Motosłownik
Nie wiesz
co to jest
DSR - Dynamic Steering Response?
W naszym Motosłowniku znajdziesz odpowiedź!
Wyszukaj słowo- Podsumowanie auta
Fiat Tempra
(od 1990 do 1996)
- w klasie samochodów:
- Niższa klasa średnia
- na podstawie liczby ocen:
- 297
- Zawieszenie
- 48%
- Karoseria
- 38%
Kontroluj spalanie i wydatki z naszym Dziennikiem kosztów!
- Średnia ocena:

- Zadaj pytanie
Opinie o Fiat Tempra
Nadwozia Fiat Tempra
Silniki Fiat Tempra
- 1.4 78KM, 1990-1993 (8)
1.4 i.e. 69KM, 1992-1996
- 1.4 i.e. 69KM, 1992-1996 (2)
- 1.6 86KM, 1990-1993 (1)
- 1.6 86KM, 1990-1993 (90)
- 1.6 i.e. 78KM, 1990-1992 (14)
- 1.6 i.e. 75KM, 1992-1996 (24)
- 1.6 i.e. 90KM, 1994-1996 (70)
1.8 i.e. 101KM, 1994-1996
- 1.8 i.e. 105KM, 1992-1996 (4)
- 1.8 i.e. 90KM, 1993-1996 (5)
- 1.8 i.e. 103KM, 1993-1996 (1)
- 2.0 i.e. 113KM, 1990-1996 (26)
- 2.0 i.e. 4x4 115KM, 1992-1995 (3)
1.9 D 65KM, 1990-1996
- 1.9 D 65KM, 1990-1993 (4)
- 1.9 TD 90KM, 1990-1996 (27)
- 1.9 TD 80KM, 1992-1996 (18)
Lista opinii o Fiat Tempra
| Filtrowanie opinii: | |
| Autor/Ocena | Samochód/Komentarz (Całokształt) |
|---|---|
arisek pokaż Email » 2003-07-03 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,31)
Auto kiedys było odjazdowe - wystarczy spojrzeć na "Ekstradycję", poza tym jeździ ich jeszcze sporo w biedniejszych urzędach. Jeździli temprami chłopcy z BOR-u, niestety złą sławą zapisały się egzemplarze -którymi zabili się swego czasu : poseł prof. Walerian Pańko, czy szef Śląsko-Dąbrowskiej Solidarności - Grzegorz Kolosa. To takich kilka przykrych epizodów z życia modelu. Auto nie zawsze uprzykrza się właścicielom. Ja miałem w ciągu tych prawie czterech lat użytkowania trochę szczęścia (żadnego wypadku - odpukać) i trochę pecha (padła głowica, akumulator, alternator, dwa wahacze). Wnerwia zawieszenie, które w moim przypadku sprawia, że można "poczuć się" wyżej niż siedzi się w rzeczywistości. Dlatego być może też temperówka nie przeszłaby chyba testu łosia. Kiedyś trzeba było uniknąc wjechania w głupka, który nagle wychylił dziób z bramy. Gwałtowny unik i kontra kosztowały troche nerwów, bo temperówka sprawiała wrażenia jakby miała zamiar się wykopyrtnąć. Użytkownikom życze powodzenia. pełna ocena Sedan, 1.6 i.e. 90 KM, 1994 r., 150000 km |
kro2000 pokaż Email » 2008-11-12 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,23)
Samochodzik na studencką kieszeń..Duży pakowny (kombi jeszcze pakowniejsze)..Wygodny i ma trochę polotu zwłaszcza z dechą digital..Mam szybki pod prądem z przodu, szyberdach i lusterka..Dodatkowo podgrzewane lusterka są;] Ponoć elektryka we fiatach lubi płatać figle zwłaszcza od sterowania silnikiem..W moim diselku nie ma czegoś takiego więc nie ma się co posypać..;] Żre mi go ruda na dupie ale był bity w nią (lekko co prawda ale jednak) a poprzedi właściciel to taką fuszerkę odwalił że aż płakać się chce..Ale spoksik...Damy radę. Blachy w ocynku trzymają się dobrze, ale tam gdzie brakło tego ocynku to już jest rudy - standard.:(( Przy tym silniczku z pod świateł to raczej będziesz z przodu stawki:)) Trochę nisko siedzi więc uwaga na większe zdechlaki. pełna ocena Sedan, 1.9 TD 90 KM, 1991 r., 324000 km |
husky 2007-01-26 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,92)
Obecnie na rynku nie ma chyba lepszego samochodu jeśli chodzi o stosunek cena/jakość niż Tempra. Szczególnie godna polecenia jest wersja kombi, o dużej ładowności, świetnej widoczności i koniecznie w wersji 1,9 TD. Ja za swoją 1,9 TD S.W. w wersji SX (airbag, ABS, el. szyb, lusterek, el. szyberdach, wspoma, centralny zamek) dałem 1000 E. Trzeba tu dodać że auto ma całkowicie cynkowane nadwozie i bezwypadkowe jest praktycznie wolne od rdzy nawet w wieku 15 lat ! Inzynierowie Fiata dodali też kilka genialnych rozwiązań jak chociażby np. nawiew ceipłego powietrza na nogi pasażerów tylniego rzędu, strumienicę powietrza omywającego tylnią szybę czy chociażby otwieraną dolną burtę bagażnika obniżającą wysokość krawędzi załadunku. Słowem Ideał pełna ocena Kombi, 1.9 TD 90 KM, 1994 r., 60 km |
unis-mail pokaż Email » 2003-08-05 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,00)
jezeli ktos zdecyduje sie kupić to tylko w najbogatszej wersji. Naprawde za stosunkowo niewielkie pieniądze ( w porównaniu do innych samochodów np. Opel Vectra) możemy stac się włascicielem autka ze wszystkimi wygodami jak: Elektryczne lusterka, elektryczne szyby (przód) centralny zamek, ABS, elektryczny szyberdach lub elektroniczna klimatyzacja KLIMATRONIK, światełka przednie przeciwmgielne, dzielona tylna kanapa, zagłówki tył, automat jak ktos lubi ( wdodatku bezstopniowy, naprawde rewelacja nie ma szarpniec jak przy tradycyjnym automacie), silnik jak woli do 1.4l do 2.0l elektryczna regulacja swiatel, cyfrowe wskazniki, samogasnace swiatelka i inne bajery. Naprawde warto ale jak mowie model z Pełnym Dodatkowym Wyposażeniem. pełna ocena Sedan, 1.6 86 KM, 1991 r., 120000 km |
marko 2008-12-21 ![]() ![]() ![]() ![]() (2,31)
Kto chce kupić niech trzy razy się zastanowi. Silnik i skrzynia są wmiarę i sprawdzone w innych modalach. Natomiast reszta to razwiazania pod temprę i różnie z tym bywa. Zawieszenie mozna się przyzwyczaić, przełknać koszty i zawodnośc. Karoseria cała cynkowana to mit, nie wierzcie w to. Jest cynkowana tylko częściowo i w takich miejscach, że daje poczucie całości. nie jest cynkowana plyta podłogowa, a progi są w efekcie auto wygląda na zdrowe, tu w podłodze dziury. blachy ogólnie są kipsko pomalowane od srodka, więc na zawnątrz zdrowa,ładny lakier, a od środka pod tapicerką korozja.
Więc jak ktoś się zdecyduje do zakupu to najlepiej niech ją rozbierze przed zapłatą. pełna ocena Sedan, 1.9 TD 80 KM, 1996 r., 143000 km |
pyziu pokaż Email » 2003-07-03 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,38)
Co prawda zaznaczylem wiecej odpowiedzi jako przecietne ale caloksztalt oceniam jako dobrze,moj ojciec zrobil tym samochodem ok 100 tys.km i oprocz drobnych napraw oraz normalnych wymian elementow uleglych zuzyciu w podczas eksploatacji,nie wystapily inne znaczne,czy powazniejsze suetrki,samochod sparwuje sie dobrze,przestronnosc,bagaznik poza malym otworem jest dobra,silnik trwaly i ekonomiczny,turbosprezarka pomimo tego przegiegu spelnia swoje zadanie. pełna ocena Sedan, 1.9 TD 90 KM, 1990 r., 226000 km |
ajawo pokaż Email » 2006-05-24 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,77)
mam ten samochód już 9 lat przejechałem 255tys (teraz ma przebieg 285tys) mimo negatywnych opinii poleciłbym ten samochód dla wygody i pojemności. parametry techniczne sącałkiem przyzwoite jak miał 100tys przebiegu prędkość max -195km/h, mogłem ciągnąć przyczepę z ładunkiem 2,5t więc, niezawodność gdy trafi się na zadbany egzemplarz zupełnie w normie - bardzo tanie części. Tani lecz trudnosprzedawalny. pełna ocena Sedan, 1.6 86 KM, 1993 r., 28 km |
Sławek slis pokaż Email » 2006-09-18 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,69)
nie ma co narzekać, to fiat w dodatku mój to 14 letni więc pewne rzeczy , usterki to już norma.Nie wiem czy wszystkie silniki fita ś atak dobre, czy ja mam jakiś wyjątkowo dobry egzemplarz, ale zużycie oleju symboliczne po 240000, nie dymi nawet przy duzych zmianach obrotów silnika, zima pali na 1 raz nawey przy ostatnich -28 stopniach. nie narzekam , auto mam dobrze wyposażone, jest duże i komfortowe pełna ocena Sedan, 1.6 86 KM, 1992 r., 24 km |
Mrozik 2010-07-04 ![]() ![]() ![]() ![]() (5,00)
Witam wszystkich!Tak sie sład że akurat mam do sprzedania aki samochód w stanie idealnym(blacha w ocynku zero rdzy)Dobry sprzęt CAR AUDIO:).Dla zainteresowanych dorzucam drugie Alufelgi. Cena jaka mnie interesuje to 5400 do niewielkiej negocjacji.Mogę wysłać ZDJĘCIA na e-mail.Wszelkie pytania pod nr tel:726676994 lub gg 21338441
Dodano:4 lipca 2010 rroku.Ogłoszenie wciąż ważne.POLECAM!!!!!!!!! pełna ocena Sedan, 1.6 i.e. 75 KM, 1994 r., 195000 km |
miszko pokaż Email » 2002-08-30 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,62)
Nie zmieniam zdania!
Oceniam ten samochód bardzo dobrze, pomimo tego co nieraz o Fiatach mówią! Nawet mój tata który kupował ten samochód z salony (´94)
narzekał na Fiata (chciał kupić albo Honde Concerto) , ale za namową mamy kupił Fiata (była/jest o wiele wiekszą). Teraz po latach nie narzeka i jest z niej zadowolony , tak jak ja... bo urzywam juz ten samochód dłuższy czas. pełna ocena Sedan, 1.6 i.e. 90 KM, 1994 r., 206000 km |
tempra19 pokaż Email » 2001-10-17 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,77)
Fiat Tempra S.W. 1.9 tds 90KM r.92 217tys. KM z tego ja zrobilem 100tys przez 1 1/2 roku. Silnik to cacko, bezproblemowy. Skrzynia juz 150tys km wadliwa, 3 bieg nie dziala. Ladownosc 600KG!!! Idealny samochud dla rodziny. Wystarczajaco szybki 180km/h. Dobre przyspeszenie jak na diesla z 92 roku (12,2s), tani tuning silnika z 90km na 110km ok. 2300zl. Durzo malych usterek (duperelek). pełna ocena Sedan, 1.9 TD 80 KM, 1996 r., 217000 km |
nestorowiczs pokaż Email » 2005-02-03 ![]() ![]() ![]() ![]() (2,69)
Auto fajne do ok. 6 roku, potem tylko się wkłada i wkłada. Masa usterek.
2 razy robiony rozrząd, elektronika, wydech, blacharka, zawieszenie 2 razy. Miałem wersję z elektrycznymi szybami, lusterkami(podgrzewane) i szyberdach. Ogólnie rzecz biorąc wszystko jest niedopracowane. Teraz mam golfa 1.8 benzynka i w życiu bym go na temprę nie zamienił. NIGDY JUŻ NIE KUPIĘ ŻADNEGO FIATA. pełna ocena Sedan, 1.6 86 KM, 1991 r., 140 km |
agcezar pokaż Email » 2003-04-03 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,38)
Jeżdżę tym samochodem od 7 lat na gazie. Drobne usterki typu awarie swiateł są na porządku dziennym. Stosunkowo szybko zużywaja się klocki hamulcowe i tarcze. Wahacze przednie wymieniałem do tej pory dwa razy. Te dwa elementy są jedynymi poważniejszymi usterkami , które miałem do tej pory. Trochę mało wygodne fotele, dające znać o sobie przy dłuższej jeździe to też mankament. pełna ocena Sedan, 1.6 i.e. 90 KM, 1994 r., 190000 km |
wtoma pokaż Email » 2002-10-14 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,08)
Ogólnie bardzo fajne auto, w miarę niezawodne,bardzo tanie w eksploatacji,silnik praktycznie zapewnia osiągi na poziomie nowoczesnych aut z silnikami 1.6 (astra II,focus,primera) i mało pali, dużo miejsca i wielki kufer, znakomite auto rodzinne, polecam gorąco tylko trzeba trafić na dobry egzemplarz, a nie zajechany (zajechać można każde auto,nawet toyote) pełna ocena Sedan, 1.6 86 KM, 1993 r., 155000 km |
BAJER 2005-01-28 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,62)
Bardzo dobry i wygodny samochód za naprawde niewielką kase miałem kupić BMW ale to utko nie jest już w modzie jest obchodzone a temperówka to jest piękny duży samochód i bardzo wygodny nie jest to wyścigówka ale mi o to nie chodziło miało być duże wygodne i niezawodne a gdy się coś już zepsuje to mało kosztuje i można to samemu naprawić POLECAM pełna ocena Kombi, 1.6 i.e. 78 KM, 1996 r., 178000 km |
Super okazje u dealerów

89 dyskutujących
Ostatnie komentarze:
Zobacz również
Dowiedz się więcej o Fiat Tempra
Kierowcy zainteresowani tym modelem, odwiedzili także
Nowa ocena

Rankingi
Porównywarka

Polecamy!
Peugeot 3008 stanowi pomost między kompaktowymi kombi i crossoverami. W przeciwieństwie do miejskich...
Porsche 911 Carrera S Cabrio - auto z zasadamiKilka dni testu redakcyjnego najnowszej generacji Porsche 911 przeleciały szybko, jak 4,3 sekundy, w...
Galerie
Range Rover Evoque Victoria BeckhamAuto w Firmie
Najczęściej oceniane auta firmowe
autoWcentrum
najwyższe oktanyAuta - Fiat Tempra
najaktywniejsiKierowcy - Fiat Tempra
najnowszeDzienniki pokładowe
Widzę ze jest bardzo dużo fanów i posiadaczy Fiata :)
pozdrawiam :)...
posiadam na sprzedaz końcówke drążka przód oraz tuleje naprawczena cały tył komp...

Ocena: