Ocena dotyczy

(4,54)

Autor

Artoos

Dodał: 02.07.2005

chyba już nie będę miał lepszego samochodu, no chyba że Subaru. ASO omijać wielkim łukiem, drogie jak diabli a części można dostać w normalnych sklepach po normalnych cenach, amortyzatory tylko Kayaby, Monroe to szajs i szkoda na nie kasy, klocki dobrej firmy wytrzymają ze trzy lata rzemiosło około roku, pojawiają się burchelki na ramkach (ten model tak ma), polecam sedana, do całego tortu wisienka w postaci przyzwoitego bagażnika (na suba, gaz lub rodzinne bagaże). Zasilanie gazem nie szkodzi (przejechałem na LPG pomiędzy 130000 a 21000), więc śmiało zakładać. Kupiłem pięcio letni samochód, przejechałem 130000 i nie chce się go sprzedawać, bo przez ten czas nic w niego nie włożyłem!!!

(kultura pracy, elastyczność)

Idealnym wydaje się być do tego modelu 1,8 16V SOHC, super elastyczny i wystarczająco mocny (katalogowo 8,9 do 100km/h!!!), różnice w zasilaniu (Pb/LPG) widać dopiero ponad 130 km/h. Nawet na benzynie przy pełnym obciążeniu powyżej tej prędkości spada drastycznie przyspieszenie.

Czasem jest problem z wbiciem wstecznego.

Co do niego mam mieszane uczucia. Po ptrzesiadce z niemieckich bolidów wydaje się naciągać jak jamnik (szczególnie dziwne uczucie daje przód), ale w sytuacjach krańcowych (120 km/h i nagle trzeba skręcić!!!) zachowuje się idealnie, nie ma problemu z wyprowadzeniem autka z poślizgu, no i znowu te masy, nie obciążony przy ok 120-140 km/h myszkuje po drodze.

Kufra nie widać, jak w większości sedanów, trochę martwego pola.

Może nawet jak na tamte lata to i doskonała, ale są małe braki (ogrzewanie przesuwne itp.)
Wynajem samochodów w atrakcyjnych cenach!

dość długo nabiera temperaturę roboczą

Przestrzeń

kierowcy i pasażerów

Jak na kompakt, idealnie

Przy orginalnych tłumikach, super.

Pojazd ekonomiczny. Przy LPG pali 9-10 litrów. Uwaga na "ciężką nogę", udało mi się spalić średnio 13 litrów / 100 km. (pełne przyspieszenia i praktycznie prędkości maksymalne (czyli licznikowo 190-200 km/h)

Spalania 1.8 16V 103 KM + LPG

oszczędny zrównoważony dynamiczny
Koszt miesięczny [zł]:

5255075100
15 tysięcy km rocznie
Koszty są obliczane na podstawie aktualnych cen paliw z serwisu Paliwa.

Starsze egzemplarze mają przyzwoite ceny, a co do trwałości i niezawodności nie ma co się martwić. Co do nowych...no cóż, prawie jak BMW "3"

drobiazgi

Psuje się tylko centralny zamek (chyba we wszystkich) ale zazwyczaj przesmarowanie pomaga.

poważne usterki

Mazda się nie psuje. Podczas 130000 km wymieniłem pasek, amortyzatory i rozdzielacz (kosztował ze 100 zł.)
Zgłoś sugestię usunięcia

Mazda 323

185 komentarzy

146 dyskutujących

Ostatnie komentarze:

~Ula~Ula

posiadam mazdę 323F rok 2002 od pewnego czasu moje autko nie ma przyspieszenia na pierwszym i drugim biegu tak jak by ją coś hamowało później już jest dobrze. Proszę o pomoc w ustaleniu przyczyny

~Madzia~Madzia

Witam. Posiadam Mazdę 323c 95 rok i posiadam maleńki problem. Szczególnie podczas niższych temperatur tj. ok zera i niższa temp. w samochodzie strasznie parują mi szyby. Przyczyną mogło być zapchany lub zanieczyszczony filtr kabinowy ale niestety ten samochód nie posiada takiego... Co może być przyczyną takiego zjawiska? Proszę o pomoc ...

~avocado~avocado

Do ~seba: sprawdź wtyczkę przy filtrze powietrza, bo jak się poluzuje to właśnie tak się dzieje

Przejdź do dyskusji

Zobacz również

Kierowcy, którzy oglądali Mazda 323, oglądali także

Opony letnie w najlepszych cenach!

Dowiedz się więcej o Mazda 323