Motosłownik

Nie wiesz
co to jest
Skrzynia biegów?

W naszym Motosłowniku znajdziesz odpowiedź!

Wyszukaj słowo
  • Podsumowanie auta
  • Smart Fortwo I

(od 1998 do 2007)
  • w klasie samochodów:
  • Auta najmniejsze
  • na podstawie liczby ocen:
  • 74
Czy oceniający kupiliby ten model jeszcze raz?
(na podstawie 38 ocen)
TAK (73%)
NIE (27%)
Co najbardziej zaskoczyło pozytywnie oceniających?
  • Silnik
  • 42%
  • Karoseria
  • 42%
  • Zawieszenie
  • 11%
Uciążliwe usterki zgłaszane przez oceniających:
  • Silnik
  • 80%
  • Zawieszenie
  • 30%
  • Przeniesienie napędu
  • 30%
Zmieniasz auto?

Kontroluj spalanie i wydatki z naszym Dziennikiem kosztów!

Ciekawostki o Smart Fortwo I

Nadwozia Smart Fortwo I

Silniki Smart Fortwo I

Silniki benzynowe
Silniki Diesla
Wynajem samochodów w atrakcyjnych cenach!

Lista opinii o Smart Fortwo I

Filtrowanie opinii:
Autor/Ocena Samochód/Komentarz (Całokształt)
Krzysztof Modzelewski kmodzele pokaż Email »
2005-05-01
 (3,46)
Auto jest bardzo proste w sterowaniu - obsłudze. Pewnie takie było założenie, że jeźdić będą nim nietechniczni (nawet moja żona prawie wszystko opanowała przez rok :-)). Ja wolałbym bardziej wypasiony zestaw wskaźników i przełączników. Najsilniejsze atuty to widoczność, łatwość parkowania, przestrzeń w środku, ciekawy automat (na korki - super!) i radocha. Słabe strony to - szalenie maluśki bagażniczek (140 l) (choć większe auta (fiaciki) też mają prawie taki sam!! = 180) i okropnie twarde zawieszenie. Jak się ktoś przesiada z większego wozu (a są inne?), to niemiło odczuwa dyskomfort. Ale coś za coś - bezpieczeństwo. WYdaje mi się, że karoseria będzie bardzo długowieczna - dużo plastików, a rama (chyba) jest znakomicie zabnezpeiczona przed korozją WIęc jeśłio ktoś go nei rozwali i nie zakatuje, będzie się nim dłuuugo cieszył, na co bardzo liczę.
pełna ocena Coupe, 0.7 72 KM, 2002 r.,
prof.
2010-03-19
 (4,23) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Jesli nie lubisz wozic powietrza, i chcesz ciekawy samochod do miasta to napewno jest to propozycja godna uwago w porownaniu do innych malych miejskich aut. Pomimo ze model jest juz narynku ponad 10 lat caly czas wzbudza ciekawosc ludzi na drogach. Zatem jesli nie potrzebujesz szatana predkosci, naprawde polecam. a jesli chodzi o szalenstwa zima spokojnie mozna sobie pocwiczyc umiejetnosci jazdy bokiem:P
pełna ocena Coupe, 0.8 TD 40 KM, 2003 r., 74000 km
Krzysiek
2010-12-23
 (4,23) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Nie traktować smarta jak każdego innego auta. To inne podejście do motoryzacji. Właściwie wygląda na to, że jest idealnie stworzony do bycia elektrykiem :P Dość sporo miejsca w "bagażniku", ja przewozę teleskop do deep-space. Byłem smartem w Niemczech, nad morzem, przewiozłem nawet swój regał. Śmieję się z ludzi próbujących parkować w Warszwie :) Miło też płacić za bak 90zl...
pełna ocena Cabrio, 0.8 TD 40 KM, 2004 r., 60000 km
maxismart pokaż Email »
2009-03-23
 (3,85)
smart diesel,spalanie ok.3.5l nie mozna miec pretensji.Po przejechaniu 276000km zadnych napraw,nalezy jednak pamietac o dobrym oleju (stosuje 5W30) i filtrach,wymieniam co 30000km.Ostatnio jechalem nowym smartem,nie widze wlasciwie roznic miedzy moim z juz sporym przebiegiem a zupelnie nowym.Nastepne moje auto to smart.Nie nadaje sie na bardzo dalekie trasy i byle jakie drogi.
pełna ocena Coupe, 0.6 61 KM, 2003 r., 276000 km
Ostra
2009-08-24
 (2,54) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
Moze byc na zakupy,na miasto,dobry do parkowania,ale raczej bardziej przypomina zabawke.Za wysoki koszt w stosunku do jakosci.Pierwsze auto ktorego nie czuje,niepewnosc na zakretach,przy predkosciach ponad 100 km/godz strach jak przejezdza cos wiekszego,ze go zdmuchnie.Wnetrze kiepskie,slabo przemyslane,automat reaguje za dlugo....
pełna ocena Coupe, 0.7 72 KM, 2003 r., 58000 km
terenn
2010-05-12
 (1,92) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
NIGDY WIĘCEJ NIGDY!!! auto w cenie normalnego auta a szczerze wole rower, Zauważyłem pewną zależność im większy grat tym większy fan klub..... no cóż jak sie spędza z przy aucie 4 godziny żeby przejechac 50km,wydaje sie na nie tysiące złotych to nic dziwnego..... STRZEŻCIE SIE TEGO AUTA TAM NIE MA 10 000km BEZ JAKIEJŚ NAPRAWY!!!
pełna ocena Coupe, 0.6 61 KM, 2001 r., 119000 km
silverss pokaż Email »
2008-08-22
 (4,31) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
idealne auto kiedy musimy miec auto dla max 2 osób na codzienne jeżdzenie po mieście ... markuje nim wszedzie zmieszczę sie wszędzie jak nie wzdłóż to w poprzek i jeszcze jedno co zauwazyłem policja opuszcza suszarkę jak jedzie smart przez 2 lata ani jednego mandatu za predkość... pomimo to, że przeginałem
pełna ocena Coupe, 0.7 72 KM, 2004 r., 56000 km
były_posiadacz
2012-03-20
 (2,85) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
Szczerze i zdecydowanie odradzam. Auto sprawdza się w roli wózka na zakupy i nic po za tym. Drogie w utrzymaniu – ciągłe usterki, awarie i duże zużycie paliwa jak na taki mały silniczek. Poza tym użytkowanie zimą tego pojazdu jest niebezpieczne. Ogólnie nie polecam
pełna ocena Coupe, 0.6 50 KM, 1999 r., 154000 km
miksell
2012-04-08
 (3,54) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
Generalnie autko fajne, jeśli jeździ się tylko po mieście. Jeśli ktoś chce jeździć na trasy to nie polecam, z uwagi na duży hałas i twarde zawieszenie. Dodatkowo muszę napisać iż autko jest strasznie wolne i przyspiesza do 130 chyba ze 100 lat.
pełna ocena Coupe, 0.8 TD 40 KM manualna, 2000 r., 165000 km
etamin pokaż Email »
2003-05-15
 (4,69)
zużycie paliwa o 1 l/100 km mniejsze od malucha, przy mocy 2,5 raza większej! Bezpieczeństwo równe klasie wyższej średniej ! Niezawodność najwyższa, wyposażenie świetne, kultura pracy - bez zarzutu, jedyny mankament - cena ok. 42 000 zł (nowy).
pełna ocena Coupe, 0.6 50 KM, 1999 r., 38000 km
Silver
2011-08-21
 (4,38) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Idealny samochód dla dwóch osób, który wzbudza duże zainteresowanie. Wersja CDI bezawaryjna i bardzo tania w eksploatacji. Mając SMARTa mało istotna jest cena paliwa, gdyż pali 4L :) Brak problemów z parkowaniem. Typowo miejskie auto.
pełna ocena Coupe, 0.8 TD 40 KM, 2001 r., 90000 km
m4rcin
2011-08-23
 (4,23) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Świetny samochód na miasto, zakupy, urlop we dwoje. Pozwala zaoszczędzić parę złoty. W trasie nie zachwyca, gdyż prędkość przelotowa to ok 110km/h. Nadrabia na stacji benzynowej. Tańszy od komunikacji miejskiej i PKP!
pełna ocena Coupe, 0.8 TD 40 KM, 2003 r., 171000 km
Martinez p.m.gda.pl pokaż Email »
2003-04-10
 (4,62)
To auto było zawsze moim marzeniem.. Teraz je mam i nie zamienię na inne. Jedyne co mogę zrobić to kupić taki drugi do kolekcji, tym razem czterodrzwiowy jak tylko pojawi się w sprzedaży (na co z utęsknieniem czekam).
pełna ocena Coupe, 0.6 50 KM, 2001 r., 67000 km
m.janusz pokaż Email »
2008-05-09
 (3,77)
Moim skromnym zdaniem uważam że samochodzik bardzo właściwy na dzisiejsze czasy wzrostu cen paliwa ,do prostoty można sie przyzwyczaić Jak na samochód z silnikiem Cdi to za dużo pali albo zbiornik ma zbyt mały
pełna ocena Coupe, 0.8 TD 40 KM, 2000 r., 120000 km
wanda
2006-05-26
 (4,15)
mam smarcika od 3 lat .jest b.tani w eksploatacji.gdyby nie brak trzeciego fotela,nigdy nie myslalabym o sprzedazy.to diesel ze skorzanymi fotelami i szklanym dachem.chetnych zapraszam 0-600 422 995
pełna ocena Coupe, 0.8 TD 40 KM, 2001 r., 16 km

26 dyskutujących

Ostatnie komentarze:

~not4me~not4me

~Kuba~Kuba

Po przeczytaniu wszystkich opinii zrezygnowałem z zakupu Smarta kupiłem CC-700 z budą ocynkowaną 0 korozji za 1100 zł wymieniłem gażnik 200 zł pompkę paliwową 70 zł + pasek i wszystkie płyny łacznie około 500 zł i samochód juz rok gania bez problemów po mieście a SUV na dalsze trasy. Spalanie benzyny jak w Smarcie około 5-6 l wszędzie zaparkuję w mieście.Wprawdzie nie ten szpan co Mercedes ale koszty niewspółmiernie niższe.

~kamelia~kamelia

Hej . Od roku jezdze smartem, wersja 599 city cCzyoupe, pobiera strasznie duzo oleju, I wydaje mi sie ze bardzo oslab , wystarczy mala gorka i ledwo wyjezdza. Czy ktos moze wie co to moze byc? Dodam tylko ze mam przejechane 48.000 mil

Przejdź do dyskusji

Smart Fortwo na firmę

Sprawdź, ile możesz odliczyć podatku VAT

Porównaj liczbę punktów serwisowych z konkurencją

Sprawdź raty leasingu/kredytu

Policz, od jakiego przebiegu warto dopłacić do diesla

Zobacz również

Kierowcy, którzy oglądali Smart Fortwo, oglądali także

Dowiedz się więcej o Smart Fortwo

Kierowcy zainteresowani tym modelem, odwiedzili także