Ocena kierowcy - Lexus NX I SUV

Adam, 6 lat temu
Silnik 200t 238KM 175kW
Rok produkcji 2016
Lexus NX I SUV 200t 238KM 175kW 2014-2017 - Oceń swoje auto
Inne : BAK 50 l , to kpina...
Ekstra auto, z dwoma mankamentami ... 1. Zbyt mały bak ... 2. Wirująca maska przy prędkości 140km/h
Cichy , kiedy trzeba. Mruczy , kiedy trzeba. Wkręca się znakomicie. Bardzo elastyczny i dynamiczny silnik.
trochę zbyt opornie zmienia się pozycję dźwigni automatu.
Kontrola trakcji i wchodzenie w zakręty bez zarzutu.
Na testach próbowałem wersji sport i siedzenia uznałem za zbyt twarde. Pewnie zależy kto ma jakie cele wobec tego auta. Ja wybrałem komfort i nie żałuję. Miękka przyjemna skóra , miękki fotel i można się poczuć jak w domu :)
niby wszystko ok , ale dla mnie manipulowanie gałką od wyświetlacza mimo wszystko rozprasza podczas jazdy. Nie wiem czemu , ale jest to pierwsze auto (a jest to 10 auto którym jeżdżę dłużej niż tydzień) w którym mam problem z włączaniem świateł dodatkowych...
Super ... poprzednie 3 Toyoty (avensis , corolla i verso) miały problemy z wentylacją . W NX zaparowane szyby mam najwyżej 20sekund.
Samochód bardzo wygodny , zarówno z przodu jak i z tyłu. Jeżdżę z fotelem na maksa odsuniętym do tyłu i żaden pasażer nie narzekał na brak miejsca z tyłu (co było normą w poprzednich autach jakimi jeździłem)
Super ciche auto , ale ... od 150 km/h powietrze zaczyna wbijać się do środka i z każdym kilometrem w górę coraz bardziej słyszalne.
Nie umiem określić kosztu utrzymania na podstawie rocznego użytkowania.
W skali szkolnej dałbym mu 5 . W porównaniu do aut niemieckich w podobnej budzie , nie odstaje w jakości , a jest tańsze.
Nie rozumiem , błędu konstrukcyjnego w postaci wirującej maski przy prędkości 140km / h . Zgłosiłem usterkę przy przeglądzie ... Mieli coś wyregulować , ale nic się nie zmieniło . Ciekaw jestem jak to wygląda w innych egzemplarzach ?
BRAK. Szkoda , żeby były w nowym samochodzie z przebiegiem 20tyś. :)

Pb - zużycie paliwa dla silnika 200t 238KM 175kW [l/100km]

11,5