Motosłownik
Nie wiesz
co to jest
BBDC - Before Bottom Dead Centre?
W naszym Motosłowniku znajdziesz odpowiedź!
Wyszukaj słowo- Podsumowanie auta
Dacia Duster
(od 2010)
- w klasie samochodów:
- Małe SUVy
- na podstawie liczby ocen:
- 58
- Silnik
- 31%
- Układ hamulcowy
- 19%
Kontroluj spalanie i wydatki z naszym Dziennikiem kosztów!
- Średnia ocena:

- Części samochodowe:
- Zadaj pytanie
Opinie o Dacia Duster
Silniki Dacia Duster
- 1.6 16V 105KM, 2010-2012 (29)
1.6 16V E85 eco2 105KM, 2011-2012
- 1.6 16V LPG 105KM, 2012-2012 (1)
Lista opinii o Dacia Duster
| Filtrowanie opinii: | |
| Autor/Ocena | Samochód/Komentarz (Całokształt) |
|---|---|
jaras57i 2010-07-02 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,92)
Kupiłem nowy samochód. Poprzedni choć z pewnego źródła okazał się niezłą miną. Padało wszystko a koszty napraw LR kosmos poza tym warsztaty jak coś naprawiły to coś dodatkowo uszkodziły.
Dacia nie ma u nas zbyt dużego prestiżu ale mnie nie o to chodzi miałem już wiele prestiżowych aut a z mego doświadczenia wiem ile taki prestiż kosztuje w przypadku używanego kilkuletniego auta.
W opiniach dziennikarze narzekają na szare i twarde plastiki-fakt twarde są ale dobrze spasowane,poza tym ja nie zamierzam się do nich tulić.Silnik naprawdę elastyczny dobrze zbiera się od samego dołu i to dość żwawo. Mam zbyt mały przebieg aby pisać coś o trwałości i niezawodności.Dotychczas przejechałem 1500 km.Jak pojeżdżę rok to dopiszę coś więcej. Co do własności terenowych tego auta to nie spodziewam się zbyt wiele końcu to wersja 4x2 więc napęd tylko na przód. Myślę ,że leśne szutry to max ale wysoki prześwit i dobre kąty wejścia i zejścia dobrze wróżą modelowi 4x4. Sam jestem trochę na siebie zły iż nie wykazałem się cierpliwością i nie zamówiłem wersji 4x4. Zamawiałem w kwietniu a odebrałem moją Drakullę w końcu czerwca. Myślę że gdybym wtedy zamówił wersję 4x4 to w sierpniu bym miał. Ale i z tej wersji jestem zadowolony spalanie w przedziale 5-7 litrów ON to naprawdę dobry wynik. Poza tym wygląd tego wozu może się podobać. Jeszcze na razie jest to nowość na naszym rynku i budzi sporą ciekawość. Większość oglądających myśli iż jest to nowa wersja Nissana Qasghai. Wielkie brawa dla Rumunów i trochę żal że nasze FSO zarosło chwastami i tak naprawdę nie produkujemy już żadnego polskiego samochodu. pełna ocena SUV, 1.5 dCi eco2 90 KM, 2010 r., 2000 km |
TnT 2010-04-29 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,54)
Auto ciekawe - silnik 1.6 -110 kM i calkiem przyjemne prowadzenie. Moja opinie nie jest obiektywna bo odbylem tylko jazde testowa tym autem, ale juz po niej dalo sie odczuc ze jest naprwde OK. Gdyby nie wnetrze to naprawde bylo by to swietne auto za newielkie pieniadze. Dla kogos kto potrzebuje na wyjazd do domku w gorach czy poruszania sie na polnych drogach - rewelacja. A podejrzewam ze na asfaltach niczegu mu nie braknie. Ogolnie naprawde fajne auto. Nie jest to wypasiony SUV wiec prosze nie spodziewac sie takiego wykonczenia czy dodatkow ale jest to auto ktore robi wrazenie. Daje przyjemnosc z jady i satysfakcje - ostatnio tak mnie zachwycila tylko skrzynia DSG 7 biegowa w Octavi 1.4 TSI. A przetestowalem sporo aut przed wyborem, niestety nie Daci ;-( Duster bo jeszcze jej na rynku nie bylo. A szkoda. Teraz moze wybral bym wlasnie to auto - bez przesady terenowe za to swietnie radzace sobie w trudniejszych warunkach i zduzym przeswitem. Moze za jakis czas, niedlugi, bedzie to 2 auto w rodzinie bo warto rozwazyc ta propozycje - moze nie jako auto na dalekie podroze ale jako auto do rekreacji czy na narty. pełna ocena SUV, 1.6 16V 105 KM, 2010 r., 100 km |
mysla313 2011-08-25 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,15)
Praktycze autko dla rodziny. Traktowane jak narzędzie w codziennej egzyztencji a nie jak breloczek do lansowania się (nie ma czym) bedzie sprawdzało się w naszych polskich realiach. Wygodne, przestrzenne, nawet w miarę ładne, ekonomiczne, elestyczne, idealne na polskie dziurawe drogi, wypady plenerowe czy nawet małe bezdroża. Jest to troche pojazd z grupy CCC czyli cena czyni cuda. Ale ma to swoje plusy - w codziennej eksploatacji nie bedziemy się nad nim rozmieniać na drobne tak jak np nad jakimś wycacanym Lexusem czy Mercedesem. pełna ocena SUV, 1.5 dCi eco2 110 KM, 2011 r., 3000 km |
michał 2011-03-28 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,00)
Ogólnie dobrze. Ale prawdopodobnie przez wysoki środek ciężkości, trochę go "nosi" na zakrętach w trybie 2wd, nawet na suchym asfalcie. Od pewnej niebezpiecznej sytuacji na zakręcie jeżdżę na trasie tylko w trybie "auto" lub 4wd. Jeśli ktoś się przesiada z auta mniejszego i gorszego, które ma tylko "jeździć, świecić i trąbić" będzie zadowolony. Przesiadka np. z 5 letniej toyoty rav4 może być rozczarowaniem, przez bezsensowną oszczędność na tanich drobiazgach. pełna ocena SUV, 1.5 dCi eco2 110 KM manualna 4x4, 2010 r., 6000 km |
na razie - zadowolony 2010-07-16 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,54)
Auto oceniam bardzo dobrze. Auta nowe są drogie i już nie ma aut oryginalnych, nawet wśród renomowanych marek. Niestety są to składaki z części produkowanych na całym świecie z racji tańszej produkcji. Do najbogatszych ludzi w Polsce nie należę, ale jeżdżę tylko nowymi samochodami, taki mam kaprys a przejeżdżam rocznie mnóstwo kilometrów. Inne marki porównywalne co do walorów, osiągów, niestety odpadają z racji ceny za oferowane swoje samochody na rynku polskim. pełna ocena SUV, 1.5 dCi eco2 90 KM, 2010 r., 7000 km |
pms67 pokaż Email » 2010-07-26 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,62)
Dałbym od siebie 4,75:
Auto jest pakowne, dobrze się prowadzi.
Plus za asystenta nagłego hamowania. Przydał się.
Ergonomia na przyzwoitym poziomie.
Co można byłoby dołożyć:
-regulacja lędźwiowa fotela kierowcy
-kurtyny powietrzne
-ciut mocniejszy silnik (i oszczędniejszy silnik), ze skrzynią 6-biegową w wersji 4x2
Poza tym po fajne auto pełna ocena SUV, 1.6 16V 105 KM, 2010 r., 2000 km |
Marek 2011-03-11 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,31)
Ładny, funkcjonalny, uniwersalny samochód z napędem na 4 koła z najlepszym na rynku współczynnikiem jakości/ceny i ponadprzeciętnymi właściwościami "terenowymi" w swojej klasie za przyzwoite pieniądze. Mam nadzieje że konkurencja wyciągnie wnioski i pojawią się podobne projekty wykorzystujące części z produkowanych już modeli. pełna ocena SUV, 1.6 16V 105 KM manualna 4x4, 2010 r., 5000 km |
Andrzej Wilk 2011-04-30 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,31)
Pojazd moze nie dla szpanerow, chociaz budzi do dzisiaj na parkingach olbrzymie zainteresowanie.
Z poczatku meczyly mnie pytania , jak sie sprawuje? czy jestem zadowolony ?- odpowiadam zawsze Autko Super ,nigdy nie bylem tak zadowolony ,bo potrafily mnie niemile zaskoczyc auta powazniejszych producentow. pełna ocena SUV, 1.6 16V 105 KM manualna 4x4, 2010 r., 15000 km |
ElDiablo 2010-10-10 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,46)
W chwili obecnej samochód sprawuje się rewelacyjnie, nie mam jeszcze nawet 900 km przejechane więc za dużo nie mogę pisać choć wady już zauważyłem w serwisie twierdzą że jest ok, choć dla mnie jest to niebezpieczne w końcu chodzi o hamulce i sprzęgło. oprócz tego samochód jest naprawdę świetny pełna ocena SUV, 1.5 dCi eco2 90 KM, 2010 r., 1000 km |
Józef Z. 2010-11-28 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,23)
Kupować na moją wiochę się nadaje w 100% tylko cena z vatem odstrasza, dlatego lepiej kupić bez vatu.
Napęd na 4 koła - bez zastrzeżeń. Brak reduktora - wada, ale to nie koń. Zimny trochę, ale to przez diesla.
Kocham tego rumuńskiego brudasa -nie myję go bo 3 razy chcieli już ukraść. pełna ocena SUV, 1.5 dCi 107 KM, 2010 r., 10000 km |
liczydełek 2011-08-31 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,23)
Mnie interesowało auto z wysokim zawieszeniem i napędem 4x4 dla lepszej trakcji w zimie i w deszczu oraz większego bezpieczeńśtwa przy możliwie najniższym zuzyciu paliwa i Duster wg mnie to spełnia na 5. Karoseria budzi duże zainteresowanie. pełna ocena SUV, 1.5 dCi eco2 110 KM, 2011 r., 7000 km |
ElDiablo 2010-09-08 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,92)
W chwili obecnej samochód sprawuje się rewelacyjnie, nie mam jeszcze nawet 400 km przejechane więc za dużo nie mogę pisać o jego wadach gdyż na chwilę obecną ich nie posiada ani nie zauważyłem żadnej. Jest świetny!! pełna ocena SUV, 1.5 dCi eco2 90 KM, 2010 r., 1000 km |
urzytkownik 2010-08-04 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,62)
Generalnie samochód uznać należy za udany i godny polecenia. Warto jednak wybrać silnik diesla ze względu na spalanie o dynamikę jazdy oraz 6 stopniową skrzynię biegów pełna ocena SUV, 1.6 16V 105 KM, 2010 r., 3000 km |
wojtex 2012-05-11 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,15)
stosunek jakość cena - świetnie.
Widać miejsca cięcia kosztów - zwłaszcza w środku; z zewnątrz np brak plastikowych osłon pod nadkolami, ale generalnie świetny. pełna ocena SUV, 1.6 16V LPG 105 KM manualna, 2012 r., 3000 km |
dyziowaty 2010-11-02 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,08)
jak na nowe auto wprowadzone do produkcji w 2010 roku to konstruktorzy mogli się lepiej postarać, może przy Dusterze 2 generacji coś się poprawi pełna ocena SUV, 1.5 dCi eco2 90 KM, 2010 r., 500 km |
Super okazje u dealerów
801 samochodów w ofercie
Rabaty do 109 200 pln!
Dacia Duster

18 komentarzy
14 dyskutujących
Ostatnie komentarze:
Piękne auto. Mam pytanie: jak wygląda spalanie w Dieslu przy jeździe około 100 km/h?
Właścicielom Dustera radzę dokładnie przyjrzeć się karoserii. W moim egzemplarzu po roku użytkowania zauważyłem bardzo drobne ale za to liczne rdzawe kropki. Serwis nie widzi problemu, poleca polerowanie!!! Rozważającym kupno STANOWCZO ODRADZAM
Jestem nowym właścicielem - wcześniej jeździłem Peugeotem 406 z 2000 i niestety przesiadając się do Daci to można być w szoku taka tu ciosioła i materiały designa no ale jak ktoś się decyduje na to auto z klasy CCC to nie ma co marudzić, silnik na gazie firmowym mulasty
![]()
Dacia Duster na firmę
Sprawdź, ile możesz odliczyć podatku VAT
Porównaj liczbę punktów serwisowych z konkurencją
Sprawdź raty leasingu/kredytu
Policz, od jakiego przebiegu warto dopłacić do diesla
![]()
Dowiedz się więcej o Dacia Duster
Kierowcy zainteresowani tym modelem, odwiedzili także
Tani SUV miejski - Dacia Duster
Po sukcesie tanich modeli Logan i Sandero, rumuńska marka dalej podbija rynek samochodowy i przechodzi do kontrataku w segmencie małych SUV-ów. W kwietniu 2010 roku na rynku polskim zadebiutował terenowy model - Dacia Duster. Nowe auto zrobiło już trochę zamieszania, szczególnie kusząc klientów niskim kosztem zakupu. Duster w porównaniu do konkurentów to na pewno szał cenowy i oryginalny wygląd, ale czy tylko? |
Nowa ocena

Rankingi
Porównywarka

Polecamy!
Kilka dni testu redakcyjnego najnowszej generacji Porsche 911 przeleciały szybko, jak 4,3 sekundy, w...
Ekologiczne uzupełnienie oferty - Peugeot 3008 HYbrid4Peugeot 3008 stanowi pomost między kompaktowymi kombi i crossoverami. W przeciwieństwie do miejskich...
Galerie
Range Rover Evoque Victoria BeckhamAuto w Firmie
Najczęściej oceniane auta firmowe
autoWcentrum
najwyższe oktanyAuta - Dacia Duster
najaktywniejsiKierowcy - Dacia Duster
najnowszeDzienniki pokładowe
Sobotnia wycieczka najpierw do zamku w Zagórzu Śl. po dotarciu rozpoczęłą się od...
To co się dziś działo na Przełęczy Tąpadła i w Sulistrowiczkach nie mieści się w...

Ocena: