Motosłownik

Nie wiesz
co to jest
BPS - Barometric Pressure Sensor?

W naszym Motosłowniku znajdziesz odpowiedź!

Wyszukaj słowo
  • Podsumowanie auta
  • Fiat Siena Sedan 1.6 i 16V 103KM

(od 1996 do 2001)
  • w klasie samochodów:
  • Niższa klasa średnia
  • na podstawie liczby ocen:
  • 189
Czy oceniający kupiliby ten model jeszcze raz?
(na podstawie 62 ocen)
TAK (72%)
NIE (28%)
Co najbardziej zaskoczyło pozytywnie oceniających?
  • Silnik
  • 90%
  • Karoseria
  • 10%
Uciążliwe usterki zgłaszane przez oceniających:
  • Układ elektryczny
  • 54%
  • Karoseria
  • 37%
  • Zawieszenie
  • 29%
Zmieniasz auto?

Kontroluj spalanie i wydatki z naszym Dziennikiem kosztów!

Ciekawostki o Fiat Siena Sedan 1.6 i 16V 103KM

Silniki Fiat Siena

Silniki Diesla
  • 1.7 D 69KM, 1996-2001
  • 1.7 D 72KM, 1996-2001
Wynajem samochodów w atrakcyjnych cenach!

Lista opinii o Fiat Siena Sedan 1.6 i 16V 103KM

Filtrowanie opinii:
Autor/Ocena Samochód/Komentarz (Całokształt)
Rene5
2002-09-18
 (4,00)
Ogolnie auto z wygladu nie jest zbyt piekne szczegolnie tyl (przod calkiem agresywny i ladny szczegolnie z halogenami) lecz silnik przynajmniej w wersji 1,6 16V sprawuje sie doskonale i nadrabia niezbyt ladny wyglad tylnej czesci auta Auto wydaje sie neipozorne ale jak trzeba to potrafi ladnie przyspieszyc i osiagnac calkiem przyzwoite predkosci (czasami "banany" z teoretycznie mniej seryjnych a bardziej ztuningowanych aut odpadaja na trasie). Silnik jak wiadomo przy duzych obrotach potrafi zjesc odpowiednia duza ilosc benzyny/gazu. Awaryjnosc auta jest znikoma przynajmniej w moim przypadku. Minusy tego auta to jak wczesniej ujalem "tyl", przy duzych predkosciach tak od 160 km/h auto nieciekawie sie prowadzi (jest za waskie oraz wysokie i latwo podatne na wiatr i koleiny) plusy: -- silnik---- ---silnik ----maszyna nie z tego swiata ("moczymorda", ale bardzo kopliwa) - serwis to tez duzy plus (szybko,tanio i dobrze) to chyba tyle z moich uwag
pełna ocena Sedan, 1.6 i 16V 103 KM, 1998 r., 54000 km
Sienolot
2010-06-08
 (3,00) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Kupując auto jako nowe, robiąc konserwację, dbając o jego stan techniczny - wymiany na lub przed czasem - szczególnie rozrząd, utrzymując silnik w czasie jazdy zawsze w zakresie 2500-4000rpm jest to typowe auto dla 2-3osobowej rodziny. Przebieg prawie 300000km praktycznie w 90% na LPG. Jeżeli nie oddam go komuś z rodziny na dobicie (nie opłaci się sprzedawać za grosze) to sądzę że spokojnie dojdzie do 400000km. Każde auto ma usterki - nawet Mercedesy. Jednak odpowiednio szanowany egzemplarz jak mój nie przyprawia o ból głowy. Po następnym przeglądzie planuję nim jeszcze podróż do Włoch, bez większych obaw. Zjeździłem nim całą Europę bez żadnych problemów. Na niemieckich autostradach dostał trochę po ogonie i nic się nie działo. Obecnie między wymianami oleju dolewam około 1,5l na 15000km (olej tylko Mobil1 10w40)
pełna ocena Sedan, 1.6 i 16V 103 KM, 2000 r., 287000 km
DONkichotZlaManchy
2009-05-10
 (1,62) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
Bardzo dobrze radzę wszystkim, nie bierzcie go nawet za darmo, chyba żę chcecie go na żyletki przerobić!!!! właśnie kończę współpracę z tym samochodem, bo nie mam już czasu odwiedzać mechaników!!! nie znam innego auta w którym usterki prześcigają się która pierwsza ma się ukazać, i nieraz nawet sprzęgło psuje się razem z alternatorem. Przez całą karierę ma problem z jazdą na benzynie, i żaden mechanik nie wie o co chodzi. Dalszy wyjazd SJENOM wzbogaca dodatkowa adrenalina, gdyż nie wiem co się popsuje!!! Co mnie podkusiło, żeby kupić tę kupę złomu, to sam nie wiem!!! Ale teraz jak nie znajdę frajera który to kupi to zostawię w lesie, żeby nie płacić za złomowanie, ale do końca życia będę miął chyba koszmary!!!
pełna ocena Sedan, 1.6 i 16V 103 KM, 1997 r., 177000 km
Kmicic, arturkmicic pokaż Email »
2001-10-04
 (4,15)
Dla mnie najlepsze auto za te pieniadze dostepne w Polsce, bogate wyposazenie (wspomaganie kier., elektryka, welur itp) i przez to przyjemne w eksploatacji. Potrafi byc ekonomiczne. Nie byl usterkowy, a jedyne zarzuty naleza sie panom z ASO za umiejetnosci (hmmmm, wlasciwie ich brak) Za glowna zalete uwazam silnik, jego kulture pracy, osiagi, sound ale.... najlepiej przekonajcie sie sami.... np 9,5sek do 100km/h Szkoda, ze auto niedoceniane i przez to tanie w odsprzedazy (IMHO niezasluzenie) PS. Trzy slowa dla ASO Prodex Jagielonska Warszawa......
pełna ocena Sedan, 1.6 i 16V 103 KM, 1998 r., 70000 km
arystyp pokaż Email »
2007-07-25
 (3,85) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Auto bezproblemowe w codziennej eksploatacji, nie jest jednak nudne. Siena ma charekter, na który składają się zarówno osiągi, jak i dość kontrowersyjna stylistyka... która zresztą w miarę upływu lat zaczyna mi się nawet podobać :) Trzeba też podkreślić odporność auta na polskie realia - z jednej strony bardzo dobrze znosi nasze drogi, z drugiej Siena jest w zasadzie niezauważalna na ulicy, przez co nie strach jej tam zostawić. Podsumowując, zaskakująco fajne auto!
pełna ocena Sedan, 1.6 i 16V 103 KM, 1997 r., 103000 km
mrarek z forum AC
2008-08-19
 (4,08) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
jak na auto tej klasy i w tej cenie, w jakiej nowe pojazdy były sprzedawane, opracowane ok. 1996 roku trzeba przyznać, że jest nieźle. całość w ocynku i zabezpieczona fabrycznie przed korozją, dobrze utrzymana trzyma się nieźle. drobne usterki mogą denerwować, ale od czego mamy forum AC ;) wyposażenie wersji HL było na tamte czasy bardzo dobre w porównaniu z innymi modelami tej klasy, chociażby takie "umilacze", jak kontrolka otwartych drzwi, kontrolka "spalonego" STOPu.
pełna ocena Sedan, 1.6 i 16V 103 KM, 1999 r., 110000 km
jonasz
2004-12-30
 (3,23)
Ogólnie - dobrze. Nie jest to limuzyna, nie jest nowoczesny ani ładny samochód i do tego fiat i jeśli to sie weźmie pod uwagę, to Sienka nie rozczaruje. To taki przeciętny samochód - ani mały, ani duży (opócz BAGAŻNIKA-ten jest naprawdę DUZY),ani super oszczędny, ani nazbyt kosztowny. Moja akurat prawie bezawaryjna (nie licząc nawiewu). Jedna uwaga - nie jest to samochód na długie trasy, bo głośno i ogólnie komfort nie najlepszy. I do tego ten układ jezdny...
pełna ocena Sedan, 1.6 i 16V 103 KM, 1998 r., 98000 km
parixon pokaż Email »
2008-10-05
 (3,46) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
Ogólnie fajny samochodzik. Za samochód stosunkowo młody nie trzeba dużo zapłacić. Jak się uporami z wkurzającymi drobnymi usterkami to nie powinno być większych problemów. Tandetne wykonanie środka, troszeczkę polepszyło się jak pomalowałem kilka detalów ma srebrno i zmieniłem podświetlenie na niebiesko - czerwone. Jak auto dla małej rodziny czy dla młodej osoby polecam. Jednak jak wymagamy od auta przyjemności z jazdy to nie tędy droga.
pełna ocena Sedan, 1.6 i 16V 103 KM, 1997 r., 181000 km
Piotras
2008-01-18
 (3,54) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Przeciętny samochód za przeciętne pieniądze. Obecnie jednak odstaje od nowoczesnych samochodów, a olbrzymi import aut spowodował że samochód ten stał się mniej atrakcyjny na rynku wtórnym. Można jednak bez problemów kupić zadbaną Sienę od pierwsszego właściciela za nieduże pieniądze.Generalnie polecam i nie żałuję że go kupiłem. Przez cały okres użtkowania zasadniczo nie było problemów. Może dlatego że jest taki mały przebieg.
pełna ocena Sedan, 1.6 i 16V 103 KM, 1998 r., 53000 km
Darek S
2005-07-15
 (3,00)
wkurzał mnie strasznie, nie było niemal dnia aby coś nie wyskoczyło. Dałem ogłoszenie do gazety, znalazł się chętny który przesiadł się do niej z 17 letniego malucha i bardzo mu się podobała. Nie dziwię się mu wcale. Uprzedziłem go lojalnie o wszystkim co mnie spotkało ale go to nie zniechęciło. Życzyłem mu szerokiej i szczęściwej drogi. Cieszyliśmy się obaj. Ja chyba bardziej. Przesiadłrm się na astrę II. Inny świat.
pełna ocena Sedan, 1.6 i 16V 103 KM, 1999 r., 32000 km
lisiam pokaż Email »
2001-04-28
 (3,85)
Autko o wielgachnym bagazniku, najwygodniejszych fotelach w swojej klasie, z rewelacyjnym startem. Kilkanascie szczegolow typu : otwieranie pokrywy bezpiecznikow przy uzyciu kluczyka swiadcza o nowatorskiej mysli technicznej. Dynamiczna i dlugotrwala jazda nie powoduje zmeczenia. Jedyny szok przy dystrybutorze rekompensuje komfort w korzystaniu z Fiata SIENY.
pełna ocena Sedan, 1.6 i 16V 103 KM, 1998 r., 24000 km
Jan Cisek, cisek pokaż Email »
2001-05-04
 (4,00)
Bardzo szybkie, pakowne i niedrogie (tylko jako używane) rodzinne auto. Widać, że zaprojektowane pod kątem funkcjonalności i właściwości jezdnych. Wyposażenie w wersji HL wystarczające. Trochę razi zbyt wysoka cena nowego w salonie ponad 41000pln. Zasilane LPG pozwala na dynamiczną i tanią jazdę. Skuteczne hamulce. Mimo uwag jestem zadowolony.
pełna ocena Sedan, 1.6 i 16V 103 KM, 1998 r., 43000 km
Obiektywny.
2001-12-19
 (3,00)
Samochód nie wyszedł producentowi i trudno mu się przyznać oficjalnie. Gdyby nie kredyt i duża utrata wartości to chętnie sprzedam!!! W ASO trzeba załatwiać sprawy interwencyjnie (pisemnie) z kierownictwem lub Panem Massimo - czy to jest regułą i tak ma być ??? Reklamacja lakieru(czerwony) - pomalowano niektóre elementy?
pełna ocena Sedan, 1.6 i 16V 103 KM, 1998 r., 32000 km
cris
2005-09-13
 (3,23)
wydaje sie że nieżle zniósł taki przebieg którego konstruktorzy napweno nie zakładali ale silnik remontowany za krocie zawieszenie stuka 40 tyś po wymianie skńcówek sworzni itp.gorąco jak w piekle wyjące przeguby troche ciasnawo no i obcoeanie i tandetą ale za to zrywnie z gigantycznym bagażnikiem i dość tanio , ASO omijać
pełna ocena Sedan, 1.6 i 16V 103 KM, 1998 r., 251000 km
RIDER.RIDER pokaż Email »
2005-02-03
 (4,54)
Auto super, ale tylko 1.6 16 V 103 KM !!!. Zawieszenie doskonałe, niestety szybko traci na wartości. UWAGA !!!-PASEK ROZRZĄDU WYMIENIAĆ TYLKO W ASO FIATA. ZAOSZCZĘDZIŁEM I 2 RAZY ROBIŁEM KAPITALKĘ SILNIKA- TEGO PASKA NIE DA SIĘ WYMIENIĆ W WARUNKACH NIEATORYZOWANEGO SERWISU - MUSI BYĆ SPECJALNY PRZYRZĄD. Poza tym polecam.
pełna ocena Sedan, 1.6 i 16V 103 KM, 1998 r., 200000 km

320 komentarzy

250 dyskutujących

Ostatnie komentarze:

~szczur~szczur

witam mam pytanie posiadam fiata siene 2000 rok 1,2 75 koni czy alternator w tym samochodzie ma wspomaganie i chlodzenie

~kams~kams

ja mam fiata sienę 1.4 od 2000 roku. rok produkcji to 99r. 12 lat i tylko 2 cm rdzy na błotniku. od 99 przedni zderzak jest plastikowy i nic nie rdzewieje. a samochód bardzo dobry. przy ekonomicznej jeździe mało spala i w tych 12 latach nic się nie psuło jedynie miałem mały problem z klockami hamulcowymi

~Tess~Tess

Mam pytanie....skąd idzie regulacja silnika krokowego/fiat siena 1.2/. dziekuje za odpowiedz.

Przejdź do dyskusji

Zobacz również

Kierowcy, którzy oglądali Fiat Siena, oglądali także

Dowiedz się więcej o Fiat Siena

Kierowcy zainteresowani tym modelem, odwiedzili także