Motosłownik
Fiat Brava Hatchback 5d 1.2 16V 80 82KM
(od 1998 do 2001)
- w klasie samochodów:
- Niższa klasa średnia
- na podstawie liczby ocen:
- 356
Czy oceniający kupiliby ten model jeszcze raz?
(na podstawie 86 ocen)
(na podstawie 86 ocen)
TAK (90%)
NIE (10%)
Co najbardziej zaskoczyło pozytywnie oceniających?
- Silnik
- 83%
- Karoseria
- 12%
- Zawieszenie
- 3%
Uciążliwe usterki zgłaszane przez oceniających:
- Zawieszenie
- 51%
- Karoseria
- 49%
- Silnik
- 31%
Zmieniasz auto?
Kontroluj spalanie i wydatki z naszym Dziennikiem kosztów!
Ciekawostki o Fiat Brava Hatchback 5d 1.2 16V 80 82KM

- Zadaj pytanie
Opinie o Fiat Brava Hatchback 5d 1.2 16V 80 82KM
Silniki Fiat Brava
Silniki benzynowe
- 1.2 16V 80 82KM, 1998-2001 (356)
- 1.4 75KM, 1995-1999 (45)
- 1.4 12V 80KM, 1995-1998 (246)
- 1.6 16V 103KM, 1996-2001 (259)
- 1.6 16V 90KM, 1995-1998 (133)
- 1.8 GT 16V 113KM, 1995-2001 (24)
Silniki Diesla
Lista opinii o Fiat Brava Hatchback 5d 1.2 16V 80 82KM
| Filtrowanie opinii: | |
| Autor/Ocena | Samochód/Komentarz (Całokształt) |
|---|---|
Petit 2012-05-06 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,15)
Dobry i ekonomiczny samochod do miasta dla malej rodziny (4os). Silnik daje rade jest chodzi o dynamike w miescie, niestety w trasie jest ciezko - szczegolnie przy obciazeniu i wyprzedzaniu... Stosunkowo niezawodny - remonty pochlaniaja ok. 1500 pln rocznie. Glowne wady: rozladowujacy sie akumulator zima, rozwalajce sie klamki (zewn), uklad hamulcowy (slabnie z czasem), czeste wymiany elementow zawieszenia (gumowych)
Zewnetrznie: Ladna sylwetka, moze sie ciagle podobac
Wnetrze: deska rozdzielcza ladnie i ergonomicznie rozplanowana, wygodne siedzenia (welur), spory bagaznik
Polecam samochod z automatyczna klimatyzacja - latem daje rade a zima samochod nie paruje.
pełna ocena Hatchback 5d, 1.2 16V 80 82 KM manualna, 2001 r., 168000 km |
darius037 pokaż Email » 2008-08-29 ![]() ![]() ![]() ![]() (2,46)
Samochód oceniam źle. Nasuwa mi się refleksja: Koszt utrzymania całkowicie sprawnego samochodu jest GIGANTYCZNY !!!!!! ciągłe wymiany drobnych i (nazwijmy to) średnio drobnych części pochłaniały dużo pieniędzy, które trafiały do producentów częścii innych. Myślę, że może to być metoda na utrzymanie się FIATA na rynku. I jeszcze jedna ciekawostka: W zimę po prostu pękła mi przednia szyba w okolicy potrzybia na wysokości filtra przeciw pyłkowego. Szybę wymieniłem fachowcy w serwisie, po dokładnym obejrzeniu szyby nie stwierdzili żadnych ubytków, uszczerbków po kamieniach lub tym podobnych. pełna ocena Hatchback 5d, 1.2 16V 80 82 KM, 1999 r., 131000 km |
pepe 2005-12-12 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,31)
tyram tym autem codziennie od prawie 6 lat. nigdy nie stanąłem na trasie_ przepraszam ,raz po awarii sprzęgła. Zyczę każdemu takiego dobrego muła. W środku za kółkiem jest bardzo sympatycznie, czego nie ma w germańskich kempfwagonach , ergonomia bez zarzutu i wygodne do długich jazd fotele. niestety po 6 latach gąbka fotela kierowcy się wykrusza. Kupowałem go za 44 tys. i był świetnie wyposażony za tę cene. Teraz go nie sprzedam do mi się nie opłaca za 13-15 tys. Zajadę go na śmierć. Części nie są drogie. wszystko prócz silnika zrobię sobie sam. Auto nadspodziewanie udane choć fiat. pełna ocena Hatchback 5d, 1.2 16V 80 82 KM, 1999 r., 205 km |
konradlot 2011-12-28 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,08)
Samochód fajny dla małej rodzinki z małymi dochodami co nie chcą mieć matiza tylko coś co można wykorzystać i wygodnie się przemieścić z punktu A do B. Spalanie w mieście rżnie portfel jak na ten silnik, ale cóż 1.2 w tej budzie musi trochę sobie chlapnąć. Astra 1.4Ecotec mojego kolegi pali wiele więcej. Fotele zachęcają do dalekich podróży. Ja jadąc 1600km nie mam żadnych bóli kręgosłupa albo 4-ech liter. Samochód jednak potrzebuje od czasu do czasu trochę miłości i popieszczenia, ale każdy niezaawansowany kierowca jest sprostać jego wymaganiom :) pełna ocena Hatchback 5d, 1.2 16V 80 82 KM manualna, 2000 r., 90000 km |
Baarti (baarti pokaż Email » 2003-11-02 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,38)
Trzeba pamiętać, iż mówimy o Fiacie... Jak na Fiata, to Bravka jest naprawdę SUPER!!! Niezwykle ekonomiczna, przestronna i ciekawie zaprojektowana wewnątrz. Aby być w pełni zadowolonym z samochodu, trzeba przyjąć do wiadomości, że ma jakieś tam wady i nie wypominać ich, tylko się do nich przyzwyczaić. Jeżeli to zrobimy, to będziemy zadowoleni ze swojego samochodu. Za niedługo wyieniam samochód i gdyby Bravki byłyby jeszcze produkowane, to z pewnością kupiłbym jeszcze jedną, tylko z klimą, bo szyby parują niemiłosiernie :) pełna ocena Hatchback 5d, 1.2 16V 80 82 KM, 1999 r., 200000 km |
Jacek 2008-09-21 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,15)
Ładny samochód o niestarzejącej się zbytnio linii nadwozia. Może przez to, że był niepowtarzalny. Niespotykany jego przód tzw. "zmróż oczka" i taki sam oryginalny tył. Poprostu fajne autko, które jak się okazuje potrafi się odwdzięczyć niezawodnością i naprawdę umilić podróże o wielotysięcznych zasięgach. Choć od dawna stać mnie na nowe i zapewne lepiej wyposażone, o wyższym poziomie bezpieczeństwa, to jednak nadal nią jeżdżę, bo nie zmusza mnie do podejmowania takiej decyzji. pełna ocena Hatchback 5d, 1.2 16V 80 82 KM, 1999 r., 120000 km |
tomektoro pokaż Email » 2005-01-09 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,38)
ogólnie ok, nie ma samochodów co się nie psują, to jest już mój 6 fiat i nie jest tak żle, żadnych poważnych usterek, zawsze małe problemy z elektryką, wszędzie alternator zarówno Magnetti Marelli jak i nowy firmy Denso, podobno do Stilo kładą już Boscha, nie uważam za usterki amortyzatorów na polskich drogach i wariackiej jeździe, lub sprzęgła po 70 - czy 80 tysiącach to ile chcecie przejechac? Moją ocenę podwyższa stosunek jakość/cena - przeczytaj pełna ocena Hatchback 5d, 1.2 16V 80 82 KM, 2001 r., |
zaskoczony 2009-04-23 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,54)
nie wiem czy nowe Bravo tak się sprawdzi jak ten. Kupując w 2000 uważano że robię błąd. Teraz okazało się, że ich Toyoty czy Golfy to tylko reklama i marketing. Nie powiem, że inne są złe ale Fiat robi dobre samochody. Jak ktoś chce "dać buta" to oczywiście Fiat nie jest dla niego. Niech kupi wielkie Audi czy mocnego Passata. Ten Fiat to dla ludzi spokojnych i statecznych. Za to odpłacił mi niezawodnością. pełna ocena Hatchback 5d, 1.2 16V 80 82 KM, 2000 r., 130000 km |
c.glu pokaż Email » 2005-09-09 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,85)
Ogólnie, za te pienądze OK. Rzeczy, które wymieniłem, byc może nie musiały byc zrobione już teraz, ale dbam o regularną wymianę dla bezpieczeństwa własnego i innych użytkowników. Auto jest fajne, dośc szybkie (98 oktan), ma ładną sylwetkę, wygodnie się nim podróżuje nawet 1200 km. Trzyma sie drogi i ładnie wchodzi w zakręty przy dużych prędkościach. Mało pali i jest ciche. Warto było go kupic. Pozdrawiam pełna ocena Hatchback 5d, 1.2 16V 80 82 KM, 1999 r., 89000 km |
jask7 2012-04-05 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,77)
Wcześniej jeździłem Punto, więc Brava była większym i wygodnym następcą. Silnik 1.2 80 KM był jednym z największych plusów tego auta. Bardzo oszczędny przy spokojnej jeździe i wystarczająco mocny na trasach.
Po 5 latach jazdy po naszych dziurawych drogach
musiałem wymienić amortyzatory z przodu, wahacze i inne elementy zawieszenia, gdyż komfort i pewność jazdy spadła zdecydowanie.
pełna ocena Hatchback 5d, 1.2 16V 80 82 KM manualna, 1999 r., 65000 km |
xxmarcin pokaż Email » 2008-06-14 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,46)
jak juz pisalem obie Bravy sa u mnie od nowosci jedna jest orginalna wloska druga montowana w polsce ale nie widac zadnej rooznicy w jakosci. chociaz polska ma gorzej wyciszone drzwi. bardzo dobry samochod w caloksztalcie znajomi bardziej narzekaja na VW i BmW niz ja na moje fiaty. Ja jestem mlodym kierowca wiec nie oszczedzam bravy mimo tego wiem ze mnie nie zawiedzie pełna ocena Hatchback 5d, 1.2 16V 80 82 KM, 1999 r., 101000 km |
nusit pokaż Email » 2006-02-05 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,46)
42000 zł za przyzwoicie wyposażony, ekonomiczny samochód, który mnie dotychczas nie zawiódł. Jeden z ostatnich o linii nadwozia, przy której nie trzeba szukać znaczka na masce, aby odgadnąć markę. Swego czasu małżeństwo z rozsądku, po pięciu latach bardzo sobie chwalę. Szkoda, że Stilo jest takie brzydkie, bo bez wahania kupiłbym następnego Fiata. pełna ocena Hatchback 5d, 1.2 16V 80 82 KM, 2001 r., |
BuRżUj 2003-04-03 ![]() ![]() ![]() ![]() (2,85)
Samochod moze ladnie wyglada ale poza tym cieniutko.To napewno nie jest auto dla kogos mlodego, kto chce sie wyzyc a przynajmniej nacieszyc osiagami... Nadaje sie natomiast dla rodzinki (gdyby jeszcze bagaznik byl troszeczke wiekszy). No i jeszcze te drobne usterki...to wycieraczka, to elektryczne szyby, to zacinajacy sie pas bezpieczenstwa. pełna ocena Hatchback 5d, 1.2 16V 80 82 KM, 1999 r., 60000 km |
twlapinski pokaż Email » 2004-02-15 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,69)
Jeździłem samochodami niemieckimi, japońskimi, koreańskimi i polskimi. Ten samochód jak na swoją cenę i to co koncern oferuje jest OK. Jest przeznaczony do codziennej jazdy i ten warunek spełnia.
2 x strzelił mi bezpiecznik uderzeniowy co sprawiło trudność nawet doświadczonym fachowcom (wystarczy tylko wcisnąć, a jest na lewo od sprzęgła) pełna ocena Hatchback 5d, 1.2 16V 80 82 KM, 1999 r., 85000 km |
a.igor pokaż Email » 2003-01-22 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,46)
Mimo wszystko polecam bo nigdy nie zawiódł. Plusy: nowoczesny silnik, mało pali, samochód jest przestronny i komforowy, ma spory bagażnik no i jest śliczny ( pomimo lat i nowych kanciastych trendów ). Wady: tandetne materiały w środku, zbyt głośno na wyższych obrotach, mało trwałe i hałaśliwe zawieszenie, drogie części, słabe hamulce. pełna ocena Hatchback 5d, 1.2 16V 80 82 KM, 1999 r., 115000 km |
Super okazje u dealerów
Fiat - 72 samochody w ofercie
Rabaty do 36 753 pln!
Fiat Brava

490 komentarzy
338 dyskutujących
Ostatnie komentarze:
Brava auto pedała heh
Brava to nie auto to Szambowóz.Auto dobre dla debili i wsi.
Do ~Gajowy:Zawsze możesz ją sprzedać
O ile znajdziesz młodego napała na to kolego
Zobacz również
Kierowcy, którzy oglądali Fiat Brava, oglądali także
Dowiedz się więcej o Fiat Brava
Kierowcy zainteresowani tym modelem, odwiedzili także
Nowa ocena
dodaj ocenę swojego auta

Rankingi
Porównywarka
porównaj oceny wybranych aut

Polecamy!
Ekologiczne uzupełnienie oferty - Peugeot 3008 HYbrid4
Peugeot 3008 stanowi pomost między kompaktowymi kombi i crossoverami. W przeciwieństwie do miejskich...
Porsche 911 Carrera S Cabrio - auto z zasadamiKilka dni testu redakcyjnego najnowszej generacji Porsche 911 przeleciały szybko, jak 4,3 sekundy, w...
Galerie
najwyższe oktanyAuta - Fiat Brava
najaktywniejsiKierowcy - Fiat Brava
najnowszeDzienniki pokładowe
Zima w akcji
Dziś mija drugi tydzień od dnia w którym pierwszy raz w tym roku Bravka odmówiła...
Mała awaria, pękło oparcie fotela kierowcy. Szybko usunięte, w niecałą godzinkę ...