Motosłownik

Nie wiesz
co to jest
BRA - Brake?

W naszym Motosłowniku znajdziesz odpowiedź!

Wyszukaj słowo
  • Podsumowanie auta
  • Volvo 740 Sedan

(od 1983 do 1992)
  • w klasie samochodów:
  • Wyższa klasa średnia
  • na podstawie liczby ocen:
  • 87
Czy oceniający kupiliby ten model jeszcze raz?
(na podstawie 21 ocen)
TAK (95%)
NIE (5%)
Co najbardziej zaskoczyło pozytywnie oceniających?
  • Karoseria
  • 60%
  • Silnik
  • 35%
  • Zawieszenie
  • 5%
Uciążliwe usterki zgłaszane przez oceniających:
  • Zawieszenie
  • 57%
  • Przeniesienie napędu
  • 43%
  • Silnik
  • 29%
Zmieniasz auto?

Kontroluj spalanie i wydatki z naszym Dziennikiem kosztów!

Ciekawostki o Volvo 740 Sedan

Opinie o Volvo 740 Sedan

Nadwozia Volvo 740

Silniki Volvo 740

Silniki Diesla
Wynajem samochodów w atrakcyjnych cenach!

Lista opinii o Volvo 740 Sedan

Filtrowanie opinii:
Autor/Ocena Samochód/Komentarz (Całokształt)
Romano
2010-04-12
 (4,23) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Uwielbiam te auto, jak by nie powiedzieć ze kocham :P Ma cudne zderzaki, walniesz w coś i widać nic. Ile razy ja już w jakis slupek walnołem, w innym aucie trzeba by zbierać poł auta z jezdni. Dodatkowo ma grube blachy - przez to byle oparcie, otarcie nie skutkuje duzymi zniszczeniami. Jest wysokie - podjedzie sie pod prawie wszystkie krawężniki. Przeswit niczym jeepa. Zmieniłem alufelgi oryginalne na troche wieksze 15 cali et20 7J szerokość na oponkach 205/65 Wygląda dość dobrze. Klasyczny wygląd. Ceny napraw są niskie, stac mnie na to auto w pełni nawet na wymianę silnika, skrzyni. Mozna jeżdzić z komfortem psychicznym - jak w coś się uderzy nic sie nie stanie, jak w nas ktos uderzy(mam na mysli drobne stłuczki) tragedi nie będzie. Jak zderzymy się dość groźnie - duże strefy zgniotu zapewnią bezpieczeństwo. Pozatym auto ma wg. dość dobre zabezpieczenie przez bocznymi zderzeniami, nie tylko przedmim tylnim. Autko ma napęd na tył, idzie fajnie się nim pobawić np. w zimie. Pozatym auto w zimie na dobrych oponach jeździ jak nie lepiej od przednio napędowego. Ludzie starsi je doceniają, pozatym dużo osób mówi - a volvo to bezpieczenie auto itp. Na drodze jest rzadkie, wygląda moze ciut staroswiecko ale jak sie je lekko zmieni jest kozackie (wieksze felgi) usuniecie lotki pod przednim zderzakiem. W sumie jeździ się nim i leje płyny. Usterki w tym wieku wynikają bardziej z niezadbania o auto niz jego awaryjności. Karoseria nie rdzewieje - a z rdzą sie nie wygra, wszystko da się naprawić za wyjątkiem rdzy. No i wysokość auta - uwielbiam je, mialem inne niższe to zawsze o coś zachaczyłem, teraz tego nie ma.
pełna ocena Sedan, 2.3 115 KM, 1989 r., 304000 km
mariusz
2003-03-21
 (4,54)
Volvo 740 to samochód który starzeje się bardzo wolno.Zabezpieczenie i jakość blach chyba nie mają równych.Wyposażenie np. podgrzewane fotele czy klima i otwierany dach razem nie jest często spotykane i teraz.Sylwetka jest nie do pomylenia z żadnym innym modelem i wyróżnia się pośród współczesnej masówki.Trwałość i niezawodność budzą szacunek a jeżdzę nim prawie 6 lat.Ile razy podczas tego okresu odwiedzali warsztaty moi znajomi z nowszymi samochodami! O komforcie nawet nie ma co wspominać- to najwyższa liga.Nawet bez poduszek powietrzych to bardzo ,bardzo bezpieczne auto.Bagażnik jest tak pakowny że już kilka razy robiłem zdjęcie tego co się tam zmieściło bo aż ciężko było uwierzyć.Za jedną z największych wad uważam natomiast / to nie żart / brak napędu na cztery koła.To duży,ciężki samochód z mocnym silnikiem i lekkim tyłem na dokładkę.Przy sliśkiej nawierzchni nawet lekkie naciśnięcie gazu zrywa przyczepność.Na piasku zakopuje się od razu a i ze śnieżnych zasp musiałem wypychać go niezliczoną ilość razy.Nie pomagają nawet bardzo porządne zimówki/pomagają oczywiście łańcuchy/.Jazda oblodzoną górską serpentyną dostarcza wielu emocji /zbyt wielu /.Do poćwiczenia poślizgów to natomiast model doskonały!
pełna ocena Sedan, 2.3 151 KM, 1989 r., 225000 km
Kinga (calkisia pokaż Email »
2003-08-23
 (4,77)
Moje 744 GLE TDic grafitowy metalik to najwspanialszy samochód na świecie i model Volvo jaki dotąd wyprodukowano mój Tata miał V940, V70 i żaden nie był tak cichy wygodny i bezawaryjny jak 740 - pieszczotliwie zwana przez moją rodzinkę "babcią Violką". Samochód prawie od nowości (11000) jest w mojej rodzinie jest zadbany i jak dotąd blacharka nie ma śladów rdzy wnętrze jak na ten rocznik idealne. Nie zamierzam jej sprzedawać chociaż Tata proponował mi V940 ale przy pisaniu ogłoszenia łza mi się zakręciła i postanowiłam że będziemy się starzeć razem, zresztą kwota którą otrzymałabym ze sprzedaży nie starczyłaby nawet na nowe Seicento. Jak wcześniej zrobił to już kolega również polecam INTERNETOWY KLUB MIŁOŚNIKÓW POJAZDÓW VOLVO - www.klubvolvo.org.pl
pełna ocena Sedan, 2.4 D 82 KM, 1987 r.,
Koval from Szczecin
2003-03-29
 (4,69)
Szczecin-Monachium ca. 800 km jestem w dobrej formie (bylo ograniczenie 80 - mialem 180 km/h - mam fotke), "ogolone lby" jezdza BMW i Mercami, my normalni, mamy VOLVO, VOLVO 740, a tak powaznie, 13 lat, rdza-jest, na niemieckim VW, który parkuje obok, kurcze, moze kiedys bede go sprzedawal ale wiem, ze to ja wybiore kupca... aaa jezeli sie zastanawiasz nad kupnem??? pamietaj ten model jest "mejdin słiden" P.S. ogrzewanie siedzen, moja zona cyt. Niezle grzeje w dupsko....hi hi hi jezdzi Garbusem, tam to wiatrem pedzone siedzenia sa....
pełna ocena Sedan, 2.3 114 KM, 1990 r., 150000 km
marexbramy pokaż Email »
2003-04-03
 (3,62)
Jest to duże dobre auto szczególnie w wersji kombi, bardzo dobra blacha, wygodne wnętrze choć trochę toporne, silnik - trochę mało mocy, zawieszenie przód ok. tył przy obciążeniu bagażnika trochę przysiada. Jeżdżę tym autem od dwóch lat, tygodniowo robię około 1 tyś. km. Poprzednio miałem Citroena CX Break 2,5 TD. To auto miało znakomity silnik ( 600 tyś. bez remontu ) i zawieszenie, ciekawe rozwiązania wnętrza ale za to fatalne blachy. Moje podsumowanie dla Volvo - następne też będzie Volvo.
pełna ocena Sedan, 2.3 115 KM, 1989 r., 230000 km
Mr. "Z"
2005-10-12
 (4,62)
NIEZNISZCZALNY, NIEZAWODNY, NIEZATAPIALNY i wogóle mimo usilnych moich prób nie do zarżnięcia.Mimo upływu lat cały czas wygląda (nigdy nie miałem stłuczki) i sprawuje się jak na początku naszej znajomości. W między czasie miałem inne auta (tfu) duuużo młodsze i nawet podobnej klasy, a wolf i tak został i zostanie w rodzinie bo jak trzeba gdzieś jechać awaryjnie to zawsze mogę na niego liczyć. Poza tym zabawa tylnim napędem tego auta daje dużo satysfakcji. I love this fucking car.
pełna ocena Sedan, 2.3 115 KM, 1989 r., 330000 km
kedlers pokaż Email »
2006-11-05
 (4,38)
Jak na tak komfortowy samochów w takim wieku i z takim przebiegiem jest dla mnie super. W moim nie ma śladu rdzy, podłoga jak w kilku letnim samochodzie prawie nówka. W środku nic nie trzeszczy i nie skrzypi. Duży komfort jazdy. Wcześniej miałem kilka dużo nowszych samochodów, ale ten był najlepszym moim wyborem. Podstawowe części można kupić jako zamienniki. Polecam szczególnie ten model samochodu.......on ma duszę.
pełna ocena Sedan, 2.3 115 KM, 1990 r., 270 km
forcat, forcat pokaż Email »
2002-05-19
 (4,46)
w sumie ( mimo naprawdę niewielu problemów z częściami ) autko, które posiama i które ma juz prawie 18 lat jeżdzi wspaniale... oczywiście gdyby nie brak czasu, czasami ochoty oraz funduszy - autko byłoby w o wiele lepszym stanie niż teraz - ale nie przesadzajmy - niewiele jest innych marekl aut mających 18 lat i mogących się poszczycić taką trwałością i niezawodnością jak VOLVO
pełna ocena Sedan, 2.3 114 KM, 1985 r., 264000 km
hispeed pokaż Email »
2004-02-23
 (4,46)
Jak na taki tani, samochód zasługuje na same pochwały. Blacha pancerna, nie chce rdzewieć i wszyscy boją ze mną zderzać :) Samochód bardzo wygodny, przestronny, niezawodny i ekonomiczny. Wszystkie części są dostępne od ręki - nowe i używane. Zresztą wiele ich nie potrzeba. Nie jest to torpeda do ścigania się w mieście, ale radzi sobie i naprawdę nie można się wstydzić osiągów
pełna ocena Sedan, 2.4 D 82 KM, 1987 r., 400000 km
Macek
2005-01-06
 (4,08)
Samochód jest świetnym wyjściem dla tych, którzy chcą mieć "inne", duże, niezawodne i markowe auto za niewielkie pieniądze. Wygląda też na to, że idzie na kultową furę :) Dla mnie to arcydzieło. Jedynie moc slinika i jego wyciszenie budzi we mnie pewne zastrzeżenia ale są przecież inne wersje silnikowe, pozwalające na więcej. Tak czy owak polecam gorąco
pełna ocena Sedan, 2.3 115 KM, 1990 r., 182000 km
dadick pokaż Email »
2003-03-27
 (4,62)
Szkoda , ze juz go nie produkuja. Nastepny samochod kupilbym taki sam. Gdy sie o niego dba odwdzieczy sie wieloletnia i bezawaryjna jazda. Niebagatelna sprawa jest stosowanie srodkow smarnych najwyzszej jakosci i wymienianie ich wg zalecen. Moze dlatego, ze mam go praktycznie od nowosci spisuje sie w ten sposob. a polecam wszystkim.
pełna ocena Sedan, 2.3 115 KM, 1987 r.,
waszczur pokaż Email »
2007-12-11
 (4,46) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
jeden z ostatnich naprawdę solidnych i skonstruowanych "z głową" samochodów w historii motoryzacji; praktycznie nierdzewna karoseria; duże bezpieczeństwo bierne podczas zderzeń; prawdziwe zderzaki, a nie tylko z nazwy; bardzo rzadki gość na warsztacie u mechanika:) rozsądnie eksploatowany wystarczy na 3 pokolenia w rodzinie:)
pełna ocena Sedan, 2.4 D 82 KM, 1987 r., 31000 km
snajper01 pokaż Email »
2001-12-24
 (3,92)
To dosyc stary model,ale jak na ten wiek i stan w jakim go kupilem(oplakany) jest to samochod nie do zdarcia.Po doprowadzeniu go stanu do uzywalnosci nie doszlo jeszcze do zadnej usterki silnik troszke za głosno chodzi,ale jak właczy sie radio przestaje to byc problemem,bardzo duza wygoda jazdy.POLECAM
pełna ocena Sedan, 2.4 D 82 KM, 1985 r., 180000 km
Pol
2010-08-09
 (4,54) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Mimo swojego wieku,auto na piątkę,komfortowe wygodne i nad wyraz pakowne! komfortowe zawieszenie ,dobrze pokonuje zakręty,sprawia wrażenie bezpieczeństwa dla podróżujących.Kształt trochę odbiegający od nowych aut ale to klasyk z charakterem ,no i z duszą!!!(czego brakuje nowoczesnym autom)
pełna ocena Sedan, 2.3 131 KM, 1988 r., 410000 km
volvomaniak pokaż Email »
2005-02-13
 (4,23)
Miałem Opla Omege, Audi 80 i 100 ameryk.wersje, golfaII, astre, forda escorta, reno 19, i one są do d..... no może poza audi 100. Nigdy już nie zmienie marki na inną chyba ze bede bezrobotny i znajd coś co pali mało np 5 ON/100 jak kadet ale wtedy bedę już nieszcześliwy.
pełna ocena Sedan, 2.3 114 KM, 1990 r., 27000 km

36 komentarzy

24 dyskutujących

Ostatnie komentarze:

~łysy~łysy

740 GLE 2.3 benzyna 136KM automat. Mam już chyba 14 auto w tym już drugie Volvo wcześniej 340 dobre ale już nie spotykane na drogach, aktualna taczka nie ukrywam jak na swoje 25 lat daje radę, blacha pancerna ocynkowana, zawieszenie proste nie do zajechania, silnik wystarczający nawet do szybszej jazdy, jedyna wada to spalanie po mieście w trasie ok, wnętrze troszkę toporne ale stylowe, fotele to marzenie welury i wygodne jak w domu, podłokietnik itd. wyposażenie też jak na dzisiejsze czasy całkiem do rzeczy szyberek wspomaganie automatyczne szybki itd... no i najfajniesza rzecz to skrzynia biegów super sprawa polecam !!!

~dawid~dawid

mam astre zamieniam na volvo740 dosyc odpalania na linke

RIKOGDRIKOGD

JAK WYREGULOWAĆ HAMULEC RĘCZNY W VOLVO 740

Przejdź do dyskusji

Zobacz również

Kierowcy, którzy oglądali Volvo 740, oglądali także

Dowiedz się więcej o Volvo 740

Kierowcy zainteresowani tym modelem, odwiedzili także