Motosłownik

Nie wiesz
co to jest
ACIS - Acoustic Control Induction System?

W naszym Motosłowniku znajdziesz odpowiedź!

Wyszukaj słowo
  • Podsumowanie auta
  • Alfa Romeo 147 1.6 TS 16v 105KM

(od 2000)
  • w klasie samochodów:
  • Niższa klasa średnia
  • na podstawie liczby ocen:
  • 73
Czy oceniający kupiliby ten model jeszcze raz?
(na podstawie 18 ocen)
TAK (72%)
NIE (28%)
Co najbardziej zaskoczyło pozytywnie oceniających?
  • Zawieszenie
  • 45%
  • Karoseria
  • 36%
  • Silnik
  • 18%
Uciążliwe usterki zgłaszane przez oceniających:
  • Zawieszenie
  • 75%
  • Silnik
  • 33%
  • Przeniesienie napędu
  • 17%
Zmieniasz auto?

Kontroluj spalanie i wydatki z naszym Dziennikiem kosztów!

Ciekawostki o Alfa Romeo 147 1.6 TS 16v 105KM

• Zadaj pytanie

Opinie o Alfa Romeo 147 1.6 TS 16v 105KM

Nadwozia Alfa Romeo 147

Silniki Alfa Romeo 147

Wynajem samochodów w atrakcyjnych cenach!

Lista opinii o Alfa Romeo 147 1.6 TS 16v 105KM

Filtrowanie opinii:
Autor/Ocena Samochód/Komentarz (Całokształt)
alfa147
2010-01-04
 (3,15) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Alfę kupiłem żeby spełnić swoje marzenie, od dawna chciałem mieć 147. Czytałem sporo o tym że to są awaryjne samochody, ale jakoś się tym nie przejmowałem. Do teraz. Samochód kupiłem pół roku temu, od tamtego czasu zostawiłem w warsztatach 5tys zł. Mam już tego pomału dość. Najgorsze jest to że jak już zrobię jedną rzecz to za chwile psuje się następna. Najbardziej awaryjne jest zawieszenie, naprawiane dwa razy w przeciągu dwóch miesięcy. Pierwszy raz zrobiłem prawy i lewy dolny wachacz w przodzie, po ok 2 miesiącach zaczęło mi coś stukać w prawym przednim kole. Znowu musiałem wymienić wachacz plus łączniki stabilizatora i poduszki. Teraz dodatkowo mam luzy na przekładni kierowniczej. Samochód poza tym pije wyjątkowo duże ilości oleju... ok. 1l na 1000km. Gdyby nie to że tak bardzo podoba mi się ten samochód to już bym się go dawno pozbył. Trudno się gniewać na Alfe. Jesteś wkurzony jak musisz bulić w warsztacie (w tym miesiącu kosztowała mnie 1400zł), ale jak do niej wsiadasz, odpalasz to złość pomału mija....ale to wszystko do czasu, aż znowu się nie popsuje. Boże, ile można naprawiać ten samochód, dlaczego nie można nią po prostu jeździć, rozumiem czasami jakieś usterki, to normalne, ale nie co 2tyg nowy problem. Może trafiłem na jakiś trefny egzemplarz?
pełna ocena Hatchback, 1.6 TS 16v 105 KM, 2001 r., 166000 km
wisnia19881
2011-05-06
 (4,54) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Powiem tak. Samochód jest fajny i zdecydowanie dobry. Wszystkie opinie jakie słyszałem na temat wręcz legendarnej awaryjności samochodów tej marki były wygłaszane albo przez ludzi zawistnych, którzy wżyciu nie mieli alfy, a nawet nigdy nią nie jechali, albo przez absolutnych debili którzy nie słuchali mechaników z ASO odnośnie regularnego sprawdzania stanu oleju, omijania dziur i nietraktowania samochodu jak woła roboczego bo nim z pewnością nie jest. To samochód dla osób które szukają czegoś zupełnie innego niż Golf. Moim skromnym zdaniem czegoś znacznie lepszego. Samochodem tym można jeździć codziennie do pracy - ja tak robię, ale trzeba o niego bardzo dbać, wtedy będzie niezawodny i będzie cieszyć swoim charakterem
pełna ocena Hatchback, 1.6 TS 16v 105 KM manualna, 2001 r., 141000 km
vantheman pokaż Email »
2008-07-15
 (4,62) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Auto z grudnia 2004r, regularnie serwisowane od początku w ASO, kupione z salonu Forda, gdzie ktos je zostawił w rozliczeniu. Panowie z Forda zrobili w samochodzie wszystko, co wymagało do zrobienia, a nawet więcej. Auto kupiłem w stanie " jak nowe". Nigdy nie bite, bez historii. Sprawuje się póki co idealnie. NAwet zawieszenie o które się tak bałem nie sprawia żadnych problemów. Najwięcej złego o Alfach mówią ci, którzy ich nigdy nie mieli..a prawda jest taka że jak kupimy bezwypadkowy, zadbany egzemplarz, o który sami tez będziemy dbać, to Alfa będzie autem niezawodnym, a do tego pięknym i niebanalnym. Zdecydowanie polecam każdemu, chcacemu wybić się z tłumu Golfów, A3, Fabii czy Corolli...
pełna ocena Hatchback, 1.6 TS 16v 105 KM, 2004 r., 52000 km
jaca
2011-03-03
 (3,00) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
Za wiele dobrego nie jestem w stanie powiedzieć a na pewno nie będę polecał. Usterkowość ponadprzeciętna, ceny części i koszty utrzymania bardzo wysokie i codzienny stres i niedowierzanie jeśli wszystko jest w porządku. Od zgrzytającej dwójki został mi odruch kurczowego zaciskania zębów. Z pozytywów to owszem ładne i nic więcej. Bynajmniej nie auto dla kobiet. Zanim się wsiądzie i uruchomi silnik radzę spojrzeć czy coś nie cieknie a po uruchomieniu wsłuchiwać się w to co do nas mówi.
pełna ocena Hatchback, 1.6 TS 16v 105 KM manualna, 2002 r., 100000 km
hemen
2007-08-26
 (4,69) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
jezdziłem autami niemieckim i japońskimi i moja ocena jest taka: 1.alfa na równi z audi a3,a4, vw nie widzę żadnych różnic co do jakości czy usterkowści. w audi poleciało mi sprzęgło po 80 tyś. w alfie wahacz po 40 tyś. 2. Nissan Almera to syf nie dość że rdzewiał jak miał 1 rok i 20 tyś.km to jeszcze szumiało od wiatru przy 60km/h w środku.Jakość wykończenia żenująca no i podskakiwał na nierównościch.
pełna ocena Hatchback, 1.6 TS 16v 105 KM, 2004 r., 4000 km
piotr
2008-07-22
 (3,38) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
Auto ok jak każde inne nie wybitne. Nie jestem maniakiem alfy kupiłem bo mi sie linia podobała.Ogólnie zawieszenie przednie jest awaryjne poniewaz cały czas cos piszczy i stuka i nikt nie wie co.Ostatnio wymieniłem łącznik stabilizatora i troche mniej.Ciekawostka jest to że żaden mechanik nie może tego zdiagnozować.Uważam, że jest tam jakas wada fabryzna
pełna ocena Hatchback, 1.6 TS 16v 105 KM, 2004 r., 5000 km
duch pokaż Email »
2003-11-05
 (3,00)
Auto ładne, przejechane mam 53000, i właśnie jedynym moim marzeniem jest pozbycie się tego samochodu. Pada wszystko co tylko możliwe, pompa sprzęgła, komputer, klimatyzacja, poduszka pasażera, kurtyna pasażera, rozrząd, zawieszenie przednie raz wymieniane, tylne dwa razy.... tragedia. Może mam po prostu pecha, lecz nie sądzę.
pełna ocena Hatchback, 1.6 TS 16v 105 KM, 2002 r., 53000 km
MIESZANE UCZUCIA
2006-03-02
 (3,15)
przesliczny samochod wrecz dzieło sztuki!moim zdaniem jeden z najładniejszycz samochodow XX w ale to koniec optymizmu reszta slaba wrecz zenujaca!wszyscy ktorzy uwazaja ze AR 147 to dobry samochod kupili chyba nadwozie i deske rozdzielcza reszta pochodzi od innych samochodow lub czesci tuningowych!
pełna ocena Hatchback, 1.6 TS 16v 105 KM, 2005 r., 11000 km
p.
2009-03-27
 (3,38) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
Auto tylko dla koneserów, dobre dla osób, które tak naprawdę mało jezdzą.Tak jak wspomniałem zawieszenie nie naprawialne, dramat! Silnik spalanie szok 0 ekonomi. Jak ktos patrzy na wygląd to prosze bardzo ładne auta ale to tyle. W tescie zderzeniowym jak chińczyk, nikt nie wyjdzie cały.
pełna ocena Hatchback, 1.6 TS 16v 105 KM, 2003 r., 50000 km
waht
2006-11-04
 (3,85)
pomimo jazdy na okrągło bez zarzutu mimo wcześniejszych obaw ze to wloszka oraz rad co niektórych znawcow przedmiotu.Napewno to nie jest z moich doświadczen auto awaryjne. Co do ceny to jak każdy wolał bym taniej lecz widzialem co biorę. Następna będzie 9-tka
pełna ocena Hatchback, 1.6 TS 16v 105 KM, 2002 r., 10000 km
jurgas pokaż Email »
2002-08-15
 (4,15)
Jak na razie to ocena między 4 a 5. Samochód przepiękny, ale na pewno nie dla przedstawicieli handlowych. Jeżdżę nim niewiele, za to jazda jest naprawdę przyjemnością i dostarcza wielu wrażeń. Z przymrużeniem oka nazwałbym Alfę Ferrari dla uboższych.
pełna ocena Hatchback, 1.6 TS 16v 105 KM, 2001 r., 12000 km
pk
2008-05-30
 (4,46) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Piękna sylwetka, dobre właściwości jezdne. Autko to wymaga trochę troski od wlaściciela, trzeba kontrolować np. poziom oleju ale przy odrobinie dobrej woli będzie się świetnie sprawować.
pełna ocena Hatchback, 1.6 TS 16v 105 KM, 2001 r., 190000 km
Luk
2003-07-31
 (4,46)
Autko kosmiczne, piekna praca silnika nie mowiac o stylistyce autka dodatkowo wejscia na obroty ----> teraz jeszcze tylko chip zmiana kolektorka wydechowego ---> i w traske ;-)
pełna ocena Hatchback, 1.6 TS 16v 105 KM, 2003 r.,
Zyga
2007-02-08
 (3,77)
Generalnie jest to dobre auto , o niszasłużonej u nas opinii awaryjnego. Jadnak naród u nas przyzwyczajony jest do takich taczek jak Golf , którym można wozić kartofle.
pełna ocena Hatchback, 1.6 TS 16v 105 KM, 2002 r., 8000 km
Fakkir
2006-07-16
 (4,46)
Genialny samochód dla ludzi ceniący komfort, świetne prowadzenie i wspaniały wygląd samochodu. Czuję, że pojeżdżę nim co najmniej 5 lat zanim wymienię go na nową Alfę :D
pełna ocena Hatchback, 1.6 TS 16v 105 KM, 2005 r., 2000 km

160 komentarzy

119 dyskutujących

Ostatnie komentarze:

~aga~aga

kupiłam alfę 147 1.9 jtd i mam problem .chetnie spotktam sie z kims kto dobrze zna się na tych samochodach,najbardziej mnie denerwuje ze bardzo kopci!

~Idealna audicka~Idealna audicka

do KRÓL SZOSY który wypowiadał sie na początku....Jeśli ty twierdzisz że Opel ma dobra blache to chyba w życiu opla nie miałeś.Jestrm serwisowym lakiernikiem i powiem ci tyle opel to DNO.astra 1 była jaka taka ale juz vectra b- kompromitacja ,astra 2 nadkola wiecznie w rdzy astra 3 Pęcheże pod lakierem w rocznym aucie ze już nie powiem o vectra C w której nawet podszybie rdzewieje.Co ty wiesz o Oplach? Jezdziłem też Audi a4 b5 1.8 silnik padaka zre ile widzi a te 120km ma chyba tylko w fabryce, elektryka dno panel climatronic od wilgoci glupieje centralny też, zmienilem na a4 2007 i 2.0tdi i tu to samo nic poza silnikiem w tym aucie nie ma dobrego teraz mam alfinke 147 1.6ts 120 i TO JEST AUTO,awaryjne jak każde ale nie mam odrazy do niego,nie rdzewieje,pali adekwatnie do pojemnosci ale zbiera sie o niebo lepiej ( tu pewnie posypie sie grad że jest lżejsze niż audi b5) racja jest lżejsze tyle że ten silnik przynajmniej ciągnie auto od dołu a audi to szajs ma na niskich okropne dziursko.Alfa nie szpeci mi garażu,w alfie zawsze mam dobry humor,alfa jest ladna nawet jak nie ma połowy przodu i trzeba wstawić cwiartke alfa nie jest nudna i nie jest dla nudziarzy zafascynowanych wiejskim golfem.Kto alfy nie miał nie zrozumie czym to auto jest to auto ma swoje ja,swój charakter kaprys lepszy i gorszy dzien,co ranek wyglada inaczej i jest w niej coś co nie pozwala jej sie pozbyc. Jak mijam na drodze wiejskich wlascicieli idealnych audicek to mam ochote na nie nasrać

~komptom~komptom

Posiadam Alfe 1,9 JTDm 120KM z 2008 roku od początku kupioną w polsce; przejechane 85tys. po polskich drogach; przy tym przebiegu wymieniony aktualnie jeden łącznik stabilizatora, wachacz przód i wachacze tylne wleczone (koszt 500zł części; 200zł robocizna). Przy przebiegu 70tys. wymienione łożysko oporowe sprzęgła;
Silnik pracuje rewelacyjnie; wymiana oleju co 15tys. km;
Jestem bardzo zadowolony z tego samochodu - spalanie głównie po mieście 7-7,5l.
Czyli jak widać koszty serwisu i utrzymania w przeciągu czterech lat są jak najbardziej zadawalające.

Przejdź do dyskusji

Zobacz również