Motosłownik
Nie wiesz
co to jest
Common rail - Wspólna szyna?
W naszym Motosłowniku znajdziesz odpowiedź!
Wyszukaj słowo- Podsumowanie auta
Honda HR-V Minivan
(od 1998 do 2005)
- w klasie samochodów:
- Małe SUVy
- na podstawie liczby ocen:
- 117
- Układ elektryczny
- Silnik
- Przeniesienie napędu
- 45%
Kontroluj spalanie i wydatki z naszym Dziennikiem kosztów!
- Średnia ocena:

Lista opinii o Honda HR-V Minivan
| Filtrowanie opinii: | |
| Autor/Ocena | Samochód/Komentarz (Całokształt) |
|---|---|
brachu 2008-12-28 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,54)
Nietuzinkowe, nieczęsto spotykane, zgrabne wozidło. Chociaż niepraktyczne to cieszy właściciela. Polecam szczególnie na polskie drogi, ale zdecydowanie nie w trasy. Dla rodziny tylko wersja 5D lub model CR-V. Jeśli kusi Cię wersja 4-ro napędowa - odpuść sobie. Tył dołącza się w momencie uślizgu kół przednich i odłącza jeśli tylko prędkość obrotowa osi przedniej z tylną się zrównoważy. To żadne 4WD, a pseudo, udające terenówkę. Tył dołączany jest hydraulicznie za pośrednictwem sprzęgła wiskotycznego, które też ma swoje ograniczenia (nie jak to jest w przypadku reduktora). Sprawdziłem go w błocie - powiedzmy, że się przydaje, sprawdziłem w śniegu - przydaje się, sprawdziłem w piachu i na bardziej stałym podłożu - nie nadaje się. Nie łudźcie się, że auto wytarga Was z trudnego terenu. Ja zaryzykowałem i przez 2 godziny odkopywałem go z piachu na poligonie wojskowym (ciiii ;-) znalezioną nieopodal deską. Na śniegu za to można nieźle się zabawić, jednak żeby utrzymać poślizg trzeba cały czas dodawać i odejmować gazu, tak aby nie dopuszczać do zrównoważenia się prędkości obrotowej obu osi.
Pomijając fakt napędu, auto świetnie nadaje się do przemieszczania. Zapewnia frajdę z jazdy i poczucie przynależności charakternego samochodu, rzucającego się w oczy na drodze.
Po fiacie bravo, którym trzeba przyznać jeździło się przyjemnie, aczkolwiek wymagało ciągłych pieszczot i nakładów finansowych, HR-V jest zmianą na lepsze. Zapominacie o usterkowości i to najbardziej rekompensuje wspomniane przeze mnie niżej mankamenty jak niewielki bagażnik, ciut za słaby i paliwożerny silnik, mało miejsca na tylnej kanapie czy hałas przy dużych prędkościach. Jedyna wada, to dające o sobie znać plastiki w tylnej części auta. Nie było ich słychać po zakupie auta (sprowadzony z italii), a pojawiły się z czasem pochłaniania kilometrów na polskich drogach. Niestety nienawidzę wszelkich dźwięków plastiku więc niewątpliwie trzeba będzie coś z tym zrobić. Jak więc można zauważyć, plastiki na naszych drogach zaczynają popiskiwać, a zawieszenie mimo tego nadal trzyma się dziarsko. Jestem akurat po przeglądzie gdzie ten nie wykazał żadnych luzów w podwoziu. Auto nadal sunie prosto po puszczeniu kierownicy tak jak zaraz po jego zakupie. Zdecydowanie wybrałbym to auto ponownie i ochoczo polecam go innym, którzy jeszcze się wahają. pełna ocena Minivan, 1.6 i 16V 4WD 105 KM, 2001 r., 134000 km |
brachu_ 2010-02-07 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,62)
To kolejna moja opinia na autocentrum.pl o tym aucie, tym razem po niecałych 2 latach jego eksploatacji. W sumie jeżdżę nim 2 lata i 3 miesiące. Nabyłem go z myślą o bezawaryjnym użytkowaniu i w tej kwestii zdaje egzamin celująco z plusem - jest lepiej niż mogłem to sobie wymarzyć, szczególnie po fiacie bravo, którego posiadaczem byłem prawie 6 lat. HR-V zrobiłem ponad 60 tyś km (w tej chwili jest 166 tyś km) i auto odnoszę wrażenie nie zużyło się ani troszeczkę. Zawieszenie, silnik, skrzynia, karoseria, wszelkie elementy ruchome i te działają, wyglądają i są ciche tak jak tuż po zakupie. W trakcie eksploatacji inwestuję jedynie w oleje oraz filtry. Poza tym leję paliwo i zapominam co to usterkowość pojazdu co mnie zadowala. Cenię sobie niskie koszty związane z posiadaniem samochodu, który do dobrych inwestycji nie należy, jeśli służy tylko komfortowemu dojazdowi do pracy ;-) Na punkcie auta mam "bzika" i musi w nim pracować wszystko perfekcyjnie i w czasie mojego okresu użytkowania ani przez chwilę nie miałem żadnych zastrzeżeń co do solidności jej wykonania. Honda hr-v naprawdę godnie reprezentuje markę, spod której się wywodzi. Jakbym miał polecić to auto, zrobię to zdecydowanie i z czystym sumieniem! Uwaga małżeństwa z dziećmi HRV; w wersji 3-drzwiowej nie zaznacie przestrzeni na tylnej kanapie. Pomyślcie o wersji 5D. Przy zmianie tego samochodu trudno będzie mi znaleźć równie solidnego następce. Na razie nawet o tym nie myślę, a taka decyzja podjęta zostanie z konieczności posiadania większego auta. Tak czy siak zapamiętam to auto w pozytywnych barwach. pełna ocena Minivan, 1.6 i 16V 4WD 105 KM, 2001 r., 165000 km |
Dominik 2004-01-16 ![]() ![]() ![]() ![]() (2,23)
Beznadziejne 4x4. (wyjeżdzając z błota spaliłem sprzęgło) Nie ma reduktora czy jakiejkowiek blokady. 4x4 to przychamowywanie kół które chcą się kręcić za szybko. (piski przy uślizgach) (spróbój ruszyć na mokyum piachu :) ) Strzasznie żuca na nierównościach,(b.krótki samochodzik) Głośno. (po 120 nie słychać własnych myśli) Plastiki podrapały się od wożenia prawie niczego, bo niewiele się mieści w bażniku. Dużo pali. Absolutnie brakuje mocy, w polsce sprzedają tylko tą słabiutką wersje. (Na trasie więcej niż w mieście bo wciąż ciśniesz i nic się nie dzieje) Ogrzewania prawie nie ma (dlatego ogrzewane siedzenia). Regulacja długich połączona z krótkimi (świecą sosunkowo za nisko). Otwór bagażnika mniejszy od niego samego (choć to prawie niemożliwe żeby było cos mniejszego od bagażnika tego samochodu), Za krótki żeby się dało położyć wewnątrz (po rozłożeniu siedzeń) Tylko dla 4 osób. NIe da rady zarejestrować na firme dla zwrotu VAT´u. Jak na tak krótki samochód beznadziejny promień skrętu. Zawsze zaparowane tynie szyby. Żarówki oświetlenia wnętrza słabe i nie do dostania. Klimatyzacja nie wyłąncza się w momęcie ciśnięcia na gaz co ma nawet espero Daewoo za prezeproszeniem. Co w tak słabym samochodzie jest balansowaniem na cińkiej lince. Sprzęgło potrafi chwytać na różnych wysokościach pedału (do dziś nie wiem od czego to zależy). Wsteczny wypada przy dodaniu gzu. (nie da się wyjechać do tyłu np z błota) Ja próbowałem skończyło się naprawą sprzyni. Wstydze się to kouś sprzedać. Bo do czego właściwie jest ten samochód? pełna ocena Minivan, 1.6 i 16V 4WD 105 KM, 2000 r., |
Marek 2012-03-28 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,69)
to auto ma coś w sobie bardzo je lubię, jego wygląd sposób prowadzenia sprawia że szybko się do niego przyzwyczajamy,dobrze wykonany, mała usterkowość, dobrze współgra z instalacją gazową (paliwem dla biednych;),ja osobiście nie widzę problemu jeżdżenia na paliwie które może mi przynieść duże oszczędności przy robieniu dużej ilości kilometrów za własne pieniądze, napęd 4x4 potrafi dać dużo frajdy, aż nie mogę się powstrzymać żeby wyskoczyć czasami w teren, w końcu z jakąś myślą kupujemy auto wysokie z dołączanym napędem 4x4. Ciężko jest się zakopać w zimę, raczej pewnie pokonujemy zaspy itp. Ogólnie w moich oczach auto wychodzi na duży plus, ale gdy niedługo pojawi się mały bobas ten punkt widzenia powoli się zmienia i tutaj widzę dwie poważne wady tego auta, 1. krótki, wysoki i mało komfortowy w dłuższych trasach jest naprawdę uciążliwy i na naszych drogach bardzo go buja zwłaszcza na tylnej kanapie gdzie umieszczony będzie fotelik, 2. głośność w środku do 100km znośnie ale powyżej 100km/h znacznie głośniej za głośno. wersja 3 drzwiowa. pełna ocena Minivan, 1.6 i 16V 4WD 105 KM manualna 4x4, 1999 r., 224000 km |
Duki 2009-07-02 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,54)
Generalnie jak go widzę to mi się serce raduje. Moja poprzednia Honda Civic była super, ale nieco "dziadkowa". HR-V ma styl! Pasuje zarówno do faceta jak i kobiety. Zachowanie podczas jazdy jak na tak wysoki samochód jest ok. Jeździ się tym fajnie. Mimo opisanych mankamentów (głównie w kwestii komfortu) nie żałuję zakupu. Samochód daje mi dużo radochy i lepiej radzi sobie na nieutwardzonych drogach po których muszę jeździć z racji wykonywanego zajęcia. Kupując ten model wskazane jest aby Ci się podobał, bo pod względem technicznym nie jest to super hi-end. Solidny przeciętniak nie sprawiający większych problemów. Wyróżniający się w tłumie. Zawsze mi się podobał i chciałem go kiedyś kupić. Przez to cały czas rajcuje mnie, kiedy rano do niego wsiadam. Uśmiech od ucha do ucha. Na to dobra muzyczka i w drogę :)) W takich chwilach kto by się przejmował paroma drobnymi mankamentami.
Pozdrawiam pełna ocena Minivan, 1.6 i 16V 2WD 105 KM, 2001 r., 180000 km |
Hubert 2008-11-12 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,00)
Jestem ogromnym fanem Hondy, miałem Del Sol , Civica, Accorda. Jeździłem mnóstwem innych Hond...
znam 1.6 V-tec - do tego samochodu, to za mało,aby pokonywać drogę szybciej niż 120 km/h. wersja D16W1 105 KM, no to jakieś nieporozumienie.
Idealny samochód na jazdę po mieście, wypady nad jezioro z dwojgiem dzieci i spokojny przejazd z Gdańska do Soliny. Całą przyjemność psuje jednak tragicznie mały bagażnik. Ja mam wersję 5d i 1 dziecko, muszę mieć pojemnik dachowy, bo wózek i jedna torba zajmują całą wolną przestrzeń. Tam, jak cholera brakuję tych 40 cm przedłużenia tyłu samochodu. Nie wsponę już o braku przesuwania tylnej kanapy do przodu, co też dało by dodatkową przestrzeń.
Jednym słowem bagażnik, to porażka projektantów auta. pełna ocena Minivan, 1.6 i 16V 4WD 124 KM, 2001 r., 61000 km |
cumelek pokaż Email » 2007-10-12 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,46)
Ogolnie autko jest przyjemne w uzytkowaniu (gdyby nie kilka zastrzezen wymienionych wyzej). Prowadzi sie dobrze, trzyma sie ulicy, Mozna wjechac w teren, na ktorym nie kazde auto sobie poradzi, chociaz bez przesady, bo to jednak nie terenowka. Ogolnie kupilem to auto 4 lata temu (nowe z salonu) bo bylem w nim zakochany, ale teraz je wlasnie sprzedaje, bo slaby serwis, drogie przeglady i buczacy most tylni daly mi sie juz za bardzo we znaki. Gdybym mogl kupic taka Honde z wiekszym silnikiem i przy okazji diesel a nie benzyna, oraz gdyby serwisy znaly sie na robocie, to prawdopodobnie kupilbym nowa taka Honde (tyle, ze juz ich nie produkuja), ale ogolnie niestety obiecalem sobie, ze hondy juz raczej nigdy mial nie bede :( a szkoda. pełna ocena Minivan, 1.6 i 16V 4WD 105 KM, 2003 r., 108000 km |
MarianEk 2008-09-24 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,77)
Samochod przyjemny o dosc oryginalnym wygladzie,ktory moze sie podobac. Wnetrze typowo japonskie.Duzo plastiku,poprawna prostota, bez szalenstw designerskich,czy imitacji luksusu.Materialy we wnetrzu najwyzej sredniej jakosci za to bardzo dobrze spasowane.Jakosc wykonczenia dobra.Niestety dosyc szybko z niektorych elementow schodzi farba i spod spodu przebija czarny plastik (przyciski otwierania szyb panel srodkowy).
Atutem jest dolaczany naped na tylne kola i zwiekszony przeswit.
Samochod ma tez pare mankamentow uzytkowych chociazby takich jak brak podswietlenia schowkow.Sa za to dwa schowki z przodu co jest niepodwazalnym plusem. Zuzycie paliwa zbyt wysokie jak na osiagi,ktore spokojnie moglyby byc lepsze.
pełna ocena Minivan, 1.6 i 16V 4WD 124 KM, 2004 r., 41000 km |
marek64 pokaż Email » 2003-07-28 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,00)
Dosc duzo pali - w miescie (klima) i na trasie (przy predkosci 130-140km/godz.) spala tyle samo 9,3l/100km.
Nie mialem okazji wyprobowac 4WD w zime.
Kiepska widocznosc do tylu - zamontuje czujniki w zderzaku.
Jest to doskonaly samochod na miasto i polskie fatalne drogi. To bylo dla mnie decydujacym argumentem aby go kupic. W poprzedniej Hondzie byly problemy z oponami i zawieszeniem z powodu dziur.
Przyjemnie sie prowadzi. O powaznych usterkach nawet nie mysle - tzn. jest to moja druga Honda i po dobrych doswiadczeniach nie spodziewam sie zawodnosci tego auta.
Jest toche maly (choc mam wersje 5D), miejsca wystarczajaco ale bez rewelacji.
Rzeczywiscie trudnym pytaniem jest jaki kupic nastepny samochod? pełna ocena Minivan, 1.6 i 16V 4WD 124 KM, 2003 r., 5000 km |
snake_71 pokaż Email » 2005-02-10 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,62)
Auto mam 14 miesięcy, przejechałem 40tys km - miasto, trasa, góry (także zimą). Następnego kupię HRV 5d albo CRV, zaraziłem się napędem 4WD. Auto się super prowadzi także w trasie w ciasnych łukach. Dynamiczne, odporne na stołeczne krawężniki, duże koła wybierają część nierówności na drodze. Stosunkowo krótkie nadwozie (wbrew pozorom) ułatwia parkowanie. Auto b. zwrotne. REWELACJA. Minusem jest spore spalanie. Gdybym mógł coś zmienić, dodałbym mu 15cm z tyłu i powiększył bagażnik, bo przy niektórych hobby robi się ciasno :))) pełna ocena Minivan, 1.6 i 16V 4WD 124 KM, 2000 r., 136000 km |
Gosia 2003-07-24 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,15)
Uwielbiam swoje autko! Dziurawe ulice Warszawy, wysokie krawezniki, czy zaspy sniegu nie sa dla mnie i mojej Hondzi problemem. Zastanawiam sie co dalej, jaki samochod bedzie nastepny? Gdyby tylko HRV produkowali w innej wersji silnikowej, np. 2.0 !!!!! Jednak brakuje jej mocy, zwlaszcza teraz latem przy wlaczonej klimatyzacji. Czemu producent na to nie wpadl?! No i stylistyka i wykonczenie wnetrza mogloby sie poprawic! Ale tak w ogole to super samochodzik, szczegolnie dla kobiety :o) pełna ocena Minivan, 1.6 i 16V 4WD 124 KM, 1999 r., 88000 km |
sportlada pokaż Email » 2003-11-15 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,77)
Każy kiedy kupuje HR-V widzi co kupuje, wie ile to pali, ile ma miejsca w środku i do czego mu sie to przyda. Mi służy tylko i wyłącznie jako auto do pracy bo na trasę to sie nie nadaje(szybko nie pojedzie i trzeba często tankować)Jako auto rodzinne też się nie sprawdzi.Podoba mi się bo zwraca teraz na siebie uwagę wyglądem.Mieszkam w Łodzi i jest tu dużo podobnych.Mam najgrubsze rury jakie istnieją na rynku jako progi, na tylnym zderzaku i z przodu z reflektorami Helli.Miód. pełna ocena Minivan, 1.6 i 16V 2WD 105 KM, 2001 r., 17000 km |
adek 2005-01-24 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,08)
powala mnie zalozenie niektorych ludzi ze jest to auto terenowe i brakuje im reduktorow i blokad mostow - ludzie nie oszukujmy sie to jest auto miejskie i na trase (dla 2 osob) do radzenia sobie w trudniejszych warunkach drogowych NIE JEST TO TERENOWKA... auto mnie nie zawiodlo bardzo je lubie i kiedy trzeba auto rewanzuje sie ;), mnostwo przyjemnosci z jazdy, bezproblemowe parkowanie, wysokie krawezniki - nie istnieja... i takie tam, acha wygodnie sie wsiada i wysiada :) pełna ocena Minivan, 1.6 i 16V 2WD 105 KM, 2001 r., 52000 km |
cobi-71 pokaż Email » 2006-08-04 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,15)
super samochód dla żony na miasto , w trasę za słaby silnik ( wyprzedzanie ) , przy większych prędkościach hałas ( ale to w końcu "terenówka"), niestety dla rodziny teagicznie mały bagażnik , a próba "zainstalowania dzieciaka w foteliku na tylnym siedzeniu -dramat (wersja 3 dzwiowa ) .Podsumowując- jeśli nie masz dzieci , 90% tas to masto , czasami niezbyt długie wypady we dwoje i i chcesz mieć niebanalny , niezawodny samochód polecam pełna ocena Minivan, 1.6 i 16V 4WD 105 KM, 2000 r., 7 km |
sfork pokaż Email » 2008-10-19 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,46)
Super autko na polskie drogi (dużo mniej odczuwane dziury - "0" problemu w przypadku kiedy sołtys zwinie asfalt). Są osoby które uważają że beznadziejne 4x4 proponował bym tym osobom kupno Uaza. 4x4 działa jako wspomaganie bezpoślizgowego ruszania (bardzo przydatne w przypadku ciągnięcia przyczepki)a nie jako rozpylacz błota!!!
Przed kupnem tego autka zastanów się do czego będziesz go używał jeśli chcesz być z niego zadowolony
pełna ocena Minivan, 1.6 i 16V 4WD 105 KM, 2000 r., 11000 km |
Super okazje u dealerów
806 samochodów w ofercie
Rabaty do 109 200 pln!
Honda HR-V

51 komentarzy
35 dyskutujących
Ostatnie komentarze:
mi jak narazie nie bierze. ludzie narzekaja ze wciaga bo te silniki sa juz uzywane od 10 lat a bez remontu to dziwne zeby nie bral... co do przerobienie to w kosztach masz obrobke glowicy i sama glowice rozrzad a kompa sie raczej przerabia bynajmniej tak to u kumpla w crx wygladalo ze robil ze swojego d16z6. ale to musisz sie juz zorientowac u ludzi ktorzy sie tym zajmuja na "codzien"
skoro to silnik civica d16 jest w hrv to bierze olej jak mniemam??? miałem kiedyś civica po jajku 1.6 105KM i niestety brało to olej jak dzikie. Generalnie ten silnik to kaszana i to mnie wkurza w tym aucie bo nie stać mnie na wersję z vtec:/
Czy mogę założyć głowicę od VTECA i zmienić wiązkę ? i też trzeba kompa czy nie??? jaki koszt około jest częsci + robocizny aby zrobić swapa i mieć 125 KM???
dzięki z góry za odp
za 1300 napewno nie kupie
to juz wole od d16z6 czy cokolwiek innego z d16+v-tec i bede mial to samo
wiele taniej
Zobacz również
Kierowcy, którzy oglądali Honda HR-V, oglądali także
Dowiedz się więcej o Honda HR-V
Kierowcy zainteresowani tym modelem, odwiedzili także
Honda HR-V - eksperyment z Japonii
Czego to marki samochodowe nie zrobią, żeby jakoś sprzedać swoje produkty? Nie wystarczy już oryginalna reklama, bo i tak kilka dni później Biedronka wypuści nowy spot i przyćmi wszystkie pozostałe na rynku. Teraz motoryzacja jest na tyle rozwinięta, że trzeba znaleźć nowe nisze, a Honda jakiś czas temu postanowiła się z tym zmierzyć. |
Nowa ocena

Rankingi
Porównywarka

Polecamy!
Kilka dni testu redakcyjnego najnowszej generacji Porsche 911 przeleciały szybko, jak 4,3 sekundy, w...
Tani, ale z charakterem - Chevrolet CruzePróby nadania zadziornego charakteru tanim samochodom niemal nigdy nie kończą się dobrze. Zazwyczaj bowiem...
Ekologiczne uzupełnienie oferty - Peugeot 3008 HYbrid4Peugeot 3008 stanowi pomost między kompaktowymi kombi i crossoverami. W przeciwieństwie do miejskich...
Galerie
Seat Ibiza Cupra ConceptAuto w Firmie
Najczęściej oceniane auta firmowe
autoWcentrum
najwyższe oktanyAuta - Honda HR-V
najaktywniejsiKierowcy - Honda HR-V
najnowszeDzienniki pokładowe
- termostat (otwierał się o kilkanaście stopni za wcześnie)
- linka gazu (przet...
Od pewnego czasu podczas ruszania z pierwszego biegu dochodziły dziwne dźwięki z...

Ocena: