Wpis w Motoblogu

Komentarze (65)

Opony bieżnikowane- opinie

inne

02.12.2012

Mieliście jakieś doświadczenia z tymi oponami? Jeżdżę jeszcze na letnich i planuję kupić komplet nowych zimówek. Jeśli nowe markowe opony, to będą to na pewno Continentale ContiWinterContact TS 850. Zbierają najlepsze opinie we wszystkich testach jakie miałem okazję czytać/oglądać i są stosunkowo tanie- około 240zł za sztukę o rozmiarze 195/65 R15. Ale zainteresował mnie ostatnio temat opon bieżnikowanych. Kolega od 2 lat jeździ tylko na tych oponach i mówi że na zimę są bdb. W internecie można przeczytac różne opinie...od najlepszych do najgorszych. Niby nie są to już te same opony bieżnikowane co kilka lat temu, z którymi był kłopot z wyważaniem. Przechodzą różne testy, a do tego mają gwarancję w zależności od firmy na rok/dwa lata. cena opon bieżnikowanych z bieżnikiem na wzór Continentala Ts 810 (najpopularniejsze i najbardziej chwalone w internecie) to około 130zł. Na pewno na przód kupię markowe Continentale, pozostaje kwestia tylnej osi. Zaoszczędzić te 2 stówki czy nie? Wiem że na bezpieczeństwie się nie oszczędza itd... ale po co przepłacać? Dodam tylko jeszcze że używek nie biorę pod uwagę... Dziękuję za sensowne opinie...

Zdjęcia typowo poglądowe...

Przejdź do komentarzy

Continental TS 850

Bieżnikowana opona na wzór Continental TS 810

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2012 19:36

Komentarze (65)

globgum3

Opony bieżnikowane globgum3 zdecydowanie na zimę , spełniają wszystkie normy i wymogi .
Cena za takie opony to 120 zł a jakość jest tak samo jak z każdym towarem jest kilku producentów opon bieżnikowanych w Polsce i europie . Pozostaje kwestia wyboru dobrej oferty dlatego jedni chwalą i jeżdżą a inni szukają jak najtaniej i nie jeżdżą .

dodano 05.06.2013 11:17 odpowiedz

1
0

maciek88
maciek88
93,27

Jeździ: Opel Omega B

Do gregbun: niecały miesiąc temu w slupsku. Dla mnie wystarczający test dla opon.

dodano 08.01.2013 03:20 odpowiedz

0
0

gregbun

Do maciek88: mieszkasz w tromso za kołem?gdzie ten metr śniegu?

dodano 07.01.2013 22:34 odpowiedz

0
0

maciek88
maciek88
93,27

Jeździ: Opel Omega B

Do gregbun: twierdzisz że metr śniegu to mało?

dodano 07.01.2013 07:01 odpowiedz

0
0

gregbun

Do maciek88: zaczekaj na prawdziwą zime...zmienisz zdanie

dodano 06.01.2013 18:26 odpowiedz

0
0

maciek88
maciek88
93,27

Jeździ: Opel Omega B

Do gregbun: kupiłem nalewki i jestem bardzo zadowolony

dodano 05.01.2013 09:47 odpowiedz

0
0

gregbun

no i jak zrobiłes?nalewki czy nówki?
w moim pierwszym aucie miałem kiedys nalewki zimowe-cos potwornego-moze techniki"bieżnikowania" sie zmieniły ale nigdy bym juz tego badziestwa nie kupił-to obłaziło płatami-jesli oszczedzac to używki w dobrym stanie brac a nie bawic sie w bieżniki-czesto zdarzaja sie super okazje-kiedys kupiłęm 2 komplety opon uzywanych od kolegi z pracy-na jednych zrobił nie wiecej niz 10 tys km a na drugich prawie ze nic(mniej niz 3 tys)-kupiłem naprawde okazyjnie.teraz inny znajomy rozbił auto i nie zdarzył do niego załozyc zimówek które kupił w tamtym sezonie i przejechał moze z 5 tys na nich-wiec jak poszukasz cierpliwie to mozna cos takiego wyhaczyc a nie bawic sie w nalewajki ale wybór nalezy do Ciebie oczywiscie...

dodano 05.01.2013 03:16 odpowiedz

0
0

mateo_2388

Ja od 6 lat jeżdżę zimą na bieżnikach. Nigdy nie miałem problemu z wyważeniem, nigdy się nie rozlazły, nie spękały. Nigdy też się nie zakopałem ani nie zdarzyło się żebym gdzieś nie dojechał. Teraz do Lali kupiłem bieżniki o wzorze TS 810 jak na zdjęciu powyżej, z przedsezonowej wyprzedaży za 109zł/szt (205/55 R16). Zrobiła je firma Laspol z Dębicy i jestem jak najbardziej zadowolony, nie biją, nie szumią.

dodano 03.12.2012 20:26 odpowiedz

0
0

damdob

witam, jeździłem w sienie na bieżnikach zimowych Profil, zdecydowałem się bo miesięcznie robię ok 2,5 tys km, byłem bardzo zadowolony, teraz przymierzam się aby w przyszłym roku kupić bieżnikowane zimówki do żabki Pozdr

dodano 03.12.2012 19:02 odpowiedz

0
0

sajeks

NIejednokrotnie słyszałem, że takie opony się sprawdzają. Są o niebo lepsze od używek. Dwie stówki to w zasadzie niewiele, bo człowiek jest w stanie więcej przertolić. w zależności na co się trafi. Ponoć różnicy nie widać ani nie czuć.

dodano 03.12.2012 18:22 odpowiedz

0
0

tomasz_1991

Moj kolega tez jeździ juz kilka lat na takich oponkach i tez nie narzeka, ja tez kupilem sobie komplet i przez okolo 1500 km mialem bicie. ale z kazdymi kilometrami byly lagodniejsze. do skody kupowalem nowe letnie i tez przez pewien czas mialy bicie, niewiem czy tak to jest z nowymi ze musza sie dotrzec czy jak?

dodano 03.12.2012 17:03 odpowiedz

0
0

dawid1989

powiem tyle NIGDY WIĘCEJ NIE KUPIE BIEŻNIKOWANYCH OPON były kupione bezpośrednio w firmie zajmującej się tym(kalisz) do peugota mojej dziewczyny rok był ok teraz chciałem założyć i nie dało rady ponieważ strzeliły druty wewnątrz i bije jak jajko a była to najwyższa wybita klasa opon bieżnikowanych i żeby więcej powiedzieć to ten sam wzór bieżnika mam. ale wiadomo opinie są różne decyzja i tak należy do ciebie ja do siebie kupuje używane w bralinie przed przejazdem kolejowym w prawo jak się jedzie na wrocław i jeszcze ani razu nie miałem zadnych problemów a brałem u niego już 7 kompletów heh taka mała reklama

dodano 03.12.2012 11:17 odpowiedz

1
0

piotr1988_17

Powiem tak, ja z nowych kupił bym Dębice Frigo 2, dlaczego?? Ponieważ są dość tanie, mają fajny bieżnik, są miękkie i dobrze jeździ się nimi na śniegu (wiadomo na lodzie to tylko kolce pomogą, jak rozum zawiedzie ). Co do bieżnikowanych powiem Ci że znajomi mają i złego słowa nie powiedzą. Często są to kopie bieżników lepszych producentów, nic się z nimi nie dzieli. Bieżnikowane na zimę tak, na lato odradzam. Wypowiadam się z doświadczenia osoby która przy tym pracowała

dodano 03.12.2012 08:28 odpowiedz

0
0

wer1207
wer1207
99,61

Jeździ: Volvo S40 I Volver

ja mam Continental WinterContact TS 790 205/50R15 i nie narzekam.

dodano 02.12.2012 23:59 odpowiedz

0
0

KULAWY

Ja mam w mojej OMIE 2 kpl zima i lato bieżnikowane . Na zimowych latam 2 sezon ana letnich przejechałem 25 tys wyglądają jeszcze na tyle ,że drugie tyle pośmigają . Na letnich jechałem 230 a zimowych 220 indeks prędkości do 190 zima a lato do 210 Nic złego się z nimi nie dzieje. Cena to właśnie 130 zł za sztukę .

dodano 02.12.2012 23:14 odpowiedz

0
0

eldorado

Odżałuj dwie stówki nie nie brnij w zimowe nalewki. Nalewki to są dobre ale na spirytusie.

dodano 02.12.2012 23:10 odpowiedz

0
0

karol8892
karol8892
98,86

Jeździ: Audi A6 C5 V6

ja tam trzeci sezon jeżdżę na bieżnikowanych oponach i złego słowa o nich nie powiem. Tyle że wiem, że można czasem trafić na ostre badziestwo które się rozpadnie po dwóch tygodniach Ale do odważnych świat należy Ja zaryzykowałem i kupiłem 4 sztuki po 120 zł. Po trzech sezonach opony nadal są tip top. Powinny kolejne 3 przejechać Tyle że jestem z Białegostoku więc jazda cały sezon naprawdę po śniegu, więc opony się mocno nie zużywają

dodano 02.12.2012 22:48 odpowiedz

0
0

benny86

Do V-Power: Dębica obecnie ma bieżnik goodyera ale sprzed 2 modeli, więc cudo najnowsze to nie jest ale tragedii nie ma. Dobry wybór pod względem relacji jakość/cena.

dodano 02.12.2012 22:41 odpowiedz

0
0

V-Power

Do maciek88: Ja tam o Dębicy słyszałem pozytywne opinie, w UK tego o dziwo od uja jeździ

dodano 02.12.2012 22:22 odpowiedz

0
0

maciek88
maciek88
93,27

Jeździ: Opel Omega B

Do V-Power: Jeśli chodzi o nowe to w grę wchodzą tylko Conti, lub typowo dla sprawdzenia Debica frigo 2. Nie chodzi o kasę, bo to mniej więcej wszystko jeden przedział jest. Do tych 250zł za sztukę dam radę jeszcze się szarpnąć

dodano 02.12.2012 22:20 odpowiedz

0
0

V-Power

Do maciek88: Nie znam wyników tych testów ale wiem jedno, że te Conti są dobre i w dobrej cenie... Zobacz może na coś tańszego z zimówek np. Uniroyal, Kleber.

Albo to: http://www.oponeo.pl/dane-opony/bridgestone-blizzak-lm30-195-65-r15-91-t

dodano 02.12.2012 21:36 odpowiedz

0
0

maciek88
maciek88
93,27

Jeździ: Opel Omega B

Do Dzemek: Dlatego też chciał bym założyć takie opony i zdobyć praktykę

dodano 02.12.2012 21:25 odpowiedz

0
0

Konto usunięte

Do maciek88: każdy ma swoje zdanie a ja mam praktykę

dodano 02.12.2012 21:18 odpowiedz

0
0

maciek88
maciek88
93,27

Jeździ: Opel Omega B

Do grzesio70: Wszystko w temacie

dodano 02.12.2012 21:12 odpowiedz

0
0

maciek88
maciek88
93,27

Jeździ: Opel Omega B

Do AutoMag: Może za dobre hamulce miałes do tego samochodu żartuję...

pierwszy raz spotkałem się z taka opinią. Ale jeśli była aż za miękka to powinna świetnie sobie radzić w śniegu...

dodano 02.12.2012 21:10 odpowiedz

0
0

dymar84

Do maciek88: Wiesz, nie udało mi się przeszarżować na mokrym więc nie wiem, wiem że głęboką wodę potrafią dobrze odprowadzić. głośne też słyszałem że są ale chyba dla tych naprawdę o wrażliwych uszach. Ja większość roku przelatam na letnich continentalach 205\55 r16, to jak potem założę te Dębice to mam wrażenie większego pływania ale zimą i tak za szybko się nie jeździ. Różnicę czuć zaraz po zmianie z letnich na zimowe, ale potem idzie się przyzwyczaić.

dodano 02.12.2012 21:10 odpowiedz

0
0

Adams93

Do maciek88: Ja na razie mam zimówki i jeszcze na sezon starczą, a potem sam będę myślał. Zobaczymy co powie znajomy po 2 sezonach eksploatacji.
Teraz kupił nowe z jakiejś tam firmy która właśnie się zajmuje regenerowaniem opon na dużo skalę. Na pewno odpadają opony które są robione przez jakąś tam małą wulkanizację.

dodano 02.12.2012 21:09 odpowiedz

0
0

maciek88
maciek88
93,27

Jeździ: Opel Omega B

Do TOMI-W-M: Normalna opona przy normalnej eksploatacji tylko 2-3 sezony? Obecnie mam założone letnie Bridgestony turanza er 300. Zrobiłem na nich 30tys km- zuzycie 1.5 mm. Więc myślę że bez problemu wystarczą mi jeszcze na 2-3 sezony. No i druga sprawa, to sezon gdy jeździmy na zimówkach jest krótszy, a tym samym pokonujemy mniej km i z mniejszymi prędkościami, więc zużycie również powinno być mniejsze.

dodano 02.12.2012 21:07 odpowiedz

0
0

grzesio70

Do maciek88: Jeżeli ja sprzedaję to nawet dobrego aku nie zostawię Moje zdanie znasz obyś podjął dobrą decyzję

dodano 02.12.2012 21:03 odpowiedz

0
0

maciek88
maciek88
93,27

Jeździ: Opel Omega B

Do benny86: W takim wypadku nawet bym się nigdy nie zastanawiał nad jakimiś zimówkami, letnimi itd... dobre wielosezonówki i tyle. do tego raz w roku po zimie wyważyć i święty spokój

dodano 02.12.2012 21:03 odpowiedz

0
0

autre2003

Do maciek88: No ja mieszkam w centrum kraju więc zaspy są tylko na parkingach , jednak właśnie w takich warunkach miałem problemy z ruszaniem firmowym Vito, który był wyposażony w zimowe opony Barum mimo że miały 7mm bieżnika, podczas jazdy w takich warunkach też się ślizgał i o ile na dębicach da się wtedy jechać normalnie to na tych barumach ciężko było przekroczyć 40-50 km/h, bo choć poślizgi dawało się opanować to z hamowaniem było już znacznie gorzej.
Zresztą z parkingu też miałem nim problemy żeby wyjechać
w bagażniku miałem zawsze wiaderko z solą drogową, piasek i łopatę .

dodano 02.12.2012 21:01 odpowiedz

0
0

maciek88
maciek88
93,27

Jeździ: Opel Omega B

Do dymar84: Podobno największych ich minusem jest niepewne prowadzenie na mokrym asfalcie oraz to że są to jedne z głośniejszych opon. Prawda to?

dodano 02.12.2012 21:01 odpowiedz

0
0

maciek88
maciek88
93,27

Jeździ: Opel Omega B

Do grzesio70: i tutaj nie mam zamiaru się kłócić, bo z pewnością nie będzie tak trwała jak inna opona z górnej półki. jeśli nawet rozstawał bym się z samochodem, to nie mam w zwyczaju oddawać lepszych opon z samochodem

dodano 02.12.2012 20:59 odpowiedz

0
0

AutoMag

Kiedyś miałem zimówki "Markgum" w Uno 1.4. W warunkach śniegowych były ok. ale na suchym przy prędkości powyżej 100km/h miałem uczucie pływania samochodu i hamowanie powodowało zmianę kierunku jazdy.Moim zdaniem były aż za mięknie. Nie polecam.

dodano 02.12.2012 20:57 odpowiedz

0
0

maciek88
maciek88
93,27

Jeździ: Opel Omega B

Do Adams93: Całoroczne mógł bym założyć do jakiegoś typowo miejskiego auta które zrobi max 10tys rocznie i to tylko po mieście. w innym wypadku odpadają. A z bieżnikowanymi jest tak jak mówisz. Wystarczy wejść na pierwszą lepszą aukcję czy stronę z oponami bieżnikowanymi i poczytać o tym że jednak muszą one jakieś testy przechodzić żeby zostały dopuszczone do legalnej sprzedaży.

dodano 02.12.2012 20:56 odpowiedz

0
0

TOMI-W-M
TOMI-W-M
40,44

Jeździ: Mazda Millenia II

Jakiś czas temu miałem odczynienia z takimi oponami. Kupujc auto sprzedawca dożucił je. i niby wyglądały nieźle lecz niestety dwie z czterech nie dotrwało do końca sezonu zimowego. Ciągle były nieszczelności, rozwarstwianie się itp podobne historie. Nowa "normalna"opona przy normalnej eksploatacji starczy średnio na 2-3 sezony, Bieżnikowana ma trwałość nie określoną, no bo jak się trafi. Poza tym w poślizgach tylna oś ma więcej do powiedzenia. Ja bynajmniej od tamtej pory nawet nie zwracam uwagi na opony z regeneracji. A osobiście wole kupić używaną w dobrym stanie niż bieżnikowaną.

dodano 02.12.2012 20:56 odpowiedz

0
0

benny86

Do maciek88: U mnie właśnie wychodzi te 9-10 tysięcy kilometrów rocznie, 90% wokół komina więc dlatego się nimi zainteresowałem, dłuższych tras w zimowych warunkach nie mam potrzeby jeździć

dodano 02.12.2012 20:55 odpowiedz

0
0

dymar84

Do maciek88: Rodzice mają frigo2 na vectrze, ja mam na pasku i nie narzekamy. Małe pieniądze a oponki godne polecenia. Według mnie nawet mniej się ślizgają na ujeżdżonym twardym śniegu na drodze od tych ts810, a i z głębokiego śniegu dają rade wykopać.
A o napędzaniu polskiej gospodarki już nie wspomnę...

dodano 02.12.2012 20:54 odpowiedz

0
0

grzesio70

Do maciek88: Jedno jest pewne bieżnikowana opona nie posłuży tyle co oryginał zależy czy zamierzasz rozstawać się z autem za rok dwa. Choć i tak nikt by mnie nie przekonał na bieżnikowane...

dodano 02.12.2012 20:53 odpowiedz

0
0

maciek88
maciek88
93,27

Jeździ: Opel Omega B

Do autre2003: w takich warunkach to ja Vectrą 2 lata temu pojechałem w trasę 500km na letnich oponach o grubości 3mm

Jak już pisałem myślę też właśnie nad tymi dębicami. To już niby też nie ta sam dębica co kiedyś. Bo też na dobra sprawę na zimówkach robię średnio 10tys rocznie.

dodano 02.12.2012 20:53 odpowiedz

0
0

maciek88
maciek88
93,27

Jeździ: Opel Omega B

Do grzesio70: No właśnie, tylko że opony bieżnikowane przechodzą takie same testy jak normalne opony. Tak samą mają swoje normy prędkości itd... Więc wg mnie nie jest do końca tak jak mówisz. No i jak już pisałem we wpisie...nie mam zamiaru dziadować czy oszczędzać. Zwyczajnie pytam o opinie bo sam jestem skłonny je przetestować z czystej ciekawości...

dodano 02.12.2012 20:49 odpowiedz

0
0

autre2003

Do maciek88: Ja nie narzekam na Frigo 2 dałem za nie po 160 zł brutto i z mojego punktu widzenia na zimę nie potrzebuje droższych opon,a zimą poza miastem zdarza mi się podróżować po drogach gminnych które nie są najlepiej odśnieżone, a wyjazd z parkingu też nie należy do najlepszych (zaspy, muldy) ja nigdy nie miałem problemu a moi sąsiedzi na używkach z Niemiec musieli latać z łopatą i piaskiem.
Nie narzekałem też jednak na navigatory 2, radziły sobie naprawdę dobrze nawet w takich warunkach, niestety nie wiem jak wkleić zdjęcie tutaj więc dam link:
http://www.autocentrum.pl/gfx/awc/foto/1999782909/1999782909_3.jpg""'> http://www.autocentrum.pl/gfx/awc/foto/1999782909/1999782909_3.jpg

dodano 02.12.2012 20:47 odpowiedz

0
0

maciek88
maciek88
93,27

Jeździ: Opel Omega B

Do anpa50: Jeśli kupię to od sprawdzonego sprzedawcy z allegro...

dodano 02.12.2012 20:44 odpowiedz

0
0

maciek88
maciek88
93,27

Jeździ: Opel Omega B

Do dymar84: Opinii o Conti Ts 810 nie słyszałem więc się nie wypowiadam. W grę wchodzą też właśnie frigo 2 bo również wg testów nieźle wypadają jak i opinie mają nie najgorsze.

dodano 02.12.2012 20:43 odpowiedz

0
0

anpa50
anpa50
61,43

Jeździ: TATA Indica hindus

Miałem zimówki nalewane przez 5 lat. Byłem naprawdę zadowolony z jazdy na nich, lecz nie kupuj nalewajek z prywatnych warsztatów wulkanizacyjnych, gdzie sami je nalewają. Ja kupiłem od producenta ze Śląska (Nazwy nie pamiętam). Miesięczną produkcję mieli na poziomie 15tys. sztuk i każda była rentgenem prześwietlana. Nie mieli żadnych reklamacji. Z takiej firmy można kupić.

dodano 02.12.2012 20:42 odpowiedz

0
0

maciek88
maciek88
93,27

Jeździ: Opel Omega B

Do VW_PSE: Gdybyś dowiedział się jakiej są marki to był bym wdzięczny. taką sama opinię ma kolega który od 2 lat jeździ zimą tylko na bieżnikowanych. na lato niby nie bardzo, ale zimą spełniają swoją rolę jak najbardziej.

dodano 02.12.2012 20:41 odpowiedz

0
0

maciek88
maciek88
93,27

Jeździ: Opel Omega B

Do trebuh_b: Tylko tak jak mówisz- to było kiedyś. teraz jakość zimówek się sporo podniosła. Zastanawia mnie tylko jedno- czy to nie jest tylko pozorna oszczędność? Opony bieżnikowane zużywają się szybciej i nie podlega to wątpliwości, więc i tak wcześniej będę musiał je wymienić. Ale znów przebiegi na oponach zimowych są mniejsze, więc opona może się szybciej zestarzeć niż zużyć... Kolejną sprawą jest to że chciał bym sam zwyczajnie przetestować opony bieżnikowane, ale czy warto?

dodano 02.12.2012 20:39 odpowiedz

0
0

maciek88
maciek88
93,27

Jeździ: Opel Omega B

Do autre2003: Zastanawiam się też właśnie nad frigo 2- mimo swojej bardzo niskiej ceny (od 170zł) wg testów są to najlepsze opony na śniegu! A które na przód/ tył myślę że to już kwestia czy łatwiej Ci będzie opanować samochód podsterowny czy nadsterowny... Np na lato z przodu mam nowe bridgestony, a z tyłu również nowe ale chińskiej marki. Nie znalazłem żadnych ich minusów. Oprócz jednego- mają bardzo miękkie boki.

dodano 02.12.2012 20:33 odpowiedz

0
0

giernal

Jeśli Cię tylko na to stać to kupuj oryginały, zwłaszcza, że chcesz zakładać gorsze na tylną oś.

dodano 02.12.2012 20:31 odpowiedz

0
0

Adams93

Do maciek88: Z tymi całorocznymi to masz racje, miałem okazję jeździć autem z takimi oponami i szczerze odradzam. A co do bieżnikowanych to bym się zastanawiał, są plusy i minusy.
Przecież te opony też muszą przechodzić pozytywnie testy aby zostały dopuszczone do ruchu.

dodano 02.12.2012 20:26 odpowiedz

0
0

maciek88
maciek88
93,27

Jeździ: Opel Omega B

Do MaArek77: Na używkę nikt mnie raczej nie namówi. co do goodyearów, to w testach podobno wypadają słabiej od Continentali...ale jak jest w rzeczywistości, tego nie wiem/

dodano 02.12.2012 20:26 odpowiedz

0
0

maciek88
maciek88
93,27

Jeździ: Opel Omega B

Do V-Power: alu mam 15' zostaną chyba do zimówek, a na lato może w końcu kupię jakieś 17... Co do Michelin i Goodyear to w testach wypadły słabiej od Conti. Ale generalnie jadą na jednym wózku- okolice podium.

dodano 02.12.2012 20:23 odpowiedz

0
0

grzesio70

Powiem tak opona bieżnikowana nigdy nie odwzoruje opony oryginalnej. Ja bym nie mógł kupić opony bieżnikowanej i patrzeć na licznik czy nie jadę za szybko i po każdej trasie oglądać ją czy nie pier*olnie za 100km. Nie dziaduj tylko bierz nówki oryginalne n a bezpieczeństwie się nie oszczędza...

dodano 02.12.2012 20:20 odpowiedz

0
0

panda05

nigdy nie miałem bieżnikowanych, ale raczej niska cena by mnie nie skusiła

dodano 02.12.2012 20:20 odpowiedz

0
0

maciek88
maciek88
93,27

Jeździ: Opel Omega B

Do benny86: całoroczne u mnie odpadają. Jestem zdania że jeśli "coś jest do wszystkiego to jest do niczego". Zwyczajnie nie mam do nich przekonania, oraz wg mnie sprawdzają się tylko przy niskich przebiegach pokonywanych głównie w mieście. U mnie jest odwrotnie.

dodano 02.12.2012 20:20 odpowiedz

0
0

rambo03

Ojciec miał bieżnikowane zimówki w polonezie. Było to ładnych kilka lat temu gdzieś około 2003 roku. W porównaniu do jazdy na wielosezonowych Dębicach to był luksus ale już w porównaniu z nowymi zimowymi Dębicami które były w Thalii wypadały słabo.

dodano 02.12.2012 20:19 odpowiedz

0
0

dymar84

kupiłem do poprzedniego passata Continental ts810 i jak dla mnie przereklamowane. Teraz mam prawie o połowę tańsze Dębice frigo2 i nie narzekam. A co do nadlewanych to bym nie "dziadował" chyba że lubisz jazdę 50km\h bo szybciej bym się bał.

dodano 02.12.2012 20:16 odpowiedz

0
0

Konto usunięte

Posiadałem bieżnikowane zimówki kupione w Praktikerze - miałem je przy Vento - rewelacja była - bez porównania do "super używek" zimówek etc. - żadnego rozwarstwiania, bicia, przedwczesnego zużycia... gdybym miał pewność że następne bieżnikowane także będą tak dobre to bym z czystym sumieniem polecał...

dodano 02.12.2012 20:11 odpowiedz

0
0

trebuh_b

hey bieżnikowane opony odpuść sobie lepiej dołożyć i kupić normalne.Kiedyś przerabiałem temat i guma potrafiła sie odkleić aż druty wyłaziły. Często opony są skupowane ostro dohamowane z bąblami i innymi poważnymi uszkodzeniami uszkodzeniami następnie naprawiane nalewane i do klienta. Zdarzyło mi się kilka razy reklamować zestaw opon nalewek za każdym razem było coś nie tak. Jak już bieżnik się nie odklejał to było bicie itp itd.

dodano 02.12.2012 20:07 odpowiedz

0
0

autre2003

Ja dostałem bieżnikowane opony razem z autem, zachowywały się gorzej niż całoroczne ale nowe Navigatory 2 za które zapłaciłem podobne pieniądze do podanych przez Ciebie tyle że za 14".
Ja odradzałbym Ci szczególnie montaż na tylną oś, tym bardziej jak z przodu masz zamiar założyć opony znacznie wyższej klasy.
Miałem takie doświadczenie z samochodem firmowym i jestem przekonany że lepiej gorsze opony mieć na przodzie niż na tyle bo jak tył Cię zaskoczy masz znacznie mniejsze szanse z tego wyjść i trudniej wyczuć moment w którym nastąpi utrata przyczepności, szczególnie w aucie przednionapędowym.
Powiem Ci że w tym roku tez latem robiłem testy i wynik był podobny do zimowego np. Navigatory przy większej prędkości podczas dużych opadów deszczu właśnie na tyle pierwsze traciły przyczepność, kiedy zmieniłem je na Unioroyal Rainexpert możliwości trakcyjne auta znacznie wzrosły mimo iż przez pewien czas zostawiłem jeszcze na przodzie Navigatory, prędkość przy której panowałem nad autem podczas silnych opadów wzrosła o jakieś 40 km/h to raczej dużo.
Natomiast nie zauważyłem później specjalnej różnicy jak zmieniłem na przodzie debice na uniroyale.
Warto zaznaczyć że navigatory spisywały sie również lepiej latem niż lenie matadory a zimą są porównywalne dla mnie do frigo, które mam obecnie.

dodano 02.12.2012 19:59 odpowiedz

0
0

mielony06

Bieżnikowane to do malara kupowałem do lepszego nie polecam

dodano 02.12.2012 19:54 odpowiedz

0
0

MaArek77

Ciekawy temat. Nie miałem styczności ale sądzę, że...
Może lepszym wyborem byłby zakup 2-4 letnich Continentali WinterContact TS 850 (lub modelu poprzedniego) niż tego modelu po bieżnikowaniu (trudno zdobyć takowe).

Ważna jest guma. Ja na zimę preferuję Good Yera Ultra Grip (modele 7,8 i wersje "plus". Ich przewagą jest wykorzystanie w składzie krzemionki, dzięki temu maja lepsza elastyczność i przyczepność.

Więc tak rozumując jeśli w warunkach zimowych guma ma zachować odpowiednie własności to nie może to być jakaś bieżnikowana bo zapewne nie będzie to mieszanka o tak dobrych parametrach jak oryginał (koszty).

Stąd ja wolę używkę niż bieżnikowaną. Zależy też kto ile tysięcy km jeździ i na ile sezonów starcza opona

dodano 02.12.2012 19:54 odpowiedz

0
0

V-Power

Mi się wydaje że lepiej kupić komplet lepszych zimówek, będziesz miał już na kilka sezonów... Ostatnio też patrzyłem na zimówki do Golfa i znalazłem GoodYear Ultra Grip - bardzo dobre recenzje jak również Michelin Alpin...

Co do tych Conti to cena 240 za sztukę dobra !! Ja bym brał...

Alu w Alfie masz 15 czy 16 ?

dodano 02.12.2012 19:49 odpowiedz

0
0

Konto usunięte

opony bieżnikowane wytrzymują mniej więcej 2-3 sezony potem zaczynają pękać albo rozwarstwia się guma od opony, u mnie po 2-latach wybuliło jedną. Ja osobiście w nalewki bym nie inwestował.Wolę całoroczne, poczytaj opinie

dodano 02.12.2012 19:48 odpowiedz

0
0

benny86

Miałem bieżnikowane zimówki ale to było parę lat temu - dokładnie w 2005 roku, w zasadzie miałem je niespełna tydzień - zaczęły się rozwarstwiać, obcierać o nadkola - ogólnie porażka. Jednak z tego co czytam obecne bieżnikowane gumy są zdecydowanie lepsze - ja jednak prędzej zainteresuje się całorocznymi.

dodano 02.12.2012 19:45 odpowiedz

0
0

Dodaj komentarz

Opony letnie - promocja!

Polecane blogi

Wyciek z miski olejowej po wymianie

autor: Szary91

Jak co około 10000 km przyszła pora na wymianę oleju. …

06.09.2014

2 komentarze

1 ocena

Oficjalny kalendarz aWc 2015r. Zbieramy zdjęcia i lista chętnych na kalendarz

autor: grzesio70

Witam Startujemy ze zbieraniem zdjęć do kalendarza 2015r, Ruszamy ze …

28.04.2014

119 komentarzy

13 ocen

i30 na zastępczych występach - trasa pierwsza.

autor: FranzMaurer

Kurs PL118: Tarnów--Częstochowa; Przez: A4 (Trnw-Mysłowice), S1 (Msłwc-Podwarpie), DK1 (Pdwrp-Huta …

15.09.2014

11 komentarzy

3 oceny

Uniwersalne komputery pokładowe

autor: tondEK

Zastanawiam się nad doposażeniem swoich aut w jedno z takich …

27.09.2014

4 komentarze

2 oceny

25 milionów w TOTO

autor: mucko1

Marcinie, Marcinie !!! Sto lat, sto lat MarcinieGP :)))) nie …

29.09.2014

50 komentarzy

8 ocen