Ocena kierowcy - Daewoo Nexia Hatchback

mordaty@poczta.onet.pl, 22 lat temu
Silnik 1.5i 75KM 55kW
Rok produkcji 1997
Daewoo Nexia Hatchback 1.5i 75KM 55kW 1994-1999 - Oceń swoje auto
Szkoda, że nie produkują już tego modelu, bo naprawdę jest udany. I myślę, że uda mi się nią dojeździć do 250 000 km bez większych problemów.
Dynamiczny, nisko obciążony silnik z maksymalnym momentem przy dość niskich obrotach, bardzo ładny start.
Póki co, bez żadnych zgrzytów.
Przy przebiegu 106000 nie ma luzów, sprężyny z tyłu trzymają się dobrze mimo 65 litrowego zbiornika na gaz. Mogłaby się mniej bujać na boki w zakrętach przy większych prędkościach.
Jakby nie było wokół niczego :)
Przełączniki w zasięgu ręki bez odrywania rąk od kierownicy, czytelna deska rozdzielcza - nic do zarzucenia.
Mocno dmucha, mogłaby się tylko szybciej nagrzewać.
Jeszcze nikt, kogo woziłem, nie narzekał na brak miejsca czy niewygodę :)
Nie licząc skrzypiących plastików, to jest bardzo cicho.
gaz: trasa - 7,5 - 9,0 miasto 11, benzyny prawie wcale. W firmowej hurtowni części są śmiesznie tanie, a jak nie ma, to można dopasować od kadeta. Poza tym, niewiele sie psuje.
Są samochody o porównywalnych parametrach, osiągnięciach i wygodzie, które kosztują 4 razy więcej.
przepalone żarówki, klocki, świece do wymiany - standardowe rzeczy. Irytująca jest tylko plastikowa tuleja na wale kierownicy, która z uporem maniaka się wysuwa, co powoduje stukanie na wybojach. Ale ostatnio wcisnąłem ją na miejsce i założyłem na wał obejmę zaciskową pod tuleją. Pomogło!!
Dwa razy wymiana tłumików (na własne życzenie - kupione u prywaciarza, ktory sam je robi), zapieczone zaciski hamulców, wymienione łożyska z tyłu po 100 000 km. Wymieniona maglownica po 90000 km. W skali użytkowania sprawy incydentalne.
Daewoo Nexia Hatchback