Ocena kierowcy - Volkswagen Polo III Hatchback

theinvisibleman@poczta.onet.pl, 20 lat temu
Silnik 1.4 i 60KM 44kW
Rok produkcji 1996
Volkswagen Polo III Hatchback 1.4 i 60KM 44kW 1995-2001 - Oceń swoje auto
Samochód absolutnie niezawodny (z zastrzezeniem, ze regularnie wykonuje sie przy nim czynności obsługowe), dobrze przemyślany w ogóle i w szczególach, dopracowany. Moja wersja to model podstawowy, ale posiada on zarowno regulacje kierownicy jak i obu przednich foteli na wysokosc. Bardzo fajny wozik, przyjemny w prowadzeniu i godny zaufania na dlugich trasach!
Bardzo elastyczny, dosc cichy, świetnie przyspiesza jak na tą moc już od niskich obrotów, wysokich obrotów nie lubi - zresztą nie są potrzebne.
Wsteczny lubi czasem zazgrzytać! Poza tym w porzadku.
Bez zastrzezen, dobry komfort jazdy, bardzo dobre prowadzenie, w miare dobrze znosi jakosc polskich dróg (o ile mozna nazwać to drogami).
Bez większych zastrzeżeń, tylna szyba - jak to w hatchbacku - szybko się brudzi ale od czego jest wycieraczka?
Typowo germański porządek i ład, wskaźniki ekstremalnie przejrzyste i czytelne, każdy kierowca może znaleźć dla siebie wygodną pozycję za kierownicą.
Wentylacja zaledwie dostateczna, ogrzewanie dobre.
Kierowca i pasażer z przodu świetnie, z tyłu gorzej - ale dwie osoby średniej postury mogą podróżować bez żadnego dyskomfortu.
Wyciszenie silnika dobre, niestety mój egzemplarz odznacza się silnymi szumami opływowymi - nie wiem, może to wina uszczelek?
Średnio pali ok. 6 l/100 km, przy czym sporo poruszam się po mieście.
Używane Polo jest dosyć drogie, ale mój egzemplarz wart był wyłożonych na niego pieniędzy.
Poza trzema przepalonymi żarówkami w ciągu dwóch lat żadnych usterek.
Żadnych usterek.
Volkswagen Polo III Hatchback