Motosłownik
Nie wiesz
co to jest
Korektor siły hamowania?
W naszym Motosłowniku znajdziesz odpowiedź!
Wyszukaj słowo- Podsumowanie auta
Daewoo Matiz Hatchback 5d 0.8 i 51KM
(od 1997 do 2004)
- w klasie samochodów:
- Auta najmniejsze
- na podstawie liczby ocen:
- 1164
- Zawieszenie
- 44%
- Układ elektryczny
- 26%
Kontroluj spalanie i wydatki z naszym Dziennikiem kosztów!
Dodaj pierwszą ciekawostkę o Daewoo Matiz Hatchback 5d 0.8 i 51KM

- Części samochodowe:
- Zadaj pytanie
Opinie o Daewoo Matiz Hatchback 5d 0.8 i 51KM
Silniki Daewoo Matiz
- 0.8 i 51KM, 1997-2004 (1164)
- 1.0 51KM, 1997-2001 (27)
- 1.0 i 64KM, 2002-2004 (19)
Lista opinii o Daewoo Matiz Hatchback 5d 0.8 i 51KM
| Filtrowanie opinii: | |
| Autor/Ocena | Samochód/Komentarz (Całokształt) |
|---|---|
Właściciel złotego Matiza 2007-04-24 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,62)
Jeżdżę "Maćkiem" 7 rok i nie wymieniłem nic poza tym co ulega naturalnemu zużyciu: klocki hamulcowe, drążek układu kierowniczego, jakieś kabelki za 70 zł( nie pamiętam z czego) i olej. Jest to samochód wielofunkcyjny: mała "limuzyna" i ciężarówka. Na trasie doskonale się spisuje, w mieście to już całkiem ideał. Silniczek pozwala na żwawą jazde bez strachu przy wyprzedzaniu. Kolega w Nissanie Almera z 87 konnym silnikiem podczas małego wyścigu wąchał spaliny. Na 2 biegu przy prędkości około 35km/h zaczyna dostawać kopa aż do 70 km/h, bo trzeba 3 wrzucić. Osiągnąłem nim 160 km/h na autostradzie(na pokładzie było 5 osób+bagaż). Hamulce wystarczają do jego zatrzymania. Narazie nie mam zamiaru go sprzedać. Uważam że cena za którą można te samochody kupić na rynku używanych jest ŚMIESZNA, ponieważ za 7000 - 9000 zł można dostać doskonały samochodzik, a inne za 15000 zł starsze i znacznie bardziej awaryjne. Nie napisze o jakie marki mi chodzi żeby właścicieli tych aut nie urazić.
Każdemu kto ma 7000 - 12000 zł polecam Matiza z lat 1999 - 2006, bo trzeba kupić Daewoo żeby uwierzyć że to nie jest tandeta oraz dostaje się samochód na lata, który nie potrzebuje nic więcej poza benzyną i regularnymi przeglądami( nie koniecznie w ASO, tylko w zwykłych warsztatach samochodowych). pełna ocena Hatchback 5d, 0.8 i 51 KM, 2000 r., 70000 km |
KrystianB 2008-12-18 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,15)
Oj ten Matiz, powiem wam ludzie że jeżdżę tym autkiem już troszkę (10tys.km)pewnie za mało by wypowiadać się ,ale postanowiłem dodać parę zdań.
Więc ,to że to auto jest słabo wyciszone ,że ciężko wskakuje drugi bieg ,ze do bagażnika można schować co najwyżej parę piw , i tak lubię to auto;).Trzeba mu przyznać ze jest to autko idealne dla świeżo upieczonych kierowców ,siedzi się w nim wysoko i widoczność z tyłu jak i z przodu jest doskonała .To autko jest naprawdę mało awaryjne ,a jak już coś nam padnie wystarczy nieraz parę złotych i wszystko gra. Części do matiza są znacznie tańsze niż do seicento. Spalanie jak na tak mały samochodzik nie jest też żadną rewelacją, ale 5drzwi to już coś jak na auto o takich gabarytach. Mało kto wie że matiz to odrzucony projekt Fiata Seicento. MAm środki na coś lepszego , obawiam się jednak że zmiana mnie niezadowoli .Mając kilkanaście tysięcy złotych jakie używane auto można kupić aby powaliło matiza na kolana?
Czasem śmieję się z wielbicieli niemieckiej motoryzacji ,którzy swoje golfy ,stare bmki i ople pchali z zachodniej granicy. Ci sami którzy na daewoo mówią koreańskie gówno i ci sami którzy stoją teraz w warsztatach licząc na upust dla stałych klientów;)
A matiza ,jak najbardziej polecam;)
pełna ocena Hatchback 5d, 0.8 i 51 KM, 1999 r., 90000 km |
Rafaello 2009-03-24 ![]() ![]() ![]() ![]() (2,77)
Jeśli ktoś miał już kiedyś posiadał jakieś niemieckie autko klasy średniej typu BMW 3 Audi A4 czy Merc.-benz C to zdecydowanie odradzam zakupu, bo z całą pewnością się mocno rozczaruje.Po prostu krótko mówiąc " to nie ta bajka". Układ jezdny porażka , ogrzewanie lipa, wyciszenia brak, zawieszenie (brak niezależnego z tyłu) (belka) "okropność", skrzynia biegów kompletny brak miękkości i dokładności. Silnik dynamiczny i oszczędny jedyną wadą jest występująca awaria modułu zapłonowego. Auto dobre dla kobiet, początkujących kierowców, tych co przesiedli się z maluszka. Jeśli ktoś chwali układ jezdny w Matizie to znaczy że miał mało okazji przejechać się innymi samochodami. Konstrukcja jezdna mogła by być jedynym z następców małych fiatów typu 126p czy Cinquecento. Rozwiązania technologiczne jak przystało na firmę z zerowym doświadczeniem w branży motoryzacyjnej tzn. coś podpatrzyli, odgapili i zrobili z beznadziejnych materiałów. Zastosowana jakość materiałów eksploatacyjnych wypada bardzo kiepsko z porównaniu z niemieckimi markami( sprzęgło, okładziny hamulcowe, łożyska). NAJWIĘKSZĄ ZALETĄ JEST BEZAWARYJNY SILNIK. Teraz jako miejski samochód w rodzinie służy VW POLO i zdecydowanie bym je polecił. pełna ocena Hatchback 5d, 0.8 i 51 KM, 1999 r., 85000 km |
polo 2010-03-19 ![]() ![]() ![]() ![]() (1,85)
a wiec tak jezdzilem autami wiekszym,i malymi teraz jezdze wiekszym seatem ibiza i powiem tam zero porownania do matiza!1 to byl moj najgorszy wybor w zyciu zaluje ze posuchalem matki i go kupilem. wlasciwie tro zostal on matce wcisnietya ona wcisnela go mi/ auto uzywane z przebiegiem 1300 tys zostalo wcisniete za 7 tys dodalem juz do niego okolo 3 tys:/ za ta kase kupil bym sobie honde civic albo nawet golfa 3 i bylo by 100 razy lepsze o tego zlomu, silnikz a wolny!! przydal by sie 1.1 a nie 0.8 do dupy ogolnie!! nie mowiac juz o skrzyni biegow i zawieszeniu najgorsza lipa w tym aucie!! co chwile trzeba lozyska wymieniac zrzera mnie to juz!! po 3 miesiacach uzytkowania chcialem go sprzedac ale nie mogłem!! mecze sie znim nienawidz etego samochodu modle sie zbey ktos go mi skasowal:/ nie polecam !! nigdy juz nie kupei takiego malego gownianego samochodziku!! auto dobre dla kobiet i poczatkujacych i dla emerytow. dobre na jazde z domu do sklepu i tyle!! zerowy bagaznik!! wolalbym sobie kupic starszego golfa za taka cene i jezdzil bym nim dłuzej i byl bardziej zadowolony niz tym shitem!! jezdzilem wieloma autami i stwierdzam ze matiz zdecydowanie nie nadaje sie do uzytku!! odradzam!!! pełna ocena Hatchback 5d, 0.8 i 51 KM, 1999 r., 165000 km |
Mike 2010-05-12 ![]() ![]() ![]() ![]() (2,54)
Siedzimy w warsztacie i się śmiejemy z mechanikiem z tych zachwyconych ludzi,którzy nie jeździli porządnymi furami i chwalą Matiza:)))Chyba z malucha się przesiedli lub roweru. Tego auta lubic sie nie da. Fatalne osiagi-moje 1 punto,również 50 konne, przyspieszało wiele lepiej. Jazda autostradą to koszmar-ledwo wyprzedza ciężarówkę jadącą 110 km/h. Jazda autem w górach gdzie trzeba wjechac na coś powyżej 20 stopni nachylenia to katorga. Skrzynia biegów masakryczna-biegi oporują,nie są stabilne(łatwo wrzucić coś innego), sprzęgło lubi sie zrywać(linka),bierze olej,akumulator nie wytrzymuje zimy-trzeba go do domu brać. Centralny działa jak zagadka-raz zostawi drzwi otwarte TE a raz TAMTE. Zawieszenie fatalneprzy wiekszych wybpojach dudni jak cholera. Auto nie ejst wyciszone-powyżej 100km szum jak w fabryce. Auto o zwiekszonym ryzyku wywrócenia.Strasznie nim buja-trzeba uważac na zakrętach.Jedyna osoba która je chwali to moja stara sąsiadka-robi ok 30 km w tygodniu i auto właściwie stoi. Mówi że bezproblemowe-chyba zapomniała jak ją 2 razy holowałem:))
Podsumowując: Lepiej dołożyć i kupic Japończyka albo Punto,Corse.... ewentualnie Polo. pełna ocena Hatchback 5d, 0.8 i 51 KM, 1999 r., 120000 km |
lulopold 2009-02-14 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,92)
Przejechałem nim 149 000 km. Nigdy nie powiedział NIE - NIGDY. Zjeździłem nim "pół" Europy i zawsze wróciłem bez żadnego problemu. Troszkę blacha zaczyna pokazywać swe złe oblicze ale to po 9 latach - więc można przebaczyć - elementy blacharskie tanie więc wymienić, pomalować i dalej w drogę. Jak ktoś powie, że Daewoo to gów.... to chyba nigdy nim nie jeździł. Było to moje pierwsze autko (już nie mam) i zgadnijcie co teraz kupiłem .....????? Oczywiście, że Daewoo tylko, że większe - LANOSA 1,5 także z gazem. Polecam każdemu Daewoo i nie co się wstydzić marki - jak Cię stać na markę to w kieszeń 100 tyś zł i do salonu po jakie VW czy tam inne niemieckie auta lub japońskie- co nie do końca będzie się wiązało z bezawaryjnością niemca, bo japończyk to będzie jeździł także dobrze jak koreańskie Daewoo.Aha - nie bawiłem się w zaznaczanie gwiazdek bo opis mówi sam za siebie. pełna ocena Hatchback 5d, 0.8 i 51 KM, 2000 r., 149000 km |
green_gras pokaż Email » 2009-03-30 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,23)
Jeśli chodzi o sam samochód jest on stanowczo za mały na cokolwiek. Do bagażnika możemy zmieścić jedynie maksymalnie parę kluczy i dobre chęci żeby dołożyć tam coś jeszcze. CO do awaryjności mogę się doczepić jedynie do tego, że co parę tysięcy muszę wymieniać łożyska w kołach, auto przy większych prędkościach jeśli te prędkości możemy w ogóle nazwać większymi od ok. 80km/h staje się strasznie głośne w środku więc nawet nie ma jak porozmawiać z pasażerami, niestety włąśnie od takich prędkości (90km/h w górę) auto staje się już znacznie mniej oszczędne. Jednakże mając prównanie do innych samochodów jakimi jeździłem uważam że Matiz jest bardzo dobrym samochodem nigdy nie miałem obawy ze wyjadę z domu autem a będę wracał autobusem ponieważ ten samochód jest jak narazie praktycznie bezawaryjny. Mogę go polecić bez wahania wszystkim którzy chcą mały bezawaryjny samochód. pełna ocena Hatchback 5d, 0.8 i 51 KM, 1999 r., 152000 km |
M.G. prokom2 pokaż Email » 2001-10-03 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,23)
Doskonały samochód miejski. Przestronny z niezłymi osiągami (v. max na autostradzie z górki 172 km/h - odcieło paliwo). Dobry również na trasy - dobrze wyprofilowane fotele. Niezłe zawieszenie, choć trochę za miękkie (za to komfort większy). Generalnie samochód o który trzeba dbać (choćby lepszy olej np Mobil, paliwo dobrej jakości itp.), a odwdzięczy się bezawaryjnością. Dotychczasowe usterki to:
- źle działający nawiew w jednej z pozycji
- skrzypiące tylne drzwi, pedały.
- waląca tylna wycieraczka (zapieczona część spryskiwacza)
- przepalone żarówki (reflektor - halogenowa, tabl. rej)
- Rysy na metalu w bagażniku - źle wykonany dywanik !!! (ach te niedoróbki)
To wszystko w czasie 15 m-cy użytkowania samochodu - usunięte w ramach gwarancji (poza żarówkami). Polecam zmienić koreańskie opony na lepsze (choćby Dębice) szczególnie w zimie!!! pełna ocena Hatchback 5d, 0.8 i 51 KM, 2001 r., 33000 km |
pebe 2005-08-08 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,46)
Jak czytam opinie niektorych uzytkownikow tutaj, to odnosze wrazenie, ze nigdy matizem nawet nie jezdzili, a swoje opinie pisza tylko na podstawie swoich uprzedzen do marki daewoo. Bo matiz to naprawde bardzo udany samochod, tani, oszczedny, niezawodny. I takie zdanie potwierdza kazdy, kto ma lub mial matiza. U mnie w rodzinie jezdza dwa matizy, ja go sobie kupilem niedawno, a moja siostra ma matiza od roku i jest bardzo zadowolona. Moj m maly przebieg i jest bardzo bogato wyposazony (full opcja). Rocznik 1999, przebieg 53000 km- i niech ktos mi znajdzie inne auto w porownywalnym roczniku, z takim wyposazeniem i za takie pieniadze! Ja za swojego dalem 11500 zl (podkreslam- udokumentowany maly przebieg, klima, abs, elektryka itd.). Naprawde idealny samochod do miasta i na trasie tez radzi sobie przyzwoicie. pełna ocena Hatchback 5d, 0.8 i 51 KM, 1999 r., 53000 km |
Piotr3k 2010-02-19 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,23)
Po roku czasu użytkowania tego auta ogólnie oceniam je pozytywnie. Najbardziej brakuje trochę mocy, bo jednak przy ruszaniu spod świateł trzeba trochę przydusić co by ruchu nie blokować. Druga sprawa to spalanie na mieście trochę za wysokie jak na takie osiągi. Kolejna rzecz to rdza, gdyby nie to to auto naprawdę było by super, z tego powodu sprzedałem Tico i przesiadłem się do Matiza ale i tutaj rdza atakuje, szczególnie progi i tylne błotniki. Aha co najważniejsze autko świetnie sobie radzi w zaspach oczywiście z oponami zimowymi, już nie jedna osoba się dziwiła jak sobie radzi w trudnych warunkach. Podsumowując auto dobre tylko na miasto, na trasie niestety trzeba się namęczyć, ale coś za coś. Za 6-7 tyś zł mamy bardzo dobre auto, mało awaryjne z tanim serwisem i z nie najgorszym wyposażeniem. pełna ocena Hatchback 5d, 0.8 i 51 KM, 1999 r., 60000 km |
jazon 2009-06-15 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,38)
Muszę powiedzieć że jestem bardzo zadowolony z tego auta,przejechałem 72000 tyś km byłem nim w Grecji na Litwie w Szwecji,zasada jest prosta jak będziesz o niego dbał to cię nie zawiedzie.Jest mały ale ekonomiczny w trasie wyrabia się poniżej 5 litrów.Trzeba wymieniać co jakieś 40 tys km linkę sprzęgła bo ciężko chodzi koszt linki to 38zł pamiętajcie o tym żeby nigdy nie kupować łożysk zamienników na przednie koła tylko orginał Korea zamienniki strasznie Huczą coś okropnego dla ucha.jedyny minus to przednie maski Zdzewieją ja swoją oddałem do lakiernika i jest LUX trzeba pamiętać o wpuszczaniu preparatu antykorozyjnemu do progów raz na pół roku to będzie ok.Idealny samochód dla młodych ludzi gorąco polecam jak go będę sprzedawał to napisze ale narazie niema mowy :) pozdrawiam pełna ocena Hatchback 5d, 0.8 i 51 KM, 2003 r., 72000 km |
Somebody 2009-01-03 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,69)
Generalnie konstrukcja Matrixa jest udana.
Samochód do polecenia do miasta.
Jeżeli szukasz samochodu dla 2 osób to polecam. Dla rodziny z 2 dzieci... To lepiej zapomnij, chyba że nie jeździsz na wakacje. Na długich odcinkach jak jesteś młody to dasz radę. Po górach też można:)
Łańcuchy i jazda...(Oczywiście podróżując w 2 osoby.)
Przy wyprzedzaniu brakuje mocy. Trzeba silnik wykorzystywać przy wyprzedzaniu w 100%.
Przy prędkości 120 - 130 km w środku robi się już głośno. Prędkość maksymalna na prostej 145 km.
I ciekawostka. Licznik oszukuje o 10-15 km.
Sprawdzone z GPS i 2 autem.
Jedyna poważna usterka to zerwana linka sprzęgła.
Autkiem przejechałem już 100 tys km.
Już pora na zmiany. Matrix pozostanie już tylko do miasta pełna ocena Hatchback 5d, 0.8 i 51 KM, 2002 r., 100000 km |
majkel 2011-09-16 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,08)
Matiz to samochod do miasta. podobno calkiem dobrze znosi gaz, oprocz tego jest waski i wjedzie w kazde miejsce na parkinkgu, ale jak trzeba to zawiezie w dalsza trase. Oczywiscie fotele nie sa wygodne jest dosc glosny, ale rekomensuje to w miare niskim spalanie i praktyczna bezawaryjnoscia. jesli ktos szuka samochodu taniego i jezdzacego to poelcam. jedyne na co nalezy zwrocic uwage to karoseria matizy rdzewieja na potege, na alelgro wszystki sa ladnie "odpicowane" ale to tylko pwoeirzchwonie trzeba sprawdzic podwozie, i nastawic sie na generalny remont w ko 2 tys powinno sie zmiescic (powodozie karoseria).
Jesli zastanawiasz sie miedzy matizem tico seicento itp to beirz matiza z czystym sumieniem moge go polecic pełna ocena Hatchback 5d, 0.8 i 51 KM, 2000 r., 118000 km |
pazurro 2012-04-25 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,38)
Silnik Matiza choc nie ma kultury pracy, to nawet dynamike wykazuje na trasie - trzeba cisnac, zeby cos wycisnac z tego silniczka. Mozna pociagnac do 165km/h -moj poprzednik opisuje, ze jechal 145 km/h - musiala mu sie trafic jakas padlina - slaby egzemplarz. Przejechalem 110 000 km - duzych usterek nie bylo - ale drugi raz juz bym tego auta nie kupil - jedyna zaleta to bezawaryjnosc tego samochodu np. w porownaniu z fiatami seicento. Autko to na dluzszej trasie moze byc uciazliwe ze wzgledu na poziom halasu w srodku - ale jest bardzo wygodny. Nawet z tylu nie mozna narzekac na brak miejsca. Silnik powinien byc na gazniku (jak w tico), albo 4 cylindrowy dla wiekszej kultury pracy. pełna ocena Hatchback 5d, 0.8 i 51 KM automatyczna, 2002 r., 110000 km |
Nie chcem ale muszem. 2008-03-27 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,54)
Ogólnie auto lipa. To moje prywatne zdanie po 9 latach użytkowania. Jak patrzę, to tymi autami jeżdżą same staruszki, kobiety i bardzo młode niezamożne małżeństwa. Auto zrobione z myślą o jeździe miejskiej, na trasę nie polecam-to je nie to. Jeśli się wydaży-czyli nie jest zajeżdżone i przegrzane to można śmiało polecić w/w osobnikom bo jest w bardzio jadalnych pieniążkach. Na uwagfę zasługują tanie części i stosunkowo bardzo rzadko zdarzające się awarie. Dla dwóch osób to dobra propozycja. O bezpieczeństwie nie waże się nawet mówić-to puszka po coli lub po piwie. Z tych którzy tym samochodem jeździli po kupieniu innego auta nie zgodziliby się już nigdy kupić matiza. No coments. pełna ocena Hatchback 5d, 0.8 i 51 KM, 1999 r., 120000 km |
Super okazje u dealerów
711 samochodów w ofercie
Rabaty do 109 200 pln!
Daewoo Matiz

944 komentarze
609 dyskutujących
Ostatnie komentarze:
Do ~ANDRZEJ,PRACOWNIK DAEWOO: Pennie ma Pan rację, mój do połowy zbiornika przejezdza ok 320 km, po następnych 250 tankuje, wchodzi ok 27 litrów, wiec jest jeszcze zapas. Pozdrawiam
Do ~Gosia: PANI PROBLEM MOZE LEZEC WE WTRYSKIWACZACH,TKZ. POTENCJOMETRZE PRZEPUSTNICY LUB ZUZYTEJ SONDZIE LAMBDA KTORA PODAJE BLEDNE INFORMACJE DO SYSTEMU STERUJACEGO DAWKA PALIWA.
Do ~SMUTNA: MUSZE SIE Z PANIA NIE ZGODZIC,ABSOLUTNIE NIE TRZEBA GNAC NA STACJE PO PRZEKROCZENIU PRZEZ WSKAZNIK POZIOMU PALIWA JEGO POLOWY.MATIZ NA PELNYM BAKU PRZEJECHAC POWINIEN OKOLO 600 KILOMETROW,CZYLI 300 DO POLOWY I 300 OD POLOWY.JEZELI NATOMIAST TAK JEST W PANI PRZYPADKU PROSZE UDAC SIE DO SPECJALISTY CELEM KONSERWACJI LUB EWENTUALNEJ WYMIANY CZUJNIKA POZIOMU PALIWA.POZDRAWIAM
Zobacz również
Kierowcy, którzy oglądali Daewoo Matiz, oglądali także
Dowiedz się więcej o Daewoo Matiz
Kierowcy zainteresowani tym modelem, odwiedzili także
Nowa ocena

Rankingi
Porównywarka

Polecamy!
Kilka dni testu redakcyjnego najnowszej generacji Porsche 911 przeleciały szybko, jak 4,3 sekundy, w...
Tani, ale z charakterem - Chevrolet CruzePróby nadania zadziornego charakteru tanim samochodom niemal nigdy nie kończą się dobrze. Zazwyczaj bowiem...
Ekologiczne uzupełnienie oferty - Peugeot 3008 HYbrid4Peugeot 3008 stanowi pomost między kompaktowymi kombi i crossoverami. W przeciwieństwie do miejskich...
Galerie
Seat Ibiza Cupra ConceptAuto w Firmie
Najczęściej oceniane auta firmowe
autoWcentrum
najwyższe oktanyAuta - Daewoo Matiz
najaktywniejsiKierowcy - Daewoo Matiz
najnowszeDzienniki pokładowe
Witam was aWc-wicze :) z okazji że dzisiaj miałem trochę wolnego czasu wziąłem...
Od dnia zakupu Matiza minął już ponad miesiąc , auto kupiłem bez radia , wiec by...