Motosłownik
Alfa Romeo 147 1.6 i 16V T.Spark 120KM
(od 2000)
- w klasie samochodów:
- Niższa klasa średnia
- na podstawie liczby ocen:
- 74
- Silnik
- 50%
- Układ elektryczny
- 31%
Kontroluj spalanie i wydatki z naszym Dziennikiem kosztów!
- Średnia ocena:

- Zadaj pytanie
Opinie o Alfa Romeo 147 1.6 i 16V T.Spark 120KM
Nadwozia Alfa Romeo 147
Silniki Alfa Romeo 147
- 1.9 16V JTD 140KM, 2003-2005 (23)
- 1.9 16V JTD 150KM, 2005-2012 (11)
- 1.9 JTD 115KM, 2000-2012 (56)
1.9 JTD 101KM, 2005-2012
- 1.9 MultiJet 8v 120KM, 2005-2012 (1)
Lista opinii o Alfa Romeo 147 1.6 i 16V T.Spark 120KM
| Filtrowanie opinii: | |
| Autor/Ocena | Samochód/Komentarz (Całokształt) |
|---|---|
Wojtek 2007-05-18 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,77)
Samochód, który jest czymś więcej niż tylko przedmiotem. Alfa ma duszę, żyje i daje to odczuć kierowcy. Samochód, który ma swoje kaprysy i potrafi dostraczyć właścicielowi skrajnie różnych wrażeń. Zawsze to jednak są wrażenia, a nie tylko beznamiętne wożenie tyłka. Potrafi zachwycić precyzją prowadzenia i jazdą po łukach na pełnym gazie, komfortem podróży w klimatyzowanym wnętrzu, muzyką z systemu BOSE. Potrafi też wkurzyć i doprowadzić cię do furii. Jednego dnia łasi się do ciebie, usypia czujność, rozleniwia stylem, a następnego zdradza w perfidny sposób i zostajesz bezradny. A do tego wszystkiego słono za to płacisz. Kto nie jest w stanie sobie z tym poradzić niech szuka innej marki. Cięzko sie uwolnić od Alfy, coś w niej jest co każe ci wracać. A mi każe to dać ogólnie dobrą ocenę, mimo tak wielu wad i słabych punktów. pełna ocena Hatchback, 1.6 i 16V T.Spark 120 KM, 2001 r., 90000 km |
alfa 2009-02-24 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,15)
Przesiadlem sie z primery p12 jakby nie patrzec z auta nowszego, drozszego i znajdujacego sie o klase wyzej w hierarchii, jednak roznicy nie czuje a jesli czuje cokolwiek to in minus dla nissana. Auto jest zrywne, dosyc pojemne, spora frajda z jazdy czasami przytrafiaja sie jakies male usterki ale ogolnie jest ok. Dla oszczednych polecam diesla, ceny czesci w porownaniu z moim poprzednikiem sa smiesznie niskie, zawieszenie moze i jest slabe ale wymiana calego przodu za 500zl jest smieszna. W nissanie moglem sobie pol wahacza za to kupic. Alfa to samochod o ktory trzeba dbac i wszystko robic na bierzaco. Nie mozna tutaj zapominac o wymianie oleju czy rozrzadu, jest jedna regula lepiej szybciej niz pozniej bo pozno moze byc juz za pozno ;) pełna ocena Hatchback, 1.6 i 16V T.Spark 120 KM, 2001 r., 88000 km |
ryba-pila pokaż Email » 2003-04-18 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,85)
To nie jest zwykły samochód - to Alfa... Jeśli masz dość wożenia się dupowozami, jeśli kochasz włoskie piękno, jeśli masz sportową żyłkę, jeśli chcesz żeby każdy oglądał się za Twoim wozem na ulicy, jeśli lubisz spojrzenia przechodzących dziewcząt - wybierz Alfę! Ten samochód zmieni Twoje życie, sprawi, że zwykła jazda do pracy będzie niezapomnianą przygodą a każdy wyjazd za miasto - świętem! Przyjrzyj się mijanym alfistom: każdy uśmiecha się za kółkiem od ucha do ucha - też się tak będziesz cieszyć, gdy poczujesz Cuore Sportivo. W Alfie jest piękno i siła - to jedyna, niepowtarzalna mieszanka warta każdych pieniędzy... Jeśli się jeszcze wahasz - zajrzyj na www.cuoresportivo.pl lub napisz do mnie maila. Odpowiem na każde pytanie. pełna ocena Hatchback, 1.6 i 16V T.Spark 120 KM, 2002 r., 2700 km |
ATLANTIS 2009-06-01 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,31)
Znakomicie wyposażone auto, wszystko pod ręką, za taką cenę wśród używek nie ma sobie równych...pod wieloma względami:
-atrakcyjny design
-znakomite prowadzenie
-wygodny i ergonomiczny
-wysokiej klasy materiały tapicerskie, po 8 latach ani śladu przetarć !!
-budzi skrajne emocje: przyciąga wodzący wzrok kobiet, a faceci na światłach od razu chcą się ścigać - gdy kupiłem swoją alficzkę - od razu się ożeniłem :))
Pomimo, że psują się drobiazgi, daję wysokie noty temu modelowi. pełna ocena Hatchback, 1.6 i 16V T.Spark 120 KM, 2001 r., 134000 km |
zrobiony_w_konia pokaż Email » 2005-07-21 ![]() ![]() ![]() ![]() (2,31)
bardzo źle, auto piękne - to fakt, ale to jego jedyny atut, za te pieniądze - szkoda słów. Ludzie!!! Nie kupujcie tej tandety, to jest drugie w mojej rodzinie i ostatnie auto marki A R. Opinia się potwierdza, że Włosi mają dobrą pizzę, ale samochody do d....Dyletanci w poznańskim serwisie, jedno naprawią, a drugie popsują i tak na okrągło - od czasu zakupu auto spędziło około pół roku w serwisie, co daje prawie 20 napraw pełna ocena Hatchback, 1.6 i 16V T.Spark 120 KM, 2003 r., 68000 km |
regi79 pokaż Email » 2003-04-09 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,92)
Za drogie jak na swoja cene - Zalety - Piekny samochod - wygodny , Wspanialy silnik i skrzynia ( elastyka super ) Cuore Sportivo . I tu zalety sie koncza . W moim przypadku - zwichrowanie tarcz przy 16 tys , wymiana drazka stabiloizatora osi tylniej . Przepalanie sie lampek i diod od pokretel ogrzewania . Chcesz miec piekne auto kupuj ale wiedz ze niestety bedzie sie psuc i co najgorsze to jakis upierdliwe drobiazgi pełna ocena Hatchback, 1.6 i 16V T.Spark 120 KM, 2001 r., 23000 km |
mtrans 2005-08-02 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,46)
Jak na razie nie mam powodów do narzekania, za to mam wiele powodów do zadowolenia: ładny wygląd, znakomity silnik i zawieszenie. Na polskich drogach niewiele jest samochodów mogących rywalizować z AR pod względem przyśpieszenia i prędkości maks. Auto bez problemu rozpędza się ponad 200km/h. Osobiście rozwinąłem juz prędkość 220km/h, ale na pewno przyczyniła sie do tego beznyna 98 pełna ocena Hatchback, 1.6 i 16V T.Spark 120 KM, 2002 r., 25000 km |
pepe (biuro pokaż Email » 2006-03-30 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,62)
Kochani wiadomo że Alfy kupuja maniacy pieknych aut i ja tak zrobiłem ale wiecej tego błędu nie popełnie chyba że zmieni się u nas klimat a drogi będziemy mieli jak we Włoszech.
Po prostu nie nie jest auto na nasze warunki nie załuje że je mam ale chcę już zmianić na bardziej odpowiednie. Satysfakcję z Alfy można czerpać z jazdy po drogach europejskich a nie po kołchozowych... pełna ocena Hatchback, 1.6 i 16V T.Spark 120 KM, 2001 r., 40000 km |
aldar pokaż Email » 2003-07-31 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,62)
Cud techniki na miarę 21 wieku. Do tego wygląd. Nie ma miejsca na ziemi, gdzie przejedziesz niezauważony. I ten przód. Jak Ktoś widzi cię z tyłu w swoim lusterku to myśli, że ... lepiej zapytać tych co ją widzieli :-). W dodatku Alfa jest skrótem nazwy "Anonima Lombarda Fabbrica Automobili", fabryki która powstała w 1897 r. - to szmat historii... pełna ocena Hatchback, 1.6 i 16V T.Spark 120 KM, 2001 r., 60000 km |
tower 2003-03-20 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,92)
Ogólnie oceniam samochód powyżej 4, ale nie doskonale. Na plus - duża elastyczność, bardzo dynamiczny silnik, nowoczesna estetyka i wykończenie, detale. Na minus - stosunkowo duże zużycie w trybie miejskim, fatalnie niskie przednie zawieszenie ( biorąc pod uwagę polskie warunki parkowania samochodów, dużo krawężników zupełnie nie do pokonania :) pełna ocena Hatchback, 1.6 i 16V T.Spark 120 KM, 2001 r., 10000 km |
Majkelxxxfuracz 2007-12-18 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,62)
Bo lubię tym jeździć. Jest ładna i superancko wyglądają czerowono podświetlone zegary i wogóle wygląda i jeżdzi się jak sportowym bolidem. Czuję się w alfiorce zajebiście bo jazda tym to przyjemność. Reszta to tragedia.
Trzeba mieć respekt do tego samochodu inaczej nie pojeździmy długo. Auto dla opanowanego kierowcy jest super. pełna ocena Hatchback, 1.6 i 16V T.Spark 120 KM, 2002 r., 170000 km |
007 2009-03-18 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,46)
Czasami mnie kusi sprzedać jak mam gorszy dzień:) wystarczy postawić autko umyte przed domem i tylko zerknąć na nie :) wszystko się odmienia:) nie mówiąc o tym jak się wsiądzie i zacznie jechać :) niektórzy dziwnie się na mnie patrzą jak jadę sam z uśmiechem na buzi :)jazda tym autem sprawia mi ogromną frajdę i przyjemność... pełna ocena Hatchback, 1.6 i 16V T.Spark 120 KM, 2001 r., 160000 km |
mazzi pokaż Email » 2003-10-12 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,77)
Polecam autko kazdemu, jazda to sama przyjemnosc a i gorzka lezke na stacji bezynowej mozna jakos przelknac. Jesli ktos sie wacha polecam salon Alfy i przyjrzenie sie samochodzikowi z bliska. Jesli ktos z Was nie zakocha sie w tej czerwieni to... pozostaje mu jazda probna :P pełna ocena Hatchback, 1.6 i 16V T.Spark 120 KM, 2003 r., 5000 km |
alandia pokaż Email » 2009-06-24 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,54)
Alfa to piekne auto, ale wymagajace troski i szczegolnego traktowania oraz cierpliwosci. Mnie meczylo czeste odwiedzanie serwisu z powodu drobnych usterek, ktore dawaly o sobie znac juz po 2 miesiacach od chwili zakupu auta.Serwis autoryzowany rowniez nie jest tani. pełna ocena Hatchback, 1.6 i 16V T.Spark 120 KM, 2001 r., 71000 km |
M. 2007-07-18 ![]() ![]() ![]() ![]() (2,69)
Ogólnie - auto absolutnie nie warte pieniędzy które trzeba w nie regularnie wkładać. Silnik niemrawy, palący koszmarne ilości paliwa, zawieszenie w jeździe miejskiej nie sprawdza sie kompletnie, duża awaryjnosc, mała frajda z jazdy. pełna ocena Hatchback, 1.6 i 16V T.Spark 120 KM, 2003 r., 71000 km |
Super okazje u dealerów
801 samochodów w ofercie
Rabaty do 109 200 pln!
Alfa Romeo 147

160 komentarzy
119 dyskutujących
Ostatnie komentarze:
kupiłam alfę 147 1.9 jtd i mam problem .chetnie spotktam sie z kims kto dobrze zna się na tych samochodach,najbardziej mnie denerwuje ze bardzo kopci!
do KRÓL SZOSY który wypowiadał sie na początku....Jeśli ty twierdzisz że Opel ma dobra blache to chyba w życiu opla nie miałeś.Jestrm serwisowym lakiernikiem i powiem ci tyle opel to DNO.astra 1 była jaka taka ale juz vectra b- kompromitacja ,astra 2 nadkola wiecznie w rdzy astra 3 Pęcheże pod lakierem w rocznym aucie ze już nie powiem o vectra C w której nawet podszybie rdzewieje.Co ty wiesz o Oplach? Jezdziłem też Audi a4 b5 1.8 silnik padaka zre ile widzi a te 120km ma chyba tylko w fabryce, elektryka dno panel climatronic od wilgoci glupieje centralny też, zmienilem na a4 2007 i 2.0tdi i tu to samo nic poza silnikiem w tym aucie nie ma dobrego teraz mam alfinke 147 1.6ts 120 i TO JEST AUTO,awaryjne jak każde ale nie mam odrazy do niego,nie rdzewieje,pali adekwatnie do pojemnosci ale zbiera sie o niebo lepiej ( tu pewnie posypie sie grad że jest lżejsze niż audi b5) racja jest lżejsze tyle że ten silnik przynajmniej ciągnie auto od dołu a audi to szajs ma na niskich okropne dziursko.Alfa nie szpeci mi garażu,w alfie zawsze mam dobry humor,alfa jest ladna nawet jak nie ma połowy przodu i trzeba wstawić cwiartke
alfa nie jest nudna i nie jest dla nudziarzy zafascynowanych wiejskim golfem.Kto alfy nie miał nie zrozumie czym to auto jest to auto ma swoje ja,swój charakter kaprys lepszy i gorszy dzien,co ranek wyglada inaczej i jest w niej coś co nie pozwala jej sie pozbyc. Jak mijam na drodze wiejskich wlascicieli idealnych audicek to mam ochote na nie nasrać
Posiadam Alfe 1,9 JTDm 120KM z 2008 roku od początku kupioną w polsce; przejechane 85tys. po polskich drogach; przy tym przebiegu wymieniony aktualnie jeden łącznik stabilizatora, wachacz przód i wachacze tylne wleczone (koszt 500zł części; 200zł robocizna). Przy przebiegu 70tys. wymienione łożysko oporowe sprzęgła;
Silnik pracuje rewelacyjnie; wymiana oleju co 15tys. km;
Jestem bardzo zadowolony z tego samochodu - spalanie głównie po mieście 7-7,5l.
Czyli jak widać koszty serwisu i utrzymania w przeciągu czterech lat są jak najbardziej zadawalające.
Zobacz również
Kierowcy, którzy oglądali Alfa Romeo 147, oglądali także
Dowiedz się więcej o Alfa Romeo 147
Kierowcy zainteresowani tym modelem, odwiedzili także
Nowa ocena

Rankingi
Porównywarka

Polecamy!
Peugeot 3008 stanowi pomost między kompaktowymi kombi i crossoverami. W przeciwieństwie do miejskich...
Porsche 911 Carrera S Cabrio - auto z zasadamiKilka dni testu redakcyjnego najnowszej generacji Porsche 911 przeleciały szybko, jak 4,3 sekundy, w...
Galerie
Range Rover Evoque Victoria BeckhamAuto w Firmie
Najczęściej oceniane auta firmowe
autoWcentrum
najwyższe oktanyAuta - Alfa Romeo 147
najaktywniejsiKierowcy - Alfa Romeo 147
najnowszeDzienniki pokładowe
Miałem problem ze spryskiwaczem. Myślałem, że może coś się zapchało i dosyć dług...
A tak korzystając z okazji - mycie na bezdotykowej + nabłyszczanie specjalnym śr...