Motosłownik

Nie wiesz
co to jest
Lane Assist?

W naszym Motosłowniku znajdziesz odpowiedź!

Wyszukaj słowo
  • Podsumowanie auta
  • Mazda 323 V S

(od 1994 do 1998)
  • w klasie samochodów:
  • Niższa klasa średnia
  • na podstawie liczby ocen:
  • 67
Czy oceniający kupiliby ten model jeszcze raz?
(na podstawie 32 ocen)
TAK (84%)
NIE (16%)
Co najbardziej zaskoczyło pozytywnie oceniających?
  • Silnik
  • 62%
  • Zawieszenie
  • 16%
  • Karoseria
  • 16%
Uciążliwe usterki zgłaszane przez oceniających:
  • Karoseria
  • 52%
  • Zawieszenie
  • 39%
  • Silnik
  • 24%
Zmieniasz auto?

Kontroluj spalanie i wydatki z naszym Dziennikiem kosztów!

Ciekawostki o Mazda 323 V S

• Zadaj pytanie

Opinie o Mazda 323 V S

Nadwozia Mazda 323 V

Silniki Mazda 323 V

Wynajem samochodów w atrakcyjnych cenach!

Lista opinii o Mazda 323 V S

Filtrowanie opinii:
Autor/Ocena Samochód/Komentarz (Całokształt)
EmJ
2011-06-01
 (4,31) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
To jest nie do pomyślenia!!! Miałem Mazdę 323 sedan 1995r. Przejechałem tym samochodem jako kurier 45000km w ciągu 1,5 roku - połowę w trasie, połowę we Wrocławskich korkach. Jedyne co naprawiałem w tym samochodzie to: klocki i wymiana opon. No i ok. 1l. oleju silnikowego na 1000km. (z beczki litr kosztował mnie 8zł.) jeździłem, jeździłem i jeździłem... I nic! Nigdy tym samochodem nie byłem u mechanika a nie było to najlepsze auto pod względem stanu technicznego. A klocki wymieniłem sam. Kupiłem Mazdę od siostry a ona wcześniej od swojego kolegi. znałem więc właściwie całą historię tego auta: - sprowadzona po dwóch latach użytkowania jako rozbita (tył był mocno uszkodzony. - inst. gaz. kiedy ja kupiłem miała już 8 a samochód 12 lat. - kiedy moja siostra nim jeździła uszkodził się poważnie silnik i trzeba było go wyremontować w efekcie tego brał strasznie olej. Natomiast ja w czasie jego użytkowania miałem komfort o którym marzy każdy kierowca - NIE ODWIEDZIŁEM MECHANIKA W OGÓLE! PÓŁTORA ROKU BEZ MECHANIKA!!! Na koniec ją rozbiłem i jeszcze dostałem wysokie odszkodowanie - bo to Mazda a naprawy Mazdy są wysoko wyceniane przez rzeczoznawców. Mój obecny mechanik mówi, że gdyby jeździły same mazdy i toyoty to on by został dekarzem:) Na koniec tylko dodam, że teraz mam Peugeota 406 który jest autem "porażką" i sprzedaję go po to żeby kupić Mazdę 323!!!
pełna ocena S, 1.5 i 16V 88 KM manualna, 1995 r., 240000 km
muqdisho
2009-05-07
 (4,38) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Z mazdy 323 f w specyfikacji nadwozia BA jestem bardzo zadowolony. Przebieg i rocznik spory więc nie należałoby się spodziewać jakiś rewelacji, natomiast pewne rewelacjacje są. Auto ma jak na swój wiek "świeży" wygląd, jest niezawodne, choć drobne usterki się zdażają. Wbrew obiegowym opiniom koszty utrzymania jak i części nie są wysokie. Nie rozumiem jednego z poprzedników, który pisał o tym samochodzie że jest "porażką". Fakt jest taki, że jeżeli jest zadbany i nie katowany będzie służył dobrze i długo. Wspominany silnik Z5 (1,5 88KM) nie należy może do najlepszej klasy motorów (przypadłość która go toczy to zapiekające się pierścienie, co powoduje zwiększone zapotrzebowanie na olej), ale jest elastyczny i "szanowany" potrafi świetnie się spisywać. Zawieszenie jest dobrze zbalansowane, troche mogą drażnić nie najlepsze hamulce (tak to już mazdy miały).
pełna ocena S, 1.5 i 16V 88 KM, 1997 r., 201000 km
zag
2008-02-09
 (3,23) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
auto ladne w kazdej z trzech wersji, dobrze sie prowadzi, niedrogie w zakupie, wyglada mlodziej niz w rzeczywistosci. ale...... silniki 1,5 to tragedia, czesci mimo ze uzywane drozsze niz orginalne nowe do np. lanosa malo mechanikow wie tak na prawde jak sie do niego zabrac. moj np rozlozyl rece. auto delikatne, dlatego uzywane tanie na zachodzie. krotko mowiac nie polecam. moje kupione od prywatnej osoby w niemczech dobrze chodzilo 1,5 roku. az pieknego poranka w czasie jazdy silnik przestal pracowac, dobrze ze niedaleko domu. porazka
pełna ocena S, 1.5 i 16V 88 KM, 1995 r., 156000 km
domel
2009-03-08
 (4,46) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Polecam Polecam i jeszcze raz polecam. Jest to jedyna mazda z silnikiem TD 82 KM. Silniki 2000cm diesel miały tylko 70 koni. Ten sam silnik był podobno montowany w oplach astra vectra. Tam doczekał się bardzo dobrych opinii. Dość rzadko spotykana wersja. Obecnie z 1995-6 roku taka Mazda to koszt 6500-7500 tys. Na silniku widnieje czerwony napis TURBO. Po tym poznacie ten silnik. Charakterystyczny wlot na interkuler daje do myślenia co to za samochód.
pełna ocena S, 1.7 TD 82 KM, 1995 r., 177000 km
AndrzejB
2011-02-16
 (4,38) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
bardzo dobry samochód, za dobre pieniądze, w zasadzie jakby nie gaz to auto bezawaryjne. Zawieszenie dopiero po 250 tys km siada i to drobiazgi, zmiana paska rozrządu koszt 200zl. lać olej i jeździć ile dusza zapragnie. częsci tańsze w porównaniu np. do forda eskorta, można powiedzieć że to odpowiednik 323. jakby to było kombi to nie zmieniłbym tego auto za nic, poprostu rodzina sie powiekszyła i potrzeby są wieksze
pełna ocena S, 1.3 i 16V 73 KM manualna, 1995 r., 280000 km
dan
2007-11-11
 (4,38)
posiada już trzecią mazdę 323 i prawdopodobnie dalej będę jezdził mazdami. spalanie w trasie 6 l w mieście max do 8 l. normalne ze przy polskich drogach trzeba czasem wymienić jakąś końcówkę ale to raczek problem każdego auta.w starszych modelach można zauważyć problem z korozją ale jak widzę zardzewiałe nadwozie w fordzie z 2002r to niema raczej o czym gadać. Polecam niezawodne
pełna ocena S, 1.5 i 16V 88 KM, 1997 r., 90000 km
mowso pokaż Email »
2004-05-20
 (4,08)
Fajny samochodzik, ładnie wyglądający zwłaszcza w kolorze ciemnym, na ładnych felgach i z przyciemnionymi szybkami, niezawodny tak jak pisałem pomimo 2 poważnych dzwonków w dzieciństwie - kupiłem jak miał 130tys i sprzedałem po 1,5 roku przy przebiegu 160tys - następni właściciele też pewnie będą zadowoleni
pełna ocena S, 1.5 i 16V 88 KM, 1994 r., 150000 km
MazdaBlee
2009-05-29
 (2,77) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
Auto bardzo ładne, dobrze się prezentuje, do poprawy wyglądu wystarczą jedynie ładne alufelgi. Ja niestety srogo się zawiodłem licząc na japońską trwałość i jakość. Zraziłem się do mazdy całkowicie. Przy zakupie 1.5 16V zalecam sprawdzenie stanu silnika, w przeciwnym wypadku można się nadziać.
pełna ocena S, 1.5 i 16V 88 KM, 1996 r., 160000 km
Santiago Martinez
2007-01-05
 (4,85)
Bajka,super,starszy ale z sylwetką zadziorną. Autko jest dobrym materiałem zarówno dla starszych jak i dla młodych,ponieważ wysmienicie nadaje się do tuningu! Po prostu polecam każdemu kogo nie stać na nowe bryki. Zapomnijcie o VW i innych oklepanych kształtach, zainwestujcie w MAZDĘ!!!!!!!
pełna ocena S, 1.5 i 16V 88 KM, 1995 r., 204000 km
robert.1975 pokaż Email »
2005-03-25
 (4,00)
Ogolnie autem jeździ się dobrze, przy małym apetycie na paliwo i dosyć dobrym przyspieszeniu. Dodatkowo należy dodać że auto dobrze trzyma się drogi przy spokojnym zestopniowaniu zawieszenia (sedan). Polecam jako auto rodzinne (bardzo pojemny bagażnik) i jednocześnie ładna limuzyna.
pełna ocena S, 1.5 i 16V 88 KM, 1996 r., 218 km
Dreamer
2011-03-10
 (3,15) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
Auto służyło mi dzielnie przez 3 lata, a w ostatnim roku przejechałem nim aż 35tys km. nie powiem, żeby zrobiło mi straszne kuku kiedykolwiek. może za wyjątkiem zamarzniętych amortyzatorów z tył, ale w tej chwili mam już inne auto, więc...
pełna ocena S, 1.5 i 16V 88 KM manualna, 1994 r., 213000 km
gunner
2010-03-13
 (4,00) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Dla mlodej osoby ktora nie ma zamiaru sie sciagac a chce w miare sporego auta no i niezawodnego bardzo polecam... mimo 260tys rdza mnie jeszcze nie dopadla... demonem predkosci nie jest ale jakpotrzeba da sie cos zniej wycisnac;]
pełna ocena S, 1.5 i 16V 88 KM, 1996 r., 260000 km
Kierownik Mazdy
2008-10-05
 (4,31) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Przejechałem 5,5tys kilometrów. Świetne auto i szalenie mi się podoba. Dobrze jeździ. Ładnie wygląda. Nie psuje się. Dla Mazdy '94 zrezygnowałem z Ibizy '00 i Octavii '99. Jestem bardzo zadowolony.
pełna ocena S, 1.8 i 16V 114 KM, 1994 r., 149000 km
ace4
2010-02-21
 (3,46) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
DAŁ BYM 5 GDYŻ NIE JEST TO KLASA PREMIUM, TYLKO ZWYKLE AUTO MIEJSKIE( KLASA GOLF, ASTRA), JEDNAK ZUŻYCIE PALIWA TROCHĘ ZBYT DUŻE. OSIĄGI POZWALAJĄ NA CZASEM DYNAMICZNE PRZYSPIESZENIE.
pełna ocena S, 1.5 i 16V 88 KM, 1997 r., 163000 km
mazda fan
2005-08-06
 (4,85)
Mazda jest niezawodnym autem. Zawsze jest liderem niezawodności w swojej klasie. Poglądy o zbyt drogich częściach są wyssane z palca. Polecam każdemu ten japoński samochód.
pełna ocena S, 1.5 i 16V 88 KM, 1997 r., 1 km

185 komentarzy

146 dyskutujących

Ostatnie komentarze:

~Ula~Ula

posiadam mazdę 323F rok 2002 od pewnego czasu moje autko nie ma przyspieszenia na pierwszym i drugim biegu tak jak by ją coś hamowało później już jest dobrze. Proszę o pomoc w ustaleniu przyczyny

~Madzia~Madzia

Witam. Posiadam Mazdę 323c 95 rok i posiadam maleńki problem. Szczególnie podczas niższych temperatur tj. ok zera i niższa temp. w samochodzie strasznie parują mi szyby. Przyczyną mogło być zapchany lub zanieczyszczony filtr kabinowy ale niestety ten samochód nie posiada takiego... Co może być przyczyną takiego zjawiska? Proszę o pomoc ...

~avocado~avocado

Do ~seba: sprawdź wtyczkę przy filtrze powietrza, bo jak się poluzuje to właśnie tak się dzieje

Przejdź do dyskusji

Zobacz również

Kierowcy, którzy oglądali Mazda 323, oglądali także

Dowiedz się więcej o Mazda 323

Kierowcy zainteresowani tym modelem, odwiedzili także