Ocena dotyczy

Jeździ tym autem:

ponad 5 lat

Poprzednie auto:

passat 1.9 tdi

Samochód kupił mój ojciec w 1998 z przebiegiem 50tyś km, jeździł nim 8 lat i gdyby go nie skasował, to pewnie służyłby po dziś dzień. Przejechane 250tyś km, bezproblemowo. Poza regularnymi przeglądami w ASO z samochodem nie było robione NIC. Zalety: duża ładowność i przestrzeń ładunkowa, ekonomiczny i bezawaryjny silnik, niskie koszty utrzymania (zamienniki, prosta konstrukcja auta). Wady: fatalne hamulce i blacha (wszechobecna korozja), mało miejsca z przodu (poza kątem oparcia brak regulacji foteli), niski komfort jazdy, wsiadanie do tyłu conajmniej kłopotliwe. Dodam tylko, że była to wersja 5 osobowa, służąca do pracy w firmie budowlanej i czasem do użytku rodzinnego na zmianę z passatem b4.

(kultura pracy, elastyczność)

Silnik głośny, ale jak na taką moc zaskakująco dynamiczny i elastyczny.

Długie przełożenia, bez rewelacji.

To samochód dostawczy...nie zachwyca.

Widoczność przeciętna, mało szyb, wystająca 'buda', plus za lusterka - brzydkie i nieestetyczne (jak zresztą całe auto ;)) ale funkcjonalne

Niewiele tu przełączników, ale ich obsługa raczej intuicyjna. Denerwujące elektryczne szyby w panelu środkowym.
Wynajem samochodów w atrakcyjnych cenach!

Bez rewelacji.

Przestrzeń

kierowcy i pasażerów

Dla osób siedzących z przodu miejsca mało. Dla osób z tyłu - sporo (brak pasów z tyłu).

Głośny silnik, mnóstwo dziwnych odgłosów dochodzących z tyłu, brzęcząca kratka.

Silnik bardzo ekonomiczny i mało awaryjny, ceny napraw w pełni akceptowalne.

Spalania 1.8 D 69 KM

oszczędny zrównoważony dynamiczny
Koszt miesięczny [zł]:

5255075100
15 tysięcy km rocznie
Koszty są obliczane na podstawie aktualnych cen paliw z serwisu Paliwa.

Trudno o coś lepszego w takiej cenie.

drobiazgi

Często coś zawodzi, ale to francuz, więc z trwałością słabo.

poważne usterki

Silnik i podstawowe podzespoły zaskakująco wytrzymałe.

Co najbardziej Cię zaskoczyło pozytywnie w tym aucie ?

Silnik: bezawarynjy i ekonomiczny

Czy autor kupiłby to auto jeszcze raz?

Zgłoś sugestię usunięcia

Citroen C15

50 komentarzy

43 dyskutujących

Ostatnie komentarze:

~miim~miim

Czołg nie do zajechania. Zajeżdżam taki samochodu polując auto wprost terenowe bardzo wysoko zawieszone jak na osobówkę, lekkie jak piórko. Tanie w utrzymaniu i można zostawić bez o opieki nikt nie przywłaszczy sobie takiego brzydkiego kaczątka . Dla mnie niezastąpione. Polecam tym którzy są w stanie sami wymienić żarówkę i nie przeraża ich klang prawdziwego diesel . Mój kosztował 1000 zł odkupiłem go z hurtowni spożywczej jeździł kto złapał kluczyki i co jeździ. do przodu i do tyłu. Nie polecam wersji przedłużanej.

OsiuOsiu

I love C15 diesel
Miałem 2 razy problem z odpaleniem silniczka zimą przy minus 25 o tej pory niewiem co było przyczyną, może zamarznięte paliwko ale dałem rade, tj, pobujałem nim troche, podpompowałem go pompką(jest taka przy silniku) i odpalił. Co prawda nie mógł utrzymac obrotów ale go przegazowałem na zimnym silniku Niestety i poszedł.

benny_plbenny_pl

ad cytrynka c15 - c.d.
jeszcze chcialem wspomniec ze ciagnalem ja lawete 180km a z powrotem lawete ze Skoda na niej lacznie kolo 350km iii.... srednie spalanie wyszlo 6.5/100 !!! chyba nie da sie bardziej ekonomicznie... kocham ten samochod :D

Przejdź do dyskusji

Zobacz również

Kierowcy, którzy oglądali Citroen C15, oglądali także

Opony letnie w najlepszych cenach!

Dowiedz się więcej o Citroen C15