Ocena kierowcy - Renault Twingo I

panlysy@wp.pl, 23 lat temu
Silnik 1.2 60KM 44kW
Rok produkcji 2000
Renault Twingo I 1.2 60KM 44kW 1996-2007 - Oceń swoje auto
Z tendencją do "5". Ma styl, klasę i swoisty szyk. Moja czarna żabka zwana przeze mnie "twingo-mingo" jest mi wierna i spisuje się bez zarzutu (a te drobne grzeszki wybaczam jej z - jak mniemam - odwzajemnionej miłości). A tak na poważnie, polecam ją kazdemu, kto chce mieć fajne, oryginalne miejskie autko (i nie tylko), gdyż jest ono zwinne, niezawodne, a jeżeli chodzi o pojemność wnętrza stanowi wzór godny naśladowania.
Jak na tę pojemność, bez najmniejszych zastrzeżeń (no może ciut za głośny).
Przy sprawnym "mieszaniu" lewarkiem ok (za długie przełożenia).
Niezłe trzymanie boczne mimo "rowerówek" 155/70R13, za to slalom na zatłoczonych miejskich ulicach na ´´5´´.
Czasem przeszkadzają przednie słupki, poza tym bez zarzutu.
Brak jakiejkolwiek regulacji kierownicy, a fotel niestety tylko w jednej płaszczyźnie.
Można wprawdzie lepiej, ale nie jest źle. W lecie przydałaby się klima.
Jak w limuzynie (jeździłem przez dłuższy czas focusem i volvo v40 - nie zauważam większej różnicy).
Trochę za głośny, ale co chcieć za te pieniądze?
Dużo pali w mieście, ale może to ja mam za ciężką nogę? UNIKAJCIE AUTORYZOWANYCH STACJI OBSŁUGI!!! (jedyna zaleta tychże to panienki w mini, serwujące kawę, wliczoną zresztą w bardzo słony rachunek).
W okresie, gdy kupowałem twingo, kosztowało "Ono" 29.900 PLN. Badałem rynek i nic w tej klasie cenowej nie mogło z nim konkurować. W dodatku za tę cenę dostaje się naprawde niepowtarzalne i wyjątkowe autko.
Odpadające klamki, słabo napięte pasy, słynna odstająca klapka od paliwa, wycieraczki szyb kiepskiej jakości i ta cena!
Dzięki bogu i renault takowych brak.
Renault Twingo I