Motosłownik

Nie wiesz
co to jest
ACIS - Acoustic Control Induction System?

W naszym Motosłowniku znajdziesz odpowiedź!

Wyszukaj słowo
  • Podsumowanie auta
  • Mercedes 190

(od 1982 do 1993)
  • w klasie samochodów:
  • Klasa średnia
  • na podstawie liczby ocen:
  • 574
Czy oceniający kupiliby ten model jeszcze raz?
(na podstawie 238 ocen)
TAK (87%)
NIE (13%)
Co najbardziej zaskoczyło pozytywnie oceniających?
  • Silnik
  • 50%
  • Zawieszenie
  • 23%
  • Karoseria
  • 21%
Uciążliwe usterki zgłaszane przez oceniających:
  • Karoseria
  • 54%
  • Układ elektryczny
  • 35%
  • Zawieszenie
  • 31%
Zmieniasz auto?

Kontroluj spalanie i wydatki z naszym Dziennikiem kosztów!

Ciekawostki o Mercedes 190

• Części samochodowe:
  • Zadaj pytanie

Opinie o Mercedes 190

Silniki Mercedes 190

Wynajem samochodów w atrakcyjnych cenach!

Lista opinii o Mercedes 190

Filtrowanie opinii:
Autor/Ocena Samochód/Komentarz (Co pozytywnie zaskoczyło?)
Neon
2007-12-06
 (4,77) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Karoseria: Najlepszy samochód, niedrogi w swojej klasie, mam go już prawie 4 lata, nic oprócz klocków i opon nie wymieniałem, zrobiłem ponad 45000 bez żadnej usterki, blacha idealna, nie gnije, nie rdzewieje, po wymyciu wygląda jak prosto z salonu, Ma już 14 lat, a będe jeździł nim napewno jeszcze z dobrych 7 lat, nie ma lepszego samochodu niż mercedes, jak kupować to tylko mercedesa bo kupisz samochód innej firmy to będziesz tylko dokładał i denerwował bo nic nie ma wieczność a mercedes jest naprawdę długowieczny
pełna ocena W201, 1.8 i 109 KM, 1993 r., 215000 km
Schtschepan schtschepan pokaż Email »
2007-12-03
 (4,92) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Silnik: Samochód ma 20 lat i nie chece zadnego innego !! jest to diesel 2.0 ktory niestety jeszcze stoi pod "chmurka" przy -10 odpala bez zadnego problemu.Nie ma absolutnie zadnych wycieków.Gdy go kupowalem wygladal jak by go ktos umył i to bardzo porzadnie,ale wsiadłem i przejechałem nim 1500 km.w kraju przejechałem juz 5000km a silnik dalej wyglada przy zakupie.SUPER zaskoczyło mnie też to ze 20 letnie auto ma centralny zamek,el.lusterka(podgrzewane) el.szyberdach
pełna ocena W201, 2.0 D 72 KM, 1987 r., 167000 km
mercomaniak
2010-01-25
 (4,08) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Inne: ogólnie całokształt, jak to stary merc(chociaż do 3-litrowej 123 w dizelku jaką miałem i tak sie kryje;))ale jestem szczęśliwy że mam to utko, bo mało kosztuje a inne marki się kryją,nie wierzycie?to kupcie sobie eleganckiego miecia 190 za 3400 zl(bez wkładu naprawde), a np volvo v-40, czy opelka za 10, albo 12 tys, sami sie przekonacie co mam na myśli i pamiętajcie rocznikiemm się nie jeździ, tylko samochodem i tak w ogóle"kto ma gwiazde, ten ma jazde;))
pełna ocena W201, 2.0 102 KM, 1989 r., 201000 km
Mario
2007-05-21
 (4,54) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Inne: Wlasciwie zaskoczyl mnie samochod jako caloksztalt, czyli bardzo dobre zawieszenie, ktore jest zarazem komfortowe jak i dobrze trzymajace autko na drodze. Silnik jest rowniez bardzo dobry i jak na taka pojemnosc oszczedny. Samochodzik ma swoje lata a nadal nie rdzewieje (jedynym prblemem sa progi). Samochod nie do zdarcia. Polecam wszystkim z niewielką iloscia gotowki. Warto, bo autko bedzie jeszcze dlugo jezdzilo niezaleznie od wieku.
pełna ocena W201, 2.3 E 132 KM, 1988 r., 20000 km
Raul78
2008-02-25
 (4,54) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Inne: Wszystko pod każdym calem,auto 23 lata ekspluatowane ponad 400tyś km na zegarze,silnik nie tylko odpala ale w niczym nie jest gorszy od tych które są montowane w nowych samochodach,zawieszenie idealnie trzyma się drogi nawet przy więszych prędkościach,układ elektryczny żadnych zastrzeżeń,wykończenie wnętrza 23lata użytkowane fotele,kanapa obicia drzwi nie uszkodzone mają jeszcze swój kolaor itp,deska rozdzielcza brak peknięć,
pełna ocena W201, 2.0 i 122 KM, 1984 r., 40000 km
Wojtas385
2012-01-17
 (4,38) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Karoseria: Autko z '91 roku a rdzy praktycznie na nim nie ma ! Jedynie pojawia się drobny purchel na klapie i to jest wszystko ! Spód auta również bez grama rdzy, możliwe, że to zasługa tego, że do 2005 roku był w słonecznej Italii. Byłem pozytywnie zaskoczony, zwłaszcza widząc na drogach masę pordzewiałych 190-tek jednak przeważnie były to diesle z przebiegami dochodzącymi do 900k o ile licznik już się nie przekręcił
pełna ocena W201, 2.0 i 122 KM manualna, 1991 r., 198000 km
karolomatic
2010-11-11
 (4,31) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Zawieszenie: Auto bezawaryjne ciche i komfortowe. Dobrze znosi instalację gazową. Małe koszty eksploatacji(12/l gazu w mieście). Niezawodna, prosta i solidna konstrukcja. Części tanie i ogólnodostępne.Jeden z najbardziej udanych modeli tej marki.Dla przykładu powiem, że wcześniej jeździłem Fordem Escortem 10 lat młodszym...bez porównania. Polecam wszystkim miłośnikom starej dobrej motoryzacji. Pozdrawiam.
pełna ocena W201, 2.0 102 KM, 1986 r., 160000 km
Torfeusz
2007-08-16
 (4,54) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Zawieszenie: mam mercedesa ver. AVANGARDE ROSO- wersja z usportowionym zawieszeniem ale nie sportowym, jeden z ostatnich wyprodukowanych modeli 201. rewelacyjne i o ile na bruku nie ma rewelacji tak na krętych drogach jest świetnie, do tego 15 calowe koła poprawiają komfort jazdy nie zaliczając każdej dziury w jezdni. niemieccy konstruktorzy naprawde się postarali
pełna ocena W201, 1.8 i 109 KM, 1991 r., 221000 km
mordor
2008-01-16
 (4,23) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Zawieszenie: gwiazda z przodu! to jak pokonuje garby (ograniczenia predkosci) jak wsiadlem do eskorcika po dwoch miesiacach jazdy to sie przerazilem, nie umialem nim jechac, mimo tego ze to wlasnie nim uczylem sie jezdzić, mala kierownica, nie czuc pedalow pod noga... porazka, ja to chyba zachorowalem na ten model, kolejna bedzie C klasa :)
pełna ocena W201, 1.8 i 109 KM, 1991 r., 20000 km
lukasss777
2007-11-29
 (4,38) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Inne: Kupilem ten samochod 6 lat temu.na poczatku bylem niezadowolony,ale po pewnym czasie przekonalem sie ze to jest samochod na wieki.Pokochalem go i nie zamienie na razie na zaden inny.Ma juz przejechane ponad 700 000km i jeszcze nic powazniejszego przy nim nie robilem, gdyz tego nie potrzebuje.Super bryka!!!Polecam
pełna ocena W201, 2.0 D 72 KM, 1987 r., 768000 km
JACEK Z LEGIONOWA
2007-07-16
 (3,85) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Silnik: silnik to solidna niemiecka robot !SUPER!!!MOJ MESIEK MA PRZEJECHANE 430 TYS BEZPROBLEMOWO!!!karoseria tez jest w DECHE prawie 20lat i lakier orginal .jednym zdaniem 190 jest naprawde SUPER!!!niezawodna no i wciaz KLASA!!!!!!!!!!POZRAWIAM.JACEK Z LEGIONOA woj. MAZOWIECKIE
pełna ocena W201, 2.0 105 KM, 1990 r., 43000 km
miroslaw998
2011-01-04
 (4,23) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Inne: Wszystko.Dosłownie wszystko.Pracując kiedyś w jednym z salonów samochodowych napatrzyłem się na ludzi przesiadających się z maluchów czy innych tworów do nowiutkich aut.Czułem się podobnie przesiadając się z Tico do Mercedesa.
pełna ocena W201, 2.0 102 KM manualna, 1987 r., 255000 km
violka49 vk-ben pokaż Email »
2008-09-23
 (4,77) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Inne: przed kupnem przeraził mnie wiek samochodu ( 22 lata) ale komfort jazdy, niezawodność silnika, automatycznej skrzyni i innych podzespołów jest niewiarygodna...nie wspominając już o pięknej, klasycznej lini nadwozia.
pełna ocena W201, 2.0 D 72 KM, 1986 r., 162000 km

2008-08-19
 (3,00) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Inne: Kupiłem Samochód Bardzo zaniedbany za 2 tyś Stał od 3 lat nie urzywany i odpalił z dotyku. Pozatym przy tak wybitym zawieszeniu jadąc z warszawy wogule nie miałem pojęcia że coś jest nie tak (prowadził sie idealnie)
pełna ocena W201, 2.0 102 KM, 1989 r., 309000 km
Marecki
2009-02-28
 (4,00) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Karoseria: Zdecydowaną zaletą tego auta jest karoseria - nie spotyka się raczej 23 letniego auta bez śladu korozji na karoserii. Na uwagę zasługuje też żywotność i niezawodność jednostki napędowej - 2,0D jest nie do zdarcia
pełna ocena W201, 2.0 D 72 KM, 1986 r., 215000 km

240 komentarzy

189 dyskutujących

Ostatnie komentarze:

~Krzysiek~Krzysiek

M 190E r.1986, silnik dobrze zapala, ale nie mozna ruszyć od razu, bo silnik zgaśnie. Gdy się rozgrzeje, to wchodzi na 1400 obrotów. Poza tą wadą wszystko jest w porzadku.Pomóżcie ustalić mi tą usterkę, za co z góry dziękuję

~rafal~rafal

Do ~talar158:
czujnik wstecznego światła jest w miejscu drążka zmiany biegów, wystarczy wyjąć osłonę drewnianą wokół tego drążka i jak wrzucasz wsteczny, drążek naciska przycisk od włączenia świateł cofania

~Anjar~Anjar

Miesiąc temu sprzedałem MB 190 D - miałem go 7 lat. Łza w oku się kręci! Samochód z duszą. Fantastyczny pojazd czasami zawodził ale wszelkie naprawy to marne złotówki. Prosty i bardzo tani ekonomiczny ... tak mogę podsumować ponad 150 tys km za kierownicą MB190. Zakup (2005r) - 5 tys zł W 22gim roku życia wyszła korozja na drzwiach i tylnych nadkolach - naprawa i malowanie 800zł, naprawy - łożysko koło tył 60 zł, hamulce i amortyzatory 900zł, uszczelnienie pompy wtryskowej 150 zł, wymiana silnika wycieraczki 200zł ... to koszty przez 7 lat eksploatacji. Reasumując: Zakup 5 000zł, eksploatacja remontowa: 2110 zł; Sprzedaż po 7 latach: 4 tys zł AMEN

Przejdź do dyskusji

Zobacz również

Kierowcy, którzy oglądali Mercedes 190, oglądali także

Dowiedz się więcej o Mercedes 190

Kierowcy zainteresowani tym modelem, odwiedzili także

Niezwykła historia czerwonego Mercedesa 190 D Niezwykła historia czerwonego Mercedesa 190 D

Klientka Mercedesa, Dagmara Albrecht odebrała swojego czerwonego 190 D z 1985 r. po remoncie wykonanym na koszt polskiego importera Mercedes-Benz Polska w stacji Auto Partner J. i A. Garcarek w Ociążu k/Kalisza. Pani Albrecht jest pierwszym właścicielem samochodu, który nabyła 25 lat temu w Warszawie, kiedy jeszcze nie było oficjalnego przedstawicielstwa marki ze Stuttgartu. Usłyszała wówczas, że jeśli po 25 latach będzie nim nadal jeździła, otrzyma specjalną gratyfikację. Teraz odebrała swój samochód, który po remoncie wygląda zupełnie jak nowy.