Motosłownik

Nie wiesz
co to jest
GTU?

W naszym Motosłowniku znajdziesz odpowiedź!

Wyszukaj słowo
  • Podsumowanie auta
  • Seat Alhambra I

(od 1996)
  • w klasie samochodów:
  • Vany
  • na podstawie liczby ocen:
  • 130
Czy oceniający kupiliby ten model jeszcze raz?
(na podstawie 69 ocen)
TAK (82%)
NIE (18%)
Co najbardziej zaskoczyło pozytywnie oceniających?
  • Silnik
  • 58%
  • Karoseria
  • 20%
  • Układ hamulcowy
  • 10%
Uciążliwe usterki zgłaszane przez oceniających:
  • Układ elektryczny
  • 50%
  • Zawieszenie
  • 46%
  • Silnik
  • 46%
Zmieniasz auto?

Kontroluj spalanie i wydatki z naszym Dziennikiem kosztów!

Ciekawostki o Seat Alhambra I

• Zadaj pytanie

Opinie o Seat Alhambra I

Nadwozia Seat Alhambra I

Silniki Seat Alhambra I

Wynajem samochodów w atrakcyjnych cenach!

Lista opinii o Seat Alhambra I

Filtrowanie opinii:
Autor/Ocena Samochód/Komentarz (Całokształt)
Grzesiek
2010-07-04
 (4,00) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Kupiłem 7 letni samochód z przbiegem 80tyś. Sam w ciągu 4 lat przejechałem drugie tyle. Muszę przyznać, że jako samochód rodzinny sprawdza się w 100%. 2 psy, 2 dzieci i kupa bagaży spokojnie się mieści, i komfortowo można przejechać kikaset kilometrów. Oprócz drobnych, napraw (opisałem w poszczególnych kategoriach), niezawodny. Minus to słaby silnik, muł okropny. Wiem, że to jest van, a nie auto sportowe, ale wyprzedzanie ciężarówek na polskich drogach, przy tym silniku to czasami wielkie wyzwanie. Jeżdziłem Ojca corollą verso 2.2 diselkiem (136hp), też van a naprawdę w porównaniu z moim ma kopa. Generalnie jako samochód rodzinny, jeżeli ktoś dużo z rodzinką podróżuje polecam.
pełna ocena Minivan, 2.0 i 115 KM, 1999 r., 159000 km
Jan Budziński
2009-06-07
 (4,31) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
całokształt oceny tego auta w ujęciu cena/jakość/przestrzeń/koszty wypada co najmniej bardzo dobrze, świetny samochód spełniający funkcję zarówno osobową, rodzinną jak i dostawczą, bardzo oszczędny (blisko 2tony masy i 4.7m długości przy średnim zużyciu paliwa rzędu 6litrów, bez zbytniego oszczędzania gazu to po prostu mistrzostwo świata !!),bardzo przyjazny, funkcjonalny i praktyczny samochód, do nielicznych mankamentów zaliczyłbym względnie niewysoka jakość wykonania wewnątrz (w szczególności deski rozdzielczej), drobne trzeszczenia kokpitu w trakcie jazdy po nierównościach.... ogólna ocena- bardzo dobry, polecam mocno !!!
pełna ocena Minivan Facelifting, 1.9 TDI 115 KM, 2002 r., 127000 km
vee_tec(at)poczta(dot)onet(dot)pl
2009-02-08
 (4,31)
jako rodzinne auto - doskonały. Owszem pali do 17 (krótkie trasy i mróz) ale to gaz, nie benzyna. Odkąd jeżdżę Alhambrą nie nażekam ani na kręgosłup ani na biodro, żona nie chce innego (mniejszego), więc ostrzegam - po Alhambrze trudno zmienić na inny. Planujemy zakup młodszej - ale alhambry i pewnie mimo wszystko znów 2.0 benzyna którą zrobię na gaz - niskie ceny zakupu i u zachodnich sąsiadów można 4-5 letnią z prawdziwym przebiegiem ok 100 tys nabyć w dobrej wersji i cenie - tam to zawyczaj 2 lub 3 samochód w rodzinie. Poza tym 2.0 benzyna nie ma turbiny, która może się zepsuć i drogo kosztować :)
pełna ocena Minivan, 2.0 i 115 KM, 1998 r., 168000 km
michal.lagosz pokaż Email »
2003-03-31
 (4,31)
Zanosi się to, że najpoważniejszą wadą tego auta są autoryzowane serwisy (ich sprawność i jakość). Po bardzo złych doświadczeniach tego typu z siecią Renault (w Warszawie makabra ostrzegam !!!) doświadczyłem w Seacie "ekspresowej od ręki" wymiany oleju (po 3tyś km), która trwała 2 godziny! Z kolei odbierając auto od dealera nie miałem już cierpliwości czekać następny tydzień, by wyegzekwować obiecane dywaniki i usunięcia plam po brudnych rękach z jasnej tapicerki.
pełna ocena Minivan Facelifting, 1.9 TDI 110 KM, 2002 r., 7000 km
Karol
2003-04-09
 (4,92)
Bardzo dobry samochod z dobrymi osiagami jak na diesla z bardzo dobra widocznoscia i celujaca ergonomia Alhambra moze sie popisac w duzym stopniu brakiem awari i dobrymi materialami wyposzeniem moze konkurowac nawet z limuzynami klasy wyzszej poprostu niezawodny samochod jedeny minus to brak airbagow kurtynowych ale nadrabia nam to ABS , EDS , ESP i 4 poduszki pow.
pełna ocena Minivan, 1.9 TDI 90 KM, 2000 r., 39000 km
leon550 pokaż Email »
2006-12-25
 (4,46)
Seat ALHAMBRA to bardzo dobry van szczególnie dla rodzin spisuje sie dobrze w zimie jak i w lecie klimatyzacja działa bardzo dobrze jedyna wada to dosyc wysokie koszty opcji poza standardową np. ele.szyb.tył. lampy ksenowe czy podwojny climatronik.Ogólnie auto jest ekonomicznei wypada bardzo dobrze jestem zadowolony z Mojego modelu TDI 130KM
pełna ocena Minivan Facelifting, 1.9 TDI 115 KM, 2004 r., 50000 km
par.22
2008-07-21
 (4,23) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Wybrałem ten pojazd z uwagi na jego wielkość - mam troje dzieci, w tym malutkie + wózek. Sharan jest za drogi, Galaxego nie chcę bo to Ford. A tak za 50 000 zł kupiłem 3 letnie auto w wersji Sport Edition z nawigacją, ksenonami itp. Czyli spełniłem swoją zachciankę i jednocześnie transport całej rodziny,
pełna ocena Minivan Facelifting, 1.9 TDI 130 KM, 2005 r., 146000 km
ArturJot
2008-02-15
 (2,23) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
Space Wagon przejechał ponad 200 tys bez napraw, a ten "hiszpański temperament" w połączeniu z "niemiecką przecyzją" to kpina z klienta. Może nawet niegłupio zaprojektowany, ale wykonanie to DNO. Żeby po 4 latach produkcji nie umieć wyeliminować wad to SKANDAL ! Nie kupie juz NIGDY wyrobów tego koncernu.
pełna ocena Minivan Facelifting, 1.9 TDI 130 KM, 2006 r., 78000 km
piotr smus
2003-03-07
 (4,62)
Poprzednio miałem Citroena Evasion 1,9Tdi, brak porównania tamtym autem co miesiąc byłem w serwisie z jakimiś poważnymi usterkami (pęknięta głowica, uszkodzona pompa wtryskiwacza itp.). Alhambra po prostu jeździ. Byłem tym autem już na trasach powyżej 3tys. km wszystko ok., wygodny i pewny. Polecam
pełna ocena Minivan Facelifting, 1.9 TDI 115 KM, 2002 r., 24000 km
Gołdap
2008-07-25
 (4,31)
Tym autem naprawdę jeździ się całkiem przyjemnie. Pomimo tego,że to "tylko"van auto ma niezłe odejście i całkiem fajną dynamikę.Spalanie jest zadowalające, a rodzina cieszy się od ucha do ucha, kiedy szykuje się dalszy wyjazd rodzinny!Polecam Alhambrę to bardzo fajny samochodzik
pełna ocena Minivan Facelifting, 2.0 TDI 140 KM, 2007 r., 25000 km
darkopolo
2008-02-01
 (4,00)
alhambra 1.9 tdi 110 km osiągi nie są jak w autach sportowych,ale jak na taką masę wstarczy jeżeli ktoś nie ma wymagań to będzie zadowolony,spalanie też jak na 1660 kg bardzo dobre,zawieszenie super tylko koszty niektórych części przerastają możliwości " przeciętnego polaka "
pełna ocena Minivan, 1.9 TDI 110 KM, 1998 r., 189000 km
kangur
2009-10-28
 (4,00) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Brak większych uwag. Zrobiłem już kilkadziesiąt tysięcy kilometrów i jestem zadowolony. Moją żona uwielbia automatyczną skrzynię biegów, która mimo 4 biegów radzi sobie z autkiem. Nie szarpie, a utrzymanie jej w dobrym stanie to tylko wymiana oleju co 60tyś km za 400zł
pełna ocena Minivan, 1.9 TDI 110 KM, 1999 r., 208000 km
pietrek 76
2007-02-12
 (4,15)
jest fajnym autem rodzinnym, jadac nim czuje sie naprawde fajnie. polecam dla rodzin z dzieckiem. wysoki, latwy dostep do fotelika, a ponadto zona moze zapakowac caly dom i tak wszystko wejdzie do bagaznika. nie trzaba skladac wozka , wchodzi cay do bagaznika
pełna ocena Minivan Facelifting, 1.9 TDI 115 KM, 2001 r., 136000 km
iru
2006-11-09
 (3,69)
moja alhambra zjezdza do rowu,dwie testowe ktorymi jezdzilem tez jada do rowu w tym samego PREZESA SALONU SEATA,nowa IBIZA 2006r.-1600km-jedzie do rowu,INCA-pedzi do rowu!!!Z ALHAMBRA z2005r.-bujam sie z salonem do dzis-i dalej jedzie do rowu!!!
pełna ocena Minivan Facelifting, 1.9 TDI 130 KM, 2005 r., 23000 km
PiXeL
2003-03-20
 (4,69)
To wspanialy rodzinny samochod, o dobrych osiagach. Czasmi mozna odniesc wrazenie ze siedzi sie w aucie sportowym. Pozycja za kierownica jest idealna... Duzy komfort dla wszystkich pasazerow. Wspaniale autko. Polecam
pełna ocena Minivan Facelifting, 1.9 TDI 110 KM, 2003 r.,

37 komentarzy

26 dyskutujących

Ostatnie komentarze:

~krzyś~krzyś

I jak tam wasze problemy zdiagnozowane?

~tomek~tomek

Mam ten sam problem, jak jadę na wolnych obrotach to jest ok, ale jak wciskam gaz jadąc pod górę to od razu łapie temperaturę. To jest wina tej uszczelki ?

~krzyś~krzyś

spróbuj zagrzać silnik i potem jechać równo na jak najniższych obrotach i sprawdź czy wtedy będzie ci grzało

Przejdź do dyskusji

Seat Alhambra na firmę

Sprawdź, ile możesz odliczyć podatku VAT

Porównaj liczbę punktów serwisowych z konkurencją

Sprawdź raty leasingu/kredytu

Policz, od jakiego przebiegu warto dopłacić do diesla

Zobacz również

Kierowcy, którzy oglądali Seat Alhambra, oglądali także

Dowiedz się więcej o Seat Alhambra

Kierowcy zainteresowani tym modelem, odwiedzili także

Alhambra, Sharan i Galaxy - "w kupie siła" Alhambra, Sharan i Galaxy - "w kupie siła"

W latach 90' panował szał wymyślania nowych segmentów w świecie motoryzacji. Volkswagenowi przyśnił się duży, rodzinny VAN, a że nie miał takiego wozu w ofercie, to postanowił go sobie zbudować. W tym celu zdecydował się posunąć bardzo daleko, a całość przypominało bajkę - tylko, że bez happy endu. I właśnie w ten sposób najlepiej jest "ugryźć" tą całą historię.