Motosłownik

Nie wiesz
co to jest
Multiplikator?

W naszym Motosłowniku znajdziesz odpowiedź!

Wyszukaj słowo
  • Podsumowanie auta
  • Volvo 460 Sedan

(od 1988 do 1996)
  • w klasie samochodów:
  • Niższa klasa średnia
  • na podstawie liczby ocen:
  • 176
Czy oceniający kupiliby ten model jeszcze raz?
(na podstawie 55 ocen)
TAK (89%)
NIE (11%)
Co najbardziej zaskoczyło pozytywnie oceniających?
  • Silnik
  • 54%
  • Karoseria
  • 26%
  • Zawieszenie
  • 17%
Uciążliwe usterki zgłaszane przez oceniających:
  • Karoseria
  • 68%
  • Układ elektryczny
  • 36%
  • Silnik
  • 28%
Zmieniasz auto?

Kontroluj spalanie i wydatki z naszym Dziennikiem kosztów!

Ciekawostki o Volvo 460 Sedan

• Zadaj pytanie

Opinie o Volvo 460 Sedan

Silniki Volvo 460

Silniki Diesla
Wynajem samochodów w atrakcyjnych cenach!

Lista opinii o Volvo 460 Sedan

Filtrowanie opinii:
Autor/Ocena Samochód/Komentarz (Całokształt)
moje pierwsze Volvo
2009-12-26
 (4,62) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Bardzo ciekawe auto o trochę już konserwatywnym wyglądzie. Bardzo przyzwoity stosunek jakość-wyposażenie-cena. Za tak wyposażonego niemca np: Vectra lub Vento z podobnym przebiegiem trzeba zapłacić DWA razy tyle co za VOLVO. Zalety to cena: mega wielki bagażnik, Super wyposażenie: Elektryka, Airbag, klima, Szyberdach pólskóra i to wszystko za 4.tyś.zł. Jest to moje pierwsze VOLVO kupione z racji potrzeby posiadanie Taniego auta. Jestem BARDZO ZADOWOLONY i MILE ZASKOCZONY. Bardzo przyzwoite zużycie paliwa. Ceny napraw bardzo rozsądne bo to przecież silnik z Renault. Zużycie paliwa jak na tę klase jest bardzo niskie. Auto pomimo marki uchodzącej za drogą w eksploatacji jest porównywalne w kosztach utrzymania z nudnymi do bólu niemcami. Zaletą też jest ocynkowane nadwozie w moim roczniku 95 ZERO korozji co w porównaniu do Vectry jest mistrzostwem.
pełna ocena Sedan, 1.8 90 KM, 1995 r., 160000 km
paweu pokaż Email »
2003-04-04
 (4,62)
Bardzo mile autko, tansze w eksploatacji, niz sie tego obawialem. Samochod jest bezpieczny, przestronny i wygodny. Z konsoli na drzwiach kierowcy mozna zablokowac otwieranie tylnych drzwi i okien. Jezeli wiezie sie dzieci, nie trzeba sie obawiac, ze otworza drzwi/okno i wyskocza/wypadna na jezdnie. Z tej samej konsoli mozna otwierac i zamykac okna we wszystkich drzwiach. Bardzo wygodne, kiedy jedzie sie samemu, a trzeba popytac przechodniow o droge. Auto bardzo dobrze widoczne na drodze -- duze lampy tylne, trzecie swiatlo stop, swiatla mijania wlaczajace sie po przekreceniu kluczyka.
pełna ocena Sedan, 1.8 90 KM, 1995 r., 110000 km
scanfix pokaż Email »
2004-08-27
 (4,15)
jak dla mnie niezla fura z wypasami (klima, elektryka szyb,lusterek) problem to dostepnosc do czesci, z eksploatacyjnymi nie ma problemu ale jak sie uszkodzi cos co sie zwykle nie psuje to jest klopot. do zawiechy czesci latwo dostepne i ceny typowe - pewnie dlatego ze czesto trzeba wymieniac. ja zmienilem juz sprezyny - z przodu mialy ulamane po 1-1,5 zwoju, teraz dojrzewaja mi do wymiany amory. sinentbloki czesc wymieniona, stabilizatora laczniki tez... jedyne co mnie denerwuje to te chrabeszczace na nierownosciach plastiki, w tej klasy aucie karygodne...
pełna ocena Sedan, 2.0 110 KM, 1994 r., 150000 km
pawel.szczypta pokaż Email »
2008-04-26
 (4,31)
Kupiony od I własciciela w Berlinie z przebiegiem 83000km. Gość był dyrektorem w firmie elektronicznej jeździł służbowym samochodem a volvo stało w garażu. Pełne wyposażenie elektryka, skóra, podgrzewane siedzenia poduszki z przodu i boczne podgrzewane siedzenia, klima wykończenie w drewnie, nawigacja, lakier kameleon, alum felgi, nowe opny continental, nowe zimówki (zimą nie jeździł ) wersja full wszystko co można sobie zamażyć. Poz tym przed sprzedaża gość zrobił pełny przegląd paski, oleje, klocki, amortyzatory, płyny. Tylko lać i jeździć :))
pełna ocena Sedan, 1.8 90 KM, 1995 r., 109000 km
Wojtek hpimm pokaż Email »
2005-10-28
 (3,46)
rdza pod wlewem paliwa a to od regularnego skapywania kropli benzyny podczas tankowania chyba lewy przedni wachacz do wymiany lub poduszka zawieszenia silnika narusza się połączenie między filtrem powietrza a złączką elastyczną przepustnicy paliwa prawa linka hamulca ręznego się zacinała przesmarowałem teraz jest dobrze,trudno Volvo się sprzedaje np w stosunku do niemieckich ale Vv-gen chyba w częściach nie jest tańszy może ktoś poda przykłady cen częsci
pełna ocena Sedan, 1.7 90 KM, 1993 r., 236000 km
Kris
2006-09-15
 (4,08)
Bardzo wygodne i niezawodne auto. Przejechałem nim 20tyś bezawaryjnie. Kupiłem z przebiegiem 140 tyś. Wymieniłem płyny i pasek rozrządu, dokupiłem oryginalne alusy ,przez co auto bardzo atrakcyjnie wygląda. Główną usterką jest skrzypiący szyberdach podczas jazdy po wybojach. Bardzo wygodne fotele, przepastny bagażnik. Spalanie 10l/miasto, 7,8l/trasa. Zero korozji. Biorąc pod uwagę wiek auta, niski koszt zakupu, bezusterkowość,oceniam to auto bardzo dobrze.
pełna ocena Sedan, 1.8 90 KM, 1991 r., 160000 km
dtp pokaż Email »
2003-06-13
 (3,92)
Nie jest to samochód zły. Starałem się ocenić go obiektywnie, a nie patrząc przez pryzmat swoich potrzeb. Szkoda takiego wozu na dziurawe warszawskie ulice. Części są drogie, można używać tańszych zamiennikó i broń Boże nie jechać do autoryzowanego serwisu. Zainteresowanym mogę podać namiary na dwa bardzo dobre warsztaty w okolicach Warszawy. Tam się płaci za części i robociznę, a nie za autoryzację Volvo.
pełna ocena Sedan, 1.9 TD 90 KM, 1994 r., 140000 km
Sylas
2004-11-28
 (4,77)
Mysle ze auto jest naprawde super, a ja bardzo mocno eksploatuje auta. Wczesniej mialem volvo i teraz mam drugie. Jezdze z lawetami oraz na dlugie trasy (1200 km). Woze towary i laduje go tak ze prawie ciagnie hak po ziemii. I chodzi i leje tylko benzyne. Nieznaczny ubytek oleju, nie dolewalem od zmiany do zmiany. Na autostradzie caly czas pedze 150 km/h i jedzie super. Nastepne tylko volvo.
pełna ocena Sedan, 1.8 90 KM, 1996 r., 136000 km
rafi mizio182 pokaż Email »
2005-01-24
 (4,85)
Jak na ta cene autko rewelacyjne wiecej plusow jak minusow. Najwiekszy mankament to trzeszczace plastiki ale to rowniez wina naszych drog (szwedzi robia samochody do jazdy po drogach nie po "poligonie") najwiekszym atutem to jak juz wspomnialem cena ale rowniez silnik-nie do zdarcia i nierdzewiejaca karoseria (zastanawiam sie czy za 10 lat znajde jakies ogznisko rdzy-szczerze watpie)
pełna ocena Sedan, 1.8 90 KM, 1994 r., 180 km
jachuk2 pokaż Email »
2004-08-31
 (4,54)
No samochodzik super. Zastanawiałem się nad zmianą ale niestety nic nie widzę tak interesującego. Wszystko ma to co powinien mieć. Pali tez nie za wiele - tyle co Matiz benzyny jeśli chodzi o koszta a przynajmniej czuje się kulturę jazdy i w rezultacie koszt eksploatacji wychodzi podobnie gdyż rzadziej go naprawiam niż dwóch moich kolegów swoje autka. ( matiza i seicento)
pełna ocena Sedan, 2.0 110 KM, 1995 r., 135000 km
Kisiu
2005-04-11
 (4,54)
Od kiedy mam moją 460 nie chce już nigdy jeździć inną marką, wygoda , wygoda, po dobrych nawierzchniach jazda to relaks- auto troche nieprzygotowane na polskie drogiii- a może to polskie drogi nie zadobre? Aktualnie przebywam w anglii a moj carr pieści tato- konserwacje i takie tam. Tęsknie strasznie za moją czarną zabawką.:-( w czerwcu mam urlop to wyskocze na mazury
pełna ocena Sedan, 1.8 90 KM, 1993 r., 182000 km
xumas pokaż Email »
2004-02-16
 (4,69)
Od1991 roku siedżę za kierownicą VOLVO 460 przejechałem 229000 km.. Nie było żadnych kłopotów NIGDY— pilnuję wymiany oleju i klocków , płynu chłodniczego oraz opon.. Poza tym nie mam więcej kosztów... Bardzo dobre auto i przynajmniej w moim wypadku naprawdę bezawaryjne.. Blacharka w stanie idealnym- może dla tego że od nowego stoi w ciepłym garażu
pełna ocena Sedan, 1.7 90 KM, 1991 r., 230000 km
KarolS
2007-04-12
 (4,23) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Auto godne polecenia wszystkim, którzy chcą poczuć radość i komfort z jazdy. Na temat 460 słyszałem wiele opinii negatywnych. Jednak moim zdaniem jest to naprawdę udany model. W trasie jedzie się bardzo wygodnie wszystkim czterem pasażerom. Bagażnik mieści wszystko co potrzebne. Do przewożenia dużych gabarytów trzeba wynająć bagażówkę. hehe
pełna ocena Sedan, 1.8 90 KM, 1994 r., 234000 km
volvojarek pokaż Email »
2004-08-08
 (3,77)
Zważywszy na wiek i przebieg, to jestem b.zadowolony; + el.szyby,el.lus,wsp,hak,cz,alusie,cudowna inst.lpg oryginał pod volvo a nie tania włoszczyzna, wygodne welur.fotele,pakowny jako sedan - trzeszczące plastiki,brak abs/opcja/,brak regulacji świateł z wew. ciasno z tyłu dla 3os.,brak sygnalizacji zaciągniętego h.postojowego
pełna ocena Sedan, 1.7 90 KM, 1992 r., 400000 km
kazp pokaż Email »
2006-10-07
 (2,69)
Do kupna tego auta skusila mnie marka i cena.Bardzo chcialbym by ktos kto jezdzil troche japoncami i Volvo napisal do mnie i wyjasnil mi dlaczego Volvo jest lepsze od Hondy , Nissana czy Toyoty.W moim nawet sypie sie blacha i odpadaja klamki. Blacha w japonczykach tez po czasie siada ale poza tym te auta sa na prawde OK!!
pełna ocena Sedan, 1.9 TD 90 KM, 1994 r., 120000 km

45 komentarzy

41 dyskutujących

Ostatnie komentarze:

~WW~WW

Mam 460 1.9 TD i nie mam z nim większych problemów.
Jedynym irytującym faktem jest problem z hamulcem ręcznym który bardzo często nie działa i wymaga regulacji, ale to jest spowodowane tym, że jakiś głąb-pseudomechanik który nie myśli nawet jednym zwojem nerwowym uszkodził śrubę regulacyjną.

Drugim takim problemem jest dźwignia zmiany biegów, bardzo szybko zużywa się tulejka od drążka i przy małych luzach nie ma możliwości wrzucenia wstecznego biegu.
Oraz gnijące nadkola tylne...

Ogrzewanie, klima, wentylacja, fotele, ergonomia stoi na bardzo wysokim poziomie. Lakier wymaga odpicowania po tylu latach ale i tak jestem pełen podziwu.

anawestaanawesta

witam chciałbym sie dowiedzieć jaka moze być przyczyna takiego stanu rzeczy (moja rakieta - volvo 460 1,8 benz + LPG. manual. 94 rok ) mianowicie dzieje sią coś z płynem chłodzoncym , niema wycieku ,ale ubywa ze zbiornika wyruwnawczego i to znika w oczach ,a za autkiem poiawia sie biała chmura i to niema rużnicy czy pracuie na benz , czy lpg. moie przypuszczenia to uszczelka pog głowicą , albo termosdtat ? oleju nie bierze , jest czysty ,stanu terz nieubywa. silnik pracuie równo i bez zastrzeżań . Jedyna ta wielka biła chmura irytacii.. zwłaszcza jak sie doda gazu .. na światłach jest kosmos , spewnośćiom łapie płynu , bo z tłumnika skrapla sie ciecz . chciałbym prosić o rade bo jeśli koś wie za co sie naipierw zabrać ?. termostat napewno łatwiej wymienic , nisz zwalać głowice, i być gotowy na wszystko . """pozdr sympatyków"""
...
anawesta-1984@o2.pl

~szczepciohehe~szczepciohehe

Do biniek5: Mam 460 2l- benzynka i przyznam iż niedawno wymieniałem pompke, nie watro kupywać używanych. Dostałem nową za bagatela niecałą 100-kę. Taka sama co w Renault.

Przejdź do dyskusji

Zobacz również

Kierowcy, którzy oglądali Volvo 460, oglądali także

Dowiedz się więcej o Volvo 460

Kierowcy zainteresowani tym modelem, odwiedzili także