Motosłownik

Nie wiesz
co to jest
ESP - Electronic Stability Program?

W naszym Motosłowniku znajdziesz odpowiedź!

Wyszukaj słowo
  • Podsumowanie auta
  • Renault Twingo I

(od 1993 do 2007)
  • w klasie samochodów:
  • Auta małe
  • na podstawie liczby ocen:
  • 282
Czy oceniający kupiliby ten model jeszcze raz?
(na podstawie 87 ocen)
TAK (81%)
NIE (19%)
Co najbardziej zaskoczyło pozytywnie oceniających?
  • Silnik
  • 43%
  • Karoseria
  • 39%
  • Zawieszenie
  • 16%
Uciążliwe usterki zgłaszane przez oceniających:
  • Karoseria
  • 38%
  • Zawieszenie
  • 34%
  • Układ elektryczny
  • 34%
Zmieniasz auto?

Kontroluj spalanie i wydatki z naszym Dziennikiem kosztów!

Ciekawostki o Renault Twingo I

• Zadaj pytanie

Opinie o Renault Twingo I

Silniki Renault Twingo I

Silniki Diesla
Wynajem samochodów w atrakcyjnych cenach!

Lista opinii o Renault Twingo I

Filtrowanie opinii:
Autor/Ocena Samochód/Komentarz (Całokształt)
RoN
2010-02-18
 (4,38) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Wybierając drugie auto brałem pod uwagę Seicento, Tico, CC 900 lub Sporting. Do Twingo wsiadłem przypadkiem i już w nim zostałem :) Nie jest tak dynamiczny jak Sporting czy SC 1,1 ani tak oszczędny jak Tico, ale przestrzenią we wnętrzu bije konkurentów na dwie głowy. Również przesuwana kanapa jest bardzo fajnym gadżetem. Miało być auto dla żony, ale na razie ja jeżdżę częściej. Żonie przeszkadza brak wspomagania, mnie wcale. To już mój trzeci "francuz", wcześniej wolałem panzerwageny i Audi, ale okazało się że:1)łatwiej kupić zadbane auto francuskie niż niemieckie, 2)części wcale nie są droższe, 3)francuz wcale nie psuje się częściej, 4)francuzy mają ładniejszą stylizację wnętrza i często również karoserii w porównaniu z niemcami z tego samego rocznika, 5)najważniejsze - nikt tego nie chce kraść. Mechanicy trochę plują przy naprawach, bo klucze nietypowe, bo dostęp czasem ciężki. Serwisowania też się trzeba nauczyć - w jednym roczniku mogły występować rozruszniki 5 producentów. Niektórzy mówią,że to auto ma duszę. Coś w tym może jest :) Mimo miękkiego zawieszenia doskonale trzyma się drogi, głównie dzięki sporej szerokości. Wielkie wrota ułatwiają wsiadanie pod warunkiem, że ktoś pod marketem nie postawi swojego samochodu za blisko nas - wtedy dramat z dostaniem się do środka ;)Twingo polecam na miasto i krótkie trasy, na dalszych może być zbyt głośne i słabe. No, chyba że 1,2 16V z mocą 75KM ;)
pełna ocena Hatchback, 1.2 55 KM, 1995 r., 257000 km
Mrs. Twingo
2008-07-16
 (4,38) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Mam auto z quickshiftem 5 i klimatyzacją, do jazdy miejskiej, ale i w trasie się sprawdziło. Regulowany fotel kierowcy (także do góry można sobie podjechać, będąc małą osobą), bieg parkingowy (autko jeździ powolutku bez dodawania gazu), inteligentna skrzynia biegów (z górki przyhamowuje silnik, a w trakcie ruszania pod górę bieg parkingowy zastępuje hamulec i lekkie dodanie gazu wprawia nas w łagodny ruch, bez miotania się wokół sprzęgła, hamulców i gazu; oraz inne detale np. można sobie jeździć na automacie, albo się przełączyć w tryb manualny). W sumie auto samo jedzie, a ja się rozglądam. Generalnie to mój osobisty samochód, ale mąż się lubi przesiadać z megane i poszaleć po mieście, bo mój maluch ma 75 koników i 16 zaworków. Na tiry się nie zasadzam, bo mam zdrowe ego, natomiast w razie potrzeby przyśpieszam. Bryła samochodu od początku mnie zauroczyła i tak zostało. Nie jest urzekająco piękna, ale ma w sobie francuski "charme". Jak wszystkie inne estetyczne detale. Jedyną wadą auta jest to, że nie mówi "dzień dobry" głosem Brada Pitta.
pełna ocena Hatchback, 1.2 i 16V 75 KM, 2006 r., 4000 km
Paweł G(...)
2008-10-21
 (4,08) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
nie ma oceny 4,5 ! ale proszę tak patrzeć na moją ocenę samochodu, naprawdę wspaniały samochodzik, dobrze prowadzący się zarówno w mieście jak i na trasie, ma może małe wady jak średnie wyciszenie, lub długie drzwi. Lecz jest ponadrzęciętnie duży w środku, wygodny jak żaden w klasie, nawet klasa B może się bać pod tymi wzgędami. Ekonomiczny i wcale nie taki nieszybki! Silnik rewelacja, części przystępne (zamienniki). Szkoda, że autko w Polsce jest niedocenione. Przywarł do nas stereotyp, że tylko auto niemieckie i japońskie wart jest uwagi polskiej społeczności. A wielka szkoda... Jakby porównać Yaris i Twingo! Koleżanka w takich sytuacjach mowi: Oh!!! PLIIIISSSSS! Samochód zdecydowanie dla ludzi z pasją motoryzacyjną, bo one docenią jego uroki i tych, którzy poszukują "tego czegoś". Napewno nie ma szans na bycie docenionym przez fanów Golfa itp... Ale to już moja opinia. Podobnie jak cały komentarz :) Napewno mimo wielu starań jest subiektywny ale naprawdę autko jest boskie!
pełna ocena Hatchback, 1.2 i 16V 75 KM, 2002 r., 57000 km
Twingo z Warszawy
2012-04-01
 (4,00) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Za małe pieniądze otrzymujemy bardzo fajny, ładny, pojemny miejski samochód z ciekawymi rozwiązaniami jak np. wyświetlacz po środku deski rozdzielczej (jak na tamte lata było to coś niespotykanego), zawieszenie MacPersona, składana tylna kanapa. Do tego szyberdach (ja posiadałem elektryczny). Pewnie jeździłbym nim nadal gdyby nie baran wyjeżdżający spod ulicy porządkowanej. Po stłuczce niestety nie opłacało się go naprawiać. Kupiłbym jeszcze raz to auto ale nie widziałem egzemplarza w podobnej cenie z takim przebiegiem. Jednak czasem się trafiają więc warto szukać! Ja jednak chciałbym teraz coś pięciodrzwiowego, a na pewno nieco mocniejszego silnikowo. Polecam późniejszą wersję Twingo z silnikiem 1.1 75 KM. Za nią trzeba zapłacić kilka tysięcy złotych więcej.
pełna ocena Hatchback, 1.2 55 KM manualna, 1994 r., 126000 km
mimbi - Klub Twingo Polska
2006-05-20
 (4,38)
To jest samochod stworzony dla mnie. Chcialam miec taki juz 10 lat temu, teraz mam i moja fascynacja tym pojazdem w ogole sie nie zmniejsza, wrecz przeciwnie. Idealny do miasta, wszedzie sie wcisnie, krotki tyl powoduje, ze nie ma zadnych problemow z parkowaniem zatoczki na zatloczonych miejskich parkingach, krotki przod - mozna wszedzie zaparkowac prostopadle, nie trzeba brac duzych zamachow. Na trasie - zrywny, zwrotny, szybki. Dobra widocznosc i niezle przyspieszenie powoduja, ze bardzo dobrze sie nim wyprzedza. Wygodne fotele, zarowno z przodu jak i z tylu, swietna opcja z przesuwana kanapa w razie wiekszych zakupow. Cytujac strone angielskiego klubu Twingo - Twingo is not just a car, is a style of living.
pełna ocena Hatchback, 1.2 55 KM, 1996 r., 15 km
escobanita pokaż Email »
2004-03-14
 (3,69)
jestem rozczarowany delikatnie mówiąc, auto kupiłem nowe w salonie i wszystkie materiały eksploat.:olej,fitry wymieniam co 15 tys.km a nie co 20tys.(30tys.) - nie przyszło mi jednak do głowy, że pasek rozrządu pęknie po przejechaniu 60tys.km ( książka przewiduje wymianę przy 120tys. lub po 5 latach) - auto ma 3,5 roku. Gdy pytałem się kilka miesięcy temu w serwisie kiedy naprawdę należy wymienić pasek - usłyszałem 80tys.km i tak też chciałem zrobić - nie zdążyłem. OSTRZEGAM WSZYSTKICH NIE WIERZCIE W WYDŁUŻONE PRZEBIEGI MIĘDZYPRZEGLĄDOWE - TANI HACZYK FIRMY RENAULT - ja nie wierzyłem od samego początku a i tak zostałem zaskoczony !!!
pełna ocena Hatchback, 1.2 i 16V 75 KM, 2001 r.,
Klaudia
2010-04-11
 (4,31) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
jak na wiek pojazdu i jego cenę uważam, że autko jest niezawodne. Pomijając kilka usterek, które niskim kosztem zostały usunięte, nie można nic złego powiedzieć o Twingo. Olbrzymią zaletą auta jest jego bagażnik, po złożeniu tylnych siedzeń można małym autkiem przewieść rzeczy dużych gabarytów. Idealny do miasta,wszędzie znajdzie się miejsce do zaparkowania. Dla poszukujących niezawodnego, małego autka, może bez większych luksusów, służącego do dojeżdżania do pracy, na zakupy, szczerze polecam. Dobra widoczność, krótki tył i przód są bardzo wygodne dla początkujących kierowców. Wg mnie auto na 5+
pełna ocena Hatchback, 1.2 55 KM, 1995 r., 145000 km
garfield3 pokaż Email »
2003-08-21
 (4,46)
Twingo jest inne. Z zewnątrz wydaje się niewiele większe od seicento, ale w środku panuje niespotykana przestronność - dla wszystkich 4 osób. Pokonywałem nim kilkusetkilometrowe trasy bez większych kłopotów. Zastrzeżenia mam do starszego typu silnika - powyżej 100/h wyrażnie słabnie, zwłaszcza przy komplecie pasażerów. Przez 8 lat nie miał zadnej poważnej usterki. Znikomy bagażnik rekompensuje modularność wnętrza. A poza tym ma coś czego niemają inne samochodzy - uśmiecnięty przód i DUSZĘ. Czekam na nowe Twingo.
pełna ocena Hatchback, 1.2 55 KM, 1995 r., 68000 km
tmatejko pokaż Email »
2003-01-22
 (4,38)
Idealny drugi samochod. Zona jezdzi, tylko leje benzyne i plyn do spryskiwaczy. Ja tez sie od czasu do czasu przejade, ot - dla przyjemnosci jazdy malym, zwawym autkiem. Pamietam jak kupowalismy, wtedy jednym z priorytetow byla cena. Siedzielismy w Seicento, w Matizie - srednio. Potem z glupia frant - Renault, bo tam podobno drogo. I rzeczywiscie, wtedy bylo drozej ale tylko o 2 tys. zlotych, ale auto jest nieporownywalne. Jak ktos twierdzi inaczej, to niech wsiadzie do Twingo, odpali i przejedzie sie kawalek.
pełna ocena Hatchback, 1.2 60 KM, 2000 r., 60000 km
prezes
2012-01-11
 (3,46) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
autem przez 5 lat zrobiłem jakieś 70ty.km.zaczęło się od braku ładowania ,wymiana regulatora napięcia 60pln,potem tylne koło się zablokowało,mechanizm szczęk-porażka 60 pln.dobrze że się to stało na parkingu,nie wspomnę o padających sworzniach wahaczy.30 pln/szt.najważniejsze brak iskry przy deszczu,patent wam sprzedam gratis:uszczelnijcie kratkę na masce od wewnątrz silikonem ,bo woda z maski cieknie na aparat zapłonowy.problem jak ręką odjął.progi i podłogę rdza zjadła..ale palił mało ok 5 l
pełna ocena Hatchback, 1.2 55 KM manualna, 1995 r., 250000 km
Kasia
2007-02-28
 (3,31)
Mały samochodzik, który pali niewiele. Dobry do jazdy miejskiej, poza miastem tez nie jest źle, głównie z racji niewielkiego spalania. Bagażnik duży jak na tak mały samochód (udało się jechać w 4 osoby z bagażami i dwoma parami nart w środku). Po położeniu siedzeń naprawdę dużo miejsca - przewiozłam w środku rower, bez składania go, odkręcania kół, itp. Przebieg jest najprawdopodobniej dużo większy, więc cięzko określić, jaki. Ja przejechałam ponad 45 tyś.
pełna ocena Hatchback, 1.2 60 KM, 1997 r., 140000 km
ania
2006-06-14
 (4,69)
jest to autko z charakterem.kocham je, jest niesamowite!!nie spotkałam jeszcze żadnego samochodu który by mu dorównał.żaba po prostu ma charyzmę!spłakałam się kiedy dowiedziłam że mąż rozbił naszego twingusia:´( ale na szczęście dostaniemy zwrot pieniążków z ubezpieczenia to od razu biegniemy po następną żabkę.nie chce żadnego innego samochodu! P.S.nie wiem czy wpisałam odpowiednią moc silnika..nie znam sie na tym ..
pełna ocena Hatchback, 1.2 55 KM, 1994 r., 143000 km
panlysy pokaż Email »
2003-02-22
 (4,38)
Z tendencją do "5". Ma styl, klasę i swoisty szyk. Moja czarna żabka zwana przeze mnie "twingo-mingo" jest mi wierna i spisuje się bez zarzutu (a te drobne grzeszki wybaczam jej z - jak mniemam - odwzajemnionej miłości). A tak na poważnie, polecam ją kazdemu, kto chce mieć fajne, oryginalne miejskie autko (i nie tylko), gdyż jest ono zwinne, niezawodne, a jeżeli chodzi o pojemność wnętrza stanowi wzór godny naśladowania.
pełna ocena Hatchback, 1.2 60 KM, 2000 r., 35000 km
jungli pokaż Email »
2002-04-02
 (4,54)
ogolnie swietny samochod skaldana tylna kanapa ba! przesuwana to juz jest szczyt marzen... rewelacja jak dla mnie do tego prawie caly dach otwierany iw dodatku szczelny drobne mankamenty wyposazenia ale co tam to ma jezdzic a nie...dla mnie bomba warto bylo kupic i nie zaluje polecam kazdemu w prawdzie uwazalem ze niemieckie wozy sa najlepsze ale tu moja ZABKA dala rade i pokazala zebiska konkurencji
pełna ocena Hatchback, 1.2 55 KM, 1995 r., 45000 km
DIABEL
2006-07-31
 (4,46)
Świetne autko, wcześniej miałem seicento ale to była tragedia awarie non stop a w twingo nic jak na razie -zobaczymy. Jest to raczej miejskie autko ale po przejechaniu ponad 1000 kilometrów na trasie zadek jest jeszcze mój, wkońcu to autko dla francuskich pupci, zawieszenie troche za słabe na polskie drogi. Auto musi się podobać bo jako przedłużenie fiuta to nie może służyc to nie BMW >:)
pełna ocena Hatchback, 1.2 55 KM, 1993 r.,

Ostatnie komentarze:

~wqq~wqq

ja chce takie auto

~RAFAL~RAFAL

NO WITAM WSZYSTKICH AUTKO ZADEN SZOK OGÓLNIE BO PROSTE ALE SPALANIE NAPRAWDE MALUTKIE TO JEST MOJE AUTO 2 KTÓRYM JEZDZE TYLKO PO MIESCIE I PALI W MIESCIE 5 L A POZA MIASTEM 4 NO REWELKA MUSZE PRZYZNAC MAM ROCZNIK 2010R

~berbeć~berbeć

generalnie autko bardzo dobre i ku zaskoczeniu dużo miejsca

Przejdź do dyskusji

Renault Twingo na firmę

Sprawdź, ile możesz odliczyć podatku VAT

Porównaj liczbę punktów serwisowych z konkurencją

Sprawdź raty leasingu/kredytu

Policz, od jakiego przebiegu warto dopłacić do diesla

Zobacz również

Kierowcy, którzy oglądali Renault Twingo, oglądali także

Dowiedz się więcej o Renault Twingo

Kierowcy zainteresowani tym modelem, odwiedzili także

Renault Twingo - auto służbowe dla kobiet? Renault Twingo - auto służbowe dla kobiet?

Z zewnątrz wydaje się idealnym małym samochodem do miejskiej dżungli. Rozczarowuje ubogą stylistyką kabiny, w której główny nacisk położono na funkcjonalność. Tym razem prezentujemy wrażenia "widziane" oczami kobiety.