Ocena kierowcy - Ford Escort VII Hatchback

radoslaw_mikula@zelmer.pl, 25 lat temu
Silnik 1.3 i 60KM 44kW
Rok produkcji 1996
Ford Escort VII Hatchback 1.3 i 60KM 44kW 1995-2000 - Oceń swoje auto
ogólnie gdybym miał silnik 1.6, 90 KM to byłbym szczęśliwy i zadowolony, auto nie jest chyba bardziej awaryjne od innych, nadwozie klasyczne i ponadczasowe, ładne, deska rozdzielcza b. ładna i atrakcyjna, brtakuje w mojej wersji wspomagania kierownicy - to prawdziwy koszmar manewrować na parkingu
zbyt słaby, kłopoty z wyprzedzaniem przy obciążonym samochodzie, w trasie i w 2 osoby wystraczający do jazdy turystycznej 110 km/h - wtedy cichy i małożerny
Bez zarzutu, biegi wchodzą precyzyjnie i lekko
zawieszenie ogólnie dobre, choć nie wytrzymuje polskich dróg, zbyt małe koła (13"), dziwnie wyglądają i samochód zawieszony zbyt nisko
Do przodu niezła, do tyłu lekko ograniczona (hatchback), najgorzej w prawo - zawsze pasażer zasłania mi skrzyżowanie, nawet przy fotelu odsuniętym do tyłu na maxa
przełączniki O.K., niewidoczna lampka w klawiszu lampy przeciwmgłowej tylnej - już kilka razy jechałem z włączoną i nie miałem nad tym kontroli - bo nie widziałem lampki, brak wskaźnika zapalenia świateł, brak lampki rezerwy paliwa, uderzam się ciągle głową o zamek otwartej klapy bagażnika (mam 1,80 cm wzrostu), nie ma co zrobić z korkiem wlewu paliwa - gdzie go położyć podczas tankowania, klamka otwierania bagażnika od środka samochodu w złym miejscu, ciągle jest brudna i spada na nią błoto z butów (szczególnie zimą)
Bez zastrzeżeń, choć wyższe biegi trochę głośne, czasami coś lubi wpaść w łopatki wirnika i wtedy jest ciągłe trrrrrrrrrrr, dopóki listek się nie przełamie i nie wyleci w oko kierowcy
Dla kierowcy O.K., pasażer z przodu też, gorzej z tyłu - ciężko jest wsiąść do auta z tyłu, gdy kierowca ma odsunięty fotel na maxa do tyłu, przy wsiadaniu dzieci stale opierają mi się o klamki do szyb i potem niechcąco je odsuweają ok. 3 mm - potem w trasie coś szumi a ja nie wiem co ;-))twierają o
Ogólnie w porządku, choć silnik i tak słychać na wyższych obrotach, w aucie stale coś skrzypi w desce rozdzielczej, jakiś "świerszcz" , b. słychać stuki amortyzatorów przy zjeżdżaniu z krawężników,
W lecie - trasa : 6,5 l/100 km, zima - miasto 10 l/100 km, oleju nie żre,
Gdy go kupowałem był trochę zbyt drogi, teraz jako model już nie produkowany można go kupić za b. atrakcyjną cenę z dużymi obniżkami
zamek bagażnika tył zablokowany, mozna go otworzyć ze środka auta, powypadały prawie wszystkie zaślepki wkrętów w rzwiach, tapicerce, konsoli środkowej, lakier metalic strasznie nieodporny na rysowanie
wymieniony tłumik po 2 latach, końcówki drążków lewa i prawa, tuleje wahaczy przód, stabilizatory drążków przód, katalizator- mechaniczne uszkodzenie błotem, pozrywane osłony termiczne z miękkiej blachy aluminiowej pod podwoziem (jazda po drogach leśnych),
Ford Escort VII Hatchback