Ocena dotyczy

Jeździ tym autem:

niecały rok

Poprzednie auto:

Toyota Corolla, VW Passat

Jeżeli nie denerwuje Cię to, że ma tylko 4 miejsca, jeżeli nie mierzysz 190 cm jako pasażer tylnej kanapy, jeżeli chcesz wyróżniać się w tłumie takich samych samochodów, jeżeli chcesz jeździć Volkswagenem a twierdzisz że nie kupisz żadnego bo są nudne, jeżeli chcesz, by sąsiad Ci zazdrościł a piękne kobiety oglądały się za Tobą na skrzyżowaniu, to szczerze polecam.

(kultura pracy, elastyczność)

Co tu dużo mówić, nowa jednostka wysokoprężna VW z CR, posiada o wiele wyższą kulturę pracy niż wcześniejsza z PD i rozwija moc bardzo równomiernie. Zadziwiająco ochoczo się kręci, uwielbia wysokie obroty, zupełnie jak nie Diesel! Jest też CICHY! Zawsze byłem przeciwnikiem Diesli, do teraz. Ma potężną siłę ciągu, wysokie, autostradowe prędkości osiąga w okamgnieniu, a wyprzedzanie to czysta przyjemność.

Zamówiłem manualną skrzynię biegów, zamiast DSG. Pomimo tego, że z Dieslem jednak trzeba się nawachlować podczas dynamicznej jazdy po mieście, to jednak TEN manual działa znakomicie. Biegi wchodzą niezwykle lekko i płynnie. gdyby nie istnienie DSG z miejsca dałbym "5".

Duży samochód, który prowadzi się tak, jakby zapomniał, że posiada ponad 1,5 tony. Do tego aktywne zawieszenie i radość z jazdy gwarantowana. Układ kierowniczy jest dokładny i daje dobre wyczucie. Na nasze krajowe dziury polecam ustawienie "Sport", bo na miększych ustawieniach chlapacze często ocierają o nawierzchnię.

Widoczność w tylnej szybie słabiutka, na szczęście lusterka wsteczne są duże i póki co nie zauważyłem obecności "martwego pola". Parkowanie jednak może stać się udręką, zwłaszcza, że koła są rozstawione szeroko i łatwo jest przytrzeć np. oponą lub felgą o krawężnik. Przyda się asystent parkowania w opcji.

Wszystko jest tak, jak być powinno.
Wynajem samochodów w atrakcyjnych cenach!

Climatronic działa bez zarzutu, obsługa jest intuicyjna, a silnik rozgrzewa się wystarczająco szybko. Polecam ogrzewane fotele, dysze spryskiwaczy i lusterka - doskonale się sprawdzają.

Przestrzeń

kierowcy i pasażerów

Rewelacja. Doskonałe, sportowe fotele, niska pozycja za kierownicą, nie czujesz się w tym samochodzie tak, jakbyś siedział na kombajnie. Po pierwszym zajęciu miejsca za kierownicą trzeba się nieco przyzwyczaić, ale potem już nie chce się wysiadać...

Nic nie klekocze, przy wyższych prędkościach słychać tylko szum powietrza i opon. Odgłosy zewnętrzne lepiej wyciszone niż odgłosy układu jezdnego. Na nierównościach go słychać. Miłośnikom Lexusa może się to nie podobać.

Spalanie przy stałej 120 km/h na 6 biegu wynosi 4 litry/100 km. Ostre deptanie nie spowoduje dramatycznego wzrostu spalania, maksimum to 9 l/100 km. Przy 200 km/h spalanie utrzymuje się w granicach 8 l/100 km. Samochód jest bardzo oszczędny, pomimo tej mocy.

Spalania 2.0 TDI-CR DPF 170 KM

oszczędny zrównoważony dynamiczny
Koszt miesięczny [zł]:

5255075100
15 tysięcy km rocznie
Koszty są obliczane na podstawie aktualnych cen paliw z serwisu Paliwa.

W wielkim skrócie, ludzie "z ulicy" postrzegają ten samochód jako kosztujący conajmniej 200 tysięcy.

drobiazgi

Póki co działa niezawodnie.
Volkswagen Passat CC - szukasz części?

poważne usterki

Póki co działa niezawodnie, za mały przebieg by cokolwiek pisać.

Co najbardziej Cię zaskoczyło pozytywnie w tym aucie ?

Silnik: Moc i oszczędność. Już wiem co zrobię, gdy tylko skończy się gwarancja;)

Czy autor kupiłby to auto jeszcze raz?

Zgłoś sugestię usunięcia

Volkswagen Passat CC

Ostatnie komentarze:

~edf~edf

ładna bryka,zajebiste pezyspieszenie ok.2s do 10km-)

~rys~rys

zapalila mi sie czujnik polozenia klaapy w kolektorze ssacym wumienilem i dalej sie pali ktos moze mial taki przypadek mam 143 km 20 disel 2009

Przejdź do dyskusji

Zobacz również

Kierowcy, którzy oglądali Volkswagen Passat CC, oglądali także

Opony letnie w najlepszych cenach!

Dowiedz się więcej o Volkswagen Passat CC