Ocena kierowcy - Renault Clio II Hatchback

szczypek, 14 lat temu
Silnik 1.5 dCi 80KM 59kW
Rok produkcji 2004
Renault Clio II Hatchback 1.5 dCi 80KM 59kW 2002-2010 - Oceń swoje auto
Silnik : zaznaczyłem silnik ze względu na spalanie, ale dodatkowo wygodne wnętrze i bdb zawieszenie.
Silnik : boje się troche tych wtryskiwaczy, a co najgorsze to mam siemensa, których podobno się nie regeneruje. narazie OK
Układ elektryczny : opowieści FANATYKÓW VW to bajki
Zawieszenie : J.W super wygoda i cisza w aucie.
cicho i nie potrzeba redukować biegów przy wyprzedzaniu, silnik z tą masą daje sobie bdb rade, spalanie niewielkie, ale o tym później.
zmiana biegów płynna, bez siłowania z drążkiem zmiany biegów, skrzynia ma trochę za krótkie przełożenia jeżeli chodzi o max prędkość, ale rzadko kiedy jeździ się z maksymalną prędkością
w aucie jest cisza, pomimo opon 195/50r15
nie jest to Scania 4, więc widoczność tylko na poziomie 4 :)
zaznaczyłem 5 bo jeżdżę sam.
brak zastrzeżeń, climatronik daje radę w każdych warunkach.
tylko raz jechałem z tyłu, jak dla mnie za mało miejsca, kijowe zagłówki, które są na wysokości łopatek, po regulacji kompletnie zasłaniają widoczność w tylnej szybie.
do 150km/h jest cicho, powyżej tej prędkości jest duży hałas, ale w końcu to bardziej auto miejskie niż na trasy, a np w lagunie jest cisza w całym zakresie prędkości.
miasto zimą krótkie odcinki (7km) spalanie 7,5l. miasto latem krótkie odcinki (7km) spalanie 5,7l. mieszany 70%miasto / 30% trasa spalanie 5.1l miasto 100% najniżej udało mi się zejść do 4.5, średnio 5l. więc wynik dobry. styl jazdy umiarkowany, nie interesuje mnie jazda na emeryta.
za grosze można mieć bdb wyposażone auto, z dobrym silnikiem diesla. (u konkurencji - VW itp) trzeba dać tą samą kasę za auto o blisko 10lat starsze.
na razie nie miałem niespodzianek, może poza spaloną żarówką i zaśniedziałą masą w tylnej lampie. reszta bez zastrzeżeń
brak poważnych usterek.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.5 dCi 80KM 59kW [l/100km]