Piłeś - nie jedź

Stężenie alkoholu we krwi

Alkohol stanowi około 5% zawartości małego kufla piwa, 10% lampki wina i około 40% kieliszka wódki.

wino = piwo = wódka = 1 porcja
standardowa
100g
wina 10%
200g
piwa 5%
25g
wódki 40%

Zawartość czystego alkoholu etylowego w napojach alkoholowych jest liczona w gramach i przeliczana na porcje standardowe.

10 g alkoholu etylowego = 1 porcja standardowa Ilość porcji standardowych zawartych w wypijanym drinku można obliczyć następująco:

Objętość napoju (w g lub ml) x zawartość alkoholu (%) = ilość porcji
1000

Im więcej napojów alkoholowych spożywamy, tym bardziej rośnie poziom (stężenie) alkoholu w naszej krwi.

Wielkość tego stężenia określa się w promilach ‰. Ilość promili oznacza ilość gramów alkoholu w jednym litrze krwi. (Wraz z krwią alkohol dostaje się do każdego miejsca w naszym ciele.).

Przykłady z życia:
puszka piwa 0,33l o mocy 4,4% 1,45 porcji standardowej
puszka piwa 0,33l o mocy 5,8% 1,90 porcji standardowej
puszka piwa 0,33l o mocy 8,1% 2,67 porcji standardowej
kieliszek 100g szampana (wina musującego) 9-12% 0,9-1,2 porcji standardowej
butelka 0,75l wina owocowego (gronowego) 9-12% 6,75 - 9 porcji standardowych
kieliszek 50g nalewki średnio 16% 0,8 porcji standardowej
lampka 50g koniaku średnio 40% 2 porcje standardowe

Im więcej napojów alkoholowych spożywamy, tym bardziej rośnie poziom (stężenie) alkoholu w naszej krwi.

Wielkość tego stężenia określa się w promilach ‰. Ilość promili oznacza ilość gramów alkoholu w jednym litrze krwi. Wraz z krwią alkohol dostaje się do każdego miejsca w naszym ciele.