Motosłownik

Nie wiesz
co to jest
ACL - Air Cleaner?

W naszym Motosłowniku znajdziesz odpowiedź!

Wyszukaj słowo
  • Podsumowanie auta
  • Alfa Romeo 159 Sportwagon

(od 2005)
  • w klasie samochodów:
  • Klasa średnia
  • na podstawie liczby ocen:
  • 46
Czy oceniający kupiliby ten model jeszcze raz?
(na podstawie 42 ocen)
TAK (59%)
NIE (41%)
Co najbardziej zaskoczyło pozytywnie oceniających?
  • Zawieszenie
  • 43%
  • Silnik
  • 36%
  • Karoseria
  • 16%
Uciążliwe usterki zgłaszane przez oceniających:
  • Silnik
  • 74%
  • Układ elektryczny
  • 63%
  • Karoseria
  • 53%
Zmieniasz auto?

Kontroluj spalanie i wydatki z naszym Dziennikiem kosztów!

Ciekawostki o Alfa Romeo 159 Sportwagon

Opinie o Alfa Romeo 159 Sportwagon

Nadwozia Alfa Romeo 159

Silniki Alfa Romeo 159

Silniki benzynowe
Wynajem samochodów w atrakcyjnych cenach!

Lista opinii o Alfa Romeo 159 Sportwagon

Filtrowanie opinii:
Autor/Ocena Samochód/Komentarz (Całokształt)
Mateusz
2012-02-03
 (1,92) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
Mam 159 rocznik 2007 1.9 jtdm kolor srebrny metalik. Miesiąc po okresie gwarancyjnym na lakier (mniej więcej rok temu) wyszły mi dwa purchle ok 1cm na drzwiach kierowcy, a miesiąc później wielki purchel na prawym tylnym nadkolu - ok 2 x 3 cm (który odpadł przy myciu; do dzisiaj mam rdzawą plamę na nadkolu; purchle na drzwiach jak na razie bez zmian). Do tego w lipcu tego roku zauważyłem przy próbie wymiany żarówki oświetlającej tablicę, że karoseria dookoła lampki na klapie jest mocno skorodowana. Bałem się tego ruszać, więc jeżdżę tylko z jedna lampką oświetlającą. Jak zobaczyłem pierwsze purchle pojechałem do serwisu - ale byłem tydzień za późno (tydzień po gwarancji) i mi odmówili bezpłatnej naprawy. Z innych problemów: (na gwarancji) wymiana modułu klimatyzacji oraz zamiana złącza kabla pod fotelem kierowcy na pełny kabel (złącze generowało jakieś przepięcia, które powodowały zapalanie się lampki wadliwej poduszki i konieczność resetowania błędów z komputera - stało się to kilka razy - teraz problem z głowy). Po gwarancji wysiadł mi hamulec ręczny. Na szczęście tylko wymiana modułu przycisku. Do tego często jak odpalam samochód to zmienia się godzina na zegarze: na jedną do przodu albo do tyłu. Niestety było to na tyle nieregularnie, że na gwarancji tego nie naprawiłem, a teraz nauczyłem się z tym żyć. Czy ktoś miał podobną przypadłość? Generalnie samochód nie zachwyca bezawaryjnością ale po wpisach widzę, że jeszcze może być sporo przede mną..
pełna ocena Sportwagon, 1.9 JTDM 120 KM manualna, 2007 r., 154000 km
GeralTzRusA
2011-01-19
 (3,23) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
Starajac sie podsumowac auto dla ludzi ktorzy mysla o zakupie ; Faktem jest iz auto sliczne, no ale... moja Alfa byla 2 letnia z przebiegiem 20 tys km jak najbardziej oryginalnym potwierdzonym oficjalnymi dokumentami z wydz kom, pelna opcja skory itp , fajnie i przyjemnie ale nie POLECAM ! zeby palila ladnie trzeba jezdzic spokojnie, a sie nie da :) przy tak niskim przebiegu awaryjnosc elektryki spora, nawalaly wyczieraczki , wskaznik temp i pare innych rzeczy jak trakcja itp, cena czesci to juz osobny temat.. faktycznie zeby jezdzic Alfa trzebabyc fanem tego samochodu i miec zasobny portfel a ktos kto chwali alfe za wyglad tylko i wylacznie to nie jest dla mnie ocena... rzecz gsutu jedynie... 159 w wersji Sportwagon (moja kolor oliwkowy na oryginalnych 18 calowych felgach) byla naprawde sliczna ale nie o wyglad tu chodzi... PROSZE SIE DOBRZE ZASTANOWIC czy chcemy szpanowac przed sasiadami i wkladac kupe kasy ...
pełna ocena Sportwagon, 1.9 JTDM 16v 150 KM manualna, 2007 r., 20000 km
de
2011-03-21
 (4,46) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Dla mnie Alfa Romeo 159 jest autem znakomitym. Ślicznie wygląda, znakomicie się prowadzi, jest dobrze wyposażona, nie psuje się. Ma swoje wady, wymaga dbania jest normalnym wozidełkiem. Minęły już te czasy kiedy właściciele Alf codziennie spotykali się w serwisie, teraz spotykamy się głównie na zlotach. Nie polecam kupować tanich, sprowadzonych egzemplarzy bo traficie na sztrucla, warto poszukać samochodu wśród alfistów. Polecam ten samochód osobom, które wiedzą co kupują i będą w stanie o swoją Alfę dbać. Mogę być w podłym humorze, ale jak otwieram garaż i zobaczę jej zezłoszczoną buźkę to świat robi się uroczy.
pełna ocena Sportwagon, 1.9 JTDM 16v 150 KM manualna, 2007 r., 80000 km
Mac
2009-07-23
 (4,31) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Poki co genialne auto. Przesiadlem sie z mercedesa, ktory mial byc bezawaryjnym autem. Nie byl. Alfa poki co mnie nie zawiodla i mam nadzieje, ze tak zostanie. NIE SLUCHAJCIE OPINII FACHOWCOW! Dla mnie jedynym mankamentem jest troszke za slaby silnik, ale apetyt rosnie w miare jedzenia. Kolegi Avensis 1.8 (benzyna 147KM) w miescie oglada moja rure wydechowa. Nie ma startu. Na trasie przy 170 jest odwrotnie, pytanie jak czesto jezdzisz 170? Gwarantuje, ze emocje w tym aucie sa bezcenne!
pełna ocena Sportwagon, 1.9 JTDM 120 KM, 2007 r., 34000 km
pch pokaż Email »
2007-10-23
 (4,46) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
jeżeli ponad wszystko cenicie radość z jazdy i lubicie otaczać sie niebanalnymi rzeczami to AR jest samochodem dla was - do domu z pracy zawsze wracam dłuższa droga :-). Niestety jest to auto któremu nadal trzeba wybaczać - w moim przypadku są to drobne usterki. Poza tym jest mniej praktyczne niż konkurenci. Generalnie AR zasługuje na 4 w ocenie obiektywnej. w ocenie subiektywnej dodaję jeszcze 1pkt za wygląd. Uważam że sw jest najładniejszym kombi we wszechświecie.
pełna ocena Sportwagon, 1.9 JTDM 120 KM, 2007 r., 8000 km
GRISZA
2007-08-24
 (4,77)
Myśle że może niemieckie autka kiedyś były niezawodne ale włoskie zawsze były NAJŁADNIEJSZE wykonanie i estetyka jak w autku dużo wyszej klasy, a jeśli chodzi o niezawodność to do niedawna jezdiłem mercedesem i dlatego właśnie wymieniłem na ALFE 159 sportwagon najładniesze kombi na świecie ważne na parkingu przy centrum handlowym że nigdy sie nie pomyle bo stoi tylko jeden taki rekin
pełna ocena Sportwagon, 1.9 JTS 160 KM, 2007 r., 150 km
Stachu
2011-10-18
 (2,85) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
Myśle że niewarto wydawać tylu pieniędzy w diesla od alfy. Bardzzo awaryjny silnik pomimo że to diesel , wymieniałem pompe paliwa 2x a auto jest dość młode. Zawieszenie też niezbyt trwałe , co jakieś 20-25 tys.km trzeba coś wymienić ale to wina polskich dróg oraz samej konstrukcji tego zawieszenia.
pełna ocena Sportwagon, 1.9 JTDM 120 KM manualna, 2007 r., 191000 km
Mati_3miasto
2010-12-14
 (4,46) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Idealane auto dla osób szukających w aucie czegoś więcej niż praktyczności i wielkiego bagażnika...Alfa to auto z duszą, niepowtarzalnym stylem, znakomitym zawieszeniem z bardzo dobrymi silnikami, ładnym i dobrze wykonanym wnętrzem. I jak narazie wydaje się że zerwała z legandarna usterkowością ;)
pełna ocena Sportwagon, 1.9 JTDM 16v 150 KM, 2006 r., 133000 km
wręcz zakochany
2008-05-11
 (4,69) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Każda droga za krótka :)))) Naprawdę genialne połączenie komfortu i pewności prowadzenia. Koncepcja francuska & niemiecka w jednym. Jeśli masz w rodzinie drugiego kierowcę (u mnie jest) chyba nieuniknionym skutkiem ubocznym posiadania 159 jest pełzający konflikt kto będzie jeździł ;)))
pełna ocena Sportwagon, 1.9 JTDM 16v 150 KM, 2007 r., 10000 km
artur z wrocka
2008-03-16
 (4,08) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
piękne autko dla indywidualistow ,estetów lubiących wyróznic sie z szarej masy aut tracących mniej na cenie,po paru latach.rekompensatą sa spojżenia nie tylko płci brzydkiej. zrywne,oszczędne, ale w trasie. szkoda że serwis potrzebował aż 3 moich wizyt aby usunąc trzaski na podszybiu
pełna ocena Sportwagon, 1.9 JTDM 16v 150 KM, 2007 r., 10000 km
no more alfa
2011-12-11
 (2,54) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
Słabe zawieszenie a jego serwis kosztuje majątek , silnik awaryjny , szybko sie grzeje i pali sporo jak na diesle , lakier ma wiele odprysków , za cienka warstwa lakieru , korozja podwozia oraz śrub w bagażniku.
pełna ocena Sportwagon, 1.9 JTDM 16v 150 KM manualna, 2007 r., 64000 km
Petit
2011-12-04
 (2,23) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
Skrzynia po 40 tys.km się rozsypała , 1 i 2 bieg wogóle nie wchodził , remont 9 tys.zł i dodatkowo silnik sie dławi na niskich obrotach , co chwila gaśnie bez powodu.
pełna ocena Sportwagon, 1.8 MPI 16v 140 KM manualna, 2007 r., 61000 km
Gieniu
2011-09-16
 (2,62) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
Jestem zawiedziony gdyż już padła turbina :// koszt nowej 1900zł , ja kupiłem użuwaną za 670zł noi zobaczymy jak długo pojeżdze do następnej awari...
pełna ocena Sportwagon, 1.9 JTDM 120 KM, 2006 r., 92000 km
Luk
2011-09-13
 (4,92) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Najlepsze kombi na rynku. Jednak panujący stereotyp powoduje, że nie zawładnęło rynkiem. I dobrze - dzięki temu to wyjątkowe auto z klasą.
pełna ocena Sportwagon, 1.9 JTDM 16v 150 KM, 2007 r., 90000 km
TS
2010-07-25
 (2,54) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
Częste awarie, w tym niektóre ciężkie do zdiagnozowania. W nielicznych chwilach jak wszystko działa, samochód sprawia niesamowitą frajdę.
pełna ocena Sportwagon, 2.4 JTDM 20v 200 KM, 2006 r., 74000 km

Ostatnie komentarze:

~Krzysiek~Krzysiek

cykor

LenkarLenkar

159 wygląda właśnie jak samochów a nie jak jakiś dostawczak a la Słowacja czy Nigeria, że ludzie muszą kierować nimi za pomocą nóg. Z przodu na początku myślałem, że ma mini-grilla jak w Jeep-ie, ale jednak to taka ozdóbka pod logo. Jak dla mnie 159 jest wystarczające, żeby pojeździć po mieście.

~rezo~rezo

W porównaniu do 156 ten model jest rzeczywiście better. Ciekawe co jeszcze da się w nim usprawnić?

Przejdź do dyskusji

Alfa Romeo 159 na firmę

Sprawdź, ile możesz odliczyć podatku VAT

Porównaj liczbę punktów serwisowych z konkurencją

Sprawdź raty leasingu/kredytu

Policz, od jakiego przebiegu warto dopłacić do diesla

Zobacz również

Kierowcy, którzy oglądali Alfa Romeo 159, oglądali także

Dowiedz się więcej o Alfa Romeo 159

Kierowcy zainteresowani tym modelem, odwiedzili także

Piękno za rozsądną cenę - Alfa Romeo 159 (2005-2011) Piękno za rozsądną cenę - Alfa Romeo 159 (2005-2011)

Alfa Romeo 159 to jedna z najładniejszych limuzyn klasy średniej. Przy okazji jest również jedną z najtańszych - używany egzemplarz można kupić za naprawdę rozsądne pieniądze. Czy to inwestycja podwyższonego ryzyka?