]() ![]() ![]() ![]() (2,31)
AUTO BARDZO AWARYJNE PROBLEMY Z SKRZYNIĄ BIEGÓW PRZEGUBY WEWNETRZNE,KRÓTKA PÓŁOSKA, WACHACZE, ŁOŻYSKA KÓŁ,PLASTIKOWA POMPKA SPRZEGŁA, TURBINA,PRZEWODY KLIMATYZACJI BYŁ TO MÓJ NAJGORSZY ZAKUP JAKI DOKANAŁEM W ZIMIE TRZEBA JEZDZIC W CZAPCE A LATEM NAGO.WYCIERACZKI STAJĄ W MIEJSCU PRZY OKOŁO 140 AUTEM POKONYWAŁEM DOSC DŁUGIE TRASY JEDNORAZOWO OKŁO 1800 KM I ZAWSZE WRACAŁEM Z USTERKĄ NIE POLECAM TEGO AUTA. PRZED KUPNEM TEGO AUTA WARTO SPYTAC W SERWISIE VW O JEGO WADY FABRYCZNE A JEST ICH SPORO. pełna ocena Van, 1.9 TDI 130 KM, 2003 r., 239000 km |
Rajdowiec 2003-05-15 ![]() ![]() ![]() ![]() (2,85)
Po 200.000 padla skrzynia biegow, po okolo 150 - trzeba bylo wymienic wszytkie wachacze itd bo calosc sie tak tukła ze szkoda mowic, procz tego komputer - non stop jak nie poduszki, to klima - w przeciagu roku czasu ten samochod kosztowal mnie 7 tys na naprwy - KOSZMAR - Volkswagen Sharan to przereklamowany samochod - to kupa szajsu - nie wydawajcie ludzie na to pieniedzy - DNO. Jak ktos chce kupic samochod i wydac tyle kasy w bloto to polecam wlasnie ten model. MOAJ OCENA 2+ pełna ocena Van, 1.9 TDI 90 KM, 1996 r., 200000 km |
empoli71 2012-02-29 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,15)
Dla mnie idealny samochód rodzinny który swoimi zaletami umila podróżę i codzienne użytkowanie.Polecam dla wszystkich szukających wygodnego samochodu dostępnego za rozsądną cenę.Najważniejsze jest znalezieni egzemplarza który nie jest totalnie zajechany i posklejany z 3,Wystarczy dokonywać regularnych przeglądów i wymieniać na bieżąco zużyte części a samochód odpłaci bezawaryjnością pełna ocena Van, 1.8 i T 20V 150 KM manualna, 2002 r., 168000 km |
danklim pokaż Email » 2007-04-25 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,85)
za kwote 25tys chaiłem vana i wybrałem vw jest poprostu rewelacyjny wszystko przemyslane dobrze wyposarzony duzy bagarznik goraco polecam wszystkim to autko super oszczedne jak na te gabaryty na trasie spalanie 6 litrów jest dosyc zrywny i przyspiesza bezproblemów cofanie do tyłu moze sprawiac kłopot polceam montarz czójników cofania rewelacja nic dodac nic ujac pełna ocena Van, 1.9 TDI 110 KM, 1997 r., 240000 km |
RQ64 2007-08-14 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,77)
Z silników benzynowych montownych w "bliźniakach": Sharan/Galaxy/Ahambra to 1.8T 20V jest moim zdaniem najlepszy !!! Extra auto dla dużej rodziny. Bardzo wygodne fotele: na długiej trasie zero bólu pleców i nóg. Bardzo dobra widoczność (siedzi się wyżej niż w osobówce). Jedynie deska rozdzielcza zaprojektowana w połowie lat 90.tych trochę trąci myszką... pełna ocena Van, 1.8 i T 20V 150 KM, 1999 r., 167000 km |
Michaś 2006-01-08 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,08)
mysle ze samochodzik jest w porzadku!!spelnia oczekiwania zarowno tych ktorzy lubia sobie pojezdzic spokojnie:) ale i mlodych kierowcow ktorzy maja ciezsza noge i lubia od czasu do czasu depnac na pedal gazu!!
jest przy tym bardzo pzrestronny i mozna przewiez czasem cos wiekszego!a i nawet dwa dodatkwoe siedzonka wlozyc! polecam goraco takie autko!! pełna ocena Van, 1.9 TDI 110 KM, 1997 r., 289000 km |
Krzysztof 2007-07-31 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,23)
Samochodzik rewelacyjny. Tylko trzeba unikać okazji typu - rocznik 1998 przebieg 190tyś!!! Stan igła!!! Nie dajcie się nabrać. Nikt takiego samochodu nie kupuje by stał w garażu!!!! Bardzo trudno zakupić coś godnego polecenia. Nie wspomnę o dieslu. Ale jak już kupicie naprawdę coś zadbanego to odwdzięczy się bezawaryjnością. pełna ocena Van, 1.9 TDI 110 KM, 1998 r., |
Super okazje u dealerów
806 samochodów w ofercie
Rabaty do 109 200 pln!
Volkswagen Sharan

91 komentarzy
76 dyskutujących
Ostatnie komentarze:
Do ~aga: Najprawdopodobniej przerwany kabelek w wiązce idącej do drzwi tylnych lub przednich, u mnie to były tylne lewe
MÓJ SHARAN ODPALI POCHODZI Z PÓŁ MINUTY I GAŚNIE I ZA NIC NIEMOŻNA GO ODPALIĆ MOŻE MI KTOŚ POWIEDZIEĆ O CO TU CHODZI.
witam u mojego sharana nie dziala lewa strona glosnikow jesli ktos ial taki problem prosze o pomoc
![]()
Volkswagen Sharan na firmę
Sprawdź, ile możesz odliczyć podatku VAT
Porównaj liczbę punktów serwisowych z konkurencją
Sprawdź raty leasingu/kredytu
Policz, od jakiego przebiegu warto dopłacić do diesla
![]()
Zobacz również
Kierowcy, którzy oglądali Volkswagen Sharan, oglądali także
Dowiedz się więcej o Volkswagen Sharan
Kierowcy zainteresowani tym modelem, odwiedzili także
Zupełnie nowy Sharan
Niesamowite widoki, kręte i malownicze drogi, urok i czar norweskich fiordów. W tak pięknych okolicznościach przyrody został zaprezentowany najnowszy model Volkswagena - Sharan. Po 14 latach od debiutu producent stworzył zupełnie nowe auto. Dwie pierwsze generacje tego modelu sprzedały się w ponad 600 tysiącach egzemplarzy. |
Nowa ocena

Rankingi
Porównywarka

Polecamy!
Próby nadania zadziornego charakteru tanim samochodom niemal nigdy nie kończą się dobrze. Zazwyczaj bowiem...
Porsche 911 Carrera S Cabrio - auto z zasadamiKilka dni testu redakcyjnego najnowszej generacji Porsche 911 przeleciały szybko, jak 4,3 sekundy, w...
Ekologiczne uzupełnienie oferty - Peugeot 3008 HYbrid4Peugeot 3008 stanowi pomost między kompaktowymi kombi i crossoverami. W przeciwieństwie do miejskich...
Galerie
Seat Ibiza Cupra ConceptAuto w Firmie
Najczęściej oceniane auta firmowe
autoWcentrum
najwyższe oktanyAuta - Volkswagen Sharan
najaktywniejsiKierowcy - Volkswagen Sharan
najnowszeDzienniki pokładowe
Dziś dotarły i zostały umieszczone w aucie zamówione kołpaki oraz gumowe dywanik...
wsiadam do auta a tu niemiĹa niespodzianka, zanikĹy wszystkie wskazania z licz...

Ocena: