Motosłownik

Nie wiesz
co to jest
EBD - Electronic Brakeforce Distribution?

W naszym Motosłowniku znajdziesz odpowiedź!

Wyszukaj słowo
  • Podsumowanie auta
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD 115KM

(od 2000)
  • w klasie samochodów:
  • Niższa klasa średnia
  • na podstawie liczby ocen:
  • 56
Czy oceniający kupiliby ten model jeszcze raz?
(na podstawie 32 ocen)
TAK (81%)
NIE (19%)
Co najbardziej zaskoczyło pozytywnie oceniających?
  • Silnik
  • 38%
  • Karoseria
  • 33%
  • Zawieszenie
  • 19%
Uciążliwe usterki zgłaszane przez oceniających:
  • Zawieszenie
  • 76%
  • Układ elektryczny
  • 59%
  • Silnik
  • 24%
Zmieniasz auto?

Kontroluj spalanie i wydatki z naszym Dziennikiem kosztów!

Ciekawostki o Alfa Romeo 147 1.9 JTD 115KM

• Zadaj pytanie

Opinie o Alfa Romeo 147 1.9 JTD 115KM

Nadwozia Alfa Romeo 147

Silniki Alfa Romeo 147

Wynajem samochodów w atrakcyjnych cenach!

Lista opinii o Alfa Romeo 147 1.9 JTD 115KM

Filtrowanie opinii:
Autor/Ocena Samochód/Komentarz (Całokształt)
manager14
2011-02-04
 (3,62) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Alfa bardzo miło mnie zaskoczyła. Do tej pory nie miałem dobrego zdania o alfach ani o żadnym samochodzie fiatopochodnym. Zmieniłem zdanie po 2-ch latach eksploatacji. Alfą 147 jeżdżę od 2-ch lat służbowo. W tym czasie przejechałem ok. 80.000 km. I nic - żadnych powaznych usterek. Oprócz przeglądów były 2 naprawy - wymiana cięgna zmiany biegów, gdyż zaczęło zbyt ciężko chodzić. Druga usterka to również wymiana linki, lecz tym razem od hamulca ręcznego. Widać linki nie są silnym punktem alfy. Minusy to trudno rozgrzejący się silnik - w zimie w kabinie zaczyna grzać dopiero po kilkunastu kilometrach - lecz jest to domeną wszystkich diesli, którymi do tej pory jeździłem. Wymiana żarówek - lewa strona OK, prawa - trzeba poświęcić ok. pół godziny. Minus również za szybko rysujące sie plastiki wewnątrz kabiny (na szczęście nie jest ich wiele). Nic nie piszczy, nie trzeszczy. Przypadłością alfy jest również rozrząd, lecz to za sprawą niuzasadnionego zwiększenia przez producenta okresów wymiany. W firmie zmieniamy rozrząd w tych silnikach (wszystkie samochody fiata) już po ok. 60-80 tyś. km, tak zaleca fabryczny warsztat fiatowski (w Bielsku-B.). Dzięki temu silniki wytrzymują długie przebiegi. Zresztą wg mnie JTD to udana konstrukcja (poza małymi wyjątkami). Ogólnie alfa to dobry samochód, lecz wymagający - trzeba serwisować odpowiednio i musi być eksploatowany nie jako wół roboczy, lecz delikatnie.
pełna ocena Hatchback, 1.9 JTD 115 KM manualna, 2005 r., 156000 km
Kamil AR147 1.9 16v
2008-08-22
 (4,69)
Alfa to samochod nie dla kazdego, o wloska bella dbaj dobrze a da ci tego co chcesz. Ta wersja jest trzecia w osiagach w modelu 147 po GTA i 1.9 150km. Da sie to zobaczyc. O ile przyspieszenie na 1 i drugim obrocie daje do zyczenia o tyle 3-4-5 bieg przyspiesza bardzo szybko przy niskich 2-3 tys. Reklamowane przyspieszenie tego modelu do 100 - 8,9s nigdy nie sprawdzalem, choc nie mam czego sie czepiac jak na 140km. Ekonomicznosc w stosunku do ilosci koni wyceniam na b.dobra. W miesce waha to sie pomiedzy 7-8 trasa to 5-6. Mimo ze mam 190 cm dobrze sie czuje jako kierwoca w tym aucie. Z tylu to juz inna bajka. Pojemnosc bagaznika wystarczy na wycieczke dla dwoch osob. Rodzine to juz nalezy pakowac do passata. Wersja ta to wersja oznaczona nazwa lusso co oznacza po prostu luksusowy. I tak tez jest, Samochod posiada 6 poduszek powietrznych, automatyczna klimatyzacje plus klimatronik, kontrole trakcji, elektryczne lusterka szyby podgrzewane fotele szyber dach, sterowanie radiem w kierownicy, pokazuje rowniez cisnienie w oponach i informuje kiedy klocki hamulcowe nalezy wymienic. Posiada jeszcze inne dodatkowe atrakcje o ktorych by pisac dlugo i ktorych jeszcze dobrze sam nie sprawdzalem. Minusy ? No coz dosc drogi serwis alfy i czesci do niego, oraz jak dla mnie brak mocy przy pierwszych biegach. Ocena koncowa jak na obecne moje wymogi to 5-.
pełna ocena Hatchback, 1.9 JTD 115 KM, 2003 r., 41000 km
Mario3215
2011-02-03
 (2,23) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
ogólnie to auto tylko dobrze wygląda bo design jest naprawde super... ale jest to przysłowiowye "gó...no w złotku" Ludzie mówili mi zebym alfy nie kupował bo się psują, a ja im nie wierzyłem. Sam na własnej skórze przekonałem sie jak jest naprawdę, ten samochód zniszczył mi życie... nie mogłem sobie butów kupić bo musiałem wszystkie oszczędności ładować w części i elektryków którzy jak przyjeżdzałem do nich po 8 razy w miesiącu nie mogli na mnie patrzeć. Sypie sie na każdym kroku jak nie zawieszenie to elektronika... ceny części bardzo drogie a jak nie wierzycie to sprawdźcie ile kosztuje łożysko do koła, nie ma mowy o wymianie gum na stabilizatorze... trzeba kupić cały a mało nie kosztuje... Oczywiście desperaci rozginają blachy i na siłe wsadzają tam od jakiegoś fiata stilo czy coś... Jestem bardzo zawiedziony i nikomu nie polecam tego auta...
pełna ocena Hatchback, 1.9 JTD 115 KM manualna, 2001 r., 145000 km
Raban
2008-07-09
 (3,92) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
Wszystko zalezy od ceny od wersji alfy i od tego czy bezwypadkowa. Alfa to piękny samochód, który nabyć można za pieniądze z portfela nie z kosmosu. Auto warte swojej ceny, nie pozbawione wad. Niestety alfy dość szybko tracą wartość co uderza w przyszłość. Ceny częsci raczej normalne. Ale piękna i elegancji połączenego ze sportowym stylem nie da żadna inna marka. Alfe można kochać lub nie nawidzieć! Ogólnie auto jest dobrze wykonane i widać duży postęp włochów w jakości! Samochód z dobrym bezawaryjnym silnikiem! Auto dnamiczne i ekonomiczne. Jedziesz spokojnie 200km/h choć zawieszenie w tedy zachowuje się troszkę nieprzewidywalnie, a hamowanie z takiej predkosci gwarantuje nispodzianke!
pełna ocena Hatchback, 1.9 JTD 115 KM, 2001 r., 12000 km
sico pokaż Email »
2009-05-29
 (4,08) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Moim zdaniem alfa 147 jest pięknym samochodem, z bardzo dobrymi osiagami i komfortem jazdy. Wyposażenie w tej klasie aut jest na bardzo wysokim poziomie. Ja w swojej belli mam poza oczywistością climatronica, navi + tel, ogrzewane fotele, skórę, podłokietnik, tempomat, halogeny, audio bose (10 głośników + woofer), podgrzewane lusterka, spryskiwacze ... Absolutnie żadne inne auto w tej klasie nie było tak wyposazane. Tyle o plusach. Minusy to przedewszystkim ta słynna awaryjność. W wersji z silnikiem jtd silnik jest bez zarzutu i pozostaje tylko kwestia zawieszenia i elektryki. Minusem tez jest duży spadek wartości i nieco za dyży promien skretu. Suma sumarum polecam ten model.
pełna ocena Hatchback, 1.9 JTD 115 KM, 2002 r., 192000 km
Dominika
2008-11-11
 (4,85) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Jeżdze samochodem nie caly rok. Narazie bardzo pozytywnie jestem zaskoczona poniewaz kazdy mnie straszyl ze alfa bedzie sie psuc i drugie tyle wydam na naprawy w Aso bo inni mechanicy nie sa w stanie naprawic tego samochodu. Ale to nie prawda bo po pierwsze samochod sie nie psuje!!a po drugie wcale nie trzeba jezdzic do ASO. Ja mam stosunkowo mlody samochod (po face liftingu) i wszystkie wymiany czesci itd wymienialam u znajomego. po polsce samochod przejechal ok 30 tys i jak narazie zawieszenie wytrzymuje spokojnie nasze polskie drogi. Alfa niby fiat ale ja bym ja nigdy nie postawila kolo Punta czy ta nowej Bravy poniewaz bije ich na glowe!!
pełna ocena Hatchback, 1.9 JTD 115 KM, 2005 r., 120000 km
pawko133
2011-05-12
 (4,23) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Uwazam ze jet to auto dla osoby ktora za nie wielkie pieniadze chce znalezc kompromis miedzy komfortem jazdy a sportowymi osiagami. Jesli trafimy na zadbany egzemplarz i bedziemy dbali o nia to z pewnoscia odwdzieczy nam sie podczas jazdy.Jesli chodzi o zawieszenie to wystarczy kupowac troszke drozsze zamienniki tj.(TRW, SKF, FAG)a nasza alfa pokaze na co ja stac przy pokonywaniu ostrych zakretow przy duzej predkosci. Bardzo dobrze trzyma sie drogi i nie przechyla sie na zakretach tj.Audi czy inne wieswageny.
pełna ocena Hatchback, 1.9 JTD 115 KM manualna, 2002 r., 132000 km
marwaw79 pokaż Email »
2009-03-31
 (4,85) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Najpiekniejszy samochod swiata!!!Ten jego przedni pysk ta cala linia nadwozia ,5 drzwiowy wyglada ja cupe , a w srodku no cuz niema chyba ladniejszego auta ktory by mial srodek jak w alfie.Nie dziwie sie ze 2001 roku zdobyl 1 nagrode najlepszego auta.Jest wyjątkowym autem -mozna powiedziec ze to auto z duszą.
pełna ocena Hatchback, 1.9 JTD 115 KM, 2001 r., 108000 km
Megi
2011-01-18
 (4,46) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Alfa to auto nie dla mas. To samochód dla osób które kochają piękno i sztukę - bo Alfy są arcydziełem :) Z Bellą jak z kobietą.. Kocha się ją nie za coś ale pomimo czegoś.. I choć czasem bywa kapryśna trzeba jej wybaczyć... No i przede wszystkim trzeba o Nią dbać a na pewno nas nie zawiedzie!!!
pełna ocena Hatchback, 1.9 JTD 115 KM manualna, 2003 r., 83000 km
grzegorz pokaż Email »
2003-05-15
 (3,23)
Wszyscy piszecie że jest super, ale po przejechaniu 80000 już wszystko się zmienia. Polskie drogi dają popalić zawieszeniu dość dobrze. U mnie jest wszystko do wymiany oprócz amorów te powinny jeszcze 30000 wytrzymać, z resztą auta na razie wszystko OK.
pełna ocena Hatchback, 1.9 JTD 115 KM, 2001 r., 80000 km
metys pokaż Email »
2006-11-17
 (3,62)
Ma duzo wad. Gdyby nie ladny wyglad (szczegolnie ze posiadam wersje ze sliczna czerwona skora) to bym ten samochod od razu sprzedal. Za te pieniadze moglbym miec A3 TDI lub Corolle 1,6 ale te samochody nie rzucaja sie tak w oczy. To jedyny plus Alfy.
pełna ocena Hatchback, 1.9 JTD 115 KM, 2001 r., 90000 km
JarosławL
2008-03-19
 (1,92) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
Zawiodłem się na Tobie Alfo...Może inne modele są lepsze, ale 147 to moim skromnym zdaniem gniot...jeździłem tym samochodzikiem 5 lat, gdyż kochałem jego sylwetke, jednak wydane blisko 20tys zł na serwis i naprawy nie pozwala mi jej nadal kochać....
pełna ocena Hatchback, 1.9 JTD 115 KM, 2002 r., 92000 km
GLOVASH
2011-11-12
 (4,38) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Jeśli szuka ktoś ciekawego auta i nie musi to być GOLF to warto pomyśleć o Alfie. Łatwo trafić na zadbane auto, z realnym przebiegiem, które przez dłuższy czas jeszcze bezproblemowo posłuży przy odrobinie pracy.
pełna ocena Hatchback, 1.9 JTD 115 KM manualna, 2003 r., 270000 km
daveole
2008-05-08
 (4,54)
Samochód jest naprawdę super. Dynamiczny silnik, sportowy charakter i prześliczny wygląd. Wydaje mi się, że jednak nie jest tak do końca dopracowany chodzi o te drobiazgi, które często muszę naprawiać.
pełna ocena Hatchback, 1.9 JTD 115 KM, 2003 r., 101375 km
pawel92
2010-05-13
 (4,00) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Fajne auto dla młodych ludzi którzy lubią mieć auto ze sportowym zacięciem (18-30lat)natomiast starsi ludzie mogą narzekać na zbyt sztywne zawieszenie akurat dla mnie to plus ;)
pełna ocena Hatchback, 1.9 JTD 115 KM, 2002 r., 179000 km

160 komentarzy

119 dyskutujących

Ostatnie komentarze:

~aga~aga

kupiłam alfę 147 1.9 jtd i mam problem .chetnie spotktam sie z kims kto dobrze zna się na tych samochodach,najbardziej mnie denerwuje ze bardzo kopci!

~Idealna audicka~Idealna audicka

do KRÓL SZOSY który wypowiadał sie na początku....Jeśli ty twierdzisz że Opel ma dobra blache to chyba w życiu opla nie miałeś.Jestrm serwisowym lakiernikiem i powiem ci tyle opel to DNO.astra 1 była jaka taka ale juz vectra b- kompromitacja ,astra 2 nadkola wiecznie w rdzy astra 3 Pęcheże pod lakierem w rocznym aucie ze już nie powiem o vectra C w której nawet podszybie rdzewieje.Co ty wiesz o Oplach? Jezdziłem też Audi a4 b5 1.8 silnik padaka zre ile widzi a te 120km ma chyba tylko w fabryce, elektryka dno panel climatronic od wilgoci glupieje centralny też, zmienilem na a4 2007 i 2.0tdi i tu to samo nic poza silnikiem w tym aucie nie ma dobrego teraz mam alfinke 147 1.6ts 120 i TO JEST AUTO,awaryjne jak każde ale nie mam odrazy do niego,nie rdzewieje,pali adekwatnie do pojemnosci ale zbiera sie o niebo lepiej ( tu pewnie posypie sie grad że jest lżejsze niż audi b5) racja jest lżejsze tyle że ten silnik przynajmniej ciągnie auto od dołu a audi to szajs ma na niskich okropne dziursko.Alfa nie szpeci mi garażu,w alfie zawsze mam dobry humor,alfa jest ladna nawet jak nie ma połowy przodu i trzeba wstawić cwiartke alfa nie jest nudna i nie jest dla nudziarzy zafascynowanych wiejskim golfem.Kto alfy nie miał nie zrozumie czym to auto jest to auto ma swoje ja,swój charakter kaprys lepszy i gorszy dzien,co ranek wyglada inaczej i jest w niej coś co nie pozwala jej sie pozbyc. Jak mijam na drodze wiejskich wlascicieli idealnych audicek to mam ochote na nie nasrać

~komptom~komptom

Posiadam Alfe 1,9 JTDm 120KM z 2008 roku od początku kupioną w polsce; przejechane 85tys. po polskich drogach; przy tym przebiegu wymieniony aktualnie jeden łącznik stabilizatora, wachacz przód i wachacze tylne wleczone (koszt 500zł części; 200zł robocizna). Przy przebiegu 70tys. wymienione łożysko oporowe sprzęgła;
Silnik pracuje rewelacyjnie; wymiana oleju co 15tys. km;
Jestem bardzo zadowolony z tego samochodu - spalanie głównie po mieście 7-7,5l.
Czyli jak widać koszty serwisu i utrzymania w przeciągu czterech lat są jak najbardziej zadawalające.

Przejdź do dyskusji

Zobacz również