Motosłownik

Nie wiesz
co to jest
MKD - Medium Knocked Down?

W naszym Motosłowniku znajdziesz odpowiedź!

Wyszukaj słowo
  • Podsumowanie auta
  • Fiat Linea Sedan

(od 2007)
  • w klasie samochodów:
  • Niższa klasa średnia
  • na podstawie liczby ocen:
  • 190
Czy oceniający kupiliby ten model jeszcze raz?
(na podstawie 149 ocen)
TAK (85%)
NIE (15%)
Co najbardziej zaskoczyło pozytywnie oceniających?
  • Karoseria
  • 53%
  • Silnik
  • 27%
  • Układ hamulcowy
  • 9%
Uciążliwe usterki zgłaszane przez oceniających:
  • Zawieszenie
  • 50%
  • Karoseria
  • 40%
  • Silnik
  • 20%
Zmieniasz auto?

Kontroluj spalanie i wydatki z naszym Dziennikiem kosztów!

Ciekawostki o Fiat Linea Sedan

• Części samochodowe:
  • Zadaj pytanie

Opinie o Fiat Linea Sedan

Silniki Fiat Linea

Wynajem samochodów w atrakcyjnych cenach!

Lista opinii o Fiat Linea Sedan

Filtrowanie opinii:
Autor/Ocena Samochód/Komentarz (Całokształt)
linea
2008-08-13
 (4,77) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
To moja druga opinia o samochodzie, Przejechałem nim 13 tyś km. Emocje więc opadły a w ich miejsce pojawiło się więcej krytycyzmu. Ogólnie po 8 miesiącach użytkowania nadal jestem zafascynowany tym samochodem, ale czasem zastanawiam się czy za 61 tyś można było znaleźć coś lepszego i jednocześnie fabrycznie nowego. Na pewno tak, tylko że raczej nie z silnikiem diesla. Biorąc pod uwagę sedany takie jak focus, lancer, jetta czy corolla, okazuje sie że fiat nadal ma najlepeszy stosunek ceny do mozliwości (sierpień 2008). Nie podoba mi się przód tego samochodu - sprawia wrażenie, że linea jest mniejsza niż w rzeczywistości. Za to nadrabia to przepiękną linią boczną. Dużą zaletą jest niskie zużycie paliwa. Tym samochodem nie da sie spalić więcej niż 5 litrów przy dynamicznej jeździe w trasie. Dopiero jadąc z często wciśniętym pedałem w podłodze spalanie podskakuje o 0,3 litra tj. do 5,3 l. Dla kogoś kto jeździ bez szaleństw osiągnięcie spalania na poziomie 4.6-4.8 nie będzie żadnym problemem. W mieście mogłoby być mniej - 7 litrów, ale bywają tygodnie że schodzę do katalogowych 6.5. Ubolewam nad tym, że fiat nie wkłada do linei diesla multijeta 1.6 - ten silnik byłby idealny w tym samochodzie. Pewną niedogodnością jest mała pojemność zbiornika: 45 litry. Pry obecnych kombinacjach przy jakości paliwa na stacjach paliw chciałoby się wlać na zaufanej stacji cały zbiornik i obejechać 1000 km. Tak się jednak nie da. Efektywny zasięg to 750 km tzn od pełnego zbiornika do zapalenia się lampki rezerwy. Lubię tym samochodem jeździć. Daje mi poczucie luksusu i solidności a przede wszystkim nie mam wrażenia, że przepłaciłem za samochód tej wielkości. Pomimo, że silnik ma symboliczną pojemność, to fajnie się nim jeździ w trasie. Pod "nogą" to odpowiednik benzyniaka 1800cm3, a opłaty i spalanie duuużo niższe niż przy benzyniaku.
pełna ocena Sedan, 1.3 16v Multijet 90 KM, 2008 r., 13000 km
Marcin M.
2010-02-09
 (4,69) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Po roku czasu nadal jestem zachwycony tym autem. Wielu przestrzegało mnie przed Fiatem - na szczęście nie posłuchałem ich. Najbardziej fascynująca jest w nim przestrzeń. Mimo że z zewnątrz auto wydaje się dość wąskie, to w środku oferuje zdumiewająco dużo miejsca. Podróż na przednich fotelach to pełny komfort, na tylnych pasażerowie również nie mieli żadnych zastrzeżeń. A 13 godzin jazdy potrafi dać w kość. Klimatyzacja bez problemu dawała sobie radę z chłodzeniem nawet przy wielogodzinnej jeździe w pełnym słońcu. Przepastny bagażnik. Załadowaliśmy bagaże dla czterech osób na tygodniowy pobyt. I te cztery osoby (trzy dorosłe) spokojnie zmieściły się w aucie wraz z bagażami (fakt, że trochę trzeba było wepchnać pod fotele). Auto z wyglądy podoba mi się tylko z profilu, przód i tył uznaję wręcz za brzydki, ale żona mówi, że to tylko moje skrzywienie do szukania dziury w całym. Największą wadą auta jest dość słaby silnik - 77 KM przy tym rozmiarze to jednak za mało. Nie ma to znaczenia przy jeździe w korkach czy zatłoczonych drogach, ale czasem wypada się na dwupasmówkę i chciałoby się poczuć tę prędkość. Dziś wolałbym kupić wersję T-Jet 120 KM. Podoba mi się klasyczne rozmieszczenie klasycznych zegarów - żadnych pierdół jak zegary na środku konsoli. Podoba mi się dyskretne pomarańczowe oświetlenie kabiny wieczorem, zgrubienia na kierownicy dające pewny chwyt jedną ręką, wygodne fotele, przyjemna praca silnika, przyjemność z jazdy.
pełna ocena Sedan, 1.4 8v 77 KM, 2008 r., 21000 km
kierowca
2010-06-09
 (4,46) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Ładne przestrzenne bogato wyposażone z dużym kufrem za rozsądne pieniądze.A propo ktoś opisywał w komentarzach ,że jego znajomy kupił wspaniałą skode fabię z super wypasem.Prawda wygląda zupełnie inaczej.Na początku roku gdy szukałem samochodu rodzinnego odwiedziłem równiwż salon skody.Niestety po ofercie jaką mi przedstawiono zrezygnowałem.Po rabacie 2000 i okazyjnym pakiecie FUN za 600 złotych w skład którego wchodił centralny zamek otwirany z zamka i szyby przednie elektryczne samochó wyniusł 47 000.Wersja kombi z silnikiem 85 Km.posiadała klimatyzację+ dopłata za metalic wspomaganie abs i nic więcej.Według mnie osiągi ma w miarę przyzwoite ale w środku jak i na zewnątrz wygląda jak wóz drabiniasty.O chromie w dolnej części atrapy , zapalnice, felgach 17 aluminiowych,radiu,dodatkowym wykończeniu na konsoli środkowej,kole zapasowym,otwieraniu zamka z kluczyka jak również kufra ,komputerze , wykończeniu skórą kierownicy wielofunkcyjnej i gałki zmiany biegów , halogenach,lusterkach elektrycznych podgrzewanych , listwach ochronnych dzwi w kolorze nadwozia zderzaków i lusterek i wielu innych rzeczach za wyżej wymienioną kwotę można zapomnieć.Tak wię zanim ktoś coś skomętuje to lepiej nich się osobiście zapozna a nie bazuje na danych typu ktoś coś powiedział albo słyszałem.
pełna ocena Sedan, 1.4 8v 77 KM, 2009 r., 10000 km
HADZE
2011-08-28
 (4,15) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Jest to moja druga opinia i przy tym przebiegu nie jest najgorzej poruwnując moje doświadczenia z jnnymi markami.Naprawde stylistyka robiła i jeszcze robi wrażenie co mnie czasami dziwi bo sam się już opatrzyłem.Argonomia siedzeń robi na mnie do dziś wrażenie jazda wielogodzinna nie stanowi problemu( bóle kręgosłupa, czterech liter czy też drętwienie nóg.No cóż usterki zdarzały się, ale nigdy nie stałem w polu nie wymagam od fiata zbyt wiele więc uwarzam że jest super ale to nie znaczy ż nie powinno być lepiej( wierzcie mi inne marki mają podobne albo takie że bez lawety się nie obejdzie)Naprawde bardzo fajne rodzinne autko moż chciało by się miec inne logo marki, ale jest to rozsądnny wybór bo koszty utrzymania po gwarancyjnego jest nie wielki.Jedyny wielki minus to brak osłon silnika ( ja załorzyłem koszt ok 60-90 zł)kiepsiej jakości tapicerka, która się bardzo brudzi i brak przy zakupie w ofercie fiata lineji większej gamy silników benz ten 1,4 z 70-ma kucami to żenada a ten 1,4 z 120 km kosztuje tyle co ropniak.Duży plus za bezproblemową wymiane gwarancyjną części, u innych marek nie jest tak słodko i dobre spasowanie po tym przebigu nic nie skrzypi mimo tego,że plastiki są toporne a największy plus to możliwość wzięcie saamochodu w nie oprocentowanym kredycie.
pełna ocena Sedan, 1.3 16v Multijet 90 KM, 2007 r., 57000 km
linea pokaż Email »
2008-01-12
 (4,54) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Zwinny samochód do ruchu miejskiego, wygodny do podróży poza miastem. Silnik wystarczający, ale napewno zbyt mały dla rodziny 4-osobowej w drodze na wakacje. Samochód jak narazie wzbudza zainteresowanie i... jest ładny. Kątem oka spostrzegłem, że Linea przyciaga wzrok. W linii bocznej można się zakochać. Na parkingu wyróżnia się z ogółu. Wiele ludzi i kierowców się ogląda. To zadziwiające, bo rzadko się zdarza by nowy samochód na rynku tak przykuwał wzrok. Po pewnym czasie już się do tego przyzwyczaiłem i nie zwracam uwagi. Pomimo, że Linea powstała w opraciu o Grande Punto, to w rzeczywistości te samochody postawione obok siebie różnią się jak dzień i noc. Ani Linea ani GP nie przypominają się nawzajem. Włosi powrócili do korzeni z zaczęli robić samochody z temperamentem. Nowe Bravo, Grande Punto, Linea, Fiat 500 - niby nadal są to fiaty, ale zdecydowanie wyróżniają się z tłumu - tego im zarzucić nie można. Szkoda, że nie zdecydowano się na wkładanie poważniejszych silników do Linei. 1.9Multijet 120KM byłby idealny. Ale być może w ten sposób fiat nie chce dopuścić do spadku sprzedaży Bravo.
pełna ocena Sedan, 1.3 16v Multijet 90 KM, 2007 r., 3000 km
MZ
2011-09-20
 (3,31) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
Samochód łączy w sobie wiele cech przeciwstawnych, z jednej strony mamy bardzo fajny silnik, mocny i dynamiczny oraz bardzo ładną linię nadwozia, a z drugiej strony słaby lakier, korodujące śruby, tarcze oraz blachy i niestety słabiutkie materiały we wnętrzu auta. Za samochód który kosztował ok. 50 000 zł wymaga się chyba więcej (cena katalogowa to ponad 60000zł). Niestety dość szybko pojawiły się różne awarie, niby to tylko usterki ale kłopotliwe. Wymiany łożysk z tyłu, korozja - tylnej klapy, kłopoty z automatyczną klimatyzacją, uszkodzenie linki w skrzyni biegów, stuki w zawieszeniu. I przy dynamicznej jeździe to samochód spala ok. 10 l na 100 km, abak ma tylko 45 l. Co za as to wymyślił. A w zimie to szału doprowadza mnie klapka wlewu paliwa, bo się nie zamyka - dramat.
pełna ocena Sedan, 1.4 T-Jet 16v 120 KM, 2008 r., 39000 km
ryszardo_
2009-02-21
 (4,54)
Linea jest udanym modelem, bardzo duże auto i ma ładną sylwetkę, bogate wyposażenie za tak niską cenę samochodu. Bagażnik duży ale ma za mały otwór do tego bagażnika i są problemy przy wkładaniu dużych przedmiotów. Bardzo wygodnie jeździ się tym autem, nawet na długich trasach podróż jest przyjemna. Jedynie co można zarzucić to, że na tak duży samochód jest za słaby silnik 1,4 i 77KM i dlatego przyspieszenie jest mizerne. Podczas wyprzedzania trzeba to uwzględnić. Przez salon w nowym samochodzie została zamontowana sekwencyjna instalacja gazowa co obniża bardzo znacznie koszty eksploatacyjne przy dzisiejszej cenie gazu. Silnik pracuje tak samo na benzynie jak i na gazie bez zarzutu. Ten samochód po przebiegu 25tys na razie nie ma usterek i jest bezawaryjny.
pełna ocena Sedan, 1.4 8v 77 KM, 2007 r., 25000 km
użytkownik
2011-05-22
 (4,46) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Poprzednio użytkowałem Seicento, Corsa C. Przesiadłem się na Linea kilka m-cy temu i jestem pod wrażeniem. Auto zakupiłem ze względu na markę (nie rdzewiejącą w odróżnieniu od np. Forda) i urodę. Uroda rzecz względna więc odkładam na bok. Pierwsze wrażenia to bardzo cichutki silnik (nawet w porównaniu do Focusa Diesel 2007), niestety słaby,ale każdy średnio doświadczony kierowca wie co wymagać od auta ważącego 1,1 tony z takim motorkiem. Kupiłem go świadomie i nie żałuję. Na trasie bardzo oszczędny w mieście średnio to wygląda. Komfrot jazdy super. Bardzo duży bagażnik. Uważam, że Fiat słabo reklamuje w Polsce ten model prawie wcale i to błąd. Kupując ten samochód wahałem się,ale dziś wiem, że to był b. dobry wybór. Pozdrawiam.
pełna ocena Sedan, 1.4 8v 77 KM manualna, 2007 r., 74000 km
Rozczarowny
2010-07-13
 (3,15) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Ładny i obszerny samochód, dosyć ciekawe wnętrze i miłe dodatki już od opcji Dynamic. To na plus, na minus... kiepskie materiały, kiepska jakość wykonania, kiepski silnik (1.4 77 KM), kiepska wentylacja, kiepskie wyciszenie. Jak na auto "rodzinne" coś mało schowków, a te które są, są zdecydowanie za małe, bagażnik duży, otwór załadunkowy mały. I tak można bez końca... W wersjach z "lepszym" silnikiem robi się zdecydowanie drogo i są (moja ocena) ciekawsze propozycje na rynku... Ale to wszystko mało istotne... ważne aby auto się nie psuło, a to się psuje (przynajmniej mój egzemplarz) i to jak diabli... Reasumując - miało być jak nigdy wyszło jak zawsze i jeszcze ten silnik... ot... Fiat ;-)
pełna ocena Sedan, 1.4 8v 77 KM, 2007 r., 40000 km
watrobajedna pokaż Email »
2008-09-19
 (4,62)
autko oceniam jako udane jest to mój 3 fiat po 9 latach cc700 i 2 latach punto 2. Wszyscy mówia o cenie ja kupiłem samochód w maju z rocznika 2007 i zaoszczędziłem 10000 zł na cenie. Ludzie oczekują ze fiat będzie kosztował poniżej 35000 jednak to niemożliwe. Jest to klasa średnia niższa i jak na auto tej klasy cena i tak kształtuje się na niskim poziomie. ja mam zaufanie do fiata bo cc zaczołem naprawiać drobne usterki po 5 latach a punto przez 2 lata nie dołożyłem ani zł. więc myślę że i z tym nie będzie kłopotu. miałem 45000 na samochód i zamiast 5 letniego audi wybrałem nówkę fiacika. Lecz gorącopolecam lpg niestety min 3500 bo w serwisie, które i tak mi sie zwróci za kilka m-cy
pełna ocena Sedan, 1.4 8v 77 KM, 2007 r., 57000 km
jacekzom pokaż Email »
2007-11-13
 (3,38)
Coz, samochod jest moim zdaniem bardzo ladny, duzy i wygodny. Niestety silnk 1.4 77km to jakies nieporozumienie. Nie wiem jak sie prezentuja modele na Polske, ten turecki nie mial nic poza guzikiem klimatyzacji, komputerm pokazujacym dziwne liczby, i koszmarnie grajacym radiem firmowym Blaupunkt. Nawet tylne oparcie sie nie kladlo. Konsola jest calkiem ladna, jednak cala czarna, i bardzo twarda, czyli tania. Czy warto? Z 1.4 77KM moim zdaniem nie. Jak juz to Multijet lub 1.4 120KM, tyle ze za te pieniadze mozna juz kupic chyba duzo lepsze auta. Nie zebym nie lubil fiata...sam mam Multiple, ale to czym jazdzilem przez 3 tygodnie poprostu "emanuje tanioscia".
pełna ocena Sedan, 1.4 8v 77 KM, 2007 r.,
eerf
2008-11-24
 (4,08)
całokształ jest ok, jak za taka cene mamy ładne duze autko, bardzo wygodne,prowadzenie nikomu nie powinno przynieść trudności,pierwszy raz za kierownicą linei miałm wrażenie tak jak bym tym autkiem juz jeżdził,parkowanie bez czujników parkowania moze przyniesc trudnosc, nie widać przodu ani tyłu auta,lusterka fajne duze ,widocznosć w aucie fantastyczna ,fotel kierowcy regulowany, nawet małej osobie jaka jest moja zona nie sprawia prowadzenie samochodu trudnosci. Dużym ninusem jak dla mnie jest śilnik,jest po prostu za słaby,przydał by sie w tym aucie przynajmniej 1,6 a niestety najmocniejszy to 1,4 benzyna a dizel tylko 1,3
pełna ocena Sedan, 1.4 8v 77 KM, 2007 r., 1000 km
zadowolony
2011-01-15
 (4,62) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Klasyczne auto rodzinne dla dwóch osób dorosłych z dwójką dzieci do spokojnej i rozsądnej jazdy a nie do wyścigów (chociaż silnik T-jet 120 KM. ma aspiracje do sportowej jazdy 9 sekund do 100).Przyjemne i obszerne wnętrze dobrze wyposażone, oraz duży 500l.kufer do spakowania wszystkich niezbędnych rzeczy na wakację robią z linei samochód na który warto zwrócić uwagę przy zakupie.Cena samochodu nie jest wygórowana zwłaszcza z tym bogatszym wyposażeniem dynamic,dobrze jest się rozejrzeć za sztukami z dużym rabatem i wyprzedażowymi gdzie mżna dostać upust nawet do 12000 złotych.
pełna ocena Sedan, 1.4 8v 77 KM manualna, 2009 r., 30000 km
Makrys
2007-12-23
 (4,92) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Za całokształt ocena 5 . Za tą cenę nie dostanę zadnego innego samochodu z takim wyposażeniem. Świetny slinik wspaniała linia samochodu. ( ludzie się gapią jak by widzieli ducha) ABS z EBD , ESP + ASR, MSR, HBA i Hill Holder Tempomat Roleta szyby tylniej ( nie spotykane w tej klasie samochodów.) Lampki podświetlające w drzwiach przednich.tylny nawiew powietrza na pasażerów z tyłu. Jasna tapicerka welurowa. Alufelgi 16 wspaniale wyglądają. System BLUE ME wspaniale to działa. Można "rozmawiać" z samochodem. Wejście USB.
pełna ocena Sedan, 1.3 16v Multijet 90 KM, 2007 r., 1000 km
max
2010-10-02
 (4,31) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Jako jedyny samochód w rodzinie musi spełniać funkcję samochodu rodzinnego jak również do użytku codziennego(dojazdy do pracy na zakupy itd)spełnia zakładane potrzeby w 100procentach.Jest przestronny dobrze wyposażony i w miare ekonomiczny.Jedyną wadą jest o jakieś 10 KM.za słaby silnik. co jest odczuwalne w trasie.Ale jest mało awaryjny ekonomiczny świetnie nadaje się do zagazowania i do normalnej jazdy z rodziną wystarczający.Jeżeli lubi ktoś dynamiczniejszą jazdę to polecam T-jeta który jeżdzi świetnie ale jest drogi.
pełna ocena Sedan, 1.4 8v 77 KM, 2009 r., 10000 km

16 komentarzy

15 dyskutujących

Ostatnie komentarze:

~ryba~ryba

Do ~wrocławian: ja mam przejechane 150000 tk i nadal nic nie trzeszczy ani nie skrzypi.

~ryba~ryba

Piękne auto , mało pali , niskie opłaty czego chcieć więcej?

StubakStubak

Mam Lineę 1.3 Multijeet od 2007 roku i jestem bardzo zadowolony. Auto jest bardzo wygodne na długie trasy. W mieście jest niego gorzej, ale da się wytrzymać. Wielkim plusem jest ogromny bagażnik, w którym bez problemu mieszczą się bagaże 4 osobowej rodziny. Wnętrze plastikowe, ale nic nie trzeszczy po 80 000 km. W linii bocznej można się zakochać! Na auto spoglądają nawet właściciele droższych aut. Czasami pojawiają się drobne usterki, ale to typowe dla aut tej marki. Jednak po przejażdżce Infiniti teścia, aż nie chce się wsiadać...

Przejdź do dyskusji

Fiat Linea na firmę

Sprawdź, ile możesz odliczyć podatku VAT

Porównaj liczbę punktów serwisowych z konkurencją

Sprawdź raty leasingu/kredytu

Policz, od jakiego przebiegu warto dopłacić do diesla

Zobacz również

Kierowcy, którzy oglądali Fiat Linea, oglądali także

Dowiedz się więcej o Fiat Linea

Kierowcy zainteresowani tym modelem, odwiedzili także

Tureckie sedany Tureckie sedany

Kompaktowe trójbryłowce z roku na rok tracą nad Wisla popularność na rzecz bardziej funkcjonalnych hatchbacków, kombi i crossoverów. Modele Linea i Fluence nie dają jednak za wygraną - kuszą rozsądnie skalkulowanymi cenami i obszernymi nadwoziami, które ocierają się wielkością o segment D.