Motosłownik

Nie wiesz
co to jest
Bezpieczeństwo czynne?

W naszym Motosłowniku znajdziesz odpowiedź!

Wyszukaj słowo
  • Podsumowanie auta
  • Fiat Siena Sedan 1.4 i EL 71KM

(od 1996 do 2001)
  • w klasie samochodów:
  • Niższa klasa średnia
  • na podstawie liczby ocen:
  • 253
Czy oceniający kupiliby ten model jeszcze raz?
(na podstawie 59 ocen)
TAK (47%)
NIE (53%)
Co najbardziej zaskoczyło pozytywnie oceniających?
  • Silnik
  • 44%
  • Karoseria
  • 31%
  • Zawieszenie
  • 21%
Uciążliwe usterki zgłaszane przez oceniających:
  • Karoseria
  • 54%
  • Układ elektryczny
  • 46%
  • Zawieszenie
  • 34%
Zmieniasz auto?

Kontroluj spalanie i wydatki z naszym Dziennikiem kosztów!

Ciekawostki o Fiat Siena Sedan 1.4 i EL 71KM

Silniki Fiat Siena

Silniki Diesla
  • 1.7 D 69KM, 1996-2001
  • 1.7 D 72KM, 1996-2001
Wynajem samochodów w atrakcyjnych cenach!

Lista opinii o Fiat Siena Sedan 1.4 i EL 71KM

Filtrowanie opinii:
Autor/Ocena Samochód/Komentarz (Całokształt)
valish
2009-11-05
 (3,77) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
MiaŁ być passat kombi na początku a tu... Kupiony rozbity za 2000 fiat siena, ok. 1000 na części, ok. 1200 za robotę – gość na kolanie to złożył. Kupę latania, szukania allegro itp. Karoseria wyszła w różnych odcieniach, ale grunt, ze w jednym kawalku i jeszcze jezdzi. Po prostu przyrząd do przemieszczania się za niby małe pieniądze. Jeśli nie masz zaufanego mechanika – lakiernika, który się podejmie sensownie złożyć rozbity samóchod to nie polecam takich akcji. Ale mam to co najcenniejsze – doświadczenie. Raczej drobne awarie. Myslalem nigdy wiecej fiata. Tak szczerze to po 2 latach nabieram przekonania do marki ze wzgledu na koszty eksploatacji. Powoli rozgladam sie za Doblo bo z rodziną na styk sie miescimy w sienie 2 plus 2 foteliki, wiec już nie ma mowy o jeszcze jednej osobie na pokladzie a to nie o to chodzi. Woze tez sporo gratow; gitary, kolumny, wzmacniacze i sporo innych klamotow wiec potrzeba cos wiekszego z rozsadnymi cenami czesci i ogolnie eksploatacji. Wymagan typu xenony, skora, telewizory, elektryczne krzesla, 4s do setki, spojlery itp nie mam. Samochod musi jezdzic i nie kosztowac za duzo, moze miec klime, dobre cd, centralny zamek i el szyby, duzo miejsca i sensowny bagaznik i tu fiat Doblo coraz bardziej mnie przekonuje. A jak bedzie - zobaczymy. Jesli chodzi o wyposazenie to siena bije duzego fiata tylko immobilajzerem i światami awaryjnymi ;) goly i wesoly (moze dlatego tak malo drobiazgow sie psuje bo ich nie ma). Nie kupie go jeszcze raz bo troche wiekszy samochod nam potrzebny ale jak ktos potrzebuje taniego pędzidla to raczej polecam. Kilku moich znajomych, którzy mieli siene a teraz mają inne samochody to dobrze wspominają sienę.
pełna ocena Sedan, 1.4 i EL 71 KM, 1998 r., 140000 km
faxiarz pokaż Email »
2007-07-25
 (2,38) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
Po dwóch latach od poprzedniej oceny auta przyszedł czas na aktualizacje.....i...... samochód ostro dał po kieszeni. Po 60 kkm konieczny był remont silnika ! Niewiarygodne ale prawdziwe (ogromny halas spowodowany biciem na korobowodzie...) Do tego padło jednocześnie sprzęgło oraz alternator - i zrobiłem się lżejszy o ´jedyne´ 3 tys zl . Przy przebiegu 65kkm pękły tylne spręzyny i szczeki z jednej strony spalone a z drugiej brak do tego zapieczony cylinderek.(to chyba samo przez siebie mówi o jakości uzytych podzespołów).Niby rzeczy eksploatacyjne ,ale po takim symbolicznym przebiegu nie miały prawa sie zepsuć .Do tego duże zużycie paliwa i oleju .Ogólnie porażka to auto...niebawem sie go pozbywam
pełna ocena Sedan, 1.4 i EL 71 KM, 1998 r., 71000 km
Darek Zebski
2008-10-24
 (3,23) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
Miałem Fiata Siena i powiem tak jak ktos chce mieć samochód rodzinny za bardzo małe pieniądze to moge polecić.Jak na swoją klase ma bardzo pojemny bagażnik.Jeździłem nim po mieście i nie było żadnych usterek.Z przodu wygodnie ale troche mało miejsca z tyłu ale nie jest źle.Ja swojego sprzedałem za 4500 bo kupiłem inny samochód i zajmował miejsce.I powiem ,że za te pieniądze nie znajdzie sie nic lepszego pod wzgledem rocznika i stylistyki nadwozia( nie rzuca się w oczy może troche zbyt wysoki).Czy kupił bym jeszcze Siena.Teraz napewno nie bo stać mnie na inne marki ale jak ktoś ma male pieniądze to moge polecic.
pełna ocena Sedan, 1.4 i EL 71 KM, 1998 r., 101000 km
kierowca z 28 letnią praktyką
2003-07-03
 (3,00)
mogło być lepiej, sprzęgło wręcz mi zgniło ciekawe z czego było wykonane, to samo było z sprężynami, a co się stało z belką tego nikt nie wie. czasem mam wrażenie że wykonany jest z plastiku. Jest bardzo delikatny, po złej drodze trzeba bardzo uważać, bo można nie wrócić do domu tylko ze względu na słabą wytrzymałość części. za duży bagażnik "Dupa " zbyt wysoka,- jest to niebezpieczne dla pieszych przy cofaniu autem. w końcu nie jest on taki tani, a mam wrażenie że jadę maluchem szczególnie przy włączonym nawiewie na 3
pełna ocena Sedan, 1.4 i EL 71 KM, 1998 r., 68000 km
victor51 pokaż Email »
2006-04-28
 (4,08)
Sprawdzać geometrię, nawet fabryczną. Dobrze amortyzuje nierówności drogi. alternator magneti marelli - niby taka znana firma a rozleciał się po 50 tys! Za tą cenę w 1997 roku najlepsze za małe pieniądze.Cztery drzwi, dobry motor, duży kufer - punto wysiada! trafiłem na beznadziejny lakier -matowieje. Tym autem można bezpiecznie wyprzedzać. Brak wspomagania w tym przypadku to jest mankament. Opony firestone produkcji brazylijskiej, a moim przypadku takie miałem to jest największe nieporozumienie
pełna ocena Sedan, 1.4 i EL 71 KM, 1997 r., 7 km
sting
2002-09-03
 (3,85)
Ponieważ kupiłem nowy egzemplarz z salonu stracił juz na wartości (jak każdy inny), więc jeszcze nim chcę pojeżdzić bo nie warto mi teraz "hienki" sprzedawać, tym bardziej, że niedawno założyłem instalację LPG. Jeszcze jedno: Podobno "hienki" nie cieszą się wielką popularnością na rynku a przez to również wśród wśród złodziei - a to już znaczący PLUS. Na pewno nie wstąpię do klubu "golfiarzy" i nie kupię VW, żeby drżeć codziennie o swoje cztery koła.
pełna ocena Sedan, 1.4 i EL 71 KM, 1998 r., 44000 km
łukasz
2009-01-07
 (2,77) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
Może i rodzinny ale w sumie można kupić coś lepszego. Najgorsza jest rdza: tylne nadkola+ Jedno przednie dziury są aż na wylot; Podłoga... gnie sie gdy sie chce podnieść lewarkiem samochód, progi koszmar, silnik dużo pali a dynamiki mało, słabe zawieszenie; Ale czymś jeździć trzeba a sprzedawać sie nie opłaca bo marne grosze. I przed ponownym kupnem tego auta głęboko bym sie zastanowił.
pełna ocena Sedan, 1.4 i EL 71 KM, 1997 r., 80000 km
mario_km; mariokm pokaż Email »
2002-08-02
 (3,46)
ogólnie to chyba średnio - miałem 12 letnią Fiestę i przez cały okres użytkowania (3 lata) dołożyłem mniej niż do Sieny przez dwa lata, ale komfort jazdy bez porównania nawet do Astry Classic. Bardzo lubię jeździć Sienką - sprawia mi wiele przyjemności. Trochę mało miejsca na zaawansowane AUDIO, ale sobie poradziłem - 6 głośników, mały wzmacniacz i gra bardzo przyzwoicie już za 1000zł.
pełna ocena Sedan, 1.4 i EL 71 KM, 1997 r., 63000 km
Marek
2001-10-06
 (3,85)
Doskonały samochód rodzinny jeśli chodzi o założenia konstrukcyjne.Naprawdę komfortowe zawieszenie,dobre zachowanie się na zakętach,nieprzeciętna dynamika silnika w tym segmencie aut(tj.B a nie C),wygodne siedzenia,duży bagażnik,lekko pracujący i precyzyjny układ kierowniczy nawet bez wspomagania.Całokształt psuje nienajlepsze wykonanie.
pełna ocena Sedan, 1.4 i EL 71 KM, 1997 r., 90000 km
faxiarz pokaż Email »
2005-07-28
 (2,85)
Jezdzac siena mam wrazenie ze w kazdym momencie moze sie cos stac.Włoskie dziadostwo , wiecej fiata nie kupie .Radze nie zawracac sobie glowy i wziac jakiegos "japonca" lub "niemca" starszego ale na pewno duzo lepszej jakosci.Ale na razie jezdze nia bo za duzo bym stracil przy odsprzedazy wiec jeszcze sie pomecze...
pełna ocena Sedan, 1.4 i EL 71 KM, 1998 r., 57000 km
krzysiek łodż
2012-01-10
 (4,31) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
ogulnie autko super kupiłem 4 letnie z przebiegiem 72000 teraz ma 156000 nigdy na trasie nie zawiodła super komfort jazdy nie miala wymienianuch nigdy amorków łozysk i tp wszystko jeszcze orginał po polnych drogach jezdziłem 70 km na h i zawieszenie nic wiec na nasze dziurawe drogi jak najbardziej
pełna ocena Sedan, 1.4 i EL 71 KM manualna, 1998 r., 85000 km
zulu
2010-04-19
 (3,00) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
Na początku było dużo problemów, ale już od ok 8 lat wymieniam tylko tuleje wahaczy i alternatory i mozna spokojnie jeździć. Doskonała blacha i lakier metalik. Mam ten samochód 13 lat i dopiero teraz zaczyna się pokazywać rdza na masce. I to bardzo delikatnie. Ale samochód nigdy nie był bity.
pełna ocena Sedan, 1.4 i EL 71 KM, 1997 r., 150000 km
Lech z Lęborka
2005-11-08
 (3,69)
auto oceniam jako dobre, odporne na stan naszych dróg i jest bez awaryjne. Wymieniać należy części zamienne dużo częściej niż podaje instrukcja ( pasek rozrządu -50 000 km , amortyzatory tylne- 40 000 km , klocki hamulcowe - 40 ooo km, okładziny cierne - 50 000 km)
pełna ocena Sedan, 1.4 i EL 71 KM, 1998 r., 5 km
jaro
2008-05-25
 (3,62) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
dojeżdżam codziennie do pracy, żona w soboty i niedziele na studia, w sumie te wyżej wymienione części wymieniłem tak trochę na zapas bo lubię jak wszystko w aucie jest sprawne w 100%, ma duży bagaż, mocy nie za dużo, przydałoby się parę koników więcej, jestem zadowolony z auta
pełna ocena Sedan, 1.4 i EL 71 KM, 1998 r., 200000 km
ma_ek pokaż Email »
2003-05-27
 (2,85)
najbardziej wkurza mnie wycie skrzyni biegów przy pewnych prędkościach najczęściej podczas jazdy w trasie na 5 biegu ok 80-100km/godz. Przy wyższych prędkościach wycie skrzyni zagłusza wycie silnika. Jeżdżę nim nadal bo chwilowo nie stać mnie na nic SOLIDNIEJSZEGO.
pełna ocena Sedan, 1.4 i EL 71 KM, 1998 r., 74000 km

320 komentarzy

250 dyskutujących

Ostatnie komentarze:

~szczur~szczur

witam mam pytanie posiadam fiata siene 2000 rok 1,2 75 koni czy alternator w tym samochodzie ma wspomaganie i chlodzenie

~kams~kams

ja mam fiata sienę 1.4 od 2000 roku. rok produkcji to 99r. 12 lat i tylko 2 cm rdzy na błotniku. od 99 przedni zderzak jest plastikowy i nic nie rdzewieje. a samochód bardzo dobry. przy ekonomicznej jeździe mało spala i w tych 12 latach nic się nie psuło jedynie miałem mały problem z klockami hamulcowymi

~Tess~Tess

Mam pytanie....skąd idzie regulacja silnika krokowego/fiat siena 1.2/. dziekuje za odpowiedz.

Przejdź do dyskusji

Zobacz również

Kierowcy, którzy oglądali Fiat Siena, oglądali także

Dowiedz się więcej o Fiat Siena

Kierowcy zainteresowani tym modelem, odwiedzili także