Ocena dotyczy

alfa147

Dodał: 04.01.2010

Jeździ tym autem:

niecały rok

Alfę kupiłem żeby spełnić swoje marzenie, od dawna chciałem mieć 147. Czytałem sporo o tym że to są awaryjne samochody, ale jakoś się tym nie przejmowałem. Do teraz. Samochód kupiłem pół roku temu, od tamtego czasu zostawiłem w warsztatach 5tys zł. Mam już tego pomału dość. Najgorsze jest to że jak już zrobię jedną rzecz to za chwile psuje się następna. Najbardziej awaryjne jest zawieszenie, naprawiane dwa razy w przeciągu dwóch miesięcy. Pierwszy raz zrobiłem prawy i lewy dolny wachacz w przodzie, po ok 2 miesiącach zaczęło mi coś stukać w prawym przednim kole. Znowu musiałem wymienić wachacz plus łączniki stabilizatora i poduszki. Teraz dodatkowo mam luzy na przekładni kierowniczej. Samochód poza tym pije wyjątkowo duże ilości oleju... ok. 1l na 1000km. Gdyby nie to że tak bardzo podoba mi się ten samochód to już bym się go dawno pozbył. Trudno się gniewać na Alfe. Jesteś wkurzony jak musisz bulić w warsztacie (w tym miesiącu kosztowała mnie 1400zł), ale jak do niej wsiadasz, odpalasz to złość pomału mija....ale to wszystko do czasu, aż znowu się nie popsuje. Boże, ile można naprawiać ten samochód, dlaczego nie można nią po prostu jeździć, rozumiem czasami jakieś usterki, to normalne, ale nie co 2tyg nowy problem. Może trafiłem na jakiś trefny egzemplarz?

(kultura pracy, elastyczność)

Wynajem samochodów w atrakcyjnych cenach!

Przestrzeń

oszczędny zrównoważony dynamiczny
Koszt miesięczny [zł]:

5255075100
15 tysięcy km rocznie
Koszty są obliczane na podstawie aktualnych cen paliw z serwisu Paliwa.

drobiazgi

poważne usterki

Zgłoszone usterki tego auta

• Zawieszenie: Przednie zawieszenie, u mnie głównie dolne wachacze, łączniku stabilizatorów.
  • Silnik: Pije dużo oleju,(ok 1l na 1000km) trzeba to ciągle kontrolować co jest wkurzające.

Czy autor kupiłby to auto jeszcze raz?

Zgłoś sugestię usunięcia

Alfa Romeo 147

160 komentarzy

119 dyskutujących

Ostatnie komentarze:

~aga~aga

kupiłam alfę 147 1.9 jtd i mam problem .chetnie spotktam sie z kims kto dobrze zna się na tych samochodach,najbardziej mnie denerwuje ze bardzo kopci!

~Idealna audicka~Idealna audicka

do KRÓL SZOSY który wypowiadał sie na początku....Jeśli ty twierdzisz że Opel ma dobra blache to chyba w życiu opla nie miałeś.Jestrm serwisowym lakiernikiem i powiem ci tyle opel to DNO.astra 1 była jaka taka ale juz vectra b- kompromitacja ,astra 2 nadkola wiecznie w rdzy astra 3 Pęcheże pod lakierem w rocznym aucie ze już nie powiem o vectra C w której nawet podszybie rdzewieje.Co ty wiesz o Oplach? Jezdziłem też Audi a4 b5 1.8 silnik padaka zre ile widzi a te 120km ma chyba tylko w fabryce, elektryka dno panel climatronic od wilgoci glupieje centralny też, zmienilem na a4 2007 i 2.0tdi i tu to samo nic poza silnikiem w tym aucie nie ma dobrego teraz mam alfinke 147 1.6ts 120 i TO JEST AUTO,awaryjne jak każde ale nie mam odrazy do niego,nie rdzewieje,pali adekwatnie do pojemnosci ale zbiera sie o niebo lepiej ( tu pewnie posypie sie grad że jest lżejsze niż audi b5) racja jest lżejsze tyle że ten silnik przynajmniej ciągnie auto od dołu a audi to szajs ma na niskich okropne dziursko.Alfa nie szpeci mi garażu,w alfie zawsze mam dobry humor,alfa jest ladna nawet jak nie ma połowy przodu i trzeba wstawić cwiartke alfa nie jest nudna i nie jest dla nudziarzy zafascynowanych wiejskim golfem.Kto alfy nie miał nie zrozumie czym to auto jest to auto ma swoje ja,swój charakter kaprys lepszy i gorszy dzien,co ranek wyglada inaczej i jest w niej coś co nie pozwala jej sie pozbyc. Jak mijam na drodze wiejskich wlascicieli idealnych audicek to mam ochote na nie nasrać

~komptom~komptom

Posiadam Alfe 1,9 JTDm 120KM z 2008 roku od początku kupioną w polsce; przejechane 85tys. po polskich drogach; przy tym przebiegu wymieniony aktualnie jeden łącznik stabilizatora, wachacz przód i wachacze tylne wleczone (koszt 500zł części; 200zł robocizna). Przy przebiegu 70tys. wymienione łożysko oporowe sprzęgła;
Silnik pracuje rewelacyjnie; wymiana oleju co 15tys. km;
Jestem bardzo zadowolony z tego samochodu - spalanie głównie po mieście 7-7,5l.
Czyli jak widać koszty serwisu i utrzymania w przeciągu czterech lat są jak najbardziej zadawalające.

Przejdź do dyskusji

Zobacz również

Kierowcy, którzy oglądali Alfa Romeo 147, oglądali także

Opony letnie w najlepszych cenach!

Dowiedz się więcej o Alfa Romeo 147