Ocena dotyczy

barciooo pokaż Email »

Dodał: 10.06.2009

Jeździ tym autem:

2 lata

ocena- mocne 4 za niezawodność silnika i skrzyni. reszta już jest mało istotna mając na uwadze 40 tyś km rocznie jakie przejeżdżam moduśkiem po "asfaltowych stepach" warszawskich ulic jak i mazowsza.

(kultura pracy, elastyczność)

Co do silniczka nie mam zastrzeżeń.jak na 1.4 jeździ wysmienicie. czy w trasie czy też mieście wykazuje się dużą elastycznością w spalaniu paliwka. jedyne co mi akurat przeszkadza w kontrolowaniu silniczka to elektroniczne sterowanie przepustnicy.po naciśnięciu pedału gazu obroty rosną z półsekundowym opóźnieniem a nawet i większym. mocno utrudnia szybki przejazd kiedy trzeba sprawnie reagować

wszystko jest zestrojone wręcz wyśmienicie. Biegi wchodzą bezproblemowo, łagodnie i co najważniejsze cicho. Jedyne co może przeszkadzać to dopasowanie przełożenia poszczególnych biegów w stosunku do uzyskiwanych prędkości na najbardziej ekonomicznym zakresie obrotów silnika- 100km/h uzyskuje przy ok 3 tyś obr/min. Jeśli chodzi o wyższe prędkości to myśle że wiadoma sprawa

jedyną bolączką jaka mi się przytrafiła 3 razy w ciągu ostanich 7 miesięcy (dość kosztowną) to awaria wspomagania kierownicy a uściślając zaburzenia pracy elektronicznego modułu sterującego który nie dość że zaburzył możliwości manewrowe modusika to jeszcze na dodatek przy ostatniej wizycie w warsztacie nie dawał "żadnych znaków życie" (nie można było go odpalić). na szczęście znalazł się człowiek który to wszystko ogarnął tak że wszystko funkjonuje jak należy i w dodatku co było dla mnie nie lada zaskoczeniem wziął za naprawę naprawde symboliczne pieniądze. mówiąc symboliczne mam na myśli proporcje do czasu jaki stał modusik na kanale( niespełna 2 miesiące bez 3 dni)

wielka szyba, dużo miejsca w środku. wszystko ładnie pięknie ale zawsze musi być jakieś ale- słupki przednie to jest pięta achillesowa tego zagadnienia.myśle że każdy właściciel modusa ma podobne zdanie w tej kwestii

jakże było moje wielkie zaskocznie wsiadając do tego samochodu na początku drogi jaką przejechaliśmy razem. z zewnątrz mały smarkacz o niezbyt wielkich gabarytach, a w środku... mnóstwo miejsca, wygodne siedzenia, fajnie zaprojektowana deska rozdzielcza, duża ilość schowków. Na "-" mogę tylko zaliczyć bezsensowny profil na środku tylnej kanapy którego nie da się w prosty sposób zdemontować!!!! makabra. O bagażniku już nie wspominam bo myśle że pojemność jest normalna jak na samochodzik typowo miejski choć nie powiem- przydało by sie więcej. dodatkowy atut to spora ilość schowków- np pod siedziskiem- (nie siedzeniem) pasażera na dokumenty i inne kartki itp.
Wynajem samochodów w atrakcyjnych cenach!

wszystko pięknie- szybko się nagrzewa silniczek dając w krótkim czasie max temp. z nawiewów- już po przejechaniu 4 km. od ruszenia nie grzejąc silnika wcześniej. w lato tez jest ok- klima daje ulge w koreczkach warszawskich stwarzając fajną możliwość regulacji.

Przestrzeń

kierowcy i pasażerów

bez zastrzeżeń.wygodnie przestronnie i naprawde sympatycznie

również bez zastrzeżeń- wspomagam się radyjkiem więc raczej nie zwracam uwagi na głośność w trakcie jazdy

tu jest naprawdę dobrze.mam z reguły ciężką noge ale i tak średnia spalanie nie przekracza 7.5 l/100 km więc myśle że jest ok. w trasie udało mi się zejść do ok. 5 l/100km jadąc nad morze ale to i tak myśle że wynik byłby lepszy ponieważ lecąc trasą cięgle coś się działo- wykopy, zmiana organizacji ruchu itp ekscesy fundowane nam przez kochanych drogowców

Spalania 1.4 i 16V 98 KM

oszczędny zrównoważony dynamiczny
Koszt miesięczny [zł]:

5255075100
15 tysięcy km rocznie
Koszty są obliczane na podstawie aktualnych cen paliw z serwisu Paliwa.

jestem zadowolony z tego zestawienia bo za samochód nie dałem jakiejś chorendalnej sumy a jeżdże tam gdzie chce i kiedy chce.!

drobiazgi

łączniki stabilizatorów, silentbloki + sworznie wachaczy przód- tosą główne bolączki zawiesznia. Reszta jest jak najbardziej ok

poważne usterki

jak wspominałem wcześniej- wspomaganie- na to trzeba naprawdę uważać i jak się zacznie pojawiać komunikat odnośnie błędów ukł. kierowniczego, walić do elektronika bo może się to przerodzić w poważną inwestycje- ja osobiście wpakowałem w to urządzenie ok 3 tyś zł

Co najbardziej Cię zaskoczyło pozytywnie w tym aucie ?

Silnik: jest tak upakowany że czasami się zastanawiam jaka tęga głowa go tak upchneła głęboko aż na ścianie grodziowej

Czy autor kupiłby to auto jeszcze raz?

Zgłoś sugestię usunięcia

Renault Modus

21 komentarzy

19 dyskutujących

Ostatnie komentarze:

~Valdo~Valdo

Żadnych poduszek pow. nie trzeba wymieniać. Winą zapalającej się kontrolki jest złączka pod siedzeniem kierowcy od napinacza i bocznej poduszki. Wymiana żarówek - 4 wkręty -> odchylamy w dół przedni zderzak -> długim kluczem odkręcamy i wyjmujemy całe reflektory. Czas ok 30 min. Od roku jeżdżę na Osram Long Life i problem z wymianą przestał istnieć. Autko użytkuję od 4 lat i jak dotąd bezawaryjne. Spalanie rewelacja, na trasie można zejść w okolice 3 litrów 90-100 km/h. 4 dorosłe osoby podróżują bez problemu. Jeżeli ktoś ma problem z podnośnikiem szyby - nie dajcie sobie wcisnąć w serwisach całego podnośnika. Idealnie pasuje sam ślizg od Scenica II (ok 20 zł). Planuję w niedługim czasie zmianę autka na nowszy rocznik. Przy dzisiejszych cenach paliw zostanę przy tej marce. Dla porównania volkswagenowe 1,4 mają zaledwie 2 km więcej, ale znacznie większy apetyt na paliwo.

~grab~grab

super autko a zdania uzytkownikow zawsze beda podzielone a zwlaszcza nieudacznikow ktorzy maja dwie lewe rece i sami nie potrafia nic zrobic to niech placa

~irek~irek

Ciekawe jak Modusy 1.2 radzą sobie na gazie- sekwencja

Przejdź do dyskusji

Zobacz również

Kierowcy, którzy oglądali Renault Modus, oglądali także

Opony letnie w najlepszych cenach!

Dowiedz się więcej o Renault Modus