Motosłownik
Alfa Romeo 147 2.0 i 16V T.Spark 150KM
(od 2000)
- w klasie samochodów:
- Niższa klasa średnia
- na podstawie liczby ocen:
- 47
- Silnik
- 71%
- Układ elektryczny
- 29%
Kontroluj spalanie i wydatki z naszym Dziennikiem kosztów!
- Średnia ocena:

- Zadaj pytanie
Opinie o Alfa Romeo 147 2.0 i 16V T.Spark 150KM
Nadwozia Alfa Romeo 147
Silniki Alfa Romeo 147
- 1.9 16V JTD 140KM, 2003-2005 (23)
- 1.9 16V JTD 150KM, 2005-2012 (11)
- 1.9 JTD 115KM, 2000-2012 (56)
1.9 JTD 101KM, 2005-2012
- 1.9 MultiJet 8v 120KM, 2005-2012 (1)
Lista opinii o Alfa Romeo 147 2.0 i 16V T.Spark 150KM
| Filtrowanie opinii: | |
| Autor/Ocena | Samochód/Komentarz (Całokształt) |
|---|---|
Alfisti 2010-12-05 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,62)
To już druga Alfa w moim garażu. Stosunkowo niedawno opisywałem swoją pierwszą bellę 166. Nie bez powodu więc, po doświadczeniach ze starszą o dwa lata siostrą, zdecydowałem się na zakup 147. Silnik ten sam, lecz w tym przypadku to zupełnie inna bajka. W połączeniu z przekładnią Selespeed, to auto to rodzynek w klasie hatchback'ów. Wciąż świeżo wyglądający design wyróżnia go spośród nudnych, szarych wozidełek mijających nas na drodze każdego dnia.
Doskonale zaprojektowane wnętrze, skórzane fotele, wygląd kokpitu i kolor deski rozdzielczej, dwustrefowy klimatronik oraz perfekcyjny system nagłośnienia BOSE ze sterowaniem w kierownicy czyni ten samochód niepowtarzalnym, jedynym w swoim rodzaju dziełem sztuki włoskich konstruktorów, z którego po prostu nie chcesz wysiadać.
Oczywiście, jak już pisałem w przypadku 166 tak i tu, aby uniknąć przykrych niespodzianek i nie głosić później złych opinii wylewając żale na forach internetowych lub tutaj, każdy kupowany samochód, a Alfa w szczególności, musi być zadbana i na czas serwisowana. Nie od dusigrosza, blacharza amatora, mechanika samouka tudzież wyjęta spod prasy gdzieś na belgijskim szrocie. Takie okazje bowiem to najczęściej niekończąca się opowieść w postaci komentarzy, jakich i tu nie brakuje. Chcesz mieć Alfę i przyjemność z jazdy? Sprawdź wszystko dokładnie i nie oszczędzaj przy zakupie, by uniknąć rozczarowań. Części do tanich nie należą. Ktoś najpierw kupuje wyeksploatowany egzemplarz po "okazyjnej" cenie oglądając tylko z zewnątrz, później naprawia korzystając najczęściej z używek bądź tanich zamienników, które po chwili są do wyrzucenia, jeździ w kółko po mechanikach, a na koniec żali się pisząc, że wydał na Alfę 5 tyś. przez pół roku i wciąż się psuje! Ludzie! Alfa to nie Media Markt i słynny żer dla skner! Nie masz kasy - kup inne, tańsze. Oszczędzisz nerwy i pieniądze, a i w dalszym ciągu będziesz marzył, by mieć kiedyś Alfę, bo "masz Alfę - masz duszę" - Jeremy Clarkson. pełna ocena Hatchback, 2.0 i 16V T.Spark 150 KM, 2001 r., 130000 km |
KUBA 2009-09-08 ![]() ![]() ![]() ![]() (2,92)
Naczytaliście się o tym jakaAlfa 147 jest cudowna, to moze teraz trochę wody na ochłodę i trzeźwego spojrzenia, nie przez pryzmat "duszy", serca, miłości do tego co włoskie i innych śmiesznych formułek wygłaszanych przez Alfistów ;
Piękno, pięknem i napaleńców mówiących sporo o jakiejś tam "duszy" tego auta jest dużo ;) Prawda jest taka, że tym autem nie da się normlanie jeździć! Stworzone jest chyba tylko na wystawy i do oglądania. Z pewnością nie poleciłbym go mojej dziewczynie czy znajomym, no chyba, że tak jak ja lubią odwiedzać mechanika przynajmniej raz w miesiącu i mają za dużo gotówki do wydania od tak. Ja przy zakupie kierowałem się tylko tym, że jest ładna i stosunkowo tania (przykładowo Golfa IV w tej cenie miałbym 2 lata starszego '99 z uboższym wyposażeniem, Audi A3 pewnie jeszcze starszego '98). Pod względem wyglądu 147-ka bije obydwóch świeżością. Jeśli chodzi o awaryjność, to tu już zaczyna się cotygodniowa walka: wygram ja czy ona? ile znów każe mi za siebie zapłacić? ciekawe co w tym tygodniu poleci? a może uśpi moją czujność na chwilkę, pozwoli mi się rozkoszować swoim pięknem i dobije mnie znienacka za miesiąc... Normalnie auto dla ludzi, którzy nie lubią się nudzić ;)
Chyba jak bym miał kupowac jeszcze raz, to dołożyłbym więcej na Diesla 1.9 A nuż by się tak nie sypał ;) pełna ocena Hatchback, 2.0 i 16V T.Spark 150 KM, 2001 r., 170000 km |
Michał Romański 2011-08-31 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,08)
Swoją Alfą Romeo zdążyłem przejechać już niespełna 10 tys. km. Do tej pory obyło się bez poważniejszych napraw (jedyny problem, jaki występował to pojawiający się błąd w układzie Selespeed).
Podsumowując, jeśli ktoś chce kupić auto, które przyniesie mu mnóstwo satysfakcji i komfortu z jazdy, dodatkowo ściągając zazdrosne spojrzenia przechodniów, to auto jest dla niego! Warunek jest jeden - nie warto żałować pieniędzy na zakup tego auta (wszelkie OKAZJE trzeba omijać szerokim łukiem!). Tylko sprawdzone egzemplarze gwarantują (choć nigdy nie w 100%) zadowolenie. Alfa Romeo to inna filozofia tworzenia aut. Przesiadając się z mojego poprzedniego auta (Opel Vectra) poczułem ogromną różnicę. Nietuzinkowy wygląd, piękne wnętrze, wielka przyjemność z prowadzenia. Alfa to auto z duszą! pełna ocena Hatchback, 2.0 i 16V T.Spark 150 KM, 2001 r., 96000 km |
krzykAR 2008-10-20 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,08)
No cóż - jestem młodym człowiekiem i Alfa 147 2.0 16V SeleSpeed zaraziła mnie tzw. Alfa Virusem. Liczę się z tym, że do auta w czasie dołoże kilka groszy, oraz, że nie należy do ekonomicznych. Wszystko to jednak nadrabiane jest komfortem i frajdą z jazdy. Napiszę tak, auto to bez wątpienia ma duszę i charakter. Żaden japończyk, niemiec czy francuz nie dadzą tylu emocji, niemniej, jeżeli samochód ma Ci służyć wyłącznie do przetaczania się z miejsca na miejsce i do tego na krótkich odcinkach oraz do stania w korkach - polecam zdecydowanie auta którejś nacji wymienionej powyżej. pełna ocena Hatchback, 2.0 i 16V T.Spark 150 KM, 2000 r., 93000 km |
marines 2004-05-08 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,54)
Alfa Romeo nawet z fiatowskim silnikiem daje jednak sporo radosci z jazdy, autko moze sie podobac i sluzyc jako komfortowy dupowozik
jesli ktos chce ´powalczyc´ to bez przerobek sie nie obedzie
mimo wszystko szkoda, ze fiat wybral GM na dostawce silnikow dla Alfa Romeo :( powinni zmontowac grupe inzynierow Ferrari/Maserati/Alfa Romeo - do AR co prawda trafialyby okrojone konstrukcje, ale okrojony silnik Ferrari/Maserati na pewno lepszy niz niskoobrotowy z nisko polozonym max momentem silnik GM
pełna ocena Hatchback, 2.0 i 16V T.Spark 150 KM, 2001 r., 53000 km |
zawiedziony 2006-08-07 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,00)
Z jednej strony auto jest piekne i budzi emocje. Jezdzi super. Z drugiej jednak kazdy kto ma troche rozsadku nie powinien go kupowac. Tak awaryjnego samochodu nigdy nie widzialem!!! Wlosi powinni konczyc alfy na projekcie karoserii a reszte zostawic Niemcom albo Japonczykom. Ten samochod nie nadaje sie do normalnej eksploatacji. Podobno nowa alfa 159 to juz zupelnie inna jakosc - to samo slyszalem jak sie pojawila 147 - efekt taki jak pisalem. Nastepnej alfy juz nigdy napewno nie bedzie... pełna ocena Hatchback, 2.0 i 16V T.Spark 150 KM, 2001 r., 98000 km |
Paweł z Zabrza 2010-03-12 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,62)
Alfa Romeo 147 to samochód dla kogoś wyjątkowego.Kogoś, kto chce się wyróżnić wsród Golfów, Fabii,Octawi i BMW 3.Nie ma osoby która by się za nią nie spojrzała!!Samdoochód daje niesamowitą radość z jazdy.Wręcz nie chce się wychodzić!!A jak już dojedziesz z punktu A do B , to żałujesz że to już koniec.Alfa Romeo 147 ma duszę i właściciele innym marek samochodów nigdy tego nie zrozumią.REWELACJA!!!CAR OF THE YEAR 2001 ZOBOWIĄZUJE!! pełna ocena Hatchback, 2.0 i 16V T.Spark 150 KM, 2001 r., 142000 km |
mephisto 2010-07-24 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,31)
Samochod nie dla kazdego i w sumie to mi sie w nim podoba. Warto zaplacic wiecej i kupic ze sprawdzonego zrodla z ksiazka serwisowa od osoby ktora wie jak o te auta dbac, a napewno nie bedzie wiekszych problemow. Kupilem ten samochod bardziej sercem niz rozumem i nie pozalowalem swojej decyji, choc wiem ze moglo byc inaczej.
Z doswiadczenia tez wiem ze inne marki rownie czesto sie psuja.
pełna ocena Hatchback, 2.0 i 16V T.Spark 150 KM, 2002 r., 152000 km |
grey pokaż Email » 2003-03-07 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,00)
Samochód wygląda fantastycznie, ale niestyty ciągle coś się psuje, nic nie widać, do bagażnika też zbyt wiele nie można zmieścić.Silnik, skrzynia, układ jezdny wspaniałe.Dlaczego nikt nie pyta o hamulce, które sa zdecydowanie rewelacyjne?ogólnie mimo różnych usterek i tak uwielbiam mój samochód!!! pełna ocena Hatchback, 2.0 i 16V T.Spark 150 KM, 2001 r., 38000 km |
karol pokaż Email » 2008-01-23 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,00)
Auto naprawde godne polecnia. Prezycja układu kierowniczego w połączniu z silnikiem benzowym o takiej mocy jest naprawde imponujaca. Tym autem az chce sie jezdzic wiecej i wiecej. Jedyne co boli to uciekajace przez rure wydechowa złotówki ale raczej nie monety...raczej bilony pełna ocena Hatchback, 2.0 i 16V T.Spark 150 KM, 2001 r., 72000 km |
kOsmos 2003-06-13 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,69)
autko drogie, nieekonomiczne, awaryjne po niekąd, ale doskonałe :-) ja kocham alfa omeo, te auta mają duszę, niech siępsuje nich mnie finansowo ruinuje, to jak piękna kobieta, nie ważne ile musisz na nią wydać i ile nerwów przez niątracisz,,,, i tak chcesz ją mieć!!! pełna ocena Hatchback, 2.0 i 16V T.Spark 150 KM, 2002 r., 78000 km |
Gopher 2009-06-01 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,23)
Auto marzenie. Doskonale się prowadzi. Silnik pracuje znakomicie, choć wciąga spore ilości benzyny. Elegancja, klasa i szyk to trzy podstawowe atrybuty tego autka. Jestem niezmiernie zadowolony i za żadne skarby świata nie zamieniłbym Alfy na cokolwiek innego. pełna ocena Hatchback, 2.0 i 16V T.Spark 150 KM, 2000 r., 83000 km |
AlfaManiak 2009-04-22 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,92)
Auto ma swoje makamenty. Lecz jak jest sprawne to jezdzi sie nim jak zadnym innym. Wyglad, prowadzenie, wnetrze, silnik no i urok ALfy... Tego nie ma zadne VW. To auto jest niesamowite. Mimo tego ze napsulo mi duzo krwi to ciezko sie mu oprzec pełna ocena Hatchback, 2.0 i 16V T.Spark 150 KM, 2001 r., 103000 km |
podstamer 2008-06-07 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,92)
Jedziesz czasami okrezna droga lub proponujesz odwiezenie na drugi koniec miasta. Wyleczyl mnie ten samochod z takich marek jak Golf, Passat, Corrola itp - nazwyam je suszarkami bo moja rodzina nadal nimi jezdzi. Na moj wolaja wloski zlom. pełna ocena Hatchback, 2.0 i 16V T.Spark 150 KM, 2004 r., 59000 km |
cobretti 2004-03-17 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,23)
Po prostu kocham Alfę (wolę Porsche lub Ferrari ale nie miałem okazji ani kupić ani się przejechać) mam (razem z żoną) dwa służbowe samochody - Forda Focusa (golasa) i Astrę II (też golasa tylko z klimą) a na weekendy i tak wybieramy Alfę pełna ocena Hatchback, 2.0 i 16V T.Spark 150 KM, 2001 r., 35000 km |
Super okazje u dealerów
801 samochodów w ofercie
Rabaty do 109 200 pln!
Alfa Romeo 147

160 komentarzy
119 dyskutujących
Ostatnie komentarze:
kupiłam alfę 147 1.9 jtd i mam problem .chetnie spotktam sie z kims kto dobrze zna się na tych samochodach,najbardziej mnie denerwuje ze bardzo kopci!
do KRÓL SZOSY który wypowiadał sie na początku....Jeśli ty twierdzisz że Opel ma dobra blache to chyba w życiu opla nie miałeś.Jestrm serwisowym lakiernikiem i powiem ci tyle opel to DNO.astra 1 była jaka taka ale juz vectra b- kompromitacja ,astra 2 nadkola wiecznie w rdzy astra 3 Pęcheże pod lakierem w rocznym aucie ze już nie powiem o vectra C w której nawet podszybie rdzewieje.Co ty wiesz o Oplach? Jezdziłem też Audi a4 b5 1.8 silnik padaka zre ile widzi a te 120km ma chyba tylko w fabryce, elektryka dno panel climatronic od wilgoci glupieje centralny też, zmienilem na a4 2007 i 2.0tdi i tu to samo nic poza silnikiem w tym aucie nie ma dobrego teraz mam alfinke 147 1.6ts 120 i TO JEST AUTO,awaryjne jak każde ale nie mam odrazy do niego,nie rdzewieje,pali adekwatnie do pojemnosci ale zbiera sie o niebo lepiej ( tu pewnie posypie sie grad że jest lżejsze niż audi b5) racja jest lżejsze tyle że ten silnik przynajmniej ciągnie auto od dołu a audi to szajs ma na niskich okropne dziursko.Alfa nie szpeci mi garażu,w alfie zawsze mam dobry humor,alfa jest ladna nawet jak nie ma połowy przodu i trzeba wstawić cwiartke
alfa nie jest nudna i nie jest dla nudziarzy zafascynowanych wiejskim golfem.Kto alfy nie miał nie zrozumie czym to auto jest to auto ma swoje ja,swój charakter kaprys lepszy i gorszy dzien,co ranek wyglada inaczej i jest w niej coś co nie pozwala jej sie pozbyc. Jak mijam na drodze wiejskich wlascicieli idealnych audicek to mam ochote na nie nasrać
Posiadam Alfe 1,9 JTDm 120KM z 2008 roku od początku kupioną w polsce; przejechane 85tys. po polskich drogach; przy tym przebiegu wymieniony aktualnie jeden łącznik stabilizatora, wachacz przód i wachacze tylne wleczone (koszt 500zł części; 200zł robocizna). Przy przebiegu 70tys. wymienione łożysko oporowe sprzęgła;
Silnik pracuje rewelacyjnie; wymiana oleju co 15tys. km;
Jestem bardzo zadowolony z tego samochodu - spalanie głównie po mieście 7-7,5l.
Czyli jak widać koszty serwisu i utrzymania w przeciągu czterech lat są jak najbardziej zadawalające.
Zobacz również
Kierowcy, którzy oglądali Alfa Romeo 147, oglądali także
Dowiedz się więcej o Alfa Romeo 147
Kierowcy zainteresowani tym modelem, odwiedzili także
Nowa ocena

Rankingi
Porównywarka

Polecamy!
Peugeot 3008 stanowi pomost między kompaktowymi kombi i crossoverami. W przeciwieństwie do miejskich...
Porsche 911 Carrera S Cabrio - auto z zasadamiKilka dni testu redakcyjnego najnowszej generacji Porsche 911 przeleciały szybko, jak 4,3 sekundy, w...
Galerie
Range Rover Evoque Victoria BeckhamAuto w Firmie
Najczęściej oceniane auta firmowe
autoWcentrum
najwyższe oktanyAuta - Alfa Romeo 147
najaktywniejsiKierowcy - Alfa Romeo 147
najnowszeDzienniki pokładowe
Miałem problem ze spryskiwaczem. Myślałem, że może coś się zapchało i dosyć dług...
A tak korzystając z okazji - mycie na bezdotykowej + nabłyszczanie specjalnym śr...