Ocena dotyczy

(2,62)

Autor

jacek

Dodał: 03.06.2003

Fiat zawsze będzie FIATem - wtajemniczeni znają skrót. Największym atutem tego auta jest bagażnik. To jest jego jedyna zaleta! Reszta to same wady: niewygodne fotele z przodu, szybko nagrzewajace sie wnetrze, slaby silnik (1,6) i nie lubi wysokich obrotów, po 100 000 silnik pracuje jak kompresor - lepiej nie wyciągać korka i bagnetu (przy drożnym odpowietrzeniu), przy nie drożnym leje wszystkimi simeringami, bardzo głośna skrzynia biegów - im niższy bieg tym głośniej, wieczne problemy z alternatorem, jak ktos jeżdzi jak dziadek to polecam, bo pali przyzwoicie i części są nieprzyzwoicie tanie. Po amerykańcu nie nazwę tempry autem komfortowym, a po japończykach zwinnym i szybkim!!! W skrócie tanie auto dla liczących każdą złotówkę i mających silne nerwy. Auto ma swoje humory w zimie. Nie zakładajcie filtrów stożkowych i nie kierujcie zimnego powietrza do gaźnika, bo autko po 100 km w deszczu zachłyśnie się wodą, a w zimie woda zamarznie na świecach i w gażniku!

(kultura pracy, elastyczność)

pracuje jak kompresor, ale jeszcze jeździ (litr oleju/misiąc przelewa gdzie się da)

im niższy bieg tym głośnijsza

za miękka i za małe kółka - R13, słaba żywotność zawieszenia, za to cena niska

do przodu OK, do tyłu trzeba się przyzwyczaić, NIE UFAM LUSTERKOM - za małe do tej długości auta

niewygodne fotele, pozycja jak na taborecie, lecz spory bagażnik
Wynajem samochodów w atrakcyjnych cenach!

bardzo szybko nagrzewa się wnętrze, dmuchawa wydajna, ale hałaśliwa, ogrzewanie bez zarzutu

Przestrzeń

kierowcy i pasażerów

idealne do wożenia dziadków, drzwi otwierają się pod kątem prostym!

w moim egzemplarzu, paradoksalnie najciszej jest tylko na wolnych obr. albo przy 120km/h

jak zwykle coś za coś, MAŁO PIJE - SŁABO JEDZIE

jak ktoś jeździł maluchem to na pewno będzie zachwycony, nawet po starszych japońcach to pomyłka

drobiazgi

w zimie lepiej mieć bilet MPK, poza tym można się zaprzyjaźnić z mechanikami

poważne usterki

zawieszenie, alternator, świece - w ogóle to lepiej zmienić wszystko
Zgłoś sugestię usunięcia

Fiat Tipo

228 komentarzy

186 dyskutujących

Ostatnie komentarze:

~jack~jack

mam problem fiat tipo 1.8 16V 136KM 3 DRZWIOWY auto nie odpala wymieniona pompa paliwa iskra jest rozrusznik kreci akumulator dobry niewiem co jest grane za podpowiedz dziekuje

IrekIrek

Już wiem co było grane....poluzowałem poduszki, wyrównałem silnik, sprawdziłem czy biegi wchodzą i dokręciłem poduszki. Dobrze że to tylko to było - bo nie ukrywam, bardzo mnie ta cała sytuacja z biegami wkurzała...myślę że jeszcze troszkę Tipkiem pośmigam pozdrawiam...

IrekIrek

Cześć, mam Tipo 1.4 i.e. z 91r i od paru miesięcy wielki problem z biegami, a mianowicie: jedynkę,trójkę i piątkę muszę lekko podtrzymywać podczas jazdy - bo wyskakują, myślałem, że jest to wina poduszek, wymieniłem je i zdaje mi się że jest jeszcze gorzej, a może silnik cofnąć trochę na poduszkach?... jak macie pomysł jaka jest przyczyna- piszcie: ire111@o2.pl z góry dzięki...

Przejdź do dyskusji

Zobacz również

Kierowcy, którzy oglądali Fiat Tipo, oglądali także

Opony letnie w najlepszych cenach!

Dowiedz się więcej o Fiat Tipo