Ocena kierowcy - Citroen Grand C4 Picasso II Grand Picasso

~Piotr~, 10 lat temu
Silnik 1.6 THP 165KM 121kW
Rok produkcji 2015
Citroen Grand C4 Picasso II Grand Picasso 1.6 THP 165KM 121kW od 2014 - Oceń swoje auto
Silnik : Mocny i ekonomiczny.
Elastyczny, bardzo mocny i zarazem oszczędny.
Automatyczna skrzynia dobrze się sprawuje, działa bardzo płynnie ale czasami ma delikatne zająknięcia, które nie są niepokojące ale zmniejszają komfort jazdy. Chodzi o zmianę biegu miedzy 1 a 2
Wszystko poprawnie dopóki nie wjedzie się w dziurę na zakręcie wtedy ma się wrażenie jakby auto przeskoczyło kilka cm. w bok.
Wysokie siedzenie i panoramiczna szyba przednia zapewniają doskonała widoczność, stojąc pod samym sygnalizatorem na światłach nie ma problemu z zobaczeniem świateł
Brakuje trochę schowków w przedniej części kabiny.
Średnio, ogrzewanie i klimatyzacja nie są mocną stroną tego auta. W zimie trzeba czekać bardzo długo na rozgrzanie się wnętrza a latem kiedy chce się szybko schłodzić leci tylko chłodne powietrze a nie lodowate przy dużej objętości powietrza we wnętrzu trzeba długo czekać aż ochłodzi się cały samochód. Miałem poprzedni Lagunę z 99 roku tam ogrzewanie było znacznie szybsze a latem klimatyzacja wiała lodowatym powietrzem.
Przestrzeń dla kierowcy doskonała. ale dla pasażerów już gorzej i chodzi mi tu głównie o szerokość. W drugim rzędzie skrajni pasażerowie cisną się przy drzwiach.
Dobre, nie napisze doskonałe bo słychać odgłosy pracy silnika i zawieszenia ale przy 120 da się spokojnie rozmawiać bez specjalnego podnoszenia głosu.
Auto ma przejechanie 8500 km więc mogę coś konkretnie powiedzieć o spalaniu. Z tego dystansu średnia wg. komputera wynosi 7,1. Jak na tą wielkość auta i moc 165KM i automatyczną skrzynię to naprawdę dobre wyniki. Robię tak ok 70% trasy 30% miasta. W mieście przy dużych korkach potrafi dojść max. do 9,3 ale średni to ok 8 - 8,3. Zaznaczam, że ma system start/stop który w bardzo zauważalnym stopniu zmniejsza spalanie.
Za cenę ok 90tyś. myślę, że jest dobrze. Dość spore auto więc na czymś musieli zaoszczędzić i zrobili to na plastikach.
Moje usterki są związane z wyświetlaczem głównym i miały miejsce dwa razy. Jedna to taka, że po włączeniu wstecznego biegu zamiast widoku z kamery zobaczyłem tylko niebieskie pole, a druga to również po włączeniu biegu wstecznego wyłączał się cały wyświetlacz. Każda z tych usterek trwała kilka godzin i sama się naprawiała więc nie zgłaszałem tego do serwisu.
Na razie brak
Dziennik kosztów dla Citroen Grand C4 Picasso II Grand Picasso 1.6 THP 165KM 121kW
8,0
Citroen Grand C4 Picasso II Grand Picasso