Motosłownik
Nie wiesz
co to jest
DIS - Distributorless Ignition System?
W naszym Motosłowniku znajdziesz odpowiedź!
Wyszukaj słowo- Podsumowanie auta
Mitsubishi Lancer VIII
(od 2003 do 2008)
- w klasie samochodów:
- Niższa klasa średnia
- na podstawie liczby ocen:
- 131
- Zawieszenie
- 26%
- Silnik
- 26%
Kontroluj spalanie i wydatki z naszym Dziennikiem kosztów!
- Średnia ocena:

- Zadaj pytanie
Opinie o Mitsubishi Lancer VIII
Nadwozia Mitsubishi Lancer VIII
Silniki Mitsubishi Lancer VIII
- 1.3 i 16V 82KM, 2003-2007 (1)
- 1.6 i 16V 98KM, 2003-2007 (93)
- 2.0 i 16V Sport 135KM, 2003-2007 (37)
2.4 i 16V 162KM, 2003-2007
- Brak silników Diesla.
Lista opinii o Mitsubishi Lancer VIII
| Filtrowanie opinii: | |
| Autor/Ocena | Samochód/Komentarz (Całokształt) |
|---|---|
Tomas_KRK 2012-04-20 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,85)
Postanowiłem napisać dłuższą opinię gdyż myślę, że jestem to winien mojemu Lancerkowi. Powiem szczerze, że po przygodzie z VW maiłem już dość niesprawdzających się historii o niezawodności niemieckich konstrukcji, które kończyły się dokładem co kilka miesięcy do skarbonki bez dna. Prawda jest taka, że niezawodnych samochodów już prawie nie ma- ostanie niezawodne Mercedesy/Golfy/Hondy/Suzuki zjechały z linii produkcyjnych lata temu. Koncerny motoryzacyjne już sobie skalkulowały, ze lepiej jest wypuścić co roku nowy model niż sprzedać samochód który pozbawi ich klienta na kilkadziesiąt lat. Teraz wszystko naszpikowane jest tak elektroniką, że poczciwy Pan Henio mechanik jak podniesie maskę to pot mu po czole spływa jak widzi tą plątaninę kabli, czujników, komputerów ukrytych pod masą plastiku. Teraz bez pięciu interfejsów diagnostycznych można nawet nie podchodzić do naprawy najmniejszej usterki w samochodzie. Są jeszcze jednak wyjątki, ale nie łatwo na nie trafić gdy jest się ogłupianym przez sponsorowane komentarze ekspertów, których pełno w Internecie i nie tylko. Jednym z ostatnich „ludzkich” Japończyków (i nie tylko) jest właśnie Lancer VIII. Jeżdżę nim już dwa lata (zrobiłem prawie 20 000 km) i zero wydatków poza materiałami eksploatacyjnymi. Jeżeli regularnie wymamiania się olej/paski/filtry to ten samochodzik odwdzięcza się prawdziwą niezawodnością i wiernością. Z zewnątrz nie jest tak opływowy i nowoczesny jak jego następca i inne konstrukcje wypuszczane po 2007 roku ale może właśnie dzięki temu nie jest kolejną Hondą Civic, które rzeczywiście przejeżdżają po kilkaset tysięcy kilometrów pod warunkiem ,że nie są pięć razy kręcone i dorżnięte przez poprzednich właścicieli. W tych pieniądzach samochód ten nie ma obecnie dla mnie konkurencji na rynku. Lata doświadczeń konstruktorów spod znaku trzech diamentów znalazły odzwierciedlenie w tym modelu. Jak powiedział mój mechanik „tu się po prostu nie ma co zepsuć”. Kolega który w tym samym czasie zakupił Mazde 3 za podobne pieniądze tylko, że z przebiegiem 150 000 km (pięć lat starszą) dołożył już swoje i powiedział mi krótko: „Ty to jednak na tym zakupie najlepiej wyszedłeś”. Kto lubi adrenalinie i samochód traktuje jak inwestycję ten niech pcha się w przygody z nowymi dieselkami i elektronicznymi zabawkami natomiast temu, kto rozglądają się za porządnym samochodem i zastanawiają się co to jest ten „Lancer” powiem tylko: „WARTO!” pełna ocena Sedan, 1.6 i 16V 98 KM manualna, 2007 r., 55000 km |
tony01 2011-04-18 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,31)
Ocena ogólna - Ok. Jeśli kogoś nie stać na EVO to 2.0 Sport jest dobrym rozwiązaniem. Jak podają inne testy przyspieszenie nawet poniżej 9 sek (8,7) może to nie powala na kolana, ale to niezły wynik jak na takie auto. Piszą, że sporo pali... zgadzam się, nawet z trasy wychodzi mi 10 ltr. ale większość tej trasy (np. Warszawa - Łódź) jadę na 3 i 4 biegu (wyprzedzanie: redukcja do 3 przy 80 km/h i ciagniemy do 120 km/h potem 4 i ciągniemy do 150 km/h i dopiero 5 jak jest miejsce...jeśli nie pozwalamy obrotom spadać poniżej 4 tyś nasz Lancer pokazuje nam swoje serce do jazdy i mimo, że ma tylko 135 KM nie jeden "kozak" nie jest w stanie na uciec. Między 160 km/h a 200 km/h to zadziwia mnie najbardziej bo "kręci" jak auto z doładowaniem - taki mały czarny pocisk... aha dodam jeszcze, że przy niewielkiej modyfikacji układu dolotowego i małej zmiany w wydechowym (wszystko we własnym zakresie) jeszce lepiej kręci miedzy 4000 obr/mim do 6000 obr/min, no i ja swoim "zamykam szafę" 220 km/h (obwodnica w stronę Wyszkowa - Pozdrawiam lotne patrole z Wołomina :-)
Dalsza opinia - skrzynia biegów precyzyjna jak szwajcarski zegarek ( czysta przyjemność ze zmiany biegów)
Zawieszenia swoim zestrojeniem przypomina (przy naszych dziurawych drogach) drabiniasty wóz konny na metalowych kołach jadący po bruku. Jesli ktoś szuka tu komfortu, to nich idzie dalej. Tutaj znajdziemy tylko bezpieczeństwo - pojęcie resorowanie nie istnieje, ale wzamian mamy mały, czarny, szybki szynowóz... bo trzyma się jak francuski pociąg TGV.
Ilość miejsca - kierowca się odnajdzie, pasażerownie z tyłu nie koniecznie, w bagażniku zmieściła mi się tylko muzyka.
Więcej nie ma co pisać bo takie auto kupuję się tylko do wściekania gdyz do codziennej jazdy jest trochę mało wygodny (szczególnie przez TWARDE zawieszenie)
Jak mnie bedzie stać to przesiąde się do EVO (lub TypeR u konkurencji) a narazie to swoim małym nie pozornym Lancerkiem ośmieszam inne 2 litrówki i niekiedy te większe pojemności także. Pozdro :-) pełna ocena Sedan, 2.0 i 16V Sport 135 KM manualna, 2005 r., 100000 km |
kempeitai 2006-12-29 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,38)
Rozsądny samochód choć nie pozbawiony pewnych wad. Do zalet zaliczam :
1. bardzo dobrą cenę i wyposażenie w wersji Invite+
2. w miarę elastyczny silnik
3. akceptowalne zużycie paliwa
4. doskonałe zawieszenie
5. kapitalną skrzynię biegów
6. ogromną przyjemność w prowadzeniu
7. brak nadmiaru przycisków , świecidełek i innych choinek
8. produkowany w całości i co najważniejsze skręcany przez skośnookich robotników a nie Arabów zatrudnionych w fabrykach w Turcji , Francji czy Anglii
9. bardzo wygodne fotele i jak na moje warunki fizyczne dobrą pozycję za kierownicą
10. przyjemną i w dobrym rozmiarze kierwonicę obszytą skórą-choć to nie Momo
5. archaiczny choć klasyczny wygląd
6. zajeżdzający zabawami w remizach tylny spojler
7. nie najlepsze głośniki fabryczne
8. mało schowków
9. kolorystykę podświetlenia deski i jej różnorodność - zegary czerwone z regulacją mocy świecenia , panel klimatyzacji - biało - zielonkawo - żółty.
pełna ocena Sedan, 1.6 i 16V 98 KM, 2006 r., 2000 km |
xaxy pokaż Email » 2006-11-15 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,15)
Świetny kompakt do miasta. Bardzo atrakcyjna cena, za podobnie wyposażonego civika, czy corollę trzeba zapłacić mniej więcej 70 000, więc ponad 10 000 drożej. Trochę słaba jakość wykonania i materiałów, ale za tę cenę nie należy oczekiwać cudów. Jeśli potrzeba Ci niedużego, japońskiego samochodu do miasta i sporadycznie w trasy to jest idealny wybór. Poza tym... zawsze można sobie pomyśleć, że to prawie jak EVO chociaż, jak wiemy prawie robi różnicę... Generalnie kupiłem ten samochód jako pierwszy z brzegu, bez specjalnego analizowania ofert innych marek, nawet bez jazdy próbnej i odkrywam coraz więcej zalet. W standardzie Invite + dają niezłe radio Balupunkta odtwarzające mp3 i sześć głośników, trochę za ciche, ale na codzień więcej niż wystarczające. Nie zdecydowałem się na wersje Alpine, ale jeśli nie szkoda Wam 3 tysięcy więcej to warto. Polecam zakup zmieniarki po to, żeby zasłonić tę obrzydliwą zaślepkę pod radiem :P pełna ocena Sedan, 1.6 i 16V 98 KM, 2006 r., 6 km |
Arkadiusz 2007-02-01 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,00)
Wg mnie największego smaczku, oprócz znaku firmowego, nadaje mu klasyczny już silnik 1.6 (absolutnie niezawodny i jego brzmienie, chociaż nie to co w 2.0, to jednak jest). Sztywność karoserii wyraźnie za mała - po wjeździe jednym kołem na chodnik, drzwi lekko ocierają się przy zamykaniu. Poprawiłbym nie do końca precyzyjny układ kierowniczy, zdecydowanie wymienił koło kierowwnicy rozmiaru XXL. Wierzę, że następny model 2007 będzie lepiej dopracowany. Tapicerka i same siedzenia po 120 000 przebiegu nie wykazują najmniejszego zużycia! Jednak wygoda ich jest, na trasach powyżej 300-400 km, nie najlepsza - moim zdaniem nie sama ich twardość, ale wyprofilowanie ma tu wpływ. Jakość serwisów budzi poważne obawy. Następnym autem będzie jednak Subaru - mocniejsze i lepiej dopracowane. pełna ocena Kombi, 1.6 i 16V 98 KM, 2003 r., 122000 km |
blucek 2007-03-01 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,62)
Kupiłem za b. korzystną cenę oraz dostałem kilka istotnych dodatków. Nie ukrywam ze w dużym stopniu przewazyła za kupnem jakość obsługi w salonie i serwisie (to nie tylko moja ocena) w tym podejscie do klienta. W pamięci mam wizyty w fordzie i eukarze gdzie po sfinansowaniu zakupu traktowany byłes jako natręt ew krowa do dojenia, tu naprawdę się zdziwiłem, kolejne wizyty utwierdzają mnie w słuszności decyzji, serwis niedrogi i sumienny. Nie wymieniam z nazwy aby nie reklamować, to pn-wsch Polski.
Auto rodem z japonii co naprawdę się czuje, nic nie piszczy, wszystko w kupie i dopracowane, silnik wystarczający (a jezdżę dość ostro), w środku dość miejsca, deska bez zbędnych gadżetów których się i tak nie używa. Uważam że dokonałem korzystnego zakupu. pełna ocena Kombi, 1.6 i 16V 98 KM, 2006 r., 5000 km |
marten 2007-01-25 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,77)
No cóż, szukałem japończyka i przetestowałem wszystkie dostępne na rynku, od nissana (dwoma już jeździłem) po suzuki i toyotę, lancer wydał się najlepszym wyjściem. Jeżdżę przeważnie sam, auto super się prowadzi, jest ciche, przyspiesza jak należy, nie ma porównania do nissana Almery nawet do suzuki, za to toyota jest "twardsza", ma mniej miejsca na nogi, jest trochę droższa i w wersji sedan lepiej wychodzi lancer, poza tym auto jest składane w Japonii, jest to chyba jedyne na naszym rynku auto tam produkowane Miałem Almerę składaną w Japonii i to sobie bardzo chwaliłem, mam nadzieję że i z Lancerem będzie podobnie. pełna ocena Sedan, 1.6 i 16V 98 KM, 2006 r., 2000 km |
w.kosowicz pokaż Email » 2007-04-15 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,92)
oprócz pewnych uciążliwych dla mnie kłopotów z zawieszeniem, generalnie nie mam zastrzeżeń oprócz ... dużym mankamentem jest zgrzyt występujący przy szybszym wbijaniu drugiego biegu (podobno występuje to w 8 na 10 egzemplarzy tego modelu tzw. wada fabryczna). Mogliby również zamiast 135 kucyków włożyć 150 i odejście byłoby lepsze (przedtem jeździłem alfą 145 Q - 2.000, 155 PH) - i kopniak był większy niż w miśku; ale za to sportowe zawieszenie i trzymanie się drogi przez miśka - marzenie!!! Istny gokard! Oprócz tego, nie ma co ukrywać, to bardzo ładny wizualnie wózek! pełna ocena Sedan, 2.0 i 16V Sport 135 KM, 2005 r., |
Marcin Hamburg 2006-07-30 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,38)
Auto spisuję sie bardzo dobrze, jest ciche (patrz komentarz wyżej) i wygodne, a przy tym jak narazie zupełnie niezawodne. Bardzo dobrze trzyma się drogi i jest bardzo stabilne i przewidywalne w zachowaniu. Można nim oszczędnie jeździć, a jak się przyciśnie to bez problemów dochodzi do 210km/h (zmierzone w Niemchech na autostradzie) i przy tej predkości jest dalej łatwe do prowadzenia i nie robi żadnych niespodzianek nawet przy awaryjnym hamowaniu.
Moja ocena to cztery gwiazdki. Szkoda, ze nie ma ocen pośrednich, bo Misiek nie zasługuje na pięć, ale na 4,5 z pewnością. pełna ocena Kombi, 2.0 i 16V Sport 135 KM, 2004 r., 15000 km |
Wujek piotr_bono pokaż Email » 2008-06-06 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,62)
Super auto, daje dużo frajdy przy prowadzeniu, pięknie pokonuje zakrety, naprawdę warte uwagi. Wcześniej jeździłem Carismą 1.8 gdi 2002 (niestety tylko 2 m-ce :((( i muszę przyznać ,żę jeśli chodzi o jakość montażu i samo wykończenie gołym okiem widać że w JAPONI nie ma chasz- barów :)))).
Początkowo podchodziłem sceptycznie do zakupu tego auta (mała moc, wolałem dwulitrówkę ) ale bardzo mile zaskoczył mnie silniczek - ciągnie jak 1.8 w carismie . Więc jeśli chcesz mieć auto które daje radość z jazdy, jest przy tym funkcjonalne - jak na sedana- zainteresuj się nim! pełna ocena Sedan, 1.6 i 16V 98 KM, 2004 r., 84000 km |
Rafał N :) 2011-05-28 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,62)
całokształt jest bardzo dobry, autko wyróżnia się z tłumu, gdyż na naszych drogach nie ma zbyt dużo Lancerów, są mało popularne.
dojeżdżając do skrzyżowania masz pewność że nie spotkasz takiego auta jak twój lancer:)
( a nie jak w przypadku np:golfa na skrzyżowaniu jest 10 takich samych aut jak twoje :P )
autko zwraca na siebie uwagę, dynamiczna linia, ładne kształty, dobre światła zarówno przednie jak i tylne, sporo miejsca, wygodne, ciche i w nawet ekonomiczne przy odpowiedniej jeździe:)
polecam w 100 procentach
ocena 5/5 pełna ocena Sedan, 1.6 i 16V 98 KM manualna, 2006 r., 70000 km |
Mike 2005-04-14 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,92)
Dośc żwawy, choc nadaje sie raczej do spokojnej jazdy. Czteroosobowa rodzina może byc zadowlolona.
Swietnie trzyma sie drogi. Nie jest bardzo głośny.
W środku ascetyczny, bez fajerwerków, ale za to każdy łatwo go obsłuży
Mały zbiornik paliwa. Brak relingów. Odbita nawiewnica zbyt wysoko w przedniej szybie. Słabe sterowanie elektryczne szybami.
To podstawowe wady lancera kombi, którym jeżdzę.
A... polskie sterowanie z pilota centralnym zamkiem to koszmar.:) pełna ocena Kombi, 1.6 i 16V 98 KM, 2004 r., 4000 km |
kacper57 2006-07-11 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,54)
Niby mam formalnie większy bagażnik, ale te zawiasy...W mazdzie są teleskopy i nic mu sie nie gniecie. Kierownica dość paskudna i o 2 numery za duża - (brat ma malutką i w skórze). No i te biale zegary z czerwonym podświetleniem - trochę wioską zalatuje...Świetny silniczek, super zawieszenie, niezawodność, styl, ale można poprawić szczególy, bo mażdzianka wyrażnie tu lepiej wypada - na każdym kroku. Tylko cena jest lepsza, choć wyposażenie gorsze... pełna ocena Sedan, 1.6 i 16V 98 KM, 2005 r., 9000 km |
G 2010-06-07 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,46)
Lancer Kombi - świetne połączenie rodzinnego kombi ze sportowym charakterem. Benzynowa wersja 1.6 - ekonomiczna, elastyczna, bardziej ucywilizowana od wersji sport.
Wersja z silnikiem 2.0 - no cóż ! Zawieszenie, skrzynia, silnik, komfort - igła. Jeśli chcesz się pościgać rodzinnym kombi to auto jest do tego stworzone. A przedewszystkim początek numeru VIN zaczynający się od litery "J" świadczy o wszystkim. Już nigdy nie kupie europejczyka. pełna ocena Kombi, 2.0 i 16V Sport 135 KM, 2007 r., 38000 km |
bikeerr pokaż Email » 2010-12-02 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,69)
Zapraszam do pełnej lektury mojego poematu na temat tego samochodu bo mam nadzieje ze nie na marne spędziłem 2h opisując drobiazgowo ten samochód.Po prostu chcę podzielić się moją opinią na temat tego samochodu bo jest na prawde godny polecenia. Tym bardziej , że za na prawde nie wielkie pieniądze można nabyć samochód stosunkowo młody,w pełni bezawaryjny.O atrakcyjnych kształtach(sedan w wersji sport) i niezłym wyposażeniu. pełna ocena Sedan, 2.0 i 16V Sport 135 KM, 2005 r., 150000 km |
Super okazje u dealerów
Mitsubishi Lancer - 32 samochody w ofercie
Rabaty do 16 690 pln!
Mitsubishi Lancer

94 komentarze
81 dyskutujących
Ostatnie komentarze:
Do ~czesuaw: Mogę podzielić się spostrzeżeniami odnośnie jazdy Lancerem z silnikiem 1.6. Kupiony 6 misięcy temu, do tej pory przejechane ma 18000 km więc już można coś powiedzieć. Jeżdżę raczej spokojnie, staram się trzymać silnik na obrotach 2500 - 3500 ,poniżej 2500 jest mało dynamiczny , od 2500 obr/min dynamika zupełnie wystrczajaca jak na moje potrzeby ( da się wyprzedzić bezpiecznie wolniej jadących. Spalanie: trasa z prędkością 80-100 km,puste auto( kierowca był, spokojnie
) około 5.5 l/100 km , autostrada ( jechaliśmy do Chorwacji ), 3 osoby ,bagażnik pełen , prędkości 110 - 140,spalanie 6.0 -6.2 , jazda po mieście - spalanie około 7.0. Reasumując bardzo ekonomiczny , po trasie do Chorwcji,przepaleniu samochodu na trasie przez kilkanaście godzin z prędkościami powyżej 100 km/h jakby mu przybyło kilka koni mechnicznych. Powyżej 125- 130 km/h staje się wyraźnie głośny ( silnik ). Brat kupił prawie jednoczesnie, też nową Corolle 1.6 benzyna , 124 KM, wnioski są takie. Lancer ma mniejszy bagażnik ale więcej miejsca na tylnej kanapie, w Corolli jest ciszej ale WOLNIEJ przyśpiesza od Lancera i to wyrażnie. Corolla więcej pali. Ja jestem zadowolony z Lancera a brat roczarowany silnikiem i osiągami Corolli 1.6 124 KM. Polecam LANCERA 1.6, 117KM .
nie polecam, głośna praca śilnika na dłuższych dystansach boli głowa, bardzo drogie przeglądy roczne, ze spalaniem też bywa różnie, lakier fatalny nie dość że są owalne odpryski to się łuszczy w wielu miejscach, co będzie po 5 latach ąż strach się bać. MCC Warszawa nie uznają reklamacji lakieru, są aroganccy, wziąść pieniądze za samochód i mieć wszystko z głowy,żadnych zobowiązań.Zupełnie inaczej przebiegały procedury w Toyocie.ZASTANÓW SIĘ ZANIM KUPISZ MITSUBISHI!!!!!!
Do ~yokerr: po dotarciu silnika spalanie spadnie, a w korkach niestety pali duzo zawsze...
![]()
Mitsubishi Lancer na firmę
Sprawdź, ile możesz odliczyć podatku VAT
Porównaj liczbę punktów serwisowych z konkurencją
Sprawdź raty leasingu/kredytu
Policz, od jakiego przebiegu warto dopłacić do diesla
![]()
Zobacz również
Kierowcy, którzy oglądali Mitsubishi Lancer, oglądali także
Dowiedz się więcej o Mitsubishi Lancer
Kierowcy zainteresowani tym modelem, odwiedzili także
Nowa ocena

Rankingi
Porównywarka

Polecamy!
Kilka dni testu redakcyjnego najnowszej generacji Porsche 911 przeleciały szybko, jak 4,3 sekundy, w...
Tani, ale z charakterem - Chevrolet CruzePróby nadania zadziornego charakteru tanim samochodom niemal nigdy nie kończą się dobrze. Zazwyczaj bowiem...
Ekologiczne uzupełnienie oferty - Peugeot 3008 HYbrid4Peugeot 3008 stanowi pomost między kompaktowymi kombi i crossoverami. W przeciwieństwie do miejskich...
Galerie
Seat Ibiza Cupra ConceptAuto w Firmie
Najczęściej oceniane auta firmowe
autoWcentrum
najwyższe oktanyAuta - Mitsubishi Lancer
najaktywniejsiKierowcy - Mitsubishi Lancer
najnowszeDzienniki pokładowe
Witam
Zdarzenie niekoniecznie przyjemne no ale jak to w życiu jest raz na wozie...
Witam
A wiec tak, dzisiaj bylem w salonie(Wrocław)na pierwszym przeglądzie autk...

Ocena: