Ocena dotyczy

niecały rok

Poprzednie auto:

CC 700 ED \'94

(kultura pracy, elastyczność)

Jestem zachwycony tym silnikiem. Elastyczność na satysfakcjonującym poziomie, piątka przy 60 km/h bez jakichkolwiek problemów i można jakoś przyspieszać. Przyspieszenie w zakresie 100-120 km/h na piątce, sprawia sporo przyjemności. Kultura pracy poprawna, nie ma problemu z uruchamianiem samochodu nawet poniżej -20 stopni.

Wszystko w porządku, choć już powoli synchronizator trzeciego biegu chce się ze mną pożegnać. Mimo trzech miesięcy użytkowania nadal nie mogę się przestawić z wciskanego wstecznego z 700tki.

Szału nie ma, ale przy odrobinie umiejętności jazda w zakrętach nawet tych ostrzejszych z prędkościami powyżej 100 km/h nie sprawia trudności, nawet na wąskich kapciach. Już nie długo mam zamiar wsadzić szersze, to na pewno się co nie co poprawi przyczepność.

Widać wszystko i wszędzie, lusterka boczne całkiem poręczne, niestety lusterko w środku trochę małe i ciężko je ustawić żeby było wygodnie przez nie obserwować akcję za samochodem.

Wszystko przełączniki do bólu czytelne, bez jakichkolwiek fajerwerków.
Wynajem samochodów w atrakcyjnych cenach!

900tka grzeje się bez porównania szybciej niż 700tka. Wystarczy że wskazówka temperatury minie 50 stopni i już czuć ciepło w samochodzie, nie zmarzłem nawet przy -20.

Przestrzeń

kierowcy i pasażerów

Generalnie jeżdżę sam, 2-3 osoby siedzą całkiem przyjemnie, jeździło się też w 5 ale trudno to nazwać komfortową jazdą, choć i tak lepsze to niż autobus.

Silnik słychać dopiero przy wysokich obrotach (pod warunkiem że wydech jest sprawny), w trasie jazda z prędkościami 110-130 km/h nie jest problematyczna.

Części tanie, dostęp do większości elementów lepszy niż w 700tce, sporo można zrobić samemu. Spalanie od ok. 6 na trasie do 8/8,5 w mieście, z tym że jeżdżę naprawdę dynamicznie. Przy ostatnich mrozach, po mieście, na krótkich odcinkach (2-3 km), przy ostrej jeździe potrafi 12 wypalić.

Spalania 0.9 i.e. S 40 KM

oszczędny zrównoważony dynamiczny
Koszt miesięczny [zł]:

5255075100
15 tysięcy km rocznie
Koszty są obliczane na podstawie aktualnych cen paliw z serwisu Paliwa.

Miał to być samochód "na chwilę" ale póki co, tak mi się spodobał, że zostaje. Za 2 tysiące złotych, można mieć względnie młode auto, ekonomiczne, do którego nie trzeba non stop dokładać.

drobiazgi

Jak to w 16 letnim Fiacie, tu śrubka, tu plastik, tu żarówka, ale generalnie nie mogę narzekać.
Fiat Cinquecento - szukasz części?

poważne usterki

Póki co odpukać, jedyną poważną naprawą był regulator napięcia.

Zgłoszone usterki tego auta

• Układ hamulcowy: Zamarzający hamulec ręczny

Co najbardziej Cię zaskoczyło pozytywnie w tym aucie ?

Silnik: Wyprzedzanie to przyjemność.

Czy autor kupiłby to auto jeszcze raz?

Zgłoś sugestię usunięcia

Fiat Cinquecento

799 komentarzy

489 dyskutujących

Ostatnie komentarze:

~POSIADACZ 16V~POSIADACZ 16V

Do ~marcin o:Jak twój CC przejedzie 580tys to pogadamy mondralo z wiejskiej taczki bez klimy heh.Zazdrośc przez ciebie przemawia i tyle.A Calibra to auto nie do zajechania kup to się przekonasz bo za te 3 tysiące masz super Cali na wypasie a przejedziesz nią kule ziemską i dalej będzie latać bez awarii!!Calibra dobre,ale niedoceniane auto!

~POSIADACZ 16V~POSIADACZ 16V

Ja już 3 lata posiadam Calibrę z 1992 silnik 16V DOHC 150hp i jest to silnik nie do zajechania.Obecny przebieg to 580 000!!!A silnik nie pobiera oleju chodzi jak nówka a jest na LPG!!!Spalanie w trasie LPG to 6,5l/100km!!W mieście pali mi 8,0l/100!Super ekonimiczne autko.Blacha bardzo dobra nie koroduje wbrew pozorom!!Samochód przed te 3 lata nigdy się nie psuł,naprawdę polecam Calibrę bo nie zamieniłbym jej na żadne inne auto.Kiedyś to robili auta PANCERNE i Calibra do takich należy!!Polecam 16V!!NIEZAWODNY!!

~marcin o~marcin o

cc auto biedoty moze i tanie ale nie kazdy ma w głowie tylko to by mnieć drogie auto zeby pokazac sie na wsi pzdr fani cc a buraki won do cukrowni

Przejdź do dyskusji

Zobacz również

Kierowcy, którzy oglądali Fiat Cinquecento, oglądali także

Opony letnie w najlepszych cenach!

Dowiedz się więcej o Fiat Cinquecento