Motosłownik
Toyota Land Cruiser IV
(od 2002)
- w klasie samochodów:
- Duże SUVy
- na podstawie liczby ocen:
- 88
- Przeniesienie napędu
- 33%
- Zawieszenie
- 30%
Kontroluj spalanie i wydatki z naszym Dziennikiem kosztów!
- Średnia ocena:

Lista opinii o Toyota Land Cruiser IV
| Filtrowanie opinii: | |
| Autor/Ocena | Samochód/Komentarz (Całokształt) |
|---|---|
Prezes 2008-09-15 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,08)
Mechanizmy bez zarzutu ale zła ocena jest za korozję i lakier.Koroduje wszystko łącznie ze śrubami w silniku.W pierwszym roku trzy razy wymieniano felgi czego zupełnie nie rozumiem bo podobno są aluminiowe.Maska silnika była cała w kropki więc po dwóch latach musiałem ją pomalować mimo małego przebiegu i nie eksploatowania zimą.Auto nigdy nie jeździło w terenie ale pikanterii dodaje fakt że Toyota w gwarancji samochodu terenowego napisała że Cyt:"może odmówić gwarancji w przypadku eksploatowania samochodu na złych drogach"!!!!!.Z poważniejszych usterek oprócz korozji to: woda w reflektorach , wycieki z amortyzatorów , odpadnięcie osłony katalizatora i najdroższa to awaria automatyki zawieszenia(koszt naprawy 4000 zł.) pełna ocena Terenowy, 4.0 V6 250 KM, 2004 r., 80000 km |
Airbind 2006-01-02 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,77)
Ogolnie samochod i na teren - nawet bardzo trudny gdzie inne samochody nie mysla o pokonaniu takich drog. Nawet sami przedstawiciele Mercedesa, Nissana, Mitsubishi itp. nie chcieli wjechac w taki teren jak zawiezli nas na przetestowanie landa. Gorka okolo 42stopni bylismy pewni ze samochod spadnie do tylu. Ma tyle systemow ze nawet po sniegu - zakrety wszyscy jada 40km/h a tu 120 i zero poslizgu. Polecam szczerze jest to limuzyna i terenowka. Jezeli interesuje Cie bardziej limuzyna na duzych kolach zastanow sie albo nad Land Crusier 100 albo Lexusami jeepami. Sa one w podobnych kastach tyle ze maja bardziej komfortowe wykonczenie tyle ze mniej systemow ktore zawsze pomoga w trudnych warunkach. pełna ocena Terenowy, 3.0 D-4D 173 KM, 2005 r., 3000 km |
daktyl pokaż Email » 2010-02-03 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,08)
Bardzo udane auto. Szkoda że brak mu wielu pożytecznych gadżetów- czujnik deszczu, podświetlenia lusterek, podgrzewanych tylnych siedzeń (wersja ze skórzaną tapicerką). A także fatalna jakośc lakieru, odłupujący się lakier na "ALU FELGACH". Zły obieg ogrzewania powoduje przy "pełnym " samochodzie parowanie szyb, a przy padającym śniegu w temperaturze poniżej -5stC wycieraczki zamieniają się w bryły lodu. Do tego zbyt późno działające systemy anty poślizgowe...Te uciążliwe drobiazgi niestety w mojej ocenie rzutują negatywnie na ocenę ogólną tego WSPANIAŁEGO KOLOSA,W moim przypadku zaważył jeszcze fakt trzykrotnej awarii czujnika wysokości zawieszenia. To było niebezpieczne!!! pełna ocena Terenowy, 4.0 V6 250 KM, 2005 r., 162000 km |
Landcruiser 100 2006-08-07 ![]() ![]() ![]() ![]() (2,46)
Jak za samochod za takie pieniadze, nalezy oczekiwac kilku rzeczy:
1 Niezawodnosci
2 jesli juz sie stanie to pozadnego i profesjonalnego serwisu
Do tej pory nie moge sie wyrazic pozywnie, a najbardziej bulwersuje mnie fakt, ze to auto tyle kosztowalo. Moim zdaniem niezawodnosco TOYOTY to juz przeszlosc.
Jesli chcemy prawdziwego luksusu, to za podobne pieniadze polecam Renge Rovera Sport, lub Discovery (tez sa usterkowe, ale przynajmniej sie wie za co placi).
Dodam tylko jedno na obrone tego samochodu, jestem posiadaczem tzw 100ki, ktore nie sa za bardzo udane (elektronika etc). Podobno 90tki sa o wiele lepsze i mniej usterkowe. pełna ocena Terenowy, 3.0 D-4D 163 KM, 2004 r., 64000 km |
Tomek 2009-01-18 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,54)
toyota land cruiser 100 to królowa szos , duże gabaryty , luksusowe wnętrze(jest nawet DVD,webasto ,lodówka itp.), wspaniały mocny i sprawdzony silnik oraz układ jezdny będący wzorem dla innych terenówek czyni z tego samochodu moim zdaniem najlepszy samochód terenowy świata i porównanie tego auta do takich samochodów jak BMW X5 , Audi Q7 lub porsche to nieporozumienie , tamte samochody to typowe SUWy niemogące się nawet zbliżyć właściwościami terenowymi do toyoty. Nie zamienię tego modelu na inny , bo nic lepszego nie ma a rynku pełna ocena Terenowy, 4.2 TD 204 KM, 2003 r., 190000 km |
darek 2008-02-21 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,62)
Szkoda ze tego typu samochod nie ma lancucha rozrzadu tylko pasek - to podnosi koszta serwisu. Z jednej strony troche duzy jak na np. parkowanie w miescie, z drugiej - poczucie bezpieczenstwa jest rewelacyjne. Widocznosc na drodze doskonala, tylko trzeba uwazac przy parkowaniu i cofaniu. Stojacego za mna Seicento nie widzialem w zadnym lusterku...gdyby nie czujnik cofania bylbym mu przylozyl. Wbrew pozorom nie pali duzo, dla porownania Honda Civic (rowniez automat) pali mi w miescie 8.5 l benzyny, czyli jest drozsza... pełna ocena Terenowy, 3.0 D-4D 173 KM, 2007 r., 17000 km |
Grzegorz 2005-12-16 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,85)
Narazie jestem bardzo zadowolony, limuzyna, terenówka w jednym,
Powiem tak- jezeli chesz naprawde szybko jeżdzic, to nie kupuj żadnego SUW-a czy Land Cruisera tylko sprotowa lub osobowa bryczke, a jak lubisz duże wygodne samochody z rozsadnymi parametrami przysieszenia i predkości maks to propomuje Landa,to jest taki " krażownik" na kazda droge. Mi sie szczególnie spodoboło zawieszenie - miekie,regulowane, poprostu bajer,, polecam i zapraszam do klubu Toyot- Land Cruiserów. pełna ocena Terenowy, 3.0 D-4D 173 KM, 2005 r., 33000 km |
Tomekzlasu pokaż Email » 2006-04-12 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,77)
Jak na swoja masę i wzgląd ,że to ciągle samochód terenowy wszystko OK. najwiecej czasu spedziłem przez ten okres w serwisie z powodu "dodatków" o których pisałem wcześniej . Albo wadliwość urządzeń albo kiepski serwis co trudno stwierdzic , bo każdy zwala winę na każego > jeżeli Toyota to tylko z wyposażeniem fabrycznym , bez dodatków z UE(lub Chin) ja straciłem ok 8 dni w serwisie na zbędne reklamacje owych dodatków !!! pełna ocena Terenowy, 3.0 D-4D 173 KM, 2005 r., 6000 km |
Barbara.6156951 pokaż Email » 2003-06-05 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,15)
Z uwagi na mało elastyczny silnik szczególnie w zakresie obrotów od niskich do 1600, 1800 obr/min samochód dość trudny do jazdy w mieście. Przy dość niskich prędkościach "trudno" dopasować bieg czy jedynka czy już dwójka. Silnik "protestuje" przy próbach jazdy na drugim biegu przy prędkościach poniżej 35 km/godz. Na trasie rewelacyjny - podobnie w terenie. pełna ocena Terenowy, 3.0 D-4D 173 KM, 2005 r., |
24pracus pokaż Email » 2006-11-14 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,15)
Gdyby nie pseudo fachowcy z serwisu, którego nazwę pominę (jeszcze się z nimi użeram o wymianę psujących się części zamiennych), dałbym 5. Land Cruiser to obecnie najlepszy kompromis między dzielnością terenową a komfortem. Na polskie drogi nie ma nic lepszego. No i ten design - dobrze wygląda zarówno pod dobrym lokalem, jak i ubłocony po pachy :-) pełna ocena Terenowy, 3.0 D-4D 163 KM, 2003 r., 62000 km |
mavro 2009-01-21 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,85)
Ja jestem zadowolony, zawsze chciałem mieć LC 120, wcześniej w swojej poprzedniej pracy miałem możliwość częstego korzystania z tego pojazdu i w chwili obecnej zdania nie zmienię, że jest to najlepszy samochód na nasze warunki. Ekonomiczny, przyzwoite osiągi, bardzo komfortowy i nieźle poskładany. Nie traci na wartości. pełna ocena Terenowy, 3.0 D-4D 173 KM, 2008 r., 23000 km |
rafal 05 2008-08-30 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,69)
Poprzednio jeździłem LC 120 . W porównaniu do niej V 8 jest autem o 2 klasy wyżej. Komfort , prowadzenie (dużo mniejsze przychyły na zakrętach) kultura pracy silnika jest na wyższym poziomie. Jedynie w terenie moim zdaniem 120 radziła sobie lepiej, myślę że spowodowane jest to znacznie większą masą i gabartami V 8. pełna ocena Terenowy, 4.5 TD 286 KM, 2008 r., 27000 km |
executive 2009-04-11 ![]() ![]() ![]() ![]() (5,00)
jeżdżę tym autem od nowości (niecały rok) i ma juz przejechane prawie 60000km i nic nie puka nic nie stuka spisuje sie świetnie a jesli nie chcesz miec problemów z parkowaniem to kup wersje X (z kamerą cofania) i rada dla tych którzy planuja kupić landa to tylko skrzynia automatyczna a na pewno będziecie zadowoleni pełna ocena Terenowy, 3.0 D-4D 173 KM, 2008 r., 59000 km |
tomektst pokaż Email » 2007-02-13 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,38)
Na polskie drogi polecam HDJ100 4,2td z automatem. Duży wygodny i niezawodny. Extra zawieszenie aktywne w połączeniu z ogromnymi kołami i stałym napędem 4x4 dają poczucie komfortu i bezpieczeństwa. A poza tym, to dosyć rzadko spotykana wersja w Polsce chyba ze względu na cenę nowego. pełna ocena Terenowy, 4.2 TD 204 KM, 2002 r., 185000 km |
mk 2011-08-06 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,38)
bezawaryjnosc toyoty to mit auto kupolem nowe w salonie od samedo poczatku same problemy najwieksze z silnikiem popekane tłoki wtryski wymieniane dwa razy pompa wody popekaly poduszki od zawieszenia,przednie zawieszenie wymiana to wszystko przy przebiegu 100000-135000 tys porazka pełna ocena Terenowy, 3.0 D-4D 173 KM manualna, 2007 r., 135000 km |
Super okazje u dealerów
801 samochodów w ofercie
Rabaty do 109 200 pln!
Toyota Land Cruiser

25 komentarzy
25 dyskutujących
Ostatnie komentarze:
matt pisze ,że rozleciała mu się skrzynia automatyczna a później pisze ,że jeszcze poszło koło zamachowe. Głupek nie wie ,że jak jest automat to nie ma koła zamachowego i na odwrót.
Marek niestety wtryski ci poleciały ja miałem tak samo na 18 400 wymienili na nowe pozdrawiam
LC 120 d4d 2006. Jest to mój trzeci Land. I nie wyobrażam sobie kupna innego auto. Land nigdy mnie nie zawiódł i zawsze dowiozl do celu. Znakomity komfort, małe spalanie, bezawaryjnosc i brak ograniczeń co do jakości drogi po której Jedziesz to powód by kupić LC. Ważne by serwis przechodził w ASO wtedy dojezdzi do 500.000km!!! Polecam ten samochód
![]()
Toyota Land Cruiser na firmę
Sprawdź, ile możesz odliczyć podatku VAT
Porównaj liczbę punktów serwisowych z konkurencją
Sprawdź raty leasingu/kredytu
Policz, od jakiego przebiegu warto dopłacić do diesla
![]()
Zobacz również
Kierowcy, którzy oglądali Toyota Land Cruiser, oglądali także
Dowiedz się więcej o Toyota Land Cruiser
Kierowcy zainteresowani tym modelem, odwiedzili także
Masa nowości
Jak się ma studwudziestokilowe cielsko o wzroście 185 cm to jakoś naturalnie bardziej lubi się masywne i pakowne auta SUV niż niskich, sportowych chudzielców. Land Cruisera od lat cenię więc za pakowność. Pod tym względem szósta generacja bardzo mi się podoba. Samochód ma długość 448,5 cm, szerokość 188,5 cm, wysokość 187,5 cm i rozstaw osi 245 cm. |
Nowa ocena

Rankingi
Porównywarka

Polecamy!
Kilka dni testu redakcyjnego najnowszej generacji Porsche 911 przeleciały szybko, jak 4,3 sekundy, w...
Ekologiczne uzupełnienie oferty - Peugeot 3008 HYbrid4Peugeot 3008 stanowi pomost między kompaktowymi kombi i crossoverami. W przeciwieństwie do miejskich...

Ocena: