Motosłownik
Nie wiesz
co to jest
VVT-i - Variable Valve Timing with inteligence?
W naszym Motosłowniku znajdziesz odpowiedź!
Wyszukaj słowo- Podsumowanie auta
Volvo 850 2.5 TDI 140KM
(od 1995 do 1997)
- w klasie samochodów:
- Klasa średnia
- na podstawie liczby ocen:
- 59
- Silnik
- 33%
- Układ hamulcowy
- 27%
Kontroluj spalanie i wydatki z naszym Dziennikiem kosztów!
- Średnia ocena:

- Zadaj pytanie
Opinie o Volvo 850 2.5 TDI 140KM
Nadwozia Volvo 850
Silniki Volvo 850
- 2.0 143KM, 1991-1997 (21)
- 2.0 10V 126KM, 1994-1997 (22)
- 2.0 20V Turbo 210KM, 1993-1997 (19)
- 2.3 T5 225KM, 1993-1997 (22)
- 2.3 T5-R 250KM, 1995-1997 (2)
- 2.3 T5-R 240KM, 1995-1997 (2)
- 2.4 168KM, 1993-1997 (1)
- 2.5 10V 144KM, 1994-1997 (32)
- 2.5 10V 140KM, 1991-1994 (27)
- 2.5 20V 170KM, 1991-1997 (50)
- 2.5 AWD 193KM, 1996-1997 (1)
Lista opinii o Volvo 850 2.5 TDI 140KM
| Filtrowanie opinii: | |
| Autor/Ocena | Samochód/Komentarz (Całokształt) |
|---|---|
et 2011-12-21 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,92)
Całokształt - po ponad 4 latach użytkowania (100 tys kilometrów przejechane), mimo wszystko oceniam go dobrze. Przebieg ponad 400 tysięcy mówi sam za siebie. Niestety w porównaniu do W124 którym jeździłem wcześniej przez 5 lat jest o wiele droższy w utrzymaniu - ceny części, koszty napraw powalają - np. sprzęgło bez dwumasy + kompletny rozrząd - 5 000 pln. Nie znosi partaczy !!! w klimę włożyłem chyba ze 3 tys, ponieważ za wymianę parownika krzyczą - 1000 pln, a robiłem to dwa razy bo chciałem zaoszczędzić.
Upierdliwy silnik, dziwię się obiegowym opiniom o jego bezawaryjności, problemy z pompą wtryskową to częsta bolączka, problemy z uruchamianiem w zimie (przypadki z forum-volvo) - trudne do zdiagnozowania - koszty mechaników !!!. Ja akurat mam webasto z osobnym akumulatorem, więc jest ok. Za to dobre osiągi, czasami fajnie popatrzeć na miny niektórych, jak "kredens" przyspiesza :).
Samochód ma 15 lat, a wciąż mi sie podoba, a to jest dla mnie bardzo ważne.
Kolejny plus to wyposażenie - webasto, klimatronic, tempomat, grzane fotele, pełna elektryka - wszytko co potrzeba.
Genialne zabezpieczenie antykorozyjne, samochód miał w DE naprawiane drzwi, tylny błotnik - zero korozji, sąsiad ma MB z tego samego rocznika, to u niego dramat.
Zamierzam zmienić na coś nowszego, skłaniam się ku S80, ale mam obawy :) im nowszy samochód tym gorzej. pełna ocena Sedan, 2.5 TDI 140 KM manualna, 1996 r., 420000 km |
sla_ros pokaż Email » 2007-12-02 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,69)
Wspaniały samochód, wyjątkowy - pierwsze przednionapędowe Volvo, ostatnie Volvo przed wchłonięciem przez Forda. Z silnikiem diesla taniutkie w eksploatacji. Bardzo dynamiczne, choć przeszkadza trochę mało precyzyjny układ kierowniczy (przydałoby się progresywne wspomaganie). To jego jedyna wada.
Szokująca jakość wykończenia i materiałów. Kiedy wsiadam do nowych kompatków (a szukam nowego samochodu więc zaliczyłem już chyba całą ofertę rynkową) przepaść na korzyść 11 letniego Volvo jest ogromna. W nowych samochodach za 70-90tys tandente plastiki (np SEAT), głupawe eksperymenty z konsolą (Civic, szczególnie tragiczny jest sedan; pomijam już kompletny brak widoczności do tyłu).
W 11letnim samochodzie nic nie trzeszczy nie stuka nie odpada.
Ogromna przestrzeń, świetna ergonomia.
Ponadczasowa uroda!! pełna ocena Kombi, 2.5 TDI 140 KM, 1996 r., 2500 km |
kulturysta33 pokaż Email » 2007-07-25 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,85)
Auto jest po prostu fantastyczne,potrafi zaskoczyć większość innych samochodów swoimi osiągami 9s do 100km/h,nie mówiąc już o elastyczności,ma świetny dźwięk silnika,a pali bardzo mało jak na tak ciężkie auto i silnik 2,5l.Zawieszenie bardzo ładnie trzyma auto w zakrętach,chociaż mogłoby być ciut bardziej komfortowe,miejsca 5 osobom nie zabraknie napewno,wykończenie kabiny jest bardzo solidne oraz użyto dobrych materiałów.Wyposażenie jak na połowę lat 90 obejmuje:4 poduszki,kontrolę trakcji,ABS,automat.2-strefowa klimatyzację,kompuer,pełną elektrykę,ponadto mój ma drewno oraz skórę.Samochód się nie psuje,nie rdzewieje,ma swój styl,to autko może sie spodobać każdemu.Polecam pełna ocena Sedan, 2.5 TDI 140 KM, 1996 r., 23000 km |
Volvofan33 kulturysta33 pokaż Email » 2007-07-25 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,85)
tomek 2009-07-19 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,23)
volvo to auto z duszą. mam ten model dwa lata i przejechałem nim 90 tyś km . nigdy nie zawiodło mnie w drodze . przejechałem nim cała Skandynawię, nigdy mnie nie zawiodłó w drodze. Miałem parę innych aut prod. niemieckiej , japońskiej... ale volvo 850 , to klasa sama w swojej klasie. przez 90 tyś wym : dwa wahacze z przodu , lizaki z tyłu , poduchy od amortyzator. przód, rozrusznik, przeguby, łóżyska tył , auto mimo tak gigantycznego przebiegu jest w doskonałym stanie. polecam fanom tej marki ten model , a niewtajemniczonym proponuje auta niemieckie itp "volvo..... , bo nigdy nie wiesz co się stanie za tym zakrętem" pełna ocena Sedan, 2.5 TDI 140 KM, 1996 r., 520000 km |
Kapitanżbik 2012-03-02 ![]() ![]() ![]() ![]() (2,31)
Stary samochód musi się sypać. Najgorszy element to silnik 2.5TDI VW/audi .Ten motor nigdy nie miał dobrych opinii. Gdy był nowy może był mniej problemotwórczy ale po latach to zupełna klęska. Jak mawiają starzy mechanicy pięć cylindrów pięć problemów. W ciągu roku wymieniłem w nim wszystko a to i tak albo nie działa albo działa kiepsko. Reszta samochodu lepsza ,może poza zawieszeniem ale o 2 tygodniach bez awarii można zapomnieć. Punto które miałem wcześniej prawie się nie psuło (padał tylko alternator 2x ) i było ok a to autko to taka składanka od różnych producentów no i wyszło to co wyszło. Trochę kupa. pełna ocena Kombi, 2.5 TDI 140 KM, 1996 r., 280000 km |
tomaszbatko2 pokaż Email » 2011-05-29 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,85)
Auto w surowej bryle, które trzeba pokochać. Samochód 14-sto letni który wyposażeniem dorównuje obecnym pojazdom. Za ok8 tys zł dostaniemy:
-ABS z systemem TRACS
-Climatronic dwustrefowy
-Komputer pokładowy
-Dwubiegową tylną wycieraczkę
-Halogeny przeciwmgielne
I jeszcze parę innych bajerów.
Karoseria podwójnie ocynkowana więc nie ma mowy o jakiejkolwiek korozji. Temu samochodowi nie szkodzi 15-sto letni postój pod chmurką. pełna ocena Kombi, 2.5 TDI 140 KM automatyczna, 1997 r., 216000 km |
freegass pokaż Email » 2006-08-23 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,69)
W tej klasie poniżej 15000zł auta nie ma z czym porównać. 850ka jest klasą sama dla siebie zwłaszcza z silnikiem od A6. Za takie audi musiałbym wybulić jeszcze 10000, a tak jeżdżę bardzo dobrym, oszczędnym i dużym samochodem za rozsądne pieniądze. Poza tym o audi można się potknąć już na kazdym kroku, przelansowana marka. Cieszę się, że odkryłem Volvo. Zawsze myślałem, że to auta dla bogaczy, bardzo drogie w zakupie i utrzymaniu. Przełamałem ten fałszywy stereotyp. pełna ocena Kombi, 2.5 TDI 140 KM, 1996 r., 165 km |
ad 2009-02-02 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,54)
mówiąc krótko: Auto w pełnym ocynku, silnik ma kopa, pali niewiele i bezpieczeństwo w standardzie.
Zdecydowałem że go sprzedam ale jak Pan wsiadł do niego i stwierdził że "trochę zniszczony w środku" to dostałem palpitacji!!
Kwestia gustu i nie będę dyskutował: Ludzie kupujcie volkswageny, audi i bmw bo tam jest " fajnie w środku" i przez przednia szybę patrzcie jak wygląda tylnią klapa volvo 850 tdi:) pełna ocena Kombi, 2.5 TDI 140 KM, 1996 r., 229000 km |
Marcel 2009-05-03 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,31)
Doskonałe, bezpieczne, sprawne i ekonomiczne auto. Jest to limuzyna klasy średnio-wyższej i to się czuje na każdym kroku. Dużo miejsca, wygoda i aura "nikomu nic nie musisz udowadniać". Komfort jazdy porównywalny z dużo droższymi samochodami. Przedostatnie Volvo z prawdziwego znaczenia. Mimo pomniejszych wad godne polecenia każdemu, kto szuka samochodu nie do oglądania, ale do komfortowego podróżowania. pełna ocena Sedan, 2.5 TDI 140 KM, 1996 r., 317000 km |
Władek 2010-01-12 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,23)
Solidnie zaprojektowane i wykonane auto na lata, niestety słabe tłumienie nierówności przez zawieszenie psuje ogólne bardzo pozytywne wrażenie. Idealne na długie i dalekie podróże z rodziną lub bez :). W kombi, po rozłożeniu tylnych siedzeń tworzy się całkowicie równa powierzchnia-przy wzroscie nie wyższym niż 176 cm kładąc się "po przekątnej" dwie osoby mogą spać w pozycji wyprostowanej.
. pełna ocena Kombi, 2.5 TDI 140 KM, 1996 r., 394000 km |
Quba 2006-09-14 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,38)
ktoś napisł na tym forum że 850tka to lipa,jest za droga,ciasna,itd.Jeśli ktoś kupuje samochód za parę zł niewiadomo skąd i nie kocha tego kanciastego charakteru,może objechać to volvo od góry do dołu.Ale ja zdania nie zmienię.Za te pieniądze już nie kupi się prawdziwego samochodu jakim jest volvo.Takich wozów już nie robią.Kolego może dla ciebie maybach to by było mało. pełna ocena Kombi, 2.5 TDI 140 KM, 1996 r., 180000 km |
przemek pokaż Email » 2009-03-27 ![]() ![]() ![]() ![]() (5,00)
Świetny rodzinny "trumniak" :). Od dziecka jestem fanem tej marki, zastanawiałem się jednak na zimno czy zakupić 850 czy może Opla, Forda - ale kupiłem V i jestem w pełni usatysfakcjonowany. Żonie podobał się bardziej Opel Astra II. Po porównaniu właściwości ergonomicznych to Opel Astra II podoba jej się nadal... z wyglądu. pełna ocena Kombi, 2.5 TDI 140 KM, 1996 r., 212000 km |
HellWeaver 2008-08-11 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,77)
W pewnym stopniu auto marzeń z okresu dzieciństwa, przekonało do siebie całą chmarę "domowych" przeciwników. Poczucie bezpieczeństwa nieporównywalne z autami, którymi się poruszałem do tej pory. Wyczuwalny respekt ze strony wymuszaczy i piratów drogowych.
Praktyczność rozwiązań wewnątrz jak i na zewnątrz auta zdumiewa. pełna ocena Kombi, 2.5 TDI 140 KM, 1996 r., 220000 km |
gumisz 2005-11-11 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,46)
miałem mazde 626 cronos 94r. automat mozolny i straszliwa dziura w pedale audi C4 fajne ale jakos troche sie sypało na rok 96r i paliwożerne a moje VOLVO 850 jest naprawde godne polecenia dla tego kto ceni sobie wygode i ekonomiczność a nie wygląd bo to kańciak jak by nie było urodą nie grzeszy pełna ocena Sedan, 2.5 TDI 140 KM, 1997 r., 190000 km |
Super okazje u dealerów
806 samochodów w ofercie
Rabaty do 109 200 pln!
Volvo 850

109 komentarzy
82 dyskutujących
Ostatnie komentarze:
Może i 2.5 tdi to najlepszy wyrób z VAG tylko ,że vag jest aktualnie wyznacznikiem tandety. Vag moze jest dobry jak ma rok czy 2 a nie 15. Auto było naprawiane w profesjonalnym serwisie diesli i leciało po kolei wszystko. Sam silnik jednoczesnie nawet nie zużywał oleju. Główne źródło problemów to pompa wtryskowa i jej ustawienie ale problemów potrafią też dostarczyć koła rozrządu które potrafią same (jedno ścina klin i się usamodzielnia a drugie regulacyjne potrafi się uśliznąć) się przestawić. Diagnoza trwała...i trwała a ja jeździłem sobie...innym autem. Może 2.5 tdi w audi jest okej...może ale sprawdzać nie zamierzam..
Do aarot: kolego, masz volvo z tym silnikiem? Jeśli nie to proszę, nie pisz. Mam 850 TDI i borykam się dokładnie z tymi samymi problemami. Pewne założenia co do osprzetu silnika obrane przez volvo (które radykalnie różnią się w porównaniu z T4, jak również sa inne niż przy audi C4) się po prostu nie sprawdzają. Daje głowę, że 80% tych aut z przebiegiem powyżej 300-400 tys km ma takie problemy. Zimą poniżej -10 stopni robi się nieciekawie z odpalaniem, niestety.
Do Kapitanżbik: Chłopie co Ty porównujesz ?! Volvo i Punto?? Silnik 2.5 TDI jest najsłabszym punktem tego auta?? Człowieku, w kilku zdaniach Twojej opinii jest więcej bzdur niż w raporcie Macierewicza na temat katastrofy w Smoleńsku.
Ja jeździłeś z tym silnikiem po garażowych mechanikach, to masz efekty. Jak na "pałę" pozwoliłeś wymieniać co im się "wydawało"to żeś płacił bez efektu. Silnik 2.5 TDI jest jednym z najlepszych silników wyprodukowanych w grupie VAG. Silnika tego używało Audi, VW np. T4 i min. kupiło go Volvo.
Piszesz kompletne bzdety i tyle.
Zobacz również
Dowiedz się więcej o Volvo 850
Kierowcy zainteresowani tym modelem, odwiedzili także
Nowa ocena

Rankingi
Porównywarka

Polecamy!
Próby nadania zadziornego charakteru tanim samochodom niemal nigdy nie kończą się dobrze. Zazwyczaj bowiem...
Porsche 911 Carrera S Cabrio - auto z zasadamiKilka dni testu redakcyjnego najnowszej generacji Porsche 911 przeleciały szybko, jak 4,3 sekundy, w...
Ekologiczne uzupełnienie oferty - Peugeot 3008 HYbrid4Peugeot 3008 stanowi pomost między kompaktowymi kombi i crossoverami. W przeciwieństwie do miejskich...
Galerie
Seat Ibiza Cupra ConceptAuto w Firmie
Najczęściej oceniane auta firmowe
autoWcentrum
najwyższe oktanyAuta - Volvo 850
najaktywniejsiKierowcy - Volvo 850
najnowszeDzienniki pokładowe
Dzisiaj zaliczyłem fajną... trasę;)Była to pierwsza dalsza podróż tym samochodem...
Powoli pogoda się poprawia, czas trochę rozruszać autko....
Stoi nieużywany j...