Motosłownik

Nie wiesz
co to jest
Climatic - Klimatyzacja półautomatyczna?

W naszym Motosłowniku znajdziesz odpowiedź!

Wyszukaj słowo
  • Podsumowanie auta
  • Mercedes Klasa A W169

(od 2004)
  • w klasie samochodów:
  • na podstawie liczby ocen:
  • 46
Czy oceniający kupiliby ten model jeszcze raz?
(na podstawie 26 ocen)
TAK (84%)
NIE (16%)
Co najbardziej zaskoczyło pozytywnie oceniających?
  • Silnik
  • 55%
  • Karoseria
  • 26%
  • Zawieszenie
  • 8%
Uciążliwe usterki zgłaszane przez oceniających:
  • Zawieszenie
  • 63%
  • Układ elektryczny
  • 49%
  • Silnik
  • 29%
Zmieniasz auto?

Kontroluj spalanie i wydatki z naszym Dziennikiem kosztów!

Ciekawostki o Mercedes Klasa A W169

Opinie o Mercedes Klasa A W169

Nadwozia Mercedes Klasa A W169

Silniki Mercedes Klasa A W169

Silniki benzynowe
Wynajem samochodów w atrakcyjnych cenach!

Lista opinii o Mercedes Klasa A W169

Filtrowanie opinii:
Autor/Ocena Samochód/Komentarz (Całokształt)
ToMiś_po_4_latach
2012-05-29
 (4,15) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Powtórzę to co pisałem 4 lata temu. Auto jak na tą klasę bardzo dobre. Nie opłacalne w zakupie jako nowe. Polecam zadbanego 3-4 latka w przeszło połowie niższej cenie. Silnik diesla tylko i wyłącznie 140KM/300Nm (A 200 CDI), chyba że komuś nie zależy na osiągach i lubi przejażdżki i dreszczyk emocji przy wyprzedzaniu ciężarowego (zdążę czy nie zdążę?). Wersja Elegance lub Avangarde (nieco twardsze zawieszenie). Ogólnie auto godne polecenia do miasta, jak i w trasę, dla niewielkiej rodziny jak moja (2/3 dorosłe osoby + mały psiak). W chwili obecnej kupowałbym w benzynie A 200 lub A 200 Turbo, gdyby nie pojemność silnika powyżej 2,0l (2043ccm) i związana z tym kosmiczna akcyza. Do rozważenia również wersja A 170 lub A 180 po 2009r., 115KM i 155Nm w automacie, bo w manualu skrzynia jedynie 5-biegowa. Podsumowując... Biorąc pod uwagę, że auto ma przejechane 182tys. i 8 lat i nie było przy nim robione nic! oprócz EGR (serwisowane w ASO do 145tys.) i czystej eksploatacji to naprawdę jestem zadowolony. Niemniej ponieważ to CDI trzeba o niego dbać, i pamiętać o bardzo dobrym paliwie, bardzo dobrym oleju i markowych filtrach. Jeżeli ktoś uważa, że go nie stać lub będzie próbował szukać oszczędności to na pewno prędzej niż później zaboli (koszt jednego wtryskiwacza to jakieś 1700zł + wymiana :). Jeżeli ktoś ma tą świadomość i pilnuje inspekcji i przeglądów to wszystko będzie ok.
pełna ocena Limuzyna, 200 CDI 140 KM manualna, 2005 r., 182000 km
ToMiś
2008-11-14
 (4,62) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Auto jak na tą klasę bardzo dobre. Nie opłacalne w zakupie jako nowe. Polecam zadbanego 3-4 latka w przeszło połowie niższej cenie. Silnik jednak 140KM (A 200 CDI). Wersja Elegance lub Avangarde (nieco twardsze zawieszenie). Ogólnie auto godne polecenia do miasta, jak i w trasę, dla niewielkiej rodziny jak moja (3 dorosłe osoby + mały psiak).
pełna ocena Coupe, 200 CDI 140 KM, 2005 r., 140000 km
kinio
2012-01-14
 (4,08) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
Ciekawy, nieprzeciętny, prestiżowy samochód dla rodziny 2+1, jeżdżącej głównie po mieście i czasem w trasę. Dobrze wyposażony, dobry komfort, wysoko i wygodnie się wsiada. Brak bezpośrednich rywali: BMW "1" jest niższa i bardziej sportowa, Mercedes B180 CDI (W245) jest znacznie droższy, VW czy Honda mniej prestiżowe, A3 - jeśli ktoś lubi.
pełna ocena Limuzyna, 180 CDI 109 KM manualna, 2009 r., 91000 km
pawel_pt pokaż Email »
2005-06-23
 (4,08)
Posiadam wersje A150 Classic. Kultura pracy silnika i jakość materiałów na poziomie naprawde bardzo wysokim. Jednak za tą cene powinien być jeszcze lepiej wyposażony tzn. do klimatyzacji musiałem dopłacać podobnie jak do halogenów przeciwmgielnych. Ogólnie jakość wykończenie duzo lepsza niż np. w VW Golfie czy Skodzie Fabii.
pełna ocena Coupe, 160 95 KM, 2005 r., 3000 km
MrDwight
2008-05-18
 (4,77) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
doskonale auto do miasta jak i w dluzsza podroz. Wygodnie moze nim podrozowac 4 os, BAgaznik na tak mala bryle ogromny 435l, cena wysoka ale mozna sie w dealerem potargowac (15% upustu na 2007 r) ogolnie auto bardzo dobrze wykonane i niezawodne .... narazie:)
pełna ocena Coupe, 180 CDI 109 KM, 2007 r., 11000 km
tankuj i jedź:)
2008-02-15
 (4,23)
auto miejskie, w tym segmencie nawet rodzinne, ładna forma, dużo dodatków (elegance), na razie bezawaryjne, zbyt wysoka cena zakupu i duże zużycie paliwa, brak zmęczenia nawet po przejechaniu kilkuset km (odbiór z salonu)
pełna ocena Coupe, 160 95 KM, 2007 r., 700 km
espritte pokaż Email »
2006-05-12
 (3,77)
Samochod w miare ok jednak jestem niezadowolony z serwisu moze ktos mi poleci dobry serwis w ktorym klient jest traktowany jak partner a zainteresowanie nie konczy wraz z wyjazdem z salonu
pełna ocena Coupe, 200 CDI 140 KM, 2005 r., 42000 km
gabiwik
2006-05-23
 (4,23)
Ocena pozytywna. W tej pojemności i z takim wyposażeniem to konkurencja ma samochody w tej samej lub wyższej cenie ale jednak nie ma gwiazdy, która sama w sobie jest przecież bezcenna.
pełna ocena Coupe, 180 116 KM, 2005 r., 6000 km
batonik214 pokaż Email »
2008-02-07
 (4,69)
Samochód nadzwyczaj uroczy, bardzo wygodny. Jazda warta grzechu aby go kupić. Ale nie nowy, niestety nie jest wart tej ceny... Ja mam używany i zapłaciłem połowę, więc warto...
pełna ocena Coupe, 160 CDI 82 KM, 2004 r., 82000 km
olo
2005-03-03
 (4,77)
Nigdy wczesniej nienie krecily mnie auta tej marki podobnie jak bmw czy audi.To mój 8 samochód na razie najlepszy.Porównywałem z Corollą verso i seatem altea -wybrałem A200
pełna ocena Coupe, 200 136 KM, 2004 r.,
norbi
2009-04-24
 (4,54) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Super. Bardzo ładny wygląd bardzo dobra jakość wykonania, a niektórych malkontentów wymieniających skrzynię biegów po roku zapraszam na kurs doskonalący jazdę samochodem.
pełna ocena Coupe, 160 95 KM, 2007 r., 35000 km
Pawel
2006-12-10
 (4,54)
Super autko, polecam, o niebo lepsze technologicznie i stylistycznie niż poprzednia A-klasa, ciekawe jaka będzie nowa za jakieś 2-3 lata.
pełna ocena Coupe, 160 95 KM, 2006 r., 7000 km
służbowy
2011-02-27
 (4,00) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Samochody służbowe dostaja mocno i duzo wychodzi slabych stron takiego auta. bezpieczny mały samochód duzo elektroniki abs , esp , asr
pełna ocena Limuzyna, 160 CDI 82 KM manualna, 2009 r., 300000 km
Adrian
2011-01-22
 (4,69) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Małe duże auto, dynamiczne i elastyczne,idealne dla pary lub rodziny z małym dzieckiem. Dla samej kobiety rozpusta.
pełna ocena Limuzyna, 180 116 KM manualna, 2005 r., 117000 km
jcyborg pokaż Email »
2009-12-16
 (3,85) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
autko ładne, chociaż bardzo drogie jak na swój segmant, no cóż przeciez to mercedes
pełna ocena Coupe, 160 95 KM, 2007 r., 20000 km

144 komentarze

116 dyskutujących

Ostatnie komentarze:

~dziczek~dziczek

jak sprawuja sie te auta

~nic~nic

czy w A klasie silnik 1.4 benzyna-gaz to dobry wybór ?

~Leszek~Leszek

Do ~Bogdan: Można wyrazac opinie o kimś ale obrazanie go jest karalne.Chyba ,że Pan miał na myśli znak zodiaku.Ale nie trafił Pan

Przejdź do dyskusji

Mercedes Klasa A na firmę

Sprawdź, ile możesz odliczyć podatku VAT

Porównaj liczbę punktów serwisowych z konkurencją

Sprawdź raty leasingu/kredytu

Policz, od jakiego przebiegu warto dopłacić do diesla

Zobacz również

Kierowcy, którzy oglądali Mercedes Klasa A, oglądali także

Dowiedz się więcej o Mercedes Klasa A

Kierowcy zainteresowani tym modelem, odwiedzili także

Prestiżowy kompakt za 66.000 złotych - Mercedes A160 Final Edition Prestiżowy kompakt za 66.000 złotych - Mercedes A160 Final Edition

Mija osiemnaście lat od czasu, gdy Mercedes zdradził jeden z większych sekretów koncernu. Podczas Salonu Samochodowego we Frankfurcie, w roku 1993, zaprezentowano koncepcyjny pojazd Vision A o długości 355 cm i wysokości 157 cm, który miał napęd kół przednich. Wtedy nikt nie przypuszczał, że jest to milowy krok w historii firmy. Krok który postawiono pięć lat później.