Ocena kierowcy - Fiat 126p "Maluch" Hatchback 3d

Neo[EZN], 20 lat temu
Silnik 0.7 25KM 18kW
Rok produkcji 1991
Fiat 126p
Jeszcze pojeżdżę nim 1,5 miesiąca i idzie do sprzedania - nie mogę się doczekać tej chwili. Każde auto, którym będę po nim jeździł będzie lepsze od malca :]
Silnik... no cóż... przyspieszenie ma najlepsze na jedynce, na dwójce jeszcze jakoś idzie ale trójka i wyżej to już tragedia. Jeżdżę prwie cały czas z gazem przyciśniętym do dechy (bo w mieście i tak bardziej się nie rozpędzę) a za sobą mam sznur aut - szybciej się nie da... Elastyczność TIRa załadowanego kilkunastotonowym ładunkiem...
Z jedynką czasem są problemy - czasem nie wchodzi do końca a jak nie wejdzie do końca to wyskakuje na luz.
Zwrotnice trzeba smarować dosyć często bo niestety po pewnym czasie można kręcić kierownicą tylko w rękawicach ochronnych. Hamulce - ciągle mi piszczą gdy hamuję i znosi mnie na prawo podczas hamowania.
Z tym akurat nie ma problemu ale gdy deszcz popada to przeszkadza nieprzetarty wicieraczką pasek z lewej stronie szyby. Brak ogrzewania tylnej szyby - w zimie jest z tym problem...
Czuć kazdą dziurę w jezdni i szczelinę w kostce brukowej... Żeby radia słuchać trzeba wyłączyć silnik albo wrzucić kolumnę zamiast tylnej kanapy. Ogólnie kiepsko.
Ogrzewanie jakoś działa nie najgorzej. Po przejechanym kilometrze już zaczyna się robić ciepło...
Oj, fatalnie. Jechałem w cztery osoby - kolega z tyłu (170cm) nogi miał prawie w górze bo nie mógł ich zmieścić a ja musiałem odsunąć siedzenie na maksa do przodu ocierając się tym samym o kierownicę. Trzeba uważać na sufit - mam 181cm wzrostu i na wybojach czasem można się w niego uderzyć.
Dosyć głośne auto...
W zimie palił mi 7,5litra/100km (miasto) - teraz mniej, może z 6-6,5.
Jaka cena - taka jakość :)
Yhm... w ciągu pół roku wypadła mi wycieraczka podczas jazdy, zepsuła się kostka przy stacyjce, zrobiło się zwarcie na kierunkowskazie, złapałem dwie gumy, zepsuł prędkościomierz i wskaźnik paliwa... ciekawe co będzie następne.
Jak się malca zrobi to już jeździ i nie staje zbyt często. Stanął mi trzy razy ale zawsze dało się go z popychu odpalić.

Usterki Fiat 126p "Maluch"

Liczba wpisów: 13

Fiat 126p "Maluch" – wystepowanie usterek w zależności od przebiegu